Introducerea fructelor in alimentația bebelușului: ghid pe luni: DIAGRAMA

Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului -  ghid pe luni - diagrama

Introducerea fructelor in alimentația bebelușului: ghid pe luni: DIAGRAMA

In timpul diversificarii alimentatiei, fructele se introduc bebelusului intr-o anumita ordine si calendar. Deci, daca bebelusul tau a inceput diversificarea, e bina sa ai la indemana acest ghid de introducere a fructelor in alimentatia bebelusului.

La inceputul diversificarii, stim ca toate mamicile au aceleasi intrebari, cand, ce introducem in alimentatia bebelusului? De la ce varsta are voie si alte alimente? Haideti sa o luam treptat si sa vedem in primul rand cu ce fructe putem incepe diversificarea, si ce introducem dupa cateva sapamani, luni, ce are si ce nu are voie pana la o anumita varsta. Spor in diversificare :)

in acest articol veti citi mai multe despre:
Infografic al introducerii fructelor in alimentatia bebelusului
Cat de sanatoase sunt si ce contin fructele?
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Alergiile la bebelusi
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori 

Si fructele trebuie introduse intr-o anume ordine

Fructele sunt alimente nutritive si contin vitamine si minerale esentiale pentru alimentatia bebelusului. Dar, desi toate fructele contin nutritienti esentiali, nu putem sa le dam bebelusului fara o anumita ordine. Iata cum si cand trebuie introduse fructele in cadrul diversificarii bebelusului.

Infografic al introducerii fructelor in alimentatia bebelusului

5-6 luni; Mere, avocado, banane, pere

6-8 luni; Caise, piersici, mango, nectarine, prune, dovleac

8-10 luni: Afine, pepene,cirese, nuca de cocos, merisoare, smochine, struguri, kiwi, papaya, curmale, kaki

10-12 luni: fructe de padure, capsuni

12 luni: citrice,

Infografic orientativ

fructe diversificarea bebelusului

Cat de sanatoase sunt si ce contin fructele?

Acum stiind ce are voie sa pape, stiti cat de bune sunt si ce contine fiecare? Iata doar cateva informatii importante:

Avocado - un fruct extrem de sanatos si ideal ca prim aliment pentru inceputul diversificarii. Acesta contine vitaminele B6, C, E si K, betacaroten, luteina, seleniu, potasiu, glutation, acizi grasi omega 3 si 18 aminoacizi.

Marul - "Un mar pe zi tine medicul la distanta" - mare mare adevar! Marul este intr-adevar un fruct minune si contine vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu.

Caise - sunt bogate in beta-caroten (vitamina A), vitamina C, licopen, potasi, fosfor, calci, riboflavina, fier, magnezi, zinc, seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, vitamina B6, acid pantotenic, colina si fibre,

Banane - sunt o sursa excelenta de magneziu, fibre, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, vitamina C, vitamina A si acid folic.

Afine - sunt bogate in antioxidanti si contin fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, fosfor, calciu, fier, potasiu si vitamina E.

Pepenii - sunt surse bogate de vitamina A, vitamina C si chiar calciu. Pepenele galben are o concentratie uimitoare de beta-caroten ceea ce il face un must-have pentru vedere si dezvoltarea ochilor.

Cirese - mici, dulci, gustoase si atat de hranitoare. Aceste fructe sutn un pachet intreg de elemente nutritive importante: vitamina C, bioflavonoizi, antioxidanti, fosfor, calciu, magneziu, fier, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic si vitamina PP.

Citrice - clar sunt bogate in vitamina C. Stiati ca o portocala contine aproximativ 12% din doza zilnica recomandata de fibre? Acestea mai contin potasiu, folati si au proprietati antiinflamatorii.

Merisoare - sunt bogate in vitamina A, antioxidanti, acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar si uleiuri si saruri minerale.

Struguri - sunt o sursa importanta de vitamine si minerale: vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP, K, potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan, aminoacizi, acid tartric si citric, resveratrol si antioxidanti.

Kiwi - sau agrisele chinezesti, este bogat in vitamina C, fibre, potasiu si chiar acid folic.

Mango - contine vitamina K, A, C, B-6 si multe alte elemente nutritive: potasiu, fier, antioxidanti: betacaroten, zeaxantina.

Papaya - este un fruct foarte nutritiv. Acesta contine cantitati mari de vitamina C (ajutand la absorbtia fierului), vitamina A si chiar vitamina E. Papaya este de asemenea, o sursa bogata de fibre si acid folic.

Piersici / Nectarine - stiati ca singura diferenta dintre piersici si nectarine este lipsa pufului de pe coaja. Acestea contin proteine, calciu, fibre, fosfor, potasiu si vitamina C.

Pere - sunt ideale pentru bebelusii constipati! Perele sunt foarte usor de digerat si contin potasiu, vitamina C, vitamina K, cupru si fibre.

Prune - sunt foarte nutritive. Acestea sunt bogate in fibre, sarace in colesterol, sodiu si pline de vitamina A, C, E, K, beta-caroteni, fenoli, vitamine in complexul B si acid folic.

Dovleacul - este bogat in vitamina A, E, C, beta-caroten, fibre, potasiu, calciu, zinc, magneziu si fier.

Capsunile - sunt printre cele mai iubite fructe, atat de copii ca si de adulti. Acestea sunt o sursa uimitoare de vitamina C, contin o cantitate mare de fenoli, vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, acid folic, substantele antioxidante, fier, calciu, magneziu dar si fibre. 

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni.

Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi GHIDUL DIVERSIFICARIII BEBELUSULUI aici. 

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

Citeste mai departe ... AICI

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 
(4,99 euro pentru accesul intregului continut)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

 referinte si documentare: Academia Americana de Pediatrie 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII