Diversificarea bebelușului alăptat: moment optim si cum procedăm - sfatul medicului pediatru

Diversificarea bebelusului alaptat: moment optim si cum procedam - sfatul medicului pediatru

Diversificarea bebelușului alăptat: moment optim si cum procedăm - sfatul medicului pediatru

Bebelusul alaptat papă cu entuziasm si cu mare placere exclusiv lapte pana in jurul varstei de 6 luni. Insa, in jurul acestei varste, bebelusul incepe sa pofteasca si la alte alimente pe masura ce aparatul sau digestiv de maturizeaza si are nevoie  de hrana din ce in ce mai variata. Evident, apar o multime de intrebari: Cum schimbam rutina alaptatului? Cind exact introducem alimentele solide? Cat timp mai alaptez bebelusul ...

→ Iata raspunsuri la multe din intrebarile oricarei mamici care incepe treptat diversificarea bebelusului.

► veti citi
Care este rutina alimentatiei in primul an?
Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?
Cand e bine sa oprim alaptarea?
Sfatul de la Desprecopii despre momentul ales pentru diversificare
Cum se face intarcarea?
Ultima alaptare a zilei
Prima intrebare care si-o pune un parinte este: cand incepem diversificarea?
Ce mananca bebelusul: ghid pe luni cu introducerea alimentelor si retete pentru fiecare luna
Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:
Comunitate, grupuri de suport ale Comunitatii DESPRECOPII

Care este rutina alimentatiei in primul an?

Un copil normal, hranit doar la san are de obicei, urmatorul program:

- la trei luni: cinci mese in timpul zilei + mesele noapte (depinde de ritmul lui)
- la 5-6 luni: patru sau cinci mese pe zi + primele alimente solide
- la 7 luni: doua alaptari pe zi + primele mese din legume si fructe
- la 9 luni: alaptare la san doar seara, inainte de culcare.

Medicii pediatrii sustin ca in a doua jumatate a primului an de viata, bebelusul va avea nevoie de tot mai putin lapte de la mama si va incepe sa prefere biberonul.

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pana la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :). Cititi pe larg totul despre alaptare aici: Alaptarea bebelusului, un ghid complet. 

Cand e bine sa oprim alaptarea?

Raspunsul la aceasta intrebare este disputat. Pe de o parte, alaptarea este ceva unic pentru copil dar si pentru mama. Unele femei fac eforturi disperate de a a-si alapta bebelusul pina la 2 luni, altele nu au probleme si pot sa il alapteze, in mod teoretic pina la 2-3 ani.

Sfatul de la Desprecopii despre momentul ales pentru diversificare

Alaptatul exlusiv este cea mai sanatoasa si completa hrana pentru bebelus pina la varsta de 6 luni.

Da, puteti sa va alaptati bebelusul si in al doilea an de viata, daca amandoi (si dvs si bebelusul) sunteti de acord, desigur.

Puteti altfel intrerupe gradual alaptatul la san in orice moment, in cursul primului an de viata.

E foarte posibil - ca bebelusul sa intrerupa sa mai mamance de la san, din proprie initiativa - la o varsta intre 9 luni si 12 luni.

Faptul ca incepe sa muste cu primii dintuci din san - nu este un motiv pentru care sa intrerupeti alaptatul. Daca ii spuneti apasat, de cateva ori - ca va doare - el va intelege.

Cum se face intarcarea?

Intarcarea cere timp, blandete si rabdare. Nu intrerupeti deci brusc alaptatul. Este foarte important ca productia de lapte sa se reduca treptat, pe parcursul a citorva saptamani - facand ca sistemul cererii si ofertei sa actioneze in sens invers.

Renuntati deci la cite o masa, asteptand apoi cel putin trei zile inainte de a renunta inca o masa de lapte.

Nu stoarceti sanul pentru a scapa de senzatia de angorjare. Laptele se va reabsorbi de la sine in cateva zile. Cititi pe larg despre intarcare: Intarcatul: cum si cand

Ultima alaptare a zilei

Bebelusii dorm mult mai linistiti noaptea dupa o partida de supt. Tocmai de aceea, masa de seara poate deveni ultima alaptare a zilei. Pentru cateva zile, acordati bebelusului toata atentia si dragostea la ultima masa a serii - pentru a compensa lipsa sanului din timpul zilei.

Prima intrebare care si-o pune un parinte este: cand incepem diversificarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii si de asemeni Desprecopii.com recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni. Daca, din motive obiective, alaptatul nu este posibil, hraniti bebelusul cu lapte special pentru bebelusi, in mod exclusiv, pana la varsta de 6 luni. Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare Deci, imediat dupa ce bebelusul a implinit 6 luni, e timpul sa incepem, treptat sa ii facem cunostinta cu gustul altor alimente. Atentie, unele alimente ii pot da alergii bebelusului. Iata, cititi in continuare dosarele Diversificarii.

► Citeste MAMI NU TE GRĂBI: 10 motive sa NU incepi diversificarea bebelușului inainte de 6 luni

 

Diversificarea: Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

Cand incepem diversificarea alimentatiei bebelusului? Cand stim ca bebelusul este pregatit pentru alimentele solide? Unii parinti pot fi tentati sa cedeze rudelor, iar uneori propriilor mame, care spun „Da-i copilului niste mancare adevarata, nu vezi ca e flamand?“ sau „Laptele de la san nu-i ajunge, are nevoie de mancare adevarata“.

De altfel, bebelusul dumneavoastra poate avea 3 sau 4 luni cand veti incepe sa simtiti ca ar avea nevoie de „ceva mai mult“ decat formula sau laptele de la san. Poate incepe sa se trezeasca mai des noaptea sau sa manance mai des decat „de obicei“, iar dumneavoastra va intrebati daca este necesara introducerea alimentelor solide. Iata sfatul de la Desprecopii.com:

Ce mananca bebelusul: ghid pe luni cu introducerea alimentelor si retete pentru fiecare luna

In fiecare luna de diversificare, bebelusul isi extinde gama de alimente pe care le poate papa. Iata un ghid complet care explica de la luna la luna ce alimente sunt indicate bebelusului si multe sugestii de retete de papica pentru fiecare luna de diversificare. Ce mananca bebelusul: ghid pe luni cu introducerea alimentelor si retete pentru fiecare luna.

Despre momentul optim pentru diversificare, merita sa citesti si:

6 luni, e momentul sa inceapa sa pape si altceva decat laptic: ce, cum si cand
Mancarea preparata in casa ajuta la hranirea sanatoasa a bebelusului
Alimentatia bebelusului: 5 mituri explicate pe larg

Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:

Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Diversificarea  Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?
5 mituri despre alimentatia bebelusului
Diversificarea alimentatiei sugarului
6 luni: E momentul sa pape altceva
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
Retete gustoase de papica

Pe larg despre diversificarea bebelusului aici>

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: sute de retete cu instructiuni video de preparare, ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Atentie, aplicatia nu este gratuita insa a necesitat multa munca (cost 4,99 euro - one time)/.

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte : Academia Americana de Pediatrie 2018, Revista Pediatrics 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. mucterem
    mucteremtrimis la 18/1/2016

    Am in benefit de 2 luni,problema e ca mananca non stop san Dar nu prea doarme.nu mai stiu ce sa fac,pot face o analiza a laptelui poate nu mai e consistent si nu se satura?

    Raspunde la acest comentariu
  2. ivan olga
    ivan olgatrimis la 1/2/2012

    Baietelul meu are 4 luni.Am reusit cu greu sa-mi pastrez secretia lactata in prima luna pentru ca adormea la san.Inca din spital ii dau si lapte formula pt ca nu am avut lapte decat dupa 5 zile de la nastere,drept pt care si acum papa san si formula de lapte.Diversificarea nu am inceput-o inca .Sa mai astept?

    Raspunde la acest comentariu
  3. simon sultana
    simon sultanatrimis la 9/12/2011

    am un bebelus de 9 luni si nu prea vrea sa manance mancare se bazeaza pe pieptsuge ziua foarte mult si noaptea se trezeste de 5si6 ori

    Raspunde la acest comentariu
    • Bianca
      Bianca trimis la 23/6/2022

      Aşa şi la mine bebelina are 8 luni ..manânca mâncare ziua suntem înca la piureuri..dar noaptea şi la mine de 5 6 ori suge

  4. Maria Rubinstein
    Maria Rubinsteintrimis la 28/5/2007

    Fetita noastra, Mara, a implinit astazi 4 luni. A fost greu la inceput cu alaptatul, in primele 2 luni am apelat chiar la lapte praf ca si completare. Insa nu am cedat nici durerilor datorate ragadelor, nici oboselii, si acum o alaptez exclusiv de la san si imi doresc sa fac asta cam pana la varsta de 1 an. Diversificarea ma gandesc sa o incep pe la 6 luni. As dori sa stiu mai multe despre acest subiect, cu ce alimente se incepe diversificarea, cum se prepara... Si da, sunt dependenta de Despre Copii!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII