Depresia post-partum, o condiție medicală ascunsă sub preșul ignorantei și al prejudecăților

Depresia post-partum, o conditie medicala ascunsa sub presul ignorantei si al prejudecatilor

Depresia post-partum, o condiție medicală ascunsă sub preșul ignorantei și al prejudecăților

Probabil ca lucrurile despre care poti scrie cu cea mai mare usurinta, dar si cu o anumita apasare fireasca, sunt lucrurile experimentate direct. Depresia post-partum este unul dintre acele lucruri. Si daca, conform studiilor, ea afecteaza circa 25-30% din totalul femeilor care dau viata, acesta este un numar foarte mare in raport cu informatiile pe care nu doar mamele, ci societatea in general le are despre existenta ei...

despre cum e ascunsa Depresia post-partum, o conditie medicala - sub presul ignorantei si al prejudecatilor, veti citi:
Depresia post-partum, o realitate dura, ignorata in Romania
Depresia post-partum este o conditie medicala
Depresia post-partum este perfida si insidioasa
Solutii pentru a depasi depresia postnatala
Despre depresia postnatala
 

Depresia post-partum, o realitate dura, ignorata in Romania

Probabil ca lucrurile despre care poti scrie cu cea mai mare usurinta, dar si cu o anumita apasare fireasca, sunt lucrurile experimentate direct. Depresia post-partum este unul dintre acele lucruri. Si daca, conform studiilor, ea afecteaza circa 25-30% din totalul femeilor care dau viata, acesta este un numar foarte mare in raport cu informatiile pe care nu doar mamele, ci societatea in general le are despre existenta ei.

Depresia post-partum este un nume cu sonoritati medicale care deseori nu spune nimic. Nimic despre realitatea suferintei atroce prin care trec atatea mame, nimic despre chinul lor de a-si pastra capul la suprafata apei si de a-si construi o iluzie de normalitate care sa le permita sa functioneze oarecum in parametri obisnuiti, atat pentru copilul nou-nascut cat si pentru ele insele. intr-o Romanie in care afectiunile psihice sunt inca inghesuite de conceptia societatii sub presul ignorantei si al prejudecatilor, aceasta suferinta este deseori minimalizata, desconsiderata, etichetata drept ”fita”, ”capriciu” sau, pur si simplu, ”lene”.

Depresia post-partum este o conditie medicala

De aici ar trebui sa porneasca intelegerea ei. Asa cum nu iti propui sa te doara capul, sa faci ulcer sau pojar, tot asa nu alegi sa faci sau nu depresie. Este adevarat ca un caracter sensibil reprezinta fondul favorabil pentru a experimenta acest tip de depresie, la fel cum un caracter optimist, puternic si pragmatic are, teoretic, mai putine sanse de a trece prin aceasta experienta. Dar regulile au, evident, exceptiile lor, si nici o experienta anterioara nasterii nu poate constitui o garantie ca depresia va avea sau nu va avea loc.

Repet: depresia post-partum este o conditie medicala. Poate aud si acei tati, pe cale de disparitie, sper, care considera ca femeile ”fac depresie post-partum pentru ca au citit ca ea exista” sau care le spun sotiilor lor ca ”au trecut deja doua saptamani de la nastere, ai de gand sa te aduni si tu, sau divortam?” Nu cred ca se poate repeta de prea multe ori: depresia post-partum este o conditie medicala. Este un diagnostic bazat pe o simptomatologie specifica, se poate agrava daca nu este identificata si, in functie de gravitate, este urmata de tratament.


As fi vrut sa stiu acest lucru cand am experimentat-o. Un tratament la timp, sau niste sedinte de psiho-terapie m-ar fi ajutat sa trec mai repede si mai usor prin ea. si, in principal, m-ar fi scutit de cumplitul sentiment de culpabilizare pe care l-am trait, acela care-mi spunea ca eu nu sunt in stare sa fiu o mama buna, mereu stresata si trista, in comparatie cu X, care-i mereu cu zambetul pe buze si-si asuma maternitatea ca o fireasca binecuvantare. Si atunci, cu riscul de a irita, repet: depresia post-partum nu este o dovada de incapacitate, de slabiciune sau de lipsa de instincte materne. Ea este o conditie medicala.

Depresia post-partum este perfida si insidioasa

Daca esti o mama moderna, informata, care doreste sa se tina la curent cu tot ce se poate intimpla in legatura cu sarcina, nasterea si ceea ce urmeaza dupa ea, cu siguranta ai citit ca e posibil sa faci o depresie post-partum dupa nastere. Dar sa nu te astepti ca intr-o dimineata, brusc, sa te trezesti in lacrimi si cu sentimente de tristete inexplicabila dupa care sa concluzionezi logic ”am facut depresie post-partum”. De asta este o suferinta psihica: pentru ca iti afecteaza capacitatea de a gandi in termeni definiti drept ”logici”. Iar logica ta afectata nu te lasa sa vezi ca ceva este in neregula cu tine, ca nu este firesc sa relationezi astfel cu bebelusul, cu cei din jurul tau, cu tine insati.

Fac o alta paralela cu o afectiune mai concreta: cand iti fracturezi o mana, lucrul este evident pentru tine exact in momentul in care evenimentul nedorit se intampla. si stii ce e de facut: medic, atele, ghips. Cand ceva insa se fractureaza in sufletul tau, si mai ales in conditiile obiective ale unui eveniment extrem de fericit, cum este nasterea copilului tau, rezultatul este o stare de confuzie agonizanta, in care mintea iti spune ca ar trebui sa te bucuri, insa sufletul tau are nevoie de atele. si nu mai stii pe care sa-l crezi. Daca ar fi sa descriu printr-o metafora starea aceasta de maxima confuzie prin care am trecut, acesta ar fi un fel de purgatoriu: stii ca raiul exista, stii ca el este in camera alaturata, dormind linistit, dar cumva nu ai inca acces deplin la el.

Solutii pentru a depasi depresia post natala?

-    Vorbeste despre starea ta! Nu presupune ca e normal sa fii mereu trista, mereu, anxioasa, mereu confuza, mereu insingurata. La fel cum nu e normal sa simti respingere fata de copilul tau, fata de sotul tau, fata de restul familiei. Mergi la medic si vorbeste despre asta: de multe ori, solutia poate fi mai simpla decat ai putea concepe. 
-    Sprijinul partenerului este de o importanta capitala. Ar trebui ca el sa vada semnele depresiei, sa te indrume, sa te inteleaga. N-ar strica sa existe o scoala a tatilor, care sa-i invete despre posibilitatea aparitiei acestei afectiuni. si despre cum sa te ajute.
-    O atentie sporita acordata sanatatii psihice si mentale a mamei dupa nastere. Asa cum copilul este controlat periodic, vaccinat si masurat, si la fel cum se verifica vindecarea fizica a mamei dupa nastere prin controale de specialitate, la fel de importanta este bunastarea sa psihica. Un medic de familie ar putea fi primul care, prin simple intrebari, sa identifice posibile simptome si sa actioneze la timp, ajutind mama sa obtina sprijinul unui specialist.
-    Psiholog specializat in maternitati. Care sa le ofere informatii mamelor, sa le ajute sa realizeze legatura armonioasa cu bebelusul inca din momentul nasterii. Un protocol in maternitati care sa permita contactul imediat al bebelusului, dupa nastere, cu pielea mamei si care sa ajute astfel instinctul matern al mamei sa se nasca si el. Ar trebui, probabil, ca in acest secol al materiei, sa reinvatam unele lucruri din lumea instinctuala a animalelor si a societatilor asa-zis primitive care, in lipsa unui progres tehnologic, au ramas apropiate de natura. Iar in natura, puiul oricarei specii de vertebrate se odihneste cateva minute lipit de mama sa, nu in vreun salon de nou-nascuti. Are timp suficient pentru asta, dar in lipsa primului contact fizic, se pierde o ocazie de legatura intima ale carei resorturi sunt greu explicabile si care este la fel de greu de recuperat.

Despre depresia postnatala, te sfatuim sa mai citesti:

 Depresia postnatala, semne ingrijoratoare
 Nasterea unei mame. Greutatile inceputului meseriei de mama
Depresia postnatala

Niste sfaturi de la Desprecopii pentru tanara mamica

- Implica-te in activitatile familiei si concentreaza-ti atentia si toata dragostea catre puiul tau. In acest moment ai devenit cer si soare pentru un sufletel care te iubeste mai mult ca orice. Copilul tau are nevoie de tine acum si in multii ani care vor veni. Fii alaturi de el si fii puternica.
-Alapteaza-l cu drag, pune-l in carucior si mergi la plimbare cu el. Citeste aici totul despre alaptare.
- Fii alaturi de celelalte mamici din aceeasi generatie de la Desprecopii.com si impartasiti-va toate nelinsitile si nelamurilrile din viata unei tinere mamici. Vino de urgenta la Primele 365 zile 

Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarciniila Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai. Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

autor: NANA01 - redactor Desprecopii.com

toate drepturile rezervate - Desprecopii.com - 2023
Nana scrie si pe blogul ei:Cutia cu gagavaiți

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII