Coada-soricelului sau "Achillea millefolium”

Coada-soricelului sau

Coada-soricelului sau "Achillea millefolium”

  • Coada-soricelului este una dintre cele mai cunoscute si folosite plante medicinale. Planta provine din Europa si din regiunile de vest a Asiei. A fost un ingredient foarte cunoscut în secolul al 17-lea in domeniul culinar. Ca planta medicinala, coada-soricelului a parcurs un drum lung, a fost folosita prima data pentru efectul sau astringent si puterea sa de a vindeca ranile.

Coada-soricelului este una dintre cele mai cunoscute si folosite plante medicinale. Planta provine din Europa si din regiunile de vest a Asiei. A fost un ingredient foarte cunoscut în secolul al 17-lea in domeniul culinar. Ca planta medicinala, coada-soricelului a parcurs un drum lung, a fost folosita prima data pentru efectul sau astringent si puterea sa de a vindeca ranile.

Denumire stiintifica: "Achillea millefolium”

Descrierea plantei

Coada-soricelului este o planta erbacee, cu o tulpina paroasa, de 0,2 pana la 1 m inaltime. Florile sale sunt albe sau roz, au un miros caracteristic si un gust dulce-amarui. Planta provine din Europa si din regiunile de vest a Asiei. A fost un ingredient foarte cunoscut în secolul al 17-lea in domeniul culinar. Ca planta medicinala, coada-soricelului a parcurs un drum lung, a fost folosita prima data pentru efectul sau astringent si puterea sa de a vindeca ranile. Astazi, planta este utilizata în multe alte boli si afectiuni, cum ar fi: hemoroizi, dureri de stomac, probleme hepatice, paraziti intestinali, hemoragii pulmonare, etc. În plus, coada-soricelului stimuleaza efectele curative ale altor plante medicinale si ajuta organismul sa elimine toxinele. În plus, aceasta planta este foarte utila atunci când este cultivata în gradini, deoarece îmbunatateste calitatea solului si tine la distanta insectele.

Proprietati si beneficii

Florile de coada-soricelului au o cantitate importanta de substante active, printre acestea vom gasi si: ulei eteric, acizi (achileic, formic, auteic, aconitic, ascorbic, folic, salicilic), flavone, saccarose, glucoza, aminoacizi, proteine, tanini si substante anorganice cu elementele chimice: fier, mangan, zinc, cupru, nichel, siliciu, calciu. Florile îmbunatatesc functionarea sistemului circulator (care duc la îmbunatatirea tirajelor venoase si vindeca varicele), sistemul digestiv (acestea sunt recomandate persoanelor care sufera de indigestii) si ale aparatului urinar. Alte proprietatilor farmaceutice: decongestionant, antispastic, dezinfectant gastro-intestinal si sedativ, hemostatic, analgezic, hemoroidal si poate scadea secretia gastrica. Coada-soricelului este recomandata pentru tulburari ale ciclului menstrual. Acidul salicilic care il contine este folosit pentru a prepararea aspirinei deoarece are puterea de a vindeca durerea si scadea temperatura corpului.

Folosit extern, planta are un efect anti-inflamator, sedativ si dezinfectant. Datorita substantelor care le contine, coada-soricelului poate opri procesul inflamator, elimina microorganismele si ajuta la vindecarea ranilor. Din acest motiv, florile sale sunt folosite pentru tratarea tenului uscat, arsurilor si ranilor purulente ale tegumentului.

Amestecuri si tratamente

Coada-soricelului este recomandata pentru stimularea poftei de mancare si este de asemenea folosit în cazurile de anorexie, bronsita, tuse, alergii, colici biliare si hepatice, cistita, ascariasis, ulcere, bolile de ochi, sângerari nazale, sângerari de stomac si osteoporoza. Utilizat in combinatie cu alte plante, coada-soricelului trateaza în mod eficient raceala si gripa. Aceasta planta este utilizata pentru tratamentul tulburarilor vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani, hemoroizi, abcese dentare, astm bronsic, leucorrhoea si prolaps uterin.

Ceai de coada-soricelului

Coada-soricelului este recomandat pentru tratarea sclerozei multiple si alte boli ale maduvei spinarii. Compusii activi din planta actioneaza direct asupra maduvii spinarii care provoaca formarea de noi celule si stimularea reînnoirea sângelui. Aceasta poate contribui, de asemenea, în cazurile de paralizie si leucemie. Consumul a doua sau trei cesti cu ceai pe zi este recomandat. Pentru a pregati o infuzie, amestecati doua linguri de coada-soricelului intr-o cana de apa clocotita si lasati timp de 10 minute. Pentru gripa, dureri reumatice este recomandat sa consumati cantitati mai mari de ceai de coada-soricelului fierbinte. Se spune ca ceaiul poate vindeca o raceala în 24 de ore. Inhalatiile cu abur din infuzie de coada-soricelului sunt idealae pentru tratarea astmului bronsic, bronsitei acute, rinitei, rinosinuzitei. Planta este foarte importanta în vindecarea afectiunilor genitale ale femeilor. Pentru cele care sunt la menopauza, ceaiul actioneaza ca un sedativ. De asemenea, este recomandat pentru vertij, greata, dureri oculare, dureri de cap. Cefaleea poate fi vindecata cu o ceasca de ceai. Daca este consumat în mod regulat, durerile de cap pot disparea.

Decoct de coada-soricelului

Pentru eliminarea viermilor intestinali, infuzia trebuie sa fie concentrata; datorita acestui fapt, se folosesc 10g de coada-soricelului pentru 100g de apa. Acesta trebuie sa fie consumat dimineata pe stomacul gol, fiind de asemenea, recomandat si pentru alergii.

Tinctura de coada-soricelului

Coada-soricelului este utilizata pentru problemele menstruale, ale cailor urinare si venelor varicoase. Pentru a obtine tinctura folositi reteta urmatoare: florile (proaspete) sunt plasate intr-o sticla in care sa toarna tuica de fructe de 400. Apoi, se lasa timp de 14 zile la soare sau intr-un loc cald.

Atentie!

  • Planta nu trebuie sa fie utilizata de catre femeile gravide sau femeile în perioada de lactatie.
  • Dozele mari pot produce dureri de cap sau de alergii.

Mai cititi si:

Alimentatie sanatoasa
Bananele, un aliment perfect
Ce fel de paine sa mancam?specialistul raspunde
Vinul rosu, poate trata paradontoza?specialistul raspunde
Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai lunga
Iaurtul - un aliment minune?specialistul raspunde
Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor
Alimente miraculoase care mentin sanatatea

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Maria
    Mariatrimis la 20/7/2014

    COada soricelului este una dintre cele mai bune plante care se gasesc la noi in tara. Cu ajutorul acestei place se poate trata inclusiv hepatita. Va doresm multa sanatate.

    Raspunde la acest comentariu
  2. yoradu18
    yoradu18trimis la 7/2/2012

    Interesant ca produce alergii si dureri de cap in cantitate mare.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII