Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale

Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale

Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale

  • Printre alti factori de risc implicati in aparitia acestei boli este si cel alimentar, manifestat prin excesul de sare, obezitate si consumul de alcool.

Detalii importante despre sare si tensiunea arteriala
Cum scadem aportul de sare?
Produse bune si rele pentru hipertensiune


Printre alti factori de risc implicati in aparitia acestei boli este si cel alimentar, manifestat prin excesul de sare, obezitate si consumul de alcool.

Scaderea aportului de sare la cel mult 2-3 g pe zi se poate face prin:

 - Neadaugarea de sare in alimente in timpul gatitului si nici la masa (sarea sa lipseasca de pe masa).
 - Evitarea consumului de alimente conservate cu adaos de sare, precum si a consumului de lapte si de produse lactate.
 - Pentru "gustul sarat", se poate folosi asocierea sarii de sodiu si potasiu (se poate prepara la farmacie).

Aceasta reducere moderata a aportului de sare, utila in stadiile mai putin severe de hipertensiune arteriala, se poate obtine folosind painea moderat sarata, mamaliga, legumele si fructele proaspete si evitand mezelurile, pestele oceanic, conservele de carne, branzeturile conservate, fermentate,  muraturile, maslinele.

/Images/tensiune1.jpg

Reducerea consumului zilnic de sare scade necesarul de medicamente cu efect hipotensiv, fiind astfel un factor terapeutic adjuvant. In stadiile avansate, este necesara o restrictie de sare mai severa (maximum 1 g de sare pe zi).

Regimul trebuie sa fie hipocaloric la persoanele cu surplus ponderal. De altfel, prevalenta hipertensiunii la indivizii obezi este dubla fata de normoponderali. O scadere in greutate de 1 kg scade tensiunea arteriala maxima cu 2,5 mm Hg. O dieta saraca in grasimi scade vascozitatea sangelui, scazand astfel tensiunea arteriala. De aceea, trebuie eliminate prajelile, grasimile si maioneza. Efect de scadere a tensiunii arteriale au si fibrele vegetale. De altfel, incidenta hipertensiunii arteriale la vegetarieni este mai redusa.

Efecte protective asupra hipertensiunii arteriale au usturoiul si alimentele bogate in potasiu: cerealele, fructele, legumele si zarzavaturile.

Cafeaua, alcoolul si tutunul trebuie eliminate cu desavarsire. in mod practic, pentru un regim care sa aduca 2 g de sare pe zi in alimentatie, se pot consuma lapte si derivate de lapte (sana, iaurt, branza de vaci), paine integrala, cereale, paste fainoase, orez, majoritatea legumelor (cu exceptia fasolei uscate, a castravetilor, a guliilor, a conopidei si a ridichilor). Se pot evita fructele care produc meteorism, cum sunt merele crude si pepenele, precum si orice forma de muraturi, varza, castraveti, gogonele. Supele si sosurile vor fi gatite fara sare, diversificandu-le si folosind condimente.

Despre sare si scaderea tensiunii arteriale mai cititi si:

Sarea în exces afectează grav sănătatea copiilor

Sarea în exces afectează grav sănătatea copiilor

Studii facute recent arata ca majoritatea copiilor consuma zilnic o cantitate cu cel putin 50% mai mare de sare decat cea recomandata. Si asta se datoreaza in mare parte consumului exagerat de mancare…

Cum se poate micsora valoarea tensiunii arteriale in mod natural

Cum se poate micsora valoarea tensiunii arteriale in mod natural

Se pare ca jumatate din populatia adulta ia medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, si acest lucru nu este departe de realitate. Mai mult de 31 la suta dintre adultii din Statele Unite, sau…

Alimente sarace in sare care va pacalesc papilele gustative

Alimente sarace in sare care va pacalesc papilele gustative

Oamenii de stiinta au descoperit un nou mod de a reduce cu un sfert sarea si zaharul din produsele alimentare - si a obtine, totusi, aceeasi aroma.

autor: Desprecopii.com - drepturile rezervate (c) 2013

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII