Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Adolescentii isi petrec mult timp - prea mult - pe retele de socializare - fie ca acestea sunt Instagram, Facebook, Snapchat, Tik-Tok sau Tinder. Ca parinti, invatati sa recunoasteti, sa intelegeti si sa adresati comportamentele distructive ale adolescentilor din zilele noastre.

Iata cateva sfaturi utile atunci cand vine vorba de problemele adolescentilor nostri, vizavi de realitatea virtuala a retelelor de socializare.

Parinti Atentie: Ce fac adolescentii online! - veti citi:
"Tot ce trebuie sa faci este sa minti"
Teama majoritatii parintilor
Ce se întâmpla pe Internet, ramâne pe Internet
Sfaturi pentru parinti
Despre siguranta copiilor pe internet
Despre probleme ale adolescentilor

Adolescentii isi petrec mult prea mult timp pe retele sociale

Adolescentii isi petrec mult timp - prea mult - pe retele de socializare - fie ca acestea sunt Instagram, Facebook, Snapchat, Tik-Tok sau Tinder.

Invatati sa recunoasteti, sa întelegeti si sa adresati comportamentele distructive ale adolescentilor din zilele noastre. Iata cateva sfaturi utile atunci cand vine vorba de problemele adolescentilor nostri, vizavi de realitatea virtuala a retelelor de socializare.

"Tot ce trebuie sa faci este sa minti"

Iata sfatul si parerea Dr. Cynthia Kaplan -  director de program de servicii rezidentiale pentru adolescenti, la Spitalul McLean din Belmont, Massachusetts - SUA, pentru mai mult de 15 de ani. Ea este, de asemenea, co-autorul cartii "Helping Your Troubled Teen" - Ajutandu-ti copilul adolescent in dificultate.

"Cu zece ani în urma, obisnuiam sa vad copii cu probleme psihice profunde", spune dr Kaplan. "Acum, in orice zi de luni, vad adolescenti care au cunoscut pe cineva pe internet si au fugit. Am primit pe cineva la mine în birou, cu o adolescenta in vârsta de treisprezece ani, dându-se drept una de optsprezece ani on-line, si care a invitat pe cineva acasa la ea. Parintii s-au trezit în mijlocul noptii cu un barbat de douazeci si trei de ani în dormitorul fiicei lor. "

Amber s-a conectat pe Facebook, la 12 ani. "A fost usor", a spus ea, cu o ridicare din umeri. "Tot ce trebuie sa faci este sa minti la filtrul varstei, si sa le dai adresa ta de e-mail." Adolescenta, care este acum la varsta de 15 ani, a declarat "Cred ca am acceptat o multime de "prieteni" pe lista mea, fara sa stiu cine erau. Pe site-urile de socializare online scopul principal este acela de a dobândi cât mai multi "prieteni" posibil, este un concurs de popularitate virtual, care poate da nastere unei multimi de factori necunoscuti. In acest mod a inceput "Mike", un om care se prezenta ca un adolescent, sa schimbe mesaje cu Amber.

În cele din urma, el a sugerat sa se intalneasca, dar înainte ca acest lucru sa se materializeze, s-a constatat ca Mike era un barbat de 28 de ani dintr-un oras din apropiere, agent de livrari. Amber a avut inspiratia de a opri dialogul online cu Mike, si l-a scos din lista de prieteni, insa multi alti adolescenti si pre-adolescenti nu au fost atât de norocosi. În Texas, un proces a fost intentat împotriva gigantului Myspace, de parintii unui copil de 14 ani care a fost agresat sexual de un barbat pe care l-a întâlnit pe site-ul de socializare. Plangerea a fost respinsa în instanta, dar problema gasirii unei modalitati de a proteja adolescentii online ramâne.

Teama majoritatii parintilor

Cea mai mare teama a majoritatii parintilor, cand vine vorba de activitatile online ale copiiilor lor,  este în continuare frica de pedofili..

Pericolul Social Media, un video pe care TREBUIE sa-l vizioneze fiecare parinte de citit neaparat: Pericolul Social Media, un video pe care TREBUIE sa-l vizioneze fiecare parinte

Si acesta frica este reala: "Daca fetele pun poze cu ele online, pedofili sunt cu siguranta prin jur. Adolescentii trebuie sa fie inteligenti cand vine vorba de aceste lucruri. Si vestea buna este ca, de cele mai multe ori, adolescentii sunt inteligenti. Ei nu vor sa vorbeasca cu adultii; nu vor de pilda sa vorbeasca cu un tip în vârsta de 50 de ani, înfiorator. De fapt, ceea ce agentiile guvernamentale au constatat, este ca doar aproximativ 5% din copii se angajeaza în acest tip de contact [dupa ce a fost abordat initial]. 

"Acestia sunt adolescenti care sunt mai susceptibili de a fi vulnerabili la avansuri, sau care ar putea chiar initia o întâlnire cu un strain on-line. Cele mai multe dintre aceste intalniri se întâmpla dupa au existat o serie de contacte si de comunicatii efectuate.

Ce se întâmpla pe Internet, ramâne pe Internet ... si asta e o parte a problemei

Desi Internetul poate da senzatia de siguranta anonima si permanenta, de fapt, opusul este adevarat. Ce nu isi dau de multe ori adolescentii seama este ca ceea ce este postat pe internet, ramâne pe Internet. Lumea on-line inseamna pentru un adolescent de multe ori, posibilitatea de a impartasi/vorbi,  despre lucruri personale, pentru un public invizibil". 

Când oamenii vorbesc despre prapastia dintre generatii, ei vorbesc de multe ori despre acest sentiment de intimitate diferit perceput. Tânara generatie, pentru ca a fost crescuta în acest fel, este mult mai confortabila in a se inscrie in aceasta linie. Ei creaza propriul lor fel de reality show despre ei însisi, pe site-urile/profilele lor."

În timp ce site-urile de socializare nu sunt în mod normal un lucru rau, ele ofera un loc pentru adolescenti pentru a se intalni, a pastra legatura, si de a pierde vremea in general, ca intr-un fel de mall virtual sau pizzerie - parintii trebuie sa fie constienti de modul in care acestea functioneaza. Daca nu sunteti, spune Dr. Kaplan, rezultatul final este ca, în calitate de parinte, nu veti sti ce stie copilul dvs.. Suntem deja înfricosator de in urma fata de copiii nostri, tehnologic vorbind. Cea mai buna metoda este de a vorbi cu ei în mod proactiv, înainte ca ei sa se alature acestor site-uri. "

Sfaturi pentru parinti:

Începeti o conversatie despre siguranta pe internet, de îndata ce permiteti copiilor dvs sa navigheze pe Internet. Puteti utiliza filtrarea bloc si monitorizarea pentru copii de varsta 6-9 ani pentru a-i impiedica sa ajunga pe un site porno, de exemplu. Dar, odata ce copiii sunt de 12, 13, sau 14 ani, ei stiu deja mai multe, astfel încât trebuie sa aveti aceste conversatii mai devreme.

 Pastrati calculatorul într-un spatiu central din casa. (Atunci când copiii lucreaza la ceva interesant, asigurati-va ca comentati pe acest subiect.) "Trebuie sa fiti in stare sa întelegeti tehnologia pe care copilul dvs. o utilizeaza, si aveti nevoie sa configurati reguli de baza", spune dr Kaplan. Timpul noptii este de multe ori perioada în care se face planificarea lucrurilor periculoase, atunci când adolescenti sunt online. "Vedem periodic la Mc Lean, cam un copil la o luna fugind cu cineva intalnit online. Cel mai important lucru este faptul ca nici unul dintre aceste lucruri: calculatoare, telefoane Android, iPhone-uri, nu ar trebui sa se gaseasca în dormitorul lor. "Daca aveti un copil care se angajeaza în comportamente riscante, insistati pe obtinerea parolelor lor, si verificati-i profilul. Ca parinte, ai nevoie sa iei in consideratie personalitatea copilului si apoi sa decizi cât de strâns va trebui sa monitorizezi activitatea acestuia online.

 O modalitate de a avea o conversatie despre site-urile de socializare online: Puteti cere adolescentului dvs sa va ajute sa va configurati profilul de Facebook, de exemplu. "Isi vor da ochii peste cap si vor actiona ca si cum nu ar putea crede cat de prost esti, dar vor fi secret încântati ca stii ca sunt buni la asta", spune Kaplan. Faceti click pe setarile de confidentialitate împreuna, si asigurati-va ca copiii dumneavoastra stie cum sa modifice setarile implicite de la public la privat. "Daca te duci pe Facebook si descoperi ca adolescentul tau a setat profilul la "public", acesta poate fi un moment excelent pentru a-l invata sa schimbe setarea. Atunci puteti avea o conversatie: ca recrutorul liceului il poate gasi, viitorii angajatori se pot uita la profilul sau, oricine poate vedea profilul sau. "Asigurati-va ca discutati despre ceea ce este potrivit pentru a posta, si ceea ce nu este..

 Oamenii nu ar trebui, sub nicio forma, sa posteze online informatii cu caracter personal, cum ar fi numere de securitate sociala, numere de telefon sau adresa lor, pe un profil online. Acest lucru ne face tinte usoare pentru phisheri, escroci si hoti de identitate.

 Explicati-le ca nu trebuie sa împartaseasca niciodata parole cu cineva: nici cu cei mai bun prieteni, iubiti sau iubite. Au existat cazuri în care o relatie s-a terminat urat, iar oamenii au incercat sa se razbune prin intermediul retelelor sociale precum Myspace sau Facebook,  dându-se drept persoana cu care au avut o ranchiuna.

 Invatati copiii ca computerul tine evidenta schimburilor de date on-line, precum si de unde acestea provin, pe hard disk, chiar daca pare ca mesajul "dispare". Discutati cu copilul dumneavoastra ca acesta ar trebui sa utilizeze un limbaj adecvat on-line, ca si in comunicarea fata-in-fata. Ei nu ar trebui sa spuna nimic ofensator sau amenintator, deoarece e-mail-urile si mesajele instantanee pot fi descarcate, iar copilul poate avea probleme reale.

 Adolescentii au nevoie sa stie ca nu toti oamenii care sunt on-line, sunt intr-adevar cine spun ei ca sunt. Copiii ar trebui imediat sa raporteze întotdeauna orice material nepotrivit sau conversatii, parintilor lor, precum si site-ului de socializare.

Întelegeti ca, în timp ce majoritatea activitatii care se desfasoara pe Facebook este inofensiva, multi adolescenti folosesc site-urile de socializare online ca un loc potrivit pentru a umple un gol, pentru a se simti populari, si pentru a se imprieteni cu alti utilizatori. Daca ati gasit profilul copilului dvs on-line, trebuie sa discutati cu ei aceasta situatie imediat, cu privire la posibilele consecinte ale postarii de informatii si fotografii personale - spune Dr. Kaplan. "Ideea este de a face copilul sa inteleaga ca internetul este "domeni public" si ca nu au intimitatea sau anonimatul pe care ei cred ca il au.

Hartuirea online copilului: o problema contemporana de parenting

Hartuirea online copilului este o realitate de care parintii trebuie sa afla inainte de a fi tarziu. Rautati adaugate la poze, glume proaste care pot strica increderea unui copil, hahaieli de bullying ...

Micile rautati intre copii, finalizate adesea cu conflicte ce nu pot fi depasite decat cu interventia parintilor, a educatorilor sau a unui adult in genere au existat dintotdeauna. Asa cum dintotdeauna au existat copii mai rautaciosi, copii mai timizi, copii cu complexe de superioritate sau de inferioritate, a caror comunicare cu cei din jur necesita adesea interventia unui adult citeste mai departe aici > 

Despre siguranta copiilor pe internet, merita citit si: 

Siguranta copiilor pe Internet
Cum va protejati copiii de pericolele internetului?
Beneficii si limite in relatia copilului cu internetul si tehnologia
Copiii si incarcaturile emotionale ale retelelor sociale
Lectiile si intrebarile unei glume proaste pe Facebook

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: redactor DC A.Z. - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2021
referinte: https://washingtonpost.com si oudersonline.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Internet

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII