Saptamana 21 de sarcina

Saptamana 21 de sarcina

Saptamana 21 de sarcina

  • Bebelusul incepe sa inghita lichid amniotic, ceea ce poate duce la o crestere brusca, dar temporara in greutate. Toate organele bebelusului sunt la locul lor. Chiar daca piciorusele si alte parti ale corpului vor mai creste, se poate spune ca organismul este complet dezvoltat in acest stadiu al sarcinii. Sarcina devine vizibila la exterior, la majoritatea femeilor.

Saptamana 21 de sarcina

Bebelusul incepe sa inghita lichid amniotic, ceea ce poate duce la o crestere brusca, dar temporara in greutate. Toate organele bebelusului sunt la locul lor. Chiar daca piciorusele si alte parti ale corpului vor mai creste, se poate spune ca organismul este complet dezvoltat in acest stadiu al sarcinii. Sarcina devine vizibila la exterior, la majoritatea femeilor.

In aceste zile, creste cu aproape 60 de grame pe zi. Incepe sa sughita. Da, sughiturile sunt acele tresariri micute pe care poate ca le simti - micutii sai plamani se pregatesc pentru sarcina importanta pe care o au - respiratia.

Este acoperit de o substanta alba, impermeabila, grasoasa numita vernix care ii protejaza pielea in timpul indelungat pe care il petrece in lichidul amniotic. Pericolul de expulzare este de asemenea mare. Bebelusul inghite mai mult in aceasta saptamana, o buna practica pentru sistemul sau digestiv. Tubul digestiv este imatur si va ramane astfel luni bune dupa nastere; lichidul amniotic trece liber prin intestin. El va fi excretat sub forma de meconiu (o substanta neagra-verzuie), dupa nastere. Piciorusele sunt acum proportionale cu restul corpului. Ochisorii sunt inca inchisi.

/Images/sarcina21-poza-bebe.jpg

Cum se schimba viata dvs

Probabil ca vrei acum sa urmezi niste cursuri legate de nastere. Daca esti pentru prima oara parinte sau doresti sa-ti reimprospatezi cunostintele, urmeaza astfel de cursuri. Nu conteaza cine le organizeaza, aceste cursuri te vor ajuta sa fii pregatita pentru travaliu si nastere. In saptamana 37 se considera ca ai ajuns la termen si nasterea se poate declansa oricand, asa ca planifica-ti timpul astfel incat sa termini cursurile pana atunci.

Fierul este important in timpul sarcinii

Fii foarte atenta sa iei suficient fier. Bebelusul tau are nevoie de el pentru a-si forma celulele rosii din sange, mai mult decat orice. De fapt, este imposibil sa-ti acoperi necesarul de fier din numai alimente fara sa-l iei in completare sub alte forme. Alimentele bogate in fier sunt: carnea rosie, de pasare, pestele, lintea, spanacul, si cerealele imbogatite cu fier. Citeste si: Suplimentele de fier in timpul sarcinii

Pe masura ce iei tot mai mult in greutate, probabil ca iti pui intrebari in legatura cu siguranta calatoriilor. Iata cateva sfaturi:

 - daca cumva calatoresti cu masina, ia o pauza la fiecare ora pentru a-ti pune sangele in miscare
 - foloseste intotdeauna centura de siguranta. Daca o vei indoi in poala (fixeaz-o sub burtica), nu-ti va produce discomfort si poate salva vieti - viata ta si a bebelusului tau.
 - poti sa calatoresti in ultima luna de sarcina numai daca esti pregatita sa nasti pe drum. In orice caz, sfatuieste-te mai intai cu medicul tau.
 - aerul din avion este foarte uscat. Hidrateaza-te permanent, bea apa sau suc pe toata durata calatoriei (alcoolul nu este permis, dar cu siguranta stiai si tu acest lucru)
 - multe companii aeriene cer o recomandare din partea doctorului daca esti in al treilea trimestru de sarcina. Suna inainte la aeroport pentru a afla politica lor in legatura cu femeile insarcinate si suna-ti doctorul pentru a-i afla parerea INAINTE de a cumpara biletele de avion (pe care nu le poti rambursa sau schimba).

Va recomandam sa mai cititi si:

Nu uitati sa admirati Albumul GravidelorMiss Odiseea Sarcinii dar si Miss Odiseea Sarcinii - Galeria Star. Dovada sigura ca graviditatea este o stare de frumusete.

Despre sarcina la inceput mai cititi si urmatoarele:

Exercitiile Lamaze si pregatirea nasterii: beneficii - mituri si realitati

Exercitiile Lamaze si pregatirea nasterii: beneficii - mituri si realitati

Exercițiile Lamaze reprezintă o metodă populară de pregătire pentru naștere, dezvoltată de medicul francez Ferdinand Lamaze în anii 1950. Aceste exerciții…

Pierderea dopului gelatinos: cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului - sfatul medicului

Pierderea dopului gelatinos: cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului - sfatul medicului

Exista o multime de zvonuri referitoare la semnificatia pierderii dopului gelatinos. Desi veti gasi cu greu o femeie insarcinata care nu se intreaba cand anume va intra in travaliu, aspectul…

Exercițiile Kegel: iată rolul lor in sarcina și naștere

Exercițiile Kegel: iată rolul lor in sarcina și naștere

Exercitiile Kegel sunt exercitii de intarire si tonifiere a muschilordin plafonul pelvin, intarind uterul si rectul. Ele sunt preferatele femeilor insarcinate deoarece pot usura semnificativ…

 Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici:  

1234567891011121314151617181920
2122232425262728293031323334353637383940

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

/Images/nume-de-copii.gifNume de copii

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...

 /Images/prematuri.pngPrematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. Putin grabiti si foarte curiosi.


Alt sfat:
scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe
Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII