Alimente sarace in sare care va pacalesc papilele gustative

Alimente sarace in sare care va pacalesc papilele gustative

Alimente sarace in sare care va pacalesc papilele gustative

  • Oamenii de stiinta au descoperit un nou mod de a reduce cu un sfert sarea si zaharul din produsele alimentare - si a obtine, totusi, aceeasi aroma.

Oamenii de stiinta au descoperit un nou mod de a reduce cu un sfert sarea si zaharul din produsele alimentare - si a obtine, totusi, aceeasi aroma.

Cercetatorii din Olanda, au patentat un nou mod de a spori gustul in timp ce utilizati cu 25% mai putina sare. Cele mai mari cantitati de sare si zahar ajung la noi ascunse in alimentatia noastra de zi cu zi, in paine si in produsele gata preparate, precum si in carnea prelucrata. O treime din aportul de sare o gasim in paine.

Oamenii de stiinta olandezi au descoperit ca, prin adaugarea sarii sau zaharului neuniform - in straturi (in loc sa fie amestecate) - aroma devine mai intensa. Contrastul intre zonele foarte sarate si mai putin sarat si - zone foarte dulci si mai putin dulci - este inregistrat ca fiind un gust mai puternic, astfel incat o cantitate mai mica de sare sau zahar este necesara pentru a crea aceeasi senzatie.

Dr. Markus Steiger, de la Universitatea Wageningen, spune: "Receptorii gustului de pe limba par sa raspunda mai puternic la stimuli diferiti. Astfel, de exemplu, prin paine dintr-un amestec de aluat sarat si non-sarat, sau o briosa din aluat dulce si una din unul ne-dulce, consumatorii vor simti un gust mai intens - si gustul poate ramane acelasi cu mai putina sare sau mai putin zahar."

Pentru a se asigura ca diferenta nu este observata, cercetatorii din industria alimentara fac experimente cu concentrate de zahar sau sare asezate in straturi sau sub forma de spirala, in grosimi diferite, de la 2mm la 2cm.

Acum, ca descoperirea a fost brevetata si este in curs de adoptare de catre doua mari companii alimentare la nivel mondial, Vion si Friesland Campina, Dr. Steiger spune ca in cativa ani, produsele care folosesc aceasta tehnologie vor fi pe rafturile supermarketurilor.

El a adaugat ca noile alimente sarace in grasimi ar putea fi, de asemenea, fabricate folosind aceleasi principii.

"Tot ceea ce facem este sa schimbam modul in care ingredientele sunt distribuite in produsele alimentare. Produse cerealiere si de panificatie, in special, sunt principalii contribuitori de sare in dieta, astfel incat reducerea cantitatii de sare ar duce la beneficii semnificative in sanatate."

Nutritionista Katharine Jenner, directorul al CASH, a intampinat pozitiv descoperirea. "Pentru a obtine cantitatea recomandata de sare de pana la 6g pe zi, va trebui sa ne obisnuim papilele gustative cu mai putina sare, lucru care poate fi facut treptat, in timp.", spune ea. "Dar pana sa se intample acest lucru, orice tehnologie care ne ajuta sa consumam mai putina sare va fi benefica pe termen lung." Dr. David Haslam, de la Forumul National pentru Obezitate, a declarat ca in criza de obezitate in care ne aflam, guvernul ar trebui sa determine companiile alimentare sa incurajeze alimentatia sanatosa.

"Aceasta descoperire se pliaza foarte bine cu cererea guvernului catre producatorii alimentari de a reduce caloriile fara ca oamenii sa observe acest lucru. Ei ar dori ca producatorii de alimente sa reduca cantitatea consumata de toata lumea cu aproximativ 100 de calorii pe zi. Aceasta tehnologie poate avea capacitatea de a reduce o cantitate mare de zahar si de sare in acelasi timp, asa incat pare a fi o veste buna".

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII