Efectele secundare ale analgezicelor (calmantelor)

Efectele secundare ale analgezicelor (calmantelor)

Efectele secundare ale analgezicelor (calmantelor)

  • Prea des si prea usor, fiind vorba de o durere  uşoară sau intensă, apelam la analgezice (calmante ale durerii). Acestea reduc durerea şi redau temporar starea de comfort. Dar sunt ele bune şi pe termen lung? Cele mai populare analgezice de la noi, paracetamolul, aspirina şi algocalminul, sunt cumpărate fără restricţii de la orice farmacie, īn timp ce automedicaţia nu poate fi controlată. In plus, se cunoaste mult prea putin despre efectele secundare ale acestor medicamente. Nu este desigur - una din prioritatile companiilor farmaceutice sa faca acest lucru. Prioritatea lor este sa vanda cat mai mult.

Cele mai populare analgezice de la noi, paracetamolul, aspirina şi algocalminul, sunt cumpărate fără restricţii de la orice farmacie, īn timp ce automedicaţia nu poate fi controlată. In plus, se cunoaste mult prea putin despre efectele secundare ale acestor medicamente. Nu este desigur - una din prioritatile companiilor farmaceutice sa faca acest lucru. Prioritatea lor este sa vanda cat mai mult.

Atentie la algocalmin

Algocalminul, un medicament foarte utilizat īn Romānia, este interzis īn alte ţări din cauza efectelor secundare negative.

Un studiu mai vechi al profesorului doctor Ostin Mungiu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi arată că algocalminul poate distruge sangele. Astfel, administrarea frecventă a acestui medicament duce la dispariţia granulocitelor din sānge şi, implicit, la deces. Ati remarcat insa desigur - costisitoarea si lunga campanie de reclama de pe canalele de televiziune romanesti...

Aspirina - pericol pentru stomac si intestine

Banala aspirină, luată de asemenea īn doze mari, poate provoca boli gastro-intestinale, iar paracetamolul creşte riscul hepatotoxicităţii. Cercetătorii mai atrag atenţia că unele analgezice precum ibuprofenul provoacă hipertensiune arterială, acţionānd asupra mecanismului de relaxare a vaselor sanguine.

Un efect negativ al aspirinei este iritarea mucoasei gastro-intestinale, motiv pentru care nu este recomandată persoanelor cu ulcer gastric sau duodenal.

Alimentatia sanatoasa a familiei

Cure de sanatate 

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Nici pacienţii cu astm indus de analgezice, cei cu insuficienţă renală sau hepatică nu trebuie să ia aspirină.

Aspirina este contraindicata de asemenea femeilor īnsărcinate şi copiilor sub 12 ani.

 Cititi: Sarcina si aspirina

Codeina - efecte de dependenta si sedare

De asemeni, codeina - substanţă din familia morfinei,  poate da dependenta si are efecte sedative. In plus, are o actiune deshidratanta asupra mucoasei respiratorii, care poate fi benefica sau daunatoare. In urma tratamentului cu codeina pot aparea greturi, varsaturi, constipatie.

Paracetamolul poate afecta grav ficatul

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca paracetamolul in combinatie cu cafeaua pun in pericol ficatul. Acestia recomanda celor care se imbolnavesc sa nu bea cafea atunci cand urmeaza un tratament cu paracetamol. Medicii care au facut studiul sustin ca amestecul dintre cafea si substanta activa din paracetamol creeaza o toxina care afecteaza grav ficatul si poate provoca moartea. Cercetatorii considera ca aceasta combinatie afecteaza sanatatea mai grav decāt consumul de alcool asociat cu paracetamol.

Nu abuzati de medicamente - altfel ele vor abuza de sanatatea noastra!

Specialistii au atras atentia asupra abuzului de medicamente, care conduce la dependenta de anumite substante aflate īn componenta acestora sau la dezechilibre metabolice grave. Tocmai de aceea medicii sustin ca automedicatia reprezinta un real pericol pentru orice persoana care doreste tratament.

 Tot despre medicamente mai cititi:

Medicamentele destinate controlului durerii, cele pentru calmare si somn, dar si medicamentele care ar trebui sa fortifice organismul, cum sunt mineralele si vitaminele, au potentialul sa dezechilibreze organismul daca dozele recomandate de medic sunt depasite sau, mai rau, daca sunt administrate fara supraveghere si recomandare medicala.

autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2008, referinte: Adevarul

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Efectele secundare ale analgezicelor (calmantelor).

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII