Când poate bebelușul să mănânce afine? Sfatul medicului pediatru

Cand poate bebelusul sa manance afine? Sfatul medicului pediatru

Când poate bebelușul să mănânce afine? Sfatul medicului pediatru

Afinele sunt considerate adevărate super-fructe, fiind printre cele mai excelente surse de antioxidanți! În timpul verii, avem norocul să găsim afine de munte, complet naturale și îmbietoare, dar și iarna sunt disponibile. Cu o aromă distinctă, acestea se diferențiază de căpșuni și zmeură și sunt mai degrabă asociate cu merișoarele. Dar când este potrivit să introducem afinele în alimentația micuțului și ce informații trebuie să avem, toate acestea vor fi detaliate în continuare, alături de sfaturile medicului pediatru.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Alergia la afine
De ce afinele sunt "super fructe"?
Alegerea si depozitarea afinelor
Retete cu afine pentru bebelusi

Afinele sunt un super fruct

Cu totul diferite de căpșuni și zmeură și mai asemănătoare cu merișoarele, afinele aduc o notă specială în universul fructelor de pădure. Ele nu se supun regulilor obișnuite referitoare la introducerea "fructelor de pădure pentru bebeluși". De ce? Pentru că afinele, cu caracteristicile lor unice, aduc o diversitate de beneficii nutriționale și gusturi, făcându-le o alegere distinctă și delicioasă pentru cei mici.

Când poate mânca bebelușul afine?

În privința momentului potrivit pentru a introduce afinele în dieta bebelușului, originare din America de Nord și disponibile pentru cules în lunile mai-octombrie, întrebarea este când este potrivit să începem. Având în vedere bogăția lor în nutrienți, este firească curiozitatea cu privire la vârsta la care bebelușul poate savura aceste fructe.

Deși profesioniștii din domeniul medical sugerează uneori să se aștepte până la cel puțin 12 luni înainte de a introduce alte fructe de pădure (în special căpșunile), afinele nu prezintă aceeași susceptibilitate la declanșarea reacțiilor alergice. Din acest motiv, mulți pediatri vor sfătui părinții să introducă afinele în dieta bebelușului începând cu vârsta de 6-7 luni.

Alergia la afine

Vă rugăm să rețineți, totuși, că există un risc mic de alergie la afine, și ar trebui să vă monitorizați copilul cu atenție.

Semnele unei posibile alergii la afine includ:

 congestie nazală
 respirație șuierătoare
 tuse
 oboseală
 mâncărime/ochi inflamați
 buze umflate
 eczemă însoțită de mâncărime
 urticarie

Afinele proaspete sunt inegalabile în gust și textură. Afinele congelate sunt, de asemenea, acceptabile pentru a fi introduse în alimentația bebelușilor, atâta timp cât sunt complet decongelate.

De asemenea, afinele sunt disponibile și sub formă de dulcețuri, însă adesea li se adaugă zahăr, făcându-le mai puțin potrivite pentru rețetele destinate copiilor.

De ce afinele sunt "super fructe"?

Descoperirile recente au evidențiat că afinele reprezintă una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți!

afine

Rolul antioxidanților în organismul uman este extrem de divers, de la prevenirea unor afecțiuni precum ulcerul peptic, cataracta, glaucomul, hemoroizii, venele varicoase, până la protejarea împotriva unor boli grave precum cele de inimă și cancer.

Anthocianinele din afine, responsabile pentru nuanța lor distinctivă, sunt considerate a fi un scut protector pentru creier, reducând efectele unor afecțiuni precum boala Alzheimer.

Și nu se oprește aici - afinele sunt, de asemenea, bogate în mangan, vitamina B6, vitamina C, vitamina K și fibre.

Afinele proaspete au un efect laxativ ușor asupra corpului, fapt ce le face extrem de utile în prevenirea și ameliorarea constipației. Pe de altă parte, afinele deshidratate par să aibă un efect opus și sunt adesea recomandate pentru întărirea scaunelor după perioade cu diaree.

O altă trăsătură interesantă a afinelor este abilitatea lor de a preveni infecțiile tractului urinar, similar cu modul în care acționează merișoarele. Dacă copilul dumneavoastră suferă frecvent de infecții ale tractului urinar, introducerea afinelor în dieta sa poate fi o soluție excelentă!

Avertisment: Consumul excesiv de afine poate determina o schimbare a culorii scaunului! Nu vă îngrijorați!

Alegerea și depozitarea afinelor

Afinele proaspete sunt atât de delicate încât merită o atenție deosebită în manipulare:

 Îndreptați-vă atenția către afine proaspete, de sezon, și spălați-le doar înainte de a le consuma.
 Asigurați-vă că au o culoare uniformă - albastru, negru, violet.
 Alegeți afinele care sunt ferme la atingere.
 Mențineți afinele proaspete în frigider și încercați să le utilizați în decurs de 2 până la 3 zile.
 Dacă este posibil, optați pentru afine organice! Acestea necesită mai puțină spălare și oferă un plus de siguranță.
 În cazul în care ați cumpărat o cantitate mai mare de afine, aveți opțiunea să le congelați! Răspândiți-le într-un singur strat pe o foaie de copt și lăsați-le în congelator până îngheață. Apoi, depozitați-le în pungi sau cutii adecvate în congelator pentru a le păstra prospețimea și calitățile nutritive.

Rețete cu afine pentru bebeluși

În mod obișnuit, afinele sunt puțin susceptibile să declanșeze reacții alergice, ceea ce face ca mulți pediatri să recomande părinților să le introducă în dieta bebelușilor începând cu vârsta de 6 - 9 luni. Iată 11 rețete delicioase cu afine, special concepute pentru cei mici! 

Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

In timpul diversificariii e bine sa ai la indemana acest ghid de introducere a fructelor in alimentatia bebelusului.

La inceputul diversificarii, stim ca toate mamicile au aceleasi intrebari, cand, ce introducem in alimentatia bebelusului? De la ce varsta are voie si alte alimente? Haideti sa o luam treptat si sa vedem in primul rand cu ce fructe putem incepe diversificarea, si ce introducem dupa cateva sapamani, luni, ce are si ce nu are voie pana la o anumita varsta. Spor in diversificare :)

Citeste mai departe <<AICI>>

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere.

Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare 

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

Citeste mai departe ... AICI 

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Desprecopii.com, Material realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII