Saptamana 23 de sarcina

Saptamana 23 de sarcina

Saptamana 23 de sarcina

  • In principiu, incepand din aceasta saptamana bebelusul este considerat matur si poate supravietui in afara uterului, cu un tratament medical adecvat. Parul incepe sa ii creasca si uneori este vizibil in imaginile ecografice. Amprentele unice ale bebelusului se formeaza tot in aceasta saptamana.

Saptamana 23 de sarcina

In principiu, incepand din aceasta saptamana bebelusul este considerat matur si poate supravietui in afara uterului, cu un tratament medical adecvat. Parul incepe sa ii creasca si uneori este vizibil in imaginile ecografice. Amprentele unice ale bebelusului se formeaza tot in aceasta saptamana.

Bebelusul cantareste acum in jur de 450-500 g, masoara in jur de 30 cm in lungime si arata ca un nou nascut, dar cu pielea ridata, pentru ca ii lipseste grasimea subcutanata. De asemenea, creste in greutate in fiecare zi, buzele sunt distincte iar ochii sunt formati cu toate ca irisul (partea colorata a ochiului) inca nu are pigmenti. Pancreasul, glanda care produce hormonii, este complet dezvoltat.

Daca se naste cu o greutate mai mica de 500 g, poate ca va supravietui dar cu malformatii. Daca insa se naste cu o greutate de 500 g, va fi capabil sa supravietuiasca si sa se dezvolte doar intr-o sectie de prematuri . Aceasta depinde in mod special de depozitele de grasime din organismul sau.

/Images/sarcina23-bebe.jpg

Apar primii muguri ai dintilor in gingie. Inainte sa-ti dai seama, bebelusul tau se va naste si, curand dupa aceea, te va orbi cu sclipirea dintisorilor sai.

Cum se schimba viata dvs

In ceea ce va priveste, probabil ati luat in greutate intre 5,5 si 6,8 kg. Incepand de acum, cresterea in greutate devine mai accelerata, in jur de 200g pe saptamana. Puteti sa aveti pofta de anumite alimente, puteti observa o crestere a secretiilor vaginale (dar fara sangerari). Aceste lucruri sunt normale in aceasta perioada a sarcinii.

In alta ordine de idei - va puteti simti ca "o sala de gimnastica". In interiorul dvs sunt tot felul de rasuciri si tumbe. Trebuie sa va prezentati la medicul ginecolog pentru un examen al cervix-ului ( in vederea eliminarii riscului nasterii premature).

Picioarele incep sa vi se umfle si apar vene varicoase. Nu stati picior peste picior, iar daca va odihniti, asezati o perna sub picioare. Purtati colanti speciali pentru femeile insarcinate. Prin intinderea muschilor uterini puteti simti o durere ca un junghi. Nu va speriati! Odihniti-va!

Este posibil sa apara primele picaturi de lapte din sani. E semnalul ca acestia sunt deja pregatiti pentru minunata lor misiune: alaptarea puisorului.

Va recomandam sa mai cititi si:

Nu uitati sa admirati Albumul GravidelorMiss Odiseea Sarcinii dar si Miss Odiseea Sarcinii - Galeria Star. Dovada sigura ca graviditatea este o stare de frumusete.

Despre sarcina la inceput mai cititi si urmatoarele:

Hemoroizii si sarcina - preventie si tratament

Hemoroizii si sarcina - preventie si tratament

Hemoroizii sunt asociati cu constipatia si sunt o neplacere a sarcinii. Constipatia, combinata cu presiunea crescuta pe rect si perineu reprezinta motivul principal pentru care femeile capata…

Aflarea sexului bebelușului. Când și cum dar și despre emoția acestui moment unic - teste si proceduri explicate

Aflarea sexului bebelușului. Când și cum dar și despre emoția acestui moment unic - teste si proceduri explicate

Aflarea sexului copilului din burtică este una dintre marile curiozități de ne-evitat ale unui cuplu "însărcinat". Studiile recente sugerează că…

Testele genetice in timpul sarcinii

Testele genetice in timpul sarcinii

Daca ai aflat ca esti insarcinata sau iti planifici sa ramai insarcinata, testele genetice iti pot oferi o serie de raspunuri ce tin de sanatatea ta - viitoare mamica si de anumite afectiuni pe care…

 Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici:  

1234567891011121314151617181920
2122232425262728293031323334353637383940

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

/Images/nume-de-copii.gifNume de copii

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...

 /Images/prematuri.pngPrematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. Putin grabiti si foarte curiosi.


Alt sfat:
scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe
Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII