Nașterea prin cezariană: motive medicale care o recomandă și sfatul medicului

Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda si sfatul medicului

Nașterea prin cezariană: motive medicale care o recomandă și sfatul medicului

Deși nașterea prin cezariană se practică în mod curent, are mai multe riscuri decât nașterea vaginală. Din acest motiv, o naștere prin cezariană trebuie să fie recomandată de medic.

Sunt multe motive pentru care un medic poate lua decizia să vă recomande o naștere prin cezariană. Unele cezariene sunt făcute în situații critice, altele sunt efectuate pentru a preveni eventualele situații critice, iar altele sunt făcute la alegerea viitoarelor mame. În orice caz, o viitoare mamă trebuie să știe că o naștere prin cezariană presupune o incizie prin peretele abdominal și uter, în locul nașterii vaginale. O rană pe uter deci.

Iată care sunt motivele medicale pentru nașterea prin cezariană și sfatul obiectiv de la Desprecopii.com:

- despre motivele medicale pentru o nastere prin cezariana, veti citi
O cezariana = o rana pe uter
Nasterile naturale, in declin
De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?
Care sunt motivele medicale reale ale unei nasteri prin cezariana?
Sfaturile de la Desprecopii despre cezariana
Despre nasterea prin cezariana, mai cititi
Forumul despre nasteri

O cezariana este o rana pe uter

O nastere prin cezariana presupune o incizie prin peretele abdominal si uter, in locul nasterii vaginale. In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere tot mai mare a ratei nasterilor prin cezariana in multe tari, inclusiv in Romania.

Asociatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca in mod normal, fiecare regiune a globului ar trebui sa aiba o rata de cel mult 10-15% nasteri prin cezariana.

Nasterile naturale, in declin

Ca termen de comparatie, in SUA, in luna noiembrie 2012, centrul de prevenire si control al bolilor din SUA a raportat ca rata nationala a nasterilor prin cezariana a fost cea mai mare inregistrata vreodata, adica 31,1%, ceea ce inseamna aproximativ un sfert din totalul nasterilor. Asta presupune ca mai mult decat una din patru femei nasc prin cezariana.

Nasterea prin cezariana la cerere se pare a devenit tot mai frecventa in Romania in ultimii ani, desi reprezentantii Ministerului Sanatatii recunosc ca nu au statistici foarte recente. Ultimele date oficiale sunt din 2009 cand, potrivit Mediafax, numarul de cezariene era de 63.680, fata de 47.255 in anul 2005, la un numar similar de nasteri.

Un raport din aceeasi perioada al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca peste 23% din nasterile din Romania aveau loc prin cezariana si estima ca statul roman cheltuieste 4 milioane si jumatate de dolari anual pe cezariene la cerere. Dar tot potrivit aceluiasi raport, procentul de nasteri prin cezariana era mai mare in Italia, Germania, Statele Unite, Canada sau Australia decat in Romania. 

Timp de aproape 10 ani, din iunie 2007 pana la sfarsitul lunii martie 2016, comunitatea Desprecopii.com a dezbatut o dilema cu care toate ne confruntam la un moment dat in viata: nastere naturala sau prin cezariana? La un sondaj efectuat pe Desprecopii.com despre cum s-a efectuat nasterea primului copil am obtinut aceste rezultate. La sondaj au participat 6324 tinere mamici.

prin nastere vaginala (normala)[41%]
prin cezariana[59%]


De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?

Sub titlul: De ce atat de multe operatii cezariene in Romania? , topicul a ajuns la 93 de pagini care contin peste 4250 de raspunsuri, vizionate de peste 690.000 de ori.

Membrele Comunitatii Desprecopii.com au fost de parere ca acest tip de nastere este o moda, foarte la indemana pentru medicii care isi pot programa astfel operatiile in functie de agenda zilei si pretind (uneori pe fata, alteori mai discret) tarife mai mari pentru asistenta la nastere.

Din alte raspunsuri a reiesit ca nasterea naturala le sperie pe multe dintre cele care trebuie sa aleaga si de cele mai multe ori chiar insista ca medicii sa le aduca pruncii pe lume prin cezariana.  

Dar, alarmati de acest trend autoritatile medicale din Romania au schimbat legea. De la 1 martie 2014 nasterile prin cezariana nu se mai deconteaza, Incepand din luna martie a acestui an, doar nasterile naturale si cezariana de urgenta vor mai fi decontate de stat. Statul nu vrea cu niciun chip sa plateasca cezarienele
Exista, e drept, statistici neoficiale care spun ca in ultimii ani procentul nasterilor prin cezariana la cerere ar fi crescut peste 40%. Iar in clinicile private, procentul cezarienelor ar fi chiar de 60%.


 

Care sunt motivele medicale reale ale unei nasteri prin cezariana?

Sunt multe motive pentru care un medic poate lua decizia sa va recomande o nastere prin cezariana. Unele cezariene sunt facute in situatii critice, altele sunt efectuate pentru a preveni eventualele situatii critice, iar altele sunt facute la alegerea viitoarelor mame.

Placenta previa

Asta se intampla atunci cand placenta este asezata prea jos in uter si acopera partial sau complet cervixul. Una din 200 de femei insarcinate au placenta previa in timpul trimestrului trei de sarcina. Tratamentul include odihna la pat si monitorizarea frecventa. Daca medicul a diagnosticat o placenta previa completa sau parțiala, de obicei este necesara o interventie cezariana. Daca medicul a diagnosticat o placenta previa marginala, atunci este posibila o nastere vaginala.

Dezlipirea placentei

Asta inseamna separarea placentei de tesutul care captuseste uterul, ceea ce se intampla de obicei in al treilea trimestru de sarcina. Aproximativ 1% dintre toate femeile insarcinate fac dezlipire de placenta. In corpul mamei se produce sangerare la locul dezlipirii si mama simte durere in uter. Aceasta separare poate impiedica oxigenul sa ajunga la bebelus si in functie de gravitate, medicul poate face o cezariana de urgenta.  Cititi: Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur

Rupturile uterine

In aproximativ una din 1500 de nasteri uterul se rupe in timpul sarcinii sau al travaliului. Acest lucru poate duce la hemoragii si poate afecta alimentarea bebelusului cu oxigen. Este un motiv pentru efectuarea unei cezariene de urgenta.
 Cititi: Cerclajul si sarcina

Pozitia bebelusului

Atunci cand bebelusul se afla in prezentatie pelvina, nasterea prin cezariana este adesea singura varianta, desi in anumite conditii este posibila si nasterea vaginala. Totusi, daca bebelusul are de suferit sau are prolaps de cordon (ceea ce se intampla frecvent la bebelusii cu aceasta prezentatie) este necesara cezariana. De asemenea, cezariana poate fi facuta si daca bebelusul este prematur.  Cititi: Nasterea prematura

Prolapsul de cordon

Aceasta situatie nu apare frecvent, insa atunci cand apare se face o cezariana de urgenta. Prolapsul inseamna ca alunecarea cordonului ombilical prin cervix si patrunderea sa in vagin inainte de nasterea copilului. Atunci cand uterul se contracta, creste presiunea asupra cordonului ombilical, ceea ce reduce fluxul de sange catre bebelus.
 Cititi: Supravegherea gravidelor cu risc

Distresul fetal

Cauza cea mai frecventa a distresului fetal este lipsa de oxigen a bebelusului. Daca prin monitorizarea fetala este detectata o problema cu cantitatea de oxigen pe care o primeste bebelusul, este efectuata o cezariana de urgenta.

Lipsa de progres in timpul travaliului

Asta se poate intampla atunci cand cervixul nu s-a dilatat complet, travaliul s-a incetinit sau s-a oprit, ori bebelusul nu se afla in pozitia optima de nastere. Aceasta situatie poate fi corect diagnosticata atunci cand femeia intra in a doua faza (dupa ce dilatatia depaseste 5 centimetri), intrucat prima faza a travaliului (dilatatie de 0-4 centimetri) este aproape intotdeauna lenta.

Cezariene repetate

Ati fi surprinsa sa stiti ca 90% dintre femeile care au facut o cezariana sunt candidate la o nastere vaginala dupa o cezariana. Cel mai mare risc implicat de o nastere vaginala facuta dupa o cezariana consta in ruptura uterina, ceea se intampla in 0,2-1,5% dintre aceste nasteri. Totusi, exista anumite criterii pe care trebuie sa le indepliniti pentru a naste vaginal dupa o cezariana. Discutati cu medicul despre situatia in care va aflati si despre optiunile pe care le aveti.

Disproportiile cefalopelvine

Un diagnostic corect de disproportie cefalopelvina inseamna ca intr-adevar capul copilului este prea mare sau pelvisul mamei este prea mic spre a permite trecerea capului copilului.

Herpesul genital activ

Daca mama are o eruptie activa de herpes genital (diagnosticata printr-o cultura microbiologica pozitiva  sau prin observarea leziunilor), poate fi programata o cezariana pentru a preveni expunerea copilului la virus in timpul trecerii sale prin canalul de nastere.  Cititi: Herpesul genital in timpul sarcinii si Prevenirea in timpul sarcinii a infectiei cu herpes la nou-nascuti

Diabetul de sarcina

daca faceti diabet gestațional in timpul sarcinii sau daca erati deja diabetica inainte de sarcina, este posibil sa nasteti un copil mare sau sa aveti alte complicatii. Asta va mareste sansele de a naste prin cezariana.
 Cititi: Diabetul de sarcina

Preeclampsia

Preeclampsia este o boala caracterizata prin tensiunea ridicata in timpul sarcinii. Aceasta boala poate impiedica placenta sa primeasca o cantitate potrivita de sange si poate reduce fluxul de oxigen catre bebelus. Nasterea este uneori recomandata ca tratament al acestei boli. Numai in cazul preeclampsiei severe este necesara cezariana. 
 Cititi: Preeclampsia si sarcina

Defectele congenitale:

Daca un bebelus a fost diagnosticat cu un defect congenital, este posibila efectuarea unei cezariene pentru a reduce alte complicatii in timpul nasterii.  Cititi: Infectii (posibile) in timpul sarcinii si Cauzele malformatiilor fetale

Sarcinile multiple:

Gemenii se pot naste pe cale vaginala in functie de pozitia pe care o au, greutatea estimata si varsta sarcinii. Sarcinile multiple, cu trei sau mai multi copiii, au sanse mai mici de a se termina prin nastere vaginala.
 Cititi:Gemeni, tripleti sau mai multi...

► Citeste in continuare Nașterea cezariană in 2 minute - iată cum te pregătești și ce se intamplă pas cu pas

Sfaturile de la Desprecopii despre cezariana:

1. Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
2.Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
3.Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

 Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana

Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,

Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe

Despre cezariana, mai cititi

Nasterea prin cezariana: 6 intrebari si raspunsuri de la medici
Operatia cezariana si riscurile legate de placenta
Nasterea prin cezariana 
Cate operatii de cezariana poate avea o femeie ? 
Bagajul pentru spital
Sfaturi pentru insotitorul la travaliu
Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Aveti grija de dumneavoastra

Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala. Pentru a fi pregatita, cititi neaparat Starea depresiva postpartum

Forumul despre nasteri

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite
 

autor: Desprecopii - articol revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Irina
    Irinatrimis la 13/8/2009

    Al citit toate motivele pentru care a r trebui sa faci cezariana.Dar la mine nu a fost nici unul,mia spus ca e prea mare pt a naste normal,lam nascut de 4040 kg(lam nascut in italia).Oricum e bine de stiut toate motivele.Eu am vrut o nastere normala,credetima te poti ridica imediat din pat,pe cand la cezariana,2 zile stai la pat,numai cu calmante,nu mananci si nu bei nimic.Mie miau trebuit 2 luni sa ma refac.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII