Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita

Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita

Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita

Conștient sau nu, noi, adultii ii invătam pe copii sa fie materialiști. Atunci cand părintii, colegii sau celebritatile isi etalează luxul, copiilor le va pasa mai mult de bogătie și de lux. In plus, dacă parintii sunt materialisti, este foarte posibil ca urmașii lor sa le urmeze exemplul.

Acelasi lucru se intampla si cu privitul la televizor: cu cat copiii se uita mai mult la televizor, cu atat este mai posibil ca acestia sa devina materialisti. Ca să nu mai vorbim despre etalarea luxului fals pe rețelele sociale.

in articolul Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferitaa, veti citi:
Atenuarea impactului negativ al publicitatii
In ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii
Satisfactiile putine duc la materialism
Rolul publicitatii in materialism
Asadar, ce putem face daca dorim sa ii invatam pe copiii nostri o viata care sa nu se bazeze pe lucrurile materiale?
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
6 sfaturi de parenting care merita citite
Cabinetul Psi - FORUM de Psihologie

Atenuarea impactului negativ al publicitatii

Ultimele saptamani m-au surprins intr-o febra a curateniei. Pe masura ce lucrez la eliminarea dezordinii din casa mea, la umplerea pana la refuz a cosurilor de gunoi si a cutiilor destinate donarii, nu pot ajuta cu nimic, insa realizez semnificatia pe care societatea noastra o atribuie obiectelor materiale si cum acest lucru influenteaza fericirea.

Asadar, urmand un alt weekend de sortare a mormanelor de ‘nimicuri’, am inceput sa studiez literatura de specialitate destinata materialismului si satisfactiilor vietii.

Nu pot insa sa nu incep cu exemplul negativ pe care il dau retele sociale. Copiii sunt tentati sa posteze poze care le ofera un statut. Sa nu mai vorbim despre cea categorie la care copiii nostri se uita prea des: The Rich Kids of Instagram... - o colectie bizara de useri care se intrec in a posta poze ce confirma contul gras pe care il au parintii lor...

In ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii

In calitate de parinte, am fost in mod special interesata sa aflu in ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii.

Un studiu realizat de Suzanne Opree, Moniek Buijzen si Patti Walkenburg ce a aparut in Personality and Social Psychology Bulletin din Olanda, a tratat relatia de cauzalitate intre materialism si placerile vietii la copiii olandezi cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani. Materialismul a fost descris drept o preocupare in ceea ce priveste bunurile materiale si convingerea conform careia un anumit produs ofera fericire si succes.

Satisfactiile putine duc la materialism

Autorii studiului au descoperit ca experimentarea unei vieti cu satisfactii putine conduce la un materialism mai mare la copiii care privesc frecvent la televizor. Aceasta descoperire a fost atribuita publicitatii de la televizor, care adeseori echivaleaza fericirea cu posesia bunurilor materiale. In mod special, autorii studiului au observat ca publicitatea de la televizor ii poate invata pe copiii nefericiti ca lucrurile materiale ii pot ajuta sa faca fata sentimentelor unei vieti cu satisfactii putine.

Rolul publicitatii in materialism

De asemenea, rolul publicitatii in materialism a fost prezentat intr-o lucrare a lui Jean Twenge si Tim Kasser ce a fost publicata in ziarul Pediatrics.

Pentru a cerceta impactul generational al materialismului, 2 psihologi au folosit un esantion de peste 355.000 de elevi americani de clasa a 12-a ( cu varste de 17 si 18 ani) din trei generatii.

Autorii au raportat ca expunerea la cote ridicate ale publicitatii (determinate fiind de cheltuielile publicitatii nationale) pe durata adolescentei a fost asociata in clasa a 12-a cu prioritizarea tintelor materiale.

Incepand cu varsta de 8 ani copiii pot fi deosebit de sensibili la publicitatile de la televizor, Opree si ai sai colegi remarcand faptul ca aceasta este varsta la care copiii devin constienti de semnificatia lucrurilor si le privesc drept parte a identitatii, fericirii si statutului lor social.

Un nivel crescut al materialismului pe durata copilariei poate chiar sa scada satisfactiile vietii de la varsta adulta, spune Opree. Intr-adevar, studiile realizate cu adulti au asociat materialismul ridicat cu satisfactii putine ale vietii, fericire, vitalitate, cooperare sociala si comportament sustinut de mediul inconjurator, precum si cu cresterea depresiei, a anxietatii, a rasismului si a comportamentui antisocial (Twenge si Kasser, 2013).

Asadar, ce putem face daca dorim sa ii invatam pe copiii nostri o viata care sa nu se bazeze pe lucrurile materiale?

Sugestiile oferite de Opree, Buijzen si Walkenburg includ limitarea expunerii copiilor la publicitate, minimizarea acordata posesiilor materiale, educarea copiiilor cu privire la tehnicile folosite de publicitate si educarea copiilor cu privire la alte surse ale fericirii, precum prieteniile si jocurile.

La fel ca toti parintii, vreau ca ai mei copii sa fie fericiti si multumiti de viata. Presupun ca imi voi incuraja intotdeauna copiii sa depuna eforturi pentru a-si asigura securitatea financiara; am scris anterior despre potentialul educativ al televizorului. Cu toate accestea, sper sa imi orientez copiii in directia opusa adoptarii valorilor materialiste, urmand sfaturile pentru o viata non-materialista ale lui Opree si ale colegilor sai. Pana la urma, mai putine lucruri de cumparat, curatat si aranjat inseamna mai mult timp liber pentru mama. Suna bine pentru mine! 

Citeste si Copilul materialist: iata unde este vina parintilor

Publicitatea ii face pe copii sa devina materialisti

Copiii sunt foarte sensibili la reclama si publicitate. Pe bebelusi, chiar si pe cei foarte mici, ii atrag spoturile publicitare si asta de obicei ii amuza pe adulti. Pasiunea pentru publicitate a copiilor nu este insa doar o consecinta a imaginilor dinamice, a culorilor sau a personajelor mai mult sau mai putin haioase din spoturi.

Copiii care se considera nefericiti nu sunt neaparat cei care vad mai multa publicitate, ci mai degraba cei care sunt mai sensibili la efectele acesteia. Dr. Opree precizeaza insa ca acest materialism al copiilor nu  ...  citeste mai departe

Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?

Ce mesaj dam copilului nostru? Ai bani ai parte sau ai carte ai parte?

Haideti sa ne gandim la faptul ca noi, parintii avem responsabilitatea de a ne pregati copiii pentru societatea in care vor trai. Si ca daca noi crestem acum o generatie de copii materialisti, chiar ei vor suferi de golurile de caracter ale acelei civilizatii. .. citeste mai departe 

6 sfaturi de parenting care merita citite:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Nu cumpara copilului tau o masina, daca il iubesti
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

  Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta

autor: Desprecopii.com - toate drepturule rezervate 2018
referinte: Personality and Social Psychology Bulletin, Olanda, Pediatrics, Journal of Psychology New York - 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII