Testul translucentei nucale: de ce, cum, cand si rezultate

Testul translucentei nucale: de ce, cum, cand si rezultate

Testul translucentei nucale: de ce, cum, cand si rezultate

Screening-ul translucentei nucale este un test efectuat în timpul sarcinii. Utilizează ultrasunete pentru a măsura grosimea acumulării de lichid în partea din spate a gâtului fatului.

Dacă această zonă este mai groasă decât în ​​mod normal, poate fi un semn precoce al sindromului Down, al trisomiei 18 sau al problemelor cardiace ale fatului. Iata cum se face si care sunt rezultatele normale.

- veti citi:
De ce se face screeningul translucentei nucale?
Cand se face testul translucentei nucale?
Cum se face acest test
Rezultate pentru translucenta nucala
Rezultatele testului translucentei nucale poate fi afectat de
Ce trebuie sa stii
50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici
Alte teste importante in timpul sarcinii

De ce se face screeningul translucentei nucale?

Screening-ul translucentei nucale este un test efectuat în timpul sarcinii. Utilizează ultrasunete pentru a măsura grosimea acumulării de lichid în partea din spate a gâtului fatului. Dacă această zonă este mai groasă decât în ​​mod normal, poate fi un semn precoce al sindromului Down, al trisomiei 18 sau al problemelor cardiace ale fatului.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare pe care o aveți cu privire la necesitatea testului, riscurile acestuia, cum se va face sau ce vor însemna rezultatele.

Cand se face testul translucentei nucale?

Testul se face între saptamana 11 și saptamana 14 de sarcină. Acesta poate fi făcut ca parte a testului de screening pentru primul trimestru sau a testului de screening integrat.

Acest test detecteaza o posibiltiate ca un copil să aibă o anumită problemă chiar daca acest lucru nu este sigur 100%. Pentru confirmare ar fi nevoie de un urmator test de diagnosticare. Medicul ii va explica gravidei riscurile investigatiilor care pot confirma un diagnostic de suspiciune (amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale), dar si implicatiile nasterii unui copil cu o anomalie cromozomiala incurabila.

Cum se face acest test

Testul se face cu ajutorul unei ecografii cu ultrasunete. Este posibil să aveți nevoie de o vezică completă pentru testul de translucență nucală. E posibil sa vi se ceara sa beți apă sau alte lichide chiar înainte de test și pentru a evita urinarea înainte de testare.

Nu există riscuri cunoscute legate de un test de translucență nucală, fie pentru dumneavoastră, fie pentru copil. Dar s-ar putea să vă simțiți neliniștiți dacă testul arată că există o șansă crescută ca bebelușul dvs. să aibă o problemă.

Testul direaza intre 15-20de minute.

Rezultate pentru translucenta nucala

translucenta nucala

Medicul dvs. va examina rezultatele testului de translucență nuchală pentru a vedea dacă zona din spatele gâtului copilului este mai groasă decât în ​​mod normal. Este posibil să nu primiți imediat informații despre test. Rezultatele complete sunt de obicei disponibile în 1 sau 2 zile.

► Rezutate normale (care nu indica probleme): 2.5 milimetri (mm) sau mai putin

Rezultate anormale (care pot indica o problema): mai mult de 2.5 mm

(conform datelor WEBMD 2017)

Testul de translucenta nucala poate detecta corect sindromul Down în 64 până la 70 din 100 de fetuși care o au. Se poate rata diagnosticul de sindromul Down în 30 până la 36 din 100 de fetuși.

Screeningul pentru translucenta nucala va detecta aproape 70-80% din copiii care ar putea avea sindrom Down atunci cand este folosit singur. In combinatie cu Testul dublu (bitestul), rata de detectie creste la 79-90%. Un astfel de rezultat nu inseamna ca bebelusul are sindrom Down, ci ca exista o mare suspiciune care sa indice efectuarea unor teste suplimentare de diagnostic. In plus, testul are o rata de 5% de rezultate fals-pozitive, adica rezultatul ar putea sugera ca este o problema cand de fapt aceasta nu exista.

Rezultatele testului translucentei nucale poate fi afectat de:

daca mama este supraponderala sau obeza

daca mama are resturi de fecale in rect sau aer in intestine

daca mama are o cantitate anormal de mică de lichid amniotic.

Nu este în stare să stea culcata

fatul sta in anumite pozitii in în timpul testului.

♦  fatul este foarte activ

Ce trebuie sa stii

Este posibil ca un test de screening să arate că copilul are o șansă crescută de a avea o problemă atunci când nu are problema. Aceasta se numește rezultat de test fals pozitiv. Și este, de asemenea, posibil ca un screening să arate că copilul nu are o problemă atunci când o face. Aceasta se numește rezultat de test fals negativ.

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube

Alte teste importante in timpul sarcinii

Triplul test in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic  - alte teste aici


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 2017
referinte American College of Obstetricians and Gynecologists (2007, reaffirmed 2011). Screening for fetal chromosomal abnormalities. ACOG Practice Bulletin No. 77. Obstetrics and Gynecology, 109(1): 217-227.
Fischbach FT, Dunning MB III, eds. (2009). Manual of Laboratory and Diagnostic Tests, 8th ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Alexa
    Alexatrimis la 23/2/2021

    Buna ziua, Sunt insarcinata in 15 saptamani si 2 zile, iar urma ecografiei efectuate la 12s4z a iesit ca fatul are NT=1.90mm, CRL= 64mm, os nazal prezent, lungime femur 8,4 mm ; medicul a zis ca fatul este ok, insa in urma dublui test a iesit ca am risc biochimic trisomia 21 de 1:22. PAPP-A = 1.33 , PAPP-A MoM = 0.48, free beta -HCG = 118, beta HCG MoM corectata = 3.35. Medicul mi-a recomandat sa fac testul nifty, dar nu l-am facut pt ca nu am posibilitatea sa-l fac. Astept parerea altui medic la triplu test ca sa vad care sunt riscurile si ce trebuie sa fac mai departe. A mai trecut cineva prin aceeasi situatie? Si ce ati facut? Credeti ca e posibil ca bebe sa aiba sindromul down? Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII