Saptamana 29 de sarcina

Saptamana 29 de sarcina

Saptamana 29 de sarcina

  • Dezvoltarea simturilor continua in aceasta saptamana. Auzul bebelusului se imbunatateste, iar vazul ii ofera deja capacitatea de a-si focaliza privirea intr-un anumit punct. Ecografiile pot arata cresterea parului si a unghiilor. Sistemul osos este complet, insa dezvoltarea lui va continua si dupa nastere.

Saptamana 29 de sarcina

Dezvoltarea simturilor continua in aceasta saptamana. Auzul bebelusului se imbunatateste, iar vazul ii ofera deja capacitatea de a-si focaliza privirea intr-un anumit punct. Ecografiile pot arata cresterea parului si a unghiilor. Sistemul osos este complet, insa dezvoltarea lui va continua si dupa nastere.

Daca s-ar naste acum, ar fi capabil sa respire, dar va obosi repede si ar avea nevoie de asistenta medicala. Tot acum, bebelusul poate sa-si deschida ochii si sa-si intoarca capul in uter daca sesizeaza o sursa de lumina care patrunde in acesta. Este sensibil si la sunete si chiar miros, insa in lipsa de substante volatile, este putin probabil sa se poata bucura si de acest simt al sau. Stratul de grasime este format si apar unghiile.

In saptamana 29 fatul se misca mai des si te poate surprinde cu lovituri puternice (aproximativ 10 miscari clare pe ora in periadele active). Este bine sa numeri miscarile si daca ele scad in intensitate sau sunt mai rare poate este bine sa mergi la medic. Nu trebuie insa sa te ingrijorezi. Daca doresti sa intri in legatura cu alte gravidute aflate in saptamana 29 de sarcina, intra pe comunitate.desprecopii.com si cauta grupul de gravidute corespunzator. Plamanii bebelusului continua sa se dezvolte in aceasta saptamana (29). S-ar putea sa inceapa sa sughita din cand in cand... si tu sa vezi cum iti salta burtica ... E ceva foarte normal, nu te ingrijora.

Ai cumva gemeni, tripleti? Ei bine in acest caz copilasii au spatiu mai putin si probabil ca au prima "bataie" cu pumni si picioare. Nu dispera, o sa urmeze mult mai multe dupa nastere :)

Ai mai pus o jumatate de kilogram de saptamana trecuta? E in ordine. Daca vrei sa stii cat de multe kilograme vei mai lua la bord, (ha ha ...) - putem sa iti dam informatia: cam jumatate de kilogram pe saptamana, de acum in colo  - pana la nastere. Dar, nu uita ca o parte din aceasta greutate este de natura lichida.

Poti consulta calculatorul kilogramelor de sarcina aici: Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina

Uterul tau a juns la 8-10 cm mai sus de ombilic. Cat mai poate sa urce? Putin. La un moment dat, o sa si coboare.

Ce examene medicale/analize trebuie sa faci in saptamana 29?

Este timpul pentru al cincilea examen medical obligatoriu. Din acest moment vizitele la medic o sa fie mult mai dese. Ca la majoritatea controalelor in aceasta perioada o sa ai parte de masuratori (greuntate, presiunea sangelui). Se verifica de asemenea starea colului uterin si probabil ca se vor reface analizele de urina si sange.

Daca mergi la medic pune intrebari: Intreaba-l daca sunt probleme cu sarcina, daca o sa reziste pana la termen. Daca ai avut infectii de orice fel este important sa le comunici medicului.

Ce trebuie sa mananci in saptamana 29 de sarcina?

Mancati 2400 calorii pe zi. Continuati sa va hraniti "sanatos" consumand lichide si fibre multe. Aveti timp mai tarziu sa slabiti. Ganditi-va ca trebuie sa cresteti in burtica un bebe sanatos. Asigurati-I tot ceea ce are nevoie sa se dezvolte corespunzator. Cum stai cu fierul? Cel mai bine procuri fierul din alimentatie dar daca nu reusesti, discuta cu medicul daca ai nevoie de un supliment de fier. Pe de alta parte fierul poate sa fie cauza constipatiei.

Va recomandam sa mai cititi si:

Nu uitati sa admirati Albumul GravidelorMiss Odiseea Sarcinii dar si Miss Odiseea Sarcinii - Galeria Star. Dovada sigura ca graviditatea este o stare de frumusete.

Despre sarcina la inceput mai cititi si urmatoarele:

Când nașterea e aproape: semnale și CE E DE FĂCUT - sfatul medicului ginecolog

Când nașterea e aproape: semnale și CE E DE FĂCUT - sfatul medicului ginecolog

Momentul nașterii este așteptat cu multă nerăbdare de viitoarea mămică (dar si de viitorul tătic)  - de-a lungul Odiseei Sarcinii. Iar când vine, te poate…

Haptonomia in sarcină sau comunicarea cu bebe din burtică prin atingere

Haptonomia in sarcină sau comunicarea cu bebe din burtică prin atingere

Noțiunea de haptonomie provine de la cuvintele grecești hapto și nomos. Hapto înseamnă "eu ating, mă unesc cu ceva, stabilesc un contact", iar nomos…

Nașterea unei mame. Greutățile începutului meseriei de mamă

Nașterea unei mame. Greutățile începutului meseriei de mamă

Nasterea unei mame este un proces ce incepe imediat dupa nasterea bebelusului. Apoi, urmeaza luni incarcate de dragoste, emotii, oboseala si frici.In timp ce multe femei reusesc sa treaca prin sarcina…

 Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici:  

1234567891011121314151617181920
2122232425262728293031323334353637383940

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

/Images/nume-de-copii.gifNume de copii

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...

 /Images/prematuri.pngPrematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. Putin grabiti si foarte curiosi. 

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII