Confesiuni despre sarcina: 9 lucruri pe care trebuie sa vi le spun

Confesiuni despre sarcina: 9 lucruri pe care trebuie sa vi le spun

Confesiuni despre sarcina: 9 lucruri pe care trebuie sa vi le spun

Te-ai gandit vreodata ca tot ce vei citi despre sarcină, toate pozele despre saptamanile de sarcina, tot ce vei afla de la prietene, vecine, colege sau carti ... despre sarcina si nastere sunt niste adevăruri relative???

Pentru ca da, ăsta e adevarul. Până nu treci prin aceasta experientă nu vei cunoaste adevarul natural, asa că fiecare femeie detine o parte din adevar plus experienta ei personală despre sarcina. Iata niște confesiuni oneste despre sarcină ...pe care vreau sa le public aici pe Desprecopii - unde eu, personal am citit in zeci de seri, povesti si experiente despre sarcină. Absolut toate aceste invătaminte despre sarcină m-au ajutat insă eu le-am trait diferit...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Vei afla o multime de lucruri despre corpul tau
Vei deveni o metafora mergatoare
Te vei simti mai sanatoasa, mai fericita si mai indragostita de lume decat ai crezut vreodata ca este posibil... Apoi vei innebuni
Gazduirea vietii te va face sa te gandesti la moarte la fel de mult ca la nastere
Pe masura ce in tine se dezvolta un copil, te-ai putea simti ca si cum te-ai transforma intr-unul
Daca ai o membrana matura, moasa ar putea simti capul copilului
Indiferent de modul in care decurge nasterea, te vei vedea intr-un mod in care nu ai mai facut-o inainte. Si nu, nu vei uita
Vei sangera pana la sase saptamani dupa nastere
Iti vei da seama ca tot ceea ce ai crezut, citit, privit, auzit sau ti s-a spus despre sarcina si nastere a fost, de fapt, o minciuna
 

Iata niste confesiuni despre sarcina, publicate pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA ... pe care le citim cu placere.

Pana nu treci printr-o sarcina nu ai sa intelegi ce este cu adevarat SARCINA

Din momentul in care (inca ai testul de sarcina in mana ... si esti zapacita ) afland ca esti insarcinata, incepi sa cauti informatie. Iar netul e plin ochi de informatie despre sarcina - slava domnului. Ca sa nu mai spun de oceanul de informatii de pe Desprecopii.

Dar te-ai gandit vreodata ca tot ce vei citi despre sarcina, toate pozele pe care le vei privi, auzit sau ti s-a spus despre sarcina si nastere sunt niste minciuni relative???

Pentru ca da, asta e adevarul. Pana nu treci prin aceasta experienta nu vei cunoaste adevarul, asa ca iata o parte din adevarul meu si ce am invatat eu despre sarcina. Adica, iata niste confesiuni despre sarcina ...pe care vreau sa le public aici pe Desprecopii - unde eu, personal  - am citit zeci de seri, povesti si experiente despre sarcina.

Confesiunile mele despre sarcina ...

Cand eram insarcinata in cateva saptamani, a trebuit sa fac o ecografie timpurie, la care ecograful a aratat ca aveam un uter inclinat. Asa ca brusc am descoperit ceva despre corpul meu despre care nu stiam nimic.  Inca nu stiu ce inseamna un uter inclinat, iar fiul meu este acum in varsta de doi ani asa ca nu va ingrijorati - exista multe lucruri inofensive.

Vei afla o multime de lucruri despre corpul tau

La dispozitia hormonilor ...

Niciodata nu am stiu ca parul meu s-ar opri din cadere ca urmare a nivelului crescut de estrogen. Ca acele luni intregi ar trece fara ca un singur fir de par din capul meu sa dispara. Ca chiar cu doua luni inainte ca fatul sa se nasca, din sanii mei s-ar scurge lapte de indata ce m-am culcat. Ca in fiecare scanare fatul ar putea deveni mai putin usor de vazut in pantecele meu, ca si cum el se instraina mai tare, cu cat sarcina inainta in termen. Ca mi-as simti organele rearanjandu-se in jurul balonului uterului. Ca as fi capabila sa vad, precum si sa simt o contractie. (Arata ca o usoara miscare a cupolei pantecului tau, de la clasic la gotic.) N-am stiut niciodata ca o sarcina este socotita, in mod traditional, de la prima zi a ultimei perioade (adica inainte a de a fi gravida), insemanand, deci, ca perioada de gestatie a fatului uman este putin mai mare de noua luni. Sarcina medie este mai aproape de 10 luni. Practic, este al naibii de confuz, mai ales atunci cand esti gravida, faptul ca toata lumea incepe dintr-odata masurarea timpului in saptamani, iar nivelul concentrarii tale este la fel cu al unei musculite.

Cu fiecare descoperire, are loc mai intai un cutremur, iar mai apoi un soc. Unele au fost mai mult semantice, decat seismice, ca la descoperirea faptului ca timp de noua luni vaginul tau se transforma intr-un “canal de nastere.” Este ca si cum, timp de un an, capul tau ar fi “varful unui munte.” Mie, ideea de “canal de nastere’ mi-a evocat in minte imaginea micului baietel mergand prin mina de sare de ma Turda. Podeaua era uda sub genunchii lui, peretii erau umezi si lipiciosi, iar din tavan picura sare ...Vezi ce vreau sa spun?

Vei deveni o metafora mergatoare

Sarcina in sine este o stare metaforica: literalmente. Pe la sfarsitul secolului al 14-lea, “a fi insarcinata’ insemna si “a fi convingatoare sau a avea greutate.” Gandeste-te la inceputul sarcinii. La momentul sarcinii. La argumentul sarcinii. Insa, de asemenea, exista si un sentiment de singuratate, pentru ca nimeni nu te vede cine esti cu adevarat.

In practica, acest lucru a insemnat transformarea intr-o persoana mai invizibila pe masura ce am crescut mai vizibila. Cunoscutii au venit la mine si mi-au atins “pantecul,” asa cum este numit in limbajul sarcinii. (Nimeni nu mi-a spus, intamplator, cat de mult as ajunge sa urasc cuvantul “pantec”.) Oamenii se holbau la mijlocul meu, si nu la fata mea. Am devenit o metafora pentru povestile altor oameni, cel mai neasteptat privilegiu, fie ca a fost vorba despre un coleg care a trimis un e-mail despre un avort spontan, sau despre medicul de familie care mi-a povestit despre divortul ei.

Cea mai memorabilia intamplare a avut loc intr-un tren ce mergea din CLuj catre Bucuresti, cand eram insarcinata in sapte luni, un om bolnav in faza terminala ce statea langa mine s-a uitat la burta mea si a inceput sa vorbeasca. Sarcina m-a transformat intr-o cutie pentru propriile mele secrete si ale tuturor celorlalti. Viata a devenit mai intima, atat in interior, cat si in exterior.

Te vei simti mai sanatoasa, mai fericita si mai indragostita de lume decat ai crezut vreodata ca este posibil... Apoi vei innebuni

Am crezut ca imaginea radianta a femeii (de obicei alba, de multe ori cu codita, intodeauna slaba) ce se odihnea cu o mana pe pantec si cu un zambet fericit pe fata era la fel de modificata ca imaginea lui Demi Moore gravida pe coperta revistei Vanity Fair. Aerografata, igienizata, indumnezeita. Insa cand eram insarcinata in aproximativ sase luni, m-am simtit intr-adevar mare si cu o inima uriasa. M-am regasit asezand trandafirii de la Lidl si zambind cum o facea Nigella Lawson atunci cand amesteca un avocado.

Tot ce imi doream sa fac era sa vad comedii cu gravide si sa beau sucuri acidulate de grapefruit. Ma simteam foarte blajina si supusa, ceea ce este convenabil pentru societate, deoarece acest fapt se intampla in jurul momentului in care toata lumea iti spune sa incepi sa consumi mai multe alimente si sa nu mai faci nimic ce ar putea dauna copilului. Desi nimeni nu poate spune, de fapt, ce presupune acest “nimic”. Oricum, apoi am devenit mai mare si am pierdut aceasta stralucire. In stil.

Gazduirea vietii te va face sa te gandesti la moarte la fel de mult ca la nastere

Nimeni nu mi-a spus ca strafulgerarea, - atunci cand primele miscari ale copilului sunt resimtite, un semn folosit in trecut pentru a determina dreptul la viata al unui fat -, m-ar face sa ma gandesc atat de mult la moarte. Avem tendinta sa nu vorbim despre cat de mult timp ne petrecem reflectand la moarte,- a ta, a fatului, a partenerului tau, a parintilor, a planetei, si asa mai departe- in timpul sarcinii. Nu este exact tipul de lucru potrivit pe care il inveti la orele de pregatire prenatala.

Si totusi…asteptarea ca fatul sa se miste atunci cand eram insarcinata in cinci luni nu a fost doar asteptarea unui semn de viata. Era asteptarea dovezii ca el nu va muri, acel lucru obositor ce trebuia sa fie dovedit din nou si din nou. Inainte de a ramane gravida, nasterea si moartea pareau separate de continentul unei vieti. Sarcina le-a adus impreuna pentru noua luni grele, nelinistite, dureroase si emotionante, insa nu au depasit intensitatea momentului nasterii. Asa cum Leo Tolstoy scrie in Anna Karenina, in timpul uneia dintre cele mai vii si detaliate scene a nasterii din literatura, bucuria si durerea asistarii la nastere si moarte “erau ca niste gauri in aceasta viata regulata, prin care ceva mai maret ia fiinta.”

Pe masura ce in tine se dezvolta un copil, te-ai putea simti ca si cum te-ai transforma intr-unul

Nu numai corpul meu a devenit foarte moale si pufos, ci chiar as fi putut viziona filme pentru copii si reciti cartile din copilarie. Chiar m-am simtit intr-o conditie delicata, conform eufemismului. Am facut greseala de a merge la cinema pentru a viziona filmul Quentin Tarantino si mi-am petrecut tot timpul cu mainile infasurate in jurul burtii, echivalentul femeii insarcinate pentru acoperirea urechilor ei. Stirile m-ar fi facut sa plang; Consumam alimente blande si lipsite de aventura; iar lumea parea mai mare, mai galagioasa si mai periculoasa.

Spre sfarsitul sarcinii, m-am simtit ca o persoana in varsta. Ma asezam pe o multime de banci, cautam intotdeauna cea mai apropiata toaleta, si nu puteam tine pasul sau prezenta prea mult interes fata de ceea ce se intampla in jurul meu. Timpul sarcinii l-am simtit ca pe un microcosmos al vietii, de la inceputul la sfarsitul celor noua luni rapide (si uneori interminabile).

Daca ai o membrana matura, moasa ar putea simti capul copilului

Daca ai trecut de cele noua luni, moasa sau medicul va face o procedura de rutina in care ea (sau el) introduce un deget in vaginul tau si face curat in jurul colului uterin pentru a elibera protaglandine ce ar putea da startul travaliului. Eram convinsa ca as refuza aceasta curatare, pe motiv ca as fi foarte linistita in legatura cu aparitia copilului in momentul in care va fi el pregatit. Este suficient sa spun ca la acel moment trecusem deja cu 14 zile de data normala, am avut 3 curatari. In timpul primei proceduri, moasa mi-a spus, intamplator, ca ar putea simti capul copilului. IN TIMP CE EL ERA INCA IN MINE. “Cum este?” am intrebat stupefiata. Niciodata nu mi-a trecut prin minte faptul ca o persoana atat de ascunsa in interiorul corpului meu, - si care nu ar veni pe lume in urmatoarele cinci zile -, ar putea fi atinsa din exterior. “Capul lui este minunat si neted,” a replicat ea. Chiar si la aceasta etapa finala a sarcinii, mintea mea era cu sufletul la gura...

Indiferent de modul in care decurge nasterea, te vei vedea intr-un mod in care nu ai mai facut-o inainte. Si nu, nu vei uita

Am optat pentru o nastere naturala, ce s-a incheiat cu o cezariana. Nasterea este salbatica si imprevizibila, putin ca viata si moartea. Am devenit o persoana complet de nerecunoscut fata de mine insumi: curajoasa, nesabuita, scandaloasa, revoltata, marinimoasa, un comediant, un leu, o mica fetita si o persoana ce si-a asumat mai mult risc decat a facut-o vreodata inainte sau dupa.

Te vei transforma intr-o mama

Ulterior, razboinica nasterii a disparut prompt, inlocuita de o alta persoana despre care nu am stiut ca se afla in mine. O mama.

Si nu am sa uit nici un detaliu.  Totul a contat, atunci si acum. Fiecare “poveste a nasterii” este diferita, (munca ta incepe curand cand vor sosi vizitatorii si vor incepe sa curga intrebarile). O viata intr-o gaura. Sau “forta neagra”, asa cum o numeste Plath in jurnalul ei, descriind nasterea celui de-al doilea copil acasa. Toate acestea pot fi spuse prin urmatoarele cuvinte: fii blanda cu tine insuti - te-ai descurcat minunat.

Vei sangera pana la sase saptamani dupa nastere

Am aflat acest lucru cu cateva saptamani inainte de a naste. Serios. Acesta este motivul pentru care iti spun asta acum. Nu imi multumi, doar ai grija sa folosesti tapoane de maternitate de buna calitate. Pont gratuit! Asa ca ia-ti provizii din timp pentru ca sotul tau nu va sti ce sa cumpere.

Iti vei da seama ca tot ceea ce ai crezut, citit, privit, auzit sau ti s-a spus despre sarcina si nastere a fost, de fapt  - incomplet

Scarlett O’Hara cerea pentru nastere “apa fiarta, ghem de sfoara, prosoape curate si foarfece” inainte de nasterea copilului lui Melanie in filmul Gone With the Wind. Miranda dand nastere unui copil cu ajutorul a cateva impingeri in Sex and the City. Parul lui Rachel si calendaruul de benzi desenate ramase intacte in Friends. Katherine Heigl injurand doctorul in timp ce vaginul sau era complet dilatat in Knocked Up.

Cursurile care te pregatesc pentru nastere sunt atat de relative si spun prea putin despre ce urmează.

Oamenii care iti spun, atunci cand te plangi de cat te obosita esti, sa “astepti doar pana la nasterea copilului.” Blogurile, forumul Desprecopii, grupurile de pe Facebook, conturile Instagram, filmuletele de observare a sarcinii si ghidurile luna-de luna (si chiar cele din zi in zi) care iti spun cand va fi copilul de dimensiunea unei capsuni si ce sa impachetezi in geanta pentru spital, dar nu iti spun momentul in care vei fi obsedata de moarte sau nespus de singura.

Niciunul dintre acestea nu spun adevarul despre sarcina, deoarece tot ce tine de nasterea unui copil este o experienta complexa ... si imposibil de redat in toate culorile sale.
Apropo, cea mai important ajutor l-am gasit prin aplicatia
Odiseea Sarcinii.

Iti multumesc Desprecopii!

Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA

Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag

In burtica mamei: ce aude bebelusul
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima

Retardul de crestere intrauterina

Sapte pacate ale sarcinii

Principalele etape ale dezvoltarii fetale

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Noua luni... in mintea unui barbat

Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Dopul gelatinos

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Momente cheie in sarcina

Sarcina prelungita

Cand vine barza?

Calculul datei nasterii

Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

autor: o mamica de la Desprecopii 2019
toate drepturile rezervate

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII