Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana - alternative explicate

Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana - alternative explicate

Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana - alternative explicate

Copiii urăsc să audă cuvântul "NU", iar dumneavoastră detestați să-l spuneți – dar cum altfel puteți să aveți grijă de siguranța lor și să-i determinați să se poarte frumos? Conform părții expertilor, un copil mic aude în medie cuvântul "NU" de 400 de ori pe zi, ceea ce este uluitor. Nu este numai obositor pentru dumneavoastră, dar poate fi și daunător copilului. 🚫

Desprecopii.com vă explică de ce este important să evitați cuvântul "NU" și vă sfătuiește să încercați una dintre alternativele inteligente la "NU" prezentate în continuare. Există o mulțime de lucruri pe care copiii doresc să le facă și să le aibă, și este inevitabil ca, uneori, să trebuiască să spuneți "nu". Dar cum se simt ei când sunt refuzați? Și cum se poate atenua "lovitura"? Iată câteva sfaturi...

in acest articol veti citi despre:
Copiii urasc sa auda cuvantul NU
Poate fi foarte frustrant pentru copii
Incerca sa fi bland dar ferm atunci cand spui "nu"
Cum spui "nu" copiilor tai?

Copiii urasc sa auda cuvantul NU

Copiii urasc sa auda cuvantul NU, iar dumneavoastra detestati sa-l spuneti – dar cum altfel puteti sa aveti grija de siguranta lor si sa-i determinati sa se poarte frumos? Conform parerii expertilor, un copil mic aude in medie cuvantul NU de 400 de ori pe zi, ceea ce este uluitor. Nu este numai obositor pentru dumneavoastra, dar poate fi si daunator copilului. Desprecopii.com va explica de ce este important sa evitati cuvantul NU si va sfatuieste sa incercati una dintre alternativele inteligente la NU prezentate in continuare.

Copilul tau inca invata despre lume si exista o multime de lucruri cu care se lupta pentru a le intelege. Lacul cu semnul "Nu se intra!" arata atat de frumos - de ce nu poate inota? De ce trebuie sa manance fructe in loc de dulciuri? Prietenul lui are o noua jucarie scumpa; el de ce nu are? Iata cateva idei: cum sa raspunzi la aceste tipuri de intrebari intr-un mod in care copilul sa iti inteleaga motivul.

Poate fi foarte frustrant pentru copii

De multe ori ei nu vor intelege de ce spui "nu" si ii poate face sa se simta lipsiti de putere. Daca ii spui pur si simplu "nu" fara nici o explicatie, ar putea crede ca esti rau. Incearca sa ii explici de ce, si ofera-i o alternativa, daca este posibil. Daca nu ii explici de ce spui "nu" la ceva, va pune probabil, aceeasi intrebare din nou si din nou.

De exemplu: "Acel loc nu este pentru inot - este prea adanc. Stiu ca pare ciudat cand alte locuri care arata la fel sunt OK pentru inot. Dar acesta nu este - semnul spune asta" Sau: "Trebuie sa mananci fructe pentru a creste mare si puternic", mai degraba decat "Este important sa mananci fructe".

Incearca sa fi bland dar ferm atunci cand spui "nu"

Daca esti ezitant, va crede ca, eventual, vei spune "da", si va continua sa te roage acelasi lucru. In mod similar, nu spune "poate" sau "poate maine" decat daca intr-adevar vorbesti serios, deoarece copilul o vede ca pe o promisiune. Apoi, daca nu se va indeplini acel lucru, ii va fi fi mult mai greu sa aiba incredere in tine data viitoare.

Constientizeaza-i frustrarea si ajuta-l sa o gestioneze - este mai putin probabil sa te superi daca empatizezi cu el. Ai putea spune ceva de genul: "Este o jucarie frumoasa, si inteleg de ce ai vrea-o si tu. Poate ca ai putea cere una pentru ziua ta?" Reasigura-l ca e bine si perfect firesc sa doreasca lucruri, dar ca nu orice dorinta va deveni realitate!

Spuneti-le si aratati-le ce trebuie sa faca

Tudor, un baiat de 2 ani, continua sa-si inghionteasca sora mai mica; tatal lui ii tot spune „Nu, inceteaza“. De ce nu o face?

Ce spun specialistii?

Unii copii nu se pot opri din ceea ce fac, chiar cand li se spune sa inceteze, deoarece nu stiu ce altceva sa faca. Poate va trebui sa ajutati copilul sa gaseasca altceva de facut. Lui Tudor, de exemplu, tatal lui ar trebui sa-i spuna „Da-i Mariei un pupic“ sau sa-i faca o sugestie similara; iar astfel copilul va avea in minte o imagine cu altceva de facut in loc de a-si inghionti sora.
Daca aveti un copil mic, chiar trebuie sa-l ajutati facand si dumneavoastra ceea ce-i cereti: in cazul in care copilul loveste pisica, spuneti, „Hai mai bine sa o mangaiem“ in timp ce ghidati mana copilului in miscarea de mangaiere. Daca faceti acest lucru de destul de multe ori, copilul va incepe sa inteleaga si singur cerintele dumneavoastra.

Acelasi lucru este valabil pentru miscarile si leganarile inconstiente ale copiilor – la masa, pe scaun, oriunde.

Adesea, copiii nu fac intentionat astfel de lucruri. Unii copii sunt foarte activi si se simt cel mai bine cand membrele lor sunt in miscare – chiar daca miscarea este inconstienta. Ajutati copilul sa fie atent la miscarile corpului lui. Puteti folosi o abordare plina de umor: „Spune-i piciorului tau sa inceteze!“ sau pur si simplu ajutati copilul sa-si dea seama ce altceva ar putea face cu membrul care nu il asculta: poate fiicei dumneavoastra i-ar placea sa „deseneze“ in liniste mici cercuri cu piciorul. Intrucat frazele lungi sunt greu de procesat de catre copiii mici, ati putea sa-i spuneti copilului mic „Stai cuminte, piciorule“ si sa va puneti mana pe piciorul lui pentru a-i arata ce doriti.

Folositi un ton serios

Evitati sa fiti un spargator de petreceri ajutand copilul sa gaseasca o activitate care este la fel de amuzanta ca si cea pe care o interziceti. In loc de a va face griji privind mizeria pe care copilul dumneavoastra o face cand arunca pe jos o cutie de cereale, distrageti-i atentia cu altceva care este la fel de amuzant, cum ar fi o jucarie indragita.

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2023
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: The Journal of Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII