6 greșeli ale mămicilor în ce priveste somnul lor - iar daca esti o mama obosita aceste sfaturi sunt importante

6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor - iar daca esti o mama obosita aceste sfaturi sunt importante

6 greșeli ale mămicilor în ce priveste somnul lor - iar daca esti o mama obosita aceste sfaturi sunt importante

A venit pe lume copilașul tău, dar după câteva săptămâni, ești atât de obosită încât te gândești cu nostalgie la nopțile de somn dinainte de a deveni mamă - nu-i așa? Ce trebuie să facem? Cum ajungem la echilibrul de dinainte? Dragă mami - secretul este să dormi mai bine ... pentru că somnul, pe care îl petrecem o treime din viață, ne afectează major în tot ce facem. Dar cum facem asta cu un bebeluș? 😴

Iată 6 greseli pe care ai putea sa le faci - cand este vorba despre somnul tau, mămico.

veti citi:
Sase greseli cand e vorba de somn si odihna
Greselile tinerelor mamici
5 motive pentru care trebuie sa iei in serios somnul, daca esti o mama obosita

Sase greseli cand e vorba de somn si odihna

Esti asa cum dormi. Aceasta treime din viata le afecteaza cel mai mult pe celelalte doua.

Desigur, cand copiii sunt mici si aveti nevoie de multa energie pentru a ajunge la capatul unei zile, a va odihni bine noaptea poate fi o provocare. Daca nu dormiti bine, nu sunteti singura. Studiile arata ca:

- Doua treimi dintre femei declara ca au simptome de insomnie cel putin cateva nopti pe saptamana.

- Femeile peste 30 de ani dorm in medie numai 6 ore si 41 de minute pe noapte.

Fara indoiala, mamele de bebelusi sau de copii mici au noroc ca pot dormi asa mult! Ca mama, unul dintre primele lucruri pe care crezi ca le poti face pentru a fi o mama buna este sa faci compromisuri in privinta somnului.

Greselile tinerelor mamici

Iata cateva dintre greselile obisnuite pe care le fac mamele si modurile in care pot fi indreptate pentru a putea dormi ca un bebe – sau macar ca un adult bine odihnit.

Cititi: Revenirea la normalitate dupa o nastere

Greseala: Incercati sa terminati toate treburile dupa ce culcati copiii.

„Imediat ce fiicele mele s-au culcat la ora opt, fac curat, calc, ma ocup de facturi si asa mai departe“, spune Maria, mama a trei copii din Bucuresti. In loc sa se linisteasca un pic inainte de propriul somn, ea mareste viteza. Pe la 11 noaptea, ea spune, „Sunt atat de pornita pe treaba, incat imi trebuie mult sa adorm“.  

♦ O abordare mai buna:

Nu va folositi tot timpul liber pentru a rezolva mai multe probleme simultan. La fel ca si copiii dumneavoastra, care au nevoie de o mica rutina de culcare ce ii linisteste inainte de somn, si dumneavoastra aveti nevoie de asta. „Cu jumatate de ora pana la o ora inainte de culcare, incepeti sa faceti lucruri care va relaxeaza“, recomanda Clete Kushida, doctor in medicina, director al Stanford University Center for Human Sleep Research.

„Faceti o baie, cititi in liniste, priviti emisiunea TV favorita, orice va place. Daca este posibil, reduceti lumina din jur in acest interval de timp. Urmati un program similar in fiecare noapte, iar organismul se va obisnui sa se astepte ca este momentul somnului, deci veti adormi mai usor“.

Daca luati o gustare, incercati portii mici de alimente cu nivel scazut de carbohidrati, cum ar fi niste paine prajita cu putin gem sau niste cereale cu lapte. Doriti sa beti ceva? Ceaiul de musetel si mierea sunt ambele sedative naturale. Dar nu luati o masa copioasa cu mai putin de trei ore inainte de a va culca. S-a demonstrat ca digerarea unei cantitati mari de mancare va va face mai putin somnoroasa.

Greseala: Ramaneti in camera copilului pana adoarme

Copilul va deveni dependent de dumneavoastra pentru a adormi. Iar cand se va trezi in toiul noptii (asa cum fac toti oamenii), nu va putea sa adoarma singur din nou. Nu numai ca nu veti mai dormi destul din cauza asta, dar somnul va va fi fragmentat, ceea ce nu este tocmai odihnitor.

♦ O abordare mai buna: Pregatiti terenul pentru ca micutul dumneavoastra sa adoarma singur in camera lui.

„Fiti consecventa privind ora de culcare“, recomanda Dr. Kushida. „Spuneti-i ca daca trebuie sa mearga la baie sau sa mai bea apa, ar trebui sa faca asta din timp. Urmati un program de „inmuiere“ – poate o baie si o poveste citita impreuna – apoi spuneti noapte buna si plecati“.

Desigur, la inceput copilului nu-i va placea acest lucru. Cand fiul meu, Lucian, era mic, ne facusem obiceiul de a pune o caseta cu cantece de copii pentru a-l adormi. Stiti care a fost problema? Daca se trezea in timpul noptii, muzica nu mai mergea, iar el scotea un tipat sfasietor: „Caseta!“. Eu sau sotul meu alergam sa punem caseta, cu ochii carpiti de somn.

Asa ca am decis sa renuntam la placerea casetei, ceea ce a insemnat doua nopti oribile in care Lucian a plans pana a adormit. Aveam impresia ca suntem cei mai rai parinti din lume. Insa, totusi, in a treia noapte, a mormait un pic si a adormit in cinci minute. Deci ramaneti pe pozitii. Copilul se va adapta pana la urma noului program si cu totii veti dormi mai mult.

Greseala: Va culcati tarziu la sfarsit de saptamana, cand sotul poate supraveghea copiii

Desigur ca este tentant, iar dumneavoastra meritati o pauza. Dar programul regulat de somn este la fel de important ca numarul de ore de somn, spune Amy Wolfson, Ph.D., autor al cartii The Woman's Book of Sleep. „Daca ati ramas in urma cu somnul in timpul saptamanii, un mic supliment in weekend poate fi benefic. Dar nu exagerati, altfel va veti perturba ciclul somn/veghe, iar ziua de luni va deveni grea."

♦ O abordare mai buna: Neaparat profitati de ajutorul pe care vi-l ofera sotul.

Dar nu dormiti mai mult de o ora, ceea ce este destul pentru a va simti mai odihnita. Ganditi-va sa faceti ceva in acest timp pe care il aveti in plus – faceti o plimbare impreuna cu o prietena sau cititi revista preferata fara sa fiti intrerupta.

Greseala: Nu faceti deloc exercitii fizice sau le faceti prea aproape de ora de culcare

Activitatea fizica va poate ajuta sa adormiti mai usor si sa imbunatatiti calitatea somnului. Cum? Nimeni nu stie sigur, dar exista teorii in acest sens: va poate ajuta la reglarea ritmului circadian al organismului; sau, din cauza ca exercitiile fizice ridica temperatura corpului in timpul zilei, corpul poate incerca sa-si reduca temperatura in timpul noptii, ceea ce va face sa va simtiti toropita. Sau poate ca miscarea fizica va reduce anxietatea si alte probleme care v-ar putea afecta somnul. Totusi, daca faceti exercitii fizice cu putin inainte de ora de culcare, v-ati putea simti prea energica, iar organismul ar putea fi prea cald pentru a putea sa adormiti.

♦ O abordare mai buna: Fiti activa in timpul zilei daca este posibil, dar nu cu doua-trei ore inainte de a adormi.

Un studiu recent arata ca femeile care au facut exercitii fizice la inceputul zilei au avut cel mai mult de castigat in privinta somnului. Daca duceti copilul la gradinita in fiecare dimineata si nu trebuie sa va grabiti sa ajungeti la munca, imbracati haine sport si faceti miscare imediat dupa asta. Programati-va 30-60 de minute pe zi de activitate aerobica. Chiar si o plimbare vioaie de 10 minute, de trei ori pe zi ajuta.

Pentru a face loc exercitiilor fizice in programul ei aglomerat, Lidia Vasile din Cluj-Napoca si-a transformat pivnita casei – unde a instalate echipament de exercitii fizice – in loc de joaca pentru copilul ei de 4 ani. „Este singurul loc din casa unde Alexandra are voie sa picteze sau sa foloseasca plastelina, asa ca ii place sa stea acolo, iar eu apuc sa fac miscare linistita“. De asemenea, Lidia a inceput sa planuiasca din timp cand si ce gateste, deci are mai mult timp de exercitii fizice.

Greseala: Dormiti in timp ce doarme copilul

Acest sfat clasic se aplica numai in perioadele in care va treziti noaptea la fiecare cateva ore pentru a va hrani nou-nascutul. Dupa cateva luni, cand incepe sa doarma mai mult – mai ales daca doarme noptile si daca si dumneavoastra dormiti – nu trebuie sa mai dormiti mult. Bebelusii ar trebui sa doarma cam 15 ore din 24. Dumneavoastra va trebuie cam opt ore de somn. Daca dormiti in timpul zilei vreo trei ore, puteti avea dificultati in a dormi noaptea.

♦ O abordare mai buna: Daca sunteti obosita, trageti cate un mic pui de somn cam la aceeasi ora in fiecare zi.

Zece-douazeci de minute de motaiala va vor ajuta sa va simtiti din nou proaspata pentru alte cateva ore. A motai mai mult decat atat va poate face sa va treziti groggy si sa va simtiti mai rau decat inainte.

Greseala: Va ignorati problemele de sanate

Sigur ca nu ati rata niciodata un control medical al copilului, dar cand ati facut dumneavoastra ultimul control? Multe boli tratabile afecteaza calitatea somnului, cum sunt PMS (sindromul premenstrual), astmul, sindromul picioarelor nelinistitre (restless leg syndrome) si problemele vezicii urinare. (A merge la baie o data pe noapte este normal, dar de trei ori – nu.) Cam 50 la suta dintre oamenii cu insomnie cronica au de fapt si o problema pshiatrica, cum ar fi anxietatea sau depresia.

♦ O abordare mai buna: Vizitati medicul in cazul in care credeti ca ca somnul va este afectat de probleme de sanatate.

Toate problemele mentionate anterior pot fi corectate cu ajutorul medicamentelor si al schimbarii stilului de viata. Nancy Collop, doctor in medicina, purtator de cuvant al American Academy of Sleep Medicine, spune: „Nu trebuie sa suferiti“.

5 motive pentru care trebuie sa iei in serios somnul, daca esti o mama obosita

Esti o mamica obosita? Oboseala unei mame are motive foarte evidente. Sa iti pui copiii in pat in fiecare seara, se poate transforma usor intr-o lupta. A-i face sa doarma, este alta poveste. Fara sa iti dai seama te transformi intr-un mombie.

Ora de culcare poate fi o sursa de bucurie, dragoste si conversatii bogate. Sau, poate fi o lupta nesfarsita. In orice caz, daca esti o mama obosita, ai nevoie disperata de somn, indiferent daca iti dai seama sau nu. Iata 5 motive pentru care trebuie sa iei in serios somnul, daca esti o mama obosita - sau mombie.

Dupa nasterea bebelusului: 4 mituri de care se izbeste fiecare mamica

De-a lungul Odiseei Sarcinii, viitoarea mamica viseaza cu ardoare momentul magic in care isi va tine bebelusul in brate. La acea zi frumoasa care pare inconjurata de nori roz de fericire... Dupa nastere insa, norisorul cel roz incepe sa se dizolve. Alaptarea, noptile nedormite, colicii si plansul bebelusului ... sunt lucruri atat de reale care o aduc brusc cu picioarele pe pamant. Si totusi, si in aceasta perioada groaznic de terestra exista mituri care se desumfla ca niste baloane. Iata, cu simpatie si intelegere, despre miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau citeste mai departe aici.

Igiena si ingrijirea nou-nascutului

Igiena intima la baietei
Ingrijirea copilului - Baita
Iritatia produsa de scutece
Ingrijirea dintilor

Stimularea nou-nascutului

Despre memoria copiilor
Masajul pentru copii
Jucarii pentru noii nascuti 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Marta
    Martatrimis la 23/2/2012

    Am doi copi de varsta 3 si 4 ani nui pot dezvata de suzeta de nici o forma dea mea,mai ales pe timp de noapte se trezesc si ami plang.Ce remedi meati da sa gasesc o solutie mai favorabila dea solutiona problema?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII