DINȚII DE LAPTE: de ce sunt importanți și cum se îngrijesc

Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

DINȚII DE LAPTE: de ce sunt importanți și cum se îngrijesc

Dintii de lapte sunt la fel de importanți ca și cei permanenți.

Chiar dacă ți se pare că este prea devreme, este bine să începi îngrijirea dinților copilului cât mai curând posibil. Asta înseamnă chiar după apariția primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dacă unii dinți de lapte se pierd prea repede, cei care rămân pot crește îngheșuiți, lăsând prea puțin spațiu pentru ca dinții permanenți să crească drept în interiorul gingiei.

→ Iată sfatul medicului stomatolog pediatru de la DE4KIDS:

- despre dintii de lapte si ingrijirea lor, veti citi:
Dintii de lapte nu trebuie neglijati
Spalarea pe dintilor de lapte
Prima vizita la dentist
Cariile dentare la dintii de lapte
Spalatul pe dinti trebuie sa dureze trei minute
Cea mai eficienta tehnica de periaj
Rolul alimentatiei in sanatatea dintilor de lapte
Vitamina D si absorbtia de calciu
Prima periuta de dinti a bebelusului
Despre dintii de lapte
Forum de intrebari si raspunsuri despre sanatatea dintilor copiilor

Dintii de lapte nu trebuie neglijati

Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei dintisorii permanenti. Daca unii dinti de lapte se pierd prea repede, cei care raman pot creste inghesuiti, lasand prea putin spatiu pentru ca dintii permanenti sa creasca drepti in interiorul gingiei. Iata sfatul medicilor de la Desprecopii.com:

Spalarea pe dintilor de lapte

Inca de la aparitia primului dinte al copilului, masati-i gingiile. Aceasta va ajuta urmatorii dinti sa iasa mai usor. Atunci cand are mai multi dintisori, puteti sa-i dati o mica periuta de dinti adevarata si putina pasta de dinti pentru copii, pentru a accepta cu bine acest obiect nou.  Cititi Apar dintii bebelusului

Fiti un exemplu pozitiv, deoarece vazandu-va ca va spalati pe dinti, bebelusul dumneavoastra va dori sa va imite. Dupa ce a implinit 3 ani, invatati-l sa se spele singur pe dintisori de 2 ori pe zi (dimineata si seara).


Ordinea aparitiei dintilor de lapte

Prima vizita la dentist (buhu hu)

Nu este necesar sa mergeti cu copilul la dentist de cand ii apare primul dinte. Primele vizite la stomatolog vor avea loc pe la 3 ani, la inceput, pentru o familiarizare cu dentistul (pentru ca, mai tarziu, sa nu-i fie frica sa mearga la dentist). Dupa implinirea varstei de 4 ani, puteti incepe vizitele regulate la medicul stomatolog.

de citit pe larg: Prima vizita la dentist a copilului

Cariile dentare la dintii de lapte

Primii dinti ai copilului, numiti "dinti de lapte" se pot caria. Aceste carii sunt cu atat mai neplacute cu cat se pot transmite viitorilor dinti, care sunt definitivi.

Cariile evolueaza mult mai repede la copii decat la adulti, in consecinta, aratati chiar si cel mai micut punct negru dentistului: cu cat mai devreme este descoperita si cu cat mai repede este tratata o carie, cu atat este mai putin neplacut pentru bebelus.

Daca dintele de lapte nu este tratat la timp, va trebui sa fie extras, si, in acest caz, dintele definitiv ar putea sa iasa stramb.

Spalatul pe dinti trebuie sa dureze ... trei minute!

Daca nu va spalati pe dinti in fiecare dimineata, minimum 3 minute, inseamna ca ati irosit timpul degeaba. Cei mai multi pacienti ajung la stomatolog tocmai din cauza unei proaste ingrijiri a danturii.

Pentru o igiena bucala corespunzatoare sunt necesare pastrarea sanatatii dintilor prin periaj dentar, efectuat dupa masa si extractia dintilor distrusi. Tratamentul cariilor, indepartarea tartrului, inlocuirea lucrarilor incorecte. Cea mai des practicata metoda de spalare pe dinti este periajul orizontal, care prezinta o serie de inconveniente majore:

- resturile alimentare sunt aglomerate astfel in spatiile interdentare 

- se favorizeaza retractia paridontiului dezgolindu-se radacina dintilor 

- nu se efectueaza un masaj al gingiei

Datorita acestor inconveniente, metoda e indicata numai pentru copii, pentru etapa cand acestia trebuie sa invete sa se spele singuri.

Cea mai eficienta tehnica de periaj este metoda periajului vertical deoarece:

efectueaza o buna curatire a suprafetelor dentare si a spatiilor interdentare 

activeaza circulatia parodentara, evitand retractia gingiei si dezgolirea radacinii

Periuta se foloseste astfel:

- de sus in jos la dintii superiori 

- de jos in sus la dintii inferiori, miscare efectuata din articulatie.

Se periaza astfel fiecare grup de dinti, atat dinspre obraji, cat si dinspre limba si palat, pe fiecare grup cu 10 miscari verticale. Singura modalitate apare la perierea fetelor dinspre limba, cand pozitia periutei trebuie sa fie verticala, iar miscarea se efectueaza la fel: de sus in jos pentru dintii superiori, de jos in sus pentru dintii inferiori.

Se continua apoi cu perierea fetelor de masticatie a dintilor laterali, cu miscari orizontale, dinspre interiorul gurii spre inafara sau invers. Dupa perierea tuturor dintilor se face clatirea gurii cu apa. Se ia apa in gura, se inchid buzele, apa fiind trecuta cu putere printre dinti, apoi se elimina din gura. Clatirea se face de 4-5 ori. Daca efectuati aceasta tehnica corect, periajul nu are cum sa dureze mai mult de trei minute.

Rolul alimentatiei in sanatatea dintilor de lapte

Alimentatia are un rol extrem de important in dezvoltarea unor dinti sanatosi, care vor fi mai rezistenti la aparitia cariilor. Doua ingrediente sunt absolut necesare pentru a asigura dezvoltarea unor dinti si oase de buna calitate. CALCIUL si VITAMINA D (care este necesara pentru absorbtia calciului din alimente).

Cele mai bune surse de calciu sunt: laptele si produsele lactate, ouale, painea, legumele verzi, fructele. Vitamina D este numita si "vitamina soarelui" deoarece organismul uman poate produce si poate stoca aceasta vitamina cand este expus la soare. Sursele alimentare de vitamina D include: laptele integral, untul, margarina, pestele. Se recomanda ca toti copiii pana la 18 luni sa primeasca vitamina D, zilnic, iar dupa aceasta varsta, pana la 12-15 ani, sa primeasca vitamina D in sezonul rece.

Exista o legatura directa intra vitamina D si absorbtia de calciu.

Calciul este extrem de important pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor. Cercetarile au aratat ca, la copilul intre sase si trei ani, exista riscul deficitului de calciu din cauza ratei mari de depunere in oase la aceasta varsta.

Nu exista nici o indoiala ca o dieta corecta si o igiena dentara buna pot reduce incidenta cariei dentare la copii.

de citit: Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil

Prima periuta de dinti a bebelusului

O periuta de dinti pentru bebelus? Da, dar cum trebuie sa fie prima periuta de dintuci a bebelusului? 

Prima periuta de dinti a bebelusului trebuie cumparata in jurul varstei de 7-12 luni, cand incep sa apara primii dintisori de lapte citeste in continuare aici>

Despre dintii de lapte trebuie citit si:

Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte
Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului

Implantul dentar
 
Zaharul si alimentatia copilului mic 
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus 
Dantura in timpul sarcinii 
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli 
Bauturile gazoase distrug dintii

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii

autor: Dr. Dana Dulgheru, Medic Stomatolog - Stomatologie Pediatrică DENTESTET 4 KIDS - 2024 - in exclusivitate pentru Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 15:

  1. Mirela
    Mirelatrimis la 25/1/2015

    Băiatul meu are 2ani jumate,si are molarul 2 superior incarnat. Exista ceva remedii inafara de incizie? Îmi este frica de anestezie.

    Raspunde la acest comentariu
  2. maria i
    maria itrimis la 25/9/2012

    Pentru ingrijirea dintilor la copii recomand gama de produse xlear pe baza de xylitol 100 % natural

    Raspunde la acest comentariu
  3. elena
    elena trimis la 29/5/2012

    ao fetita de 5 anii jumatate si are maselutele cu carii le-am mai tratat din ele , ma preocupa daca la permanenti va avea probleme

    Raspunde la acest comentariu
  4. ancuta petrisor
    ancuta petrisortrimis la 23/4/2012

    Am o fetita de 5 ani care si-a scos din greseala dintisorul de lapte din fata incercand sa deschida capacul de la sticla de apa.Va influenta asta in aparitia dintelui definitiv?Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  5. Laura
    Lauratrimis la 13/12/2011

    Am o fetita de 2 ani ( nascuta de 1,95 Kg - dismatur ), i se macina dintii de sus ( practic 3 dintre ei se clatina de la jumatate pe diagonala ), am fost la stomatolog si mi s-a spus ca ar fi vorba de distrofie dentara ; nu mi-a prescris nimic ,

    Raspunde la acest comentariu
  6. stefania
    stefaniatrimis la 24/9/2008

    baiatul meu are 2 ani si 10 luni,iau aparut dintisorii destul de devreme,pe la un an si 2,3 luni avea si toate maselutele,acum de vreo 3,4 luni dintisorii de sus au inceput macine de linga gingie,o maseluta chiar i s-a rupt jumatate,dar doar cei de sus, am inteles ca acel zimaflor nu este chiar recomandat,iar flor vigantoleten nu se mai fabrica.Ce ma sfatuiti sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  7. mihaela vovec
    mihaela vovectrimis la 22/9/2008

    am o fetita de 5 ani si 5 luni si deja i-a cazut un dinte de jos din fata dar asta dupa ce a muscat dintr-o bucata de mar. e normal?

    Raspunde la acest comentariu
  8. nadia
    nadiatrimis la 6/1/2007

    si eu am un pui mic ,are 11 luni si asi vrea sa stiu daca e bine sa-l spal pe cei 7 dintisori cu periuta electrica,mentionez ca lui ai place ft mult

    Raspunde la acest comentariu
  9. Teodora
    Teodoratrimis la 18/3/2005

    Am un baietel de 1 an si 4 luni si i-au aparut pe dinti pete negre. Ce se poate face? I-am facut analize de Ca, Mg si fier si au iesit bine.

    Raspunde la acest comentariu
  10. dana
    danatrimis la 11/6/2004

    ESTE NORMAL CA PRIMUL INCISIV DEFINITIV SA APARA INAINTE DE CADEREA CELUI DE LAPTE(IN SPATE)?

    Raspunde la acest comentariu
  11. Adina Matei
    Adina Mateitrimis la 31/7/2003

    Am un baietel de un doi ani pe care-i implineste luna viitoare , i-au iesit primii dinti pe la 5 luni si 2 saptamani , dupa care au urmat cam la interval de doua luni si ceilalti , ce vreau sa scriu concret este ca la varsta de 1an si citeva luni au inceput sa ii se carieze maselutele iar de pe dintii din fata i-a cazut smaltul aproape de tot iar ceilalti din laterale sau macinat aproape complet . M-am adresat unui medic stomatolog foarte bun din Ploiesti si mi-a prescris Zymaflor , despre care am citit pe Internet ca este un adevarat pericol pentru organism . Nu stiu incotro s-o mai iau cu el ! Il dor dintisori , nu poate musca din nimic ( fructe , biscuiti , din paine mananca numai miezul iar restul ii dau bucatele mici ) , apelez si eu la dumneavoastra daca cunoasteti o clinica specializata pentru asa ceva , chiar daca este in alta localitate sau clinica particulara , am posibilitate de deplasare si bani incat sa ma ocup de el , dar nu stiu unde sa merg sa ma interesez . Va multumesc !

    Raspunde la acest comentariu
  12. Lucia Popa
    Lucia Popatrimis la 15/11/2001

    Am un baietel de patru ani. La varsta de opt luni a facut Boala Diareica Acuta, boala care s-a vindecat pe langa tratament cu un regim destul de drastic ceea ce a dus la o alimentatie destul de saracita. Acest fapt a facut ca baietelului meu sa nu-i dau dulciuri multe. Deci acest motiv nu se poate invoca in legatura cu cele doua carii care i-au aparut la doua dintre maselute. A inceput sa se spele pe dinti de la varsta de trei ani. Ma ingrijoreaza foarte mult aceste carii si intrebarea ar fi daca cele doua carii ii afecteaza maselele care ii vor iesi dupa ce le va schimba pe acestea?

    Raspunde la acest comentariu
  13. CUMPAT CARMEN
    CUMPAT CARMENtrimis la 12/11/2001

    Am un baietel in varsta de 2 ani. La un an si jumatate a inceput sa-i cada smaltul de pe dinti. In timp dintii s-au rupt sau s-au macinat. Aproape toti dintii sunt afectati. Am fost la mai multi doctori care mi-au spus ca s-ar putea sa fie o distrofie. Ce sanse am ca dintii ce vor creste sa nu fie afectati? Exista un tratament pentru a incetini daca nu se poate trata acest fenomen?

    Raspunde la acest comentariu
  14. Mirela - moderator
    Mirela - moderatortrimis la 19/7/2001

    Draga Alina - ai putea sa citesti articolul: "Apar dintii" Iti multumesc pentru poza - este cam neclara, te-as ruga sa ne mai trimiti una mai clara.

    Raspunde la acest comentariu
  15. Alina Braun
    Alina Brauntrimis la 18/7/2001

    Acest articol mi se pare destul de important pentru ca noii parinti sa poata ingriji corespunzator dintii copiilor lor. Totusi mi s-ar parea la fel de important de aflat date concete despre : cum se manifesta aparitia primilor dintisori, cat dureaza, cum ar putea fi alinate durerile micutilor in aceasta periada. Desigur, ma refer la date comune deoarece nici un bebelus nu se comporta la fel. Intr-o revista de specialitate am citit ca unele sfaturi ''de pe vremea bunicii'' pot fi deosebit de utile. (Spre exemplu ii putem da micutului o bucatica mica de banana rece si pentru putin timp acesta se va simti mai bine). M-ar interesa pe mine personal, dar cred ca si alti tineri parinti ar fi de asemenea interesati de mai multe date in acest domeniu ca si de cateva sfaturi privind alinarea durerilor cauzate de aparitia primilor dintisori. Fiul meu are acum 4 luni si o saptamana si se numeste Maximilian Braun si locuim in Germania. Am trimis de asemenea si o poza pentru eroul saptamanii. Cu multumiri, Alina Braun

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII