Mastita și blocarea ductelor sânului: simptome, tratament și prevenire

Mastita si blocarea ductelor sanului: simptome, tratament si prevenire

Mastita și blocarea ductelor sânului: simptome, tratament și prevenire

Mastita este o infectie bacteriana a sanului, care apare de obicei la mamele care alapteaza. Totusi, poate aparea si la femeile care nu alapteaza, nici nu sunt insarcinate, si poate aparea si la bebelusi. Bacteria poate intra in san printr-o crapatura a pielii sau o rana din sfarc, dar si femeile care nu au rani pe sfarcuri fac mastita.

→ Iata care sunt simptomele, cum se tratează și ce complicații pot apărea.

- despre mastita si blocarea ductelor sanului , veti citi:
Ce este mastita?
Cum se manifesta mastita?
Este mastita acelasi lucru cu blocarea ductelor sanului?
Simptomele mastitei
Cum se trateaza mastita si ductele blocate?
Ductele blocate pot fi ajutate sa se deblocheze mai repede
Ce e facut cand e vorba de mastita
Complicatii ale mastitei
Despre alaptare merita sa cititi
Diversificarea si hranirea bebelusului
Forumul mamicilor care alapteaza

Ce este mastita?

Mastita este o infectie bacteriana a sanului, care se apare de obicei la mamele care alapteaza. Totusi, poate aparea si la femeile care nu alapteaza, nici nu sunt insarcinate, si poate aparea si la bebelusi.

Pe langa frumusetea si intensitatea actului in sine, alaptarea copilului poate avea si episoade mai putin placute.  Nu se stie exact de ce unele femei fac mastita si altele nu. Bacteria poate intra in san printr-o crapatura a pielii sau o rana din sfarc, dar si femeile care nu au rani pe sfarcuri fac mastita.

Mastita trebuie diferentiata de blocarea canalelor (ductelor) sanului, deoarece in ultimul caz nu este necesar tratamentul cu antibiotice, in timp ce mastita adesea, dar nu intotdeauna, necesita tratament cu antibiotice.

mastita

Cum se manifesta mastita?

Un duct blocat prezinta o masa dureroasa, umflata si ferma in san, adesea cu inrosirea pielii de deasupra, similara mastitei, dar de obicei nu atat de intensa. Totusi, mastita este de obicei asociata cu febra si dureri mai intense, precum si cu inrosirea sanului.

Este mastita acelasi lucru cu blocarea ductelor sanului?

Dupa cum va puteti imagina, nu este intotdeauna usor de diferentiat o mastita usoara de un duct cu blocare severa.

Un duct blocat poate duce la mastita. Pentru a pune un diagnostic corect al mastitei, trebuie sa existe o zona tare, dureroasa, rosie si umflata a sanului.    

Simptomele mastitei

Absenta unei asemenea zone a sanului duce la concluzia ca mama nu are mastita. Numai simptomele asemanatoare gripei sau febra nu sunt suficiente pentru a pune diagnosticul de mastita.

Durerea intepatoare in san fara existenta unei zone tari nu este mastita. Aceasta este cauzata probabil de infectia cu o ciuperca si de aceea nu trebuie tratata cu antibiotice. Ca si in cazul majoritatii problemelor legate de alaptare, drenarea slaba a sanului creeaza conditiile de aparitie a mastitei.

Cum se trateaza mastita si ductele blocate?

Ductele blocate pot disparea de la sine in 24-48 de ore de la aparitie. In timpul existentei blocajului, copilul poate fi agitat cand suge din acel san, deoarece fluxul de lapte poate fi mai lent decat de obicei.

 Pozitii de alaptare: Ghid Complet 

Ductele blocate pot fi ajutate sa se deblocheze mai repede daca:

1.  Continuati alaptarea din sanul afectat.

2. Drenati mai bine zona afectata. O metoda de a face acest lucru este sa pozitionati copilul cu barbia in zona tare. Astfel, daca ductul blocat este in afara, zona de jos a sanului (cam la ora 4 pe ceas), pozitia mingii de fotbal ar fi cea mai buna.

3. Aplicati presiune asupra sanului in timp ce hraniti bebelusul.

4. Aplicati caldura pe zona afectata (o sticla cu apa fierbinte).

5. Incercati sa va odihniti. (Nu este intotdeauna usor, dar puteti sa luati copilul in pat cu dumneavoastra).

6. Uneori un duct blocat este asociat cu o mica umflatura pe sfarc. Daca aveti asa ceva, puteti sa deschideti rana cu un ac steril si apoi sa stoarceti materialul din duct (acest lucru nu este intotdeauna posibil). Astfel alinati durerea din sfarc si puteti debloca imediat ductul. Mergeti la medic daca nu puteti deschide singura rana.

7. Daca un duct blocat nu a disparut in 48 de ore (ceea ce ar fi neobisnuit), problema se poate rezolva adesea prin terapie cu ultrasunete, care poate fi programata la cabinetul unui fizioterapeut sau la un cabinet de medicina sportiva.

Multi terapeuti nu cunosc aceasta folosire a ultrasunetelor. Doza de ultrasunete este: 2 wati/cm2, continuuu, timp de cinci minute asupra zonei afectate, o data sau cel mult de doua ori pe zi. Daca doua tratamente zilnic nu au efect, nu are rost sa continuati terapia cu ultrasunete. Solicitati-i medicului sa examineze ductul blocat. De obicei, totusi, daca terapia cu ultrasunete va functiona, un singur tratament rezolva problema.

Terapia cu ultrasunete pare sa previna si blocarea recurenta a ductului, care se produce mereu in acelasi loc. Administrarea cate unei capsule de lecitina (1200 mg) de trei-patru ori pe zi pare sa previna blocarea recurenta a ductelor, cel putin la unele mame.

Ce e facut cand e vorba de mastita

► Daca aveti simptomele de peste 24 de ore, ar trebui sa incepeti sa luati antibiotice. Daca aveti simptomele de mai putin de 24 de ore, probabil medicul va poate prescrie un antibiotic, dar va va sugera sa mai asteptati inainte de a-l lua.

► Daca in urmatoarele 8-12 ore, simptomele se agraveaza (dureri mai mari, marirea suprafetei rosii, extinderea zonei tari), atunci ar trebui sa incepeti sa luati antibioticul.

► Daca, dupa 24 de ore, starea nici nu vi s-a inrautatit nici nu s-a imbunatatit, ar trebui sa incepeti sa luati antibioticul. Totusi, daca simptomele incep sa se atenueze, nu este necesar sa luati antibioticul.

► De obicei, simptomele continua sa se amelioreze si dispar in urmatoarele 2-5 zile. Febra va trece si ea in 24 de ore, durerea in 24-48 de ore, iar intarirea sanului in urmatoarele cateva zile.

► Inrosirea pielii se poate mentine mai mult de o saptamana. Dupa ce incepe imbunatatirea starii dumneavoastra, cu sau fara antibiotice, evolutia pozitiva ar trebui sa continue. Daca starea vi se inrautateste brusc sau daca simptomele nu continua sa se amelioreze in 24-48 de ore, mergeti din nou la medic.

Nu uitati:

- Continuati alaptarea, in afara cazului in care aveti dureri prea mari daca alaptati. Daca nu puteti continua alaptarea, mulgeti-va pe cat posibil intre timp si reincepeti alaptarea cat mai curand puteti. Continuarea alaptarii ajuta vindecarea mai rapida a mastitei si nu prezinta vreun pericol pentru bebelus.

- Caldura (sub forma unei sticle cu apa fierbinte) aplicata asupra zonei afectate va ajuta sa luptati cu infectia.

- Odihna va ajuta sa luptati cu infectia.

- Febra ajuta organismul sa lupte cu infectia. Combateti febra daca va face sa va simtiti rau, nu doar pentru simplul motiv ca o aveti.

- Luati acetaminofen, ibuprofen sau alt medicament contra durerii daca este necesar. Va veti simti mai bine si nu exista niciun pericol pentru bebelus, la care ajunge numai o cantitate mica din medicament.

Nota:
Amoxicilina, penicilina obisnuita si alte antibiotice sunt adesea ineficiente pentru mastita. Daca aveti nevoie de antibiotic, va trebuie unul care este eficient impotriva stafilococului auriu (staphylococcus aureus). Printre antibioticele eficiente impotriva lui sunt: cefalexina, cefaclorul, cloxacillina, flucloxacillina, acidul amoxicilin-clavulinic, clindamicina si ciprofloxacinul. Ultimele doua sunt eficiente pentru mamele care au alergie la penicilina. Puteti si ar trebui sa continuati alaptarea cat timp luati medicamentul.

Complicatii ale mastitei

Abcesele complica uneori mastita. Nu trebuie sa opriti alaptarea, nici chiar la sanul afectat. De obicei, abcesul trebuie drenat chirurgical, dar tot ar trebui sa continuati alaptarea.

Contactati medicul in cazul in care aveti un abces.

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

Interesant: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Grupuri de suport pe DC:

Alaptatul - Help Line (12)
Alaptatul - Help Line (11)
Alaptatul - Help Line (10)

Despre alaptare cititi si:

11 Mituri despre alăptare care trebuie știute de mămicile care incep misiunea minunată a alăptării

11 Mituri despre alăptare care trebuie știute de mămicile care incep misiunea minunată a alăptării

Alăptarea este cel mai sănătos și hrănitor mod de alimentație a bebelușului, însă în jurul alăptării plutesc o mulțime de mituri…

SECRETUL REUȘITEI alăptatului este felul cum prinde bebe sânul. Iată ce trebuie să știi dragă mami.

SECRETUL REUȘITEI alăptatului este felul cum prinde bebe sânul. Iată ce trebuie să știi dragă mami.

Chiar daca alaptarea este un proces cat se poate de natural, si chiar daca orice mamica ce alapteaza isi doreste ca acest proces sa fie cat mai aproape de imaginea tandra pe care o vedem de atatea ori…

Sfarcurile mă ustură de fiecare dată cand alăptez - ce să fac?

Sfarcurile mă ustură de fiecare dată cand alăptez - ce să fac?

Una dintre cele mai usturătoare probleme in timpul alăptarii are de a face cu ...sfarcurile. 😕Așadar, cand sfarcurile ustură  - pe perioda alăptarii, există…

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

 Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Forumul de alaptare
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

 Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.


 Diversificarea alimentatiei bebelusului - pas cu pas. Retete pentu bebelusi, sfaturi, alergii, diagrame.

 

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. Zina
    Zinatrimis la 11/2/2019

    Buna baieatul meu are 5 luni il alaptez la timp dar eri am opservat ca mii sa intarit suprafata sinului drept ce sa fac sunt foarte speriata imi fac masaji cu apa calda ma scurg da nu trece ajtatima varog cu un sfat eu continui sal hranesc?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Stanciu Valerica
    Stanciu Valericatrimis la 18/10/2016

    Buna! Baietelul meu are 2 luni jum .In prima sapt cand l-am nascut am facut mastita din cauza ca amavut ft mult lapte(nu stiam si ma mulgeam intr-una ,bebe mereu era satul si puneam sticle de lapte la greu la congelat! Mi-a trecut dupa 2 sapt dar am ranas cu dureri la sfarcuri insuportabile! (Din cauza ca nu am avut sfarc deloc deloc mi sa ranit si mi sa crapat groaznic.acum bebe are 2 luni jum si iar ma luat febra ,frisoane,rau,dureri de cap si dureri de san .(plus ca intr-un san simt noduli ,am stat de ei si mi-a trecut sanul stang) dar acum ma luat cel drept dar cu tot raul care l-am zis msi sus.....laptele mi sa reglat si ii dadeam mereu cand din una cand din alta..mananca ft des..e posibil ca dun cauza sfarcurilor ne-vindecate si prea crapate sa mi se intoarca infectia? Am luptat ft muult cu sanii dar parca nu mai rezist! Azi alaptez datorita mamei mele care mereu ma incurajat si mi-a spus sa nu ma las ptr ca laptele de mama e cel mai sanatos!

    Raspunde la acest comentariu
  3. bojn loredana
    bojn loredanatrimis la 18/5/2016

    Am alaptat.cam 3luni nu prea aveam lapte,amintrerupt.alaptarea cred.ca trebantibioticamindo dupa.dar nu am luat.dupa un an ai.baiatului am ram.insarcinata am fac.avort.si dupa a inceput.dureri prima data la un san.si dupa la amindoi.nu stiu ce safac am fost.la cont.mi sa spus ca am mastita.dar ma dor rau.am cam 4ani de cand indur.ce imi recomandati.ajutor

    Raspunde la acest comentariu
  4. bojn loredana
    bojn loredanatrimis la 21/10/2015

    Am alaptat.cam 3luni nu prea aveam lapte,amintrerupt.alaptarea cred.ca trebantibioticamindo dupa.dar nu am luat.dupa un an ai.baiatului am ram.insarcinata am fac.avort.si dupa a inceput.dureri prima data la un san.si dupa la amindoi.nu stiu ce safac am fost.la cont.mi sa spus ca am mastita.dar ma dor rau.am cam 4ani de cand indur.ce imi recomandati.ajutor

    Raspunde la acest comentariu
  5. Mihaela joiţa
    Mihaela joiţatrimis la 2/6/2015

    Am intarcat fetita la 1an şi 2luni şi vreau să spun că după 10 zile mi s-au format nişte galme la san şi sunt foarte tari şi durerosi,ce trebuie făcut în situaţia această? Ast răspuns urgent!

    Raspunde la acest comentariu
  6. mary
    marytrimis la 25/5/2013

    alaptez bebelusul meu care are acum 2 ani si2 luni si am facut un inceput de mastita la un san. am mers la medic si mia prescris antibiotic .in acelas timp as vrea sal interc pe micul meu junior:) as vrea sa stiu daca pot sal interc acum ori sa continui cu alaptatul pana imi trece mastita si sa incerc dupaceea? dumnavoastra cami recomandati. multumesc mult!!!

    Raspunde la acest comentariu
  7. ligia
    ligiatrimis la 20/2/2013

    alaptarea se recomanda pentru ca laptele matern e steril si ajuta la vindecarea sanului. in plus, trebuie sa alaptezi ca sa golesti sanii si sa fie flux continuu acolo. daca se blocheaza canalele, laptele acela se depun si mastita se agraveaza, poti chiar sa faci purioi. sora mea a avut problema asta si a fost la Donna Medical Center, o clinica specializata pe problemele femeilor si acolo asa i-au spus. medicii de acolo i-au spus sa se opreasca din alaptat doar daca e intr-adevar insuportabil, altfel e recomandat sa continue, dar, bineinteles, sa puna comprese, sa faca tratament, daca asa i s-a prescris. cel mai bine e sa mergi la control si sa urmezi sfatul medicului, problemele astea nu trec de la sine.

    Raspunde la acest comentariu
  8. mihaela
    mihaelatrimis la 31/7/2012

    Din moment ce mastita este sau poate fi produsa de stafilococul aureu, de ce recomandati continuarea alaptarii? Acest stafilococ extrem de rezistent, poate trece la copil si provoca chiar si infectii ale oaselor sau chisturi. Eu stiu ca se intrerupe alaptarea, se continua mulsul pentru a sustine lactatia, se ia tratament cu antibiotic- augumentin, 1g la 12 ore. Plus se maseaza sanul alternativ cu Diclac gel si cu Homeoplasmine, este o crema homeopata.

    Raspunde la acest comentariu
  9. danna
    dannatrimis la 15/2/2012

    Asa este,eu am avut jumatate de san rosu ,tare,si umflat,plus febra,38,6 si nu am luat nimic,nu am mai facut treaba in ziua aia cu febra,m-am odihnit,am pus compresii reci pe san dupa ce ma mulgeam si a trecut de la sine in cateva zile.Eu hranesc copilul exclusiv cu lapte de la san,dar tras cu pompa,pt ca nu a mai vrut san,dupa ce i-am dat cu biberonul perioada cat a durat pana mi-a venit mie laptele dupa cezariana,la aprox.o luna.Si am reusit sa fac niste rani in varful sfarcului si cred ca de acolo mi s-a 'tras'.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII