Testul de vilus corionic (prelevarea de vilozitati coriale): când și de ce se efectuează
Testul de vilus corionic (sau biopsia, prelevarea de vilozitati coriale) este un test prenatal foarte precis, care se efectueaza in primul trimestru de sarcina si care detecteaza anomaliile cromozomiale, printre care si Sindromul Down dar si boala Tay-Sachs si anumite tipuri de fibroza chistica.
Este un test de diagnosticare, ceea ce inseamna ca poate spune cu certitudine aproape perfecta daca un bebelus are sau nu o anumita boala. Procedura de biopsie de vilozități coriale este considerată invazivă și presupune un risc mic de avort, de aproximativ 1%, similar cu riscul asociat amniocentezei.
Iata cum se face acest test, in ce conditii, ce costuri presupune si ce alte alternative non-invazive exista.
in acest articol veti citi despre:
Ce este testul de prelevare a vilusului corionic - biopsia de vilozitati coriale?
Cum se face testul de prelevare de vilus corionic - biopsia de vilozitati coriale?
Procedura de prelevare de vilus corionic este dureroasa?
Ce se intampla dupa testul de prelevare de vilus corionic?
De ce ar trebui sa faceti biopsia de vilozitati coriale in locul amniocentezei?
Este mai posibil sa pierdeti sarcina dupa biopsia de vilozitati coriale decat dupa amniocenteza?
Mai exista alte riscuri legate de biopsia de vilozitati coriale?
De ce nu fac toate femeile testul de prelevare de vilus corionic?
Cat dureaza sa primiti rezultatele?
Ce este testul de prelevare a vilusului corionic - biopsia de vilozitati coriale - (CVS)?
Testul de vilus corionic (sau biopsia de vilozități coriale) este un test prenatalfoarte precis care detectează anomaliile cromozomiale, precum sindromul Down. Este un test de diagnostic, ceea ce înseamnă că poate arăta cu o certitudine aproape perfectă dacă un bebeluș are sau nu o anumită boală.
Principalul avantaj al biopsiei de vilozități coriale comparativ cu amniocenteza este acela că poate fi efectuată devreme în sarcină, în primul trimestru de sarcina, între săptămânile 10 și 13, deși uneori testarea poate fi făcută până în săptămâna 13 și 6 zile. În cazul amniocentezei, trebuie să aștepți până în săptămâna 16 de sarcină.
Din cauza că procedura este invazivă și presupune un risc mic de avort, femeile care aleg să facă această investigație sunt cele cu risc crescut de boli genetice și anomalii cromozomiale.
Cum se face testul de prelevare de vilus corionic - biopsia de vilozitati coriale?
Moasa sau obstetricianul trebuie sa va ofere ocazia de a discuta despre avantaje si dezavantaje inainte sa faceti testul. Faceti o lista cu toate intrebarile pe care doriti sa le puneti despre test, fiindca este usor sa le uitati atunci cand ajungeti la spital.
Trebuie sa aveti vezica plina in vederea efectuarii procedurii, deci medicul va va cere sa beti multe lichide inainte. Va trebui sa stati intinsa pentru a face testul.
Prelevarea de vilus corionic - paralel cu ecografia
In timpul procedurii este folosita ecografia, mai intai pentru a confirma cate saptamani de sarcina aveti si apoi pentru a localiza placenta. Examinarea ecografica poate fi neplacuta atunci cand medicul va apasa abdomenul cu un mic dispozitiv pe care il tine in mana. Totusi, va veti vedea copilul pe ecran, ceea ce este minunat!
In funcție de vârsta sarcinii, poziția placentei sau preferințele personale, medicul va alege una dintre următoarele metode:
Prelevare transvaginală – de obicei efectuată între săptămânile 10 și 13 de sarcină, prin cervix. Medicul va introduce cu atenție un forceps fin sau un mic tub prin vagin și cervix pentru a ajunge la placentă.
Prelevare transabdominală – de obicei efectuată între săptămânile 10 și 13 de sarcină, prin abdomen. Este posibil să vi se facă o anestezie locală pentru a amorți peretele abdominal înainte de introducerea unui ac prin abdomen și uter către placentă.
Ecografia este folosită în mod continuu pentru a ghida introducerea instrumentului, indiferent de metoda folosită. Medicul va extrage apoi un fragment de vilozități coriale, care sunt ca niște mici degete pe placentă. Celulele prelevate din placentă sunt pline de informații genetice care pot fi analizate pentru a dezvălui alcătuirea cromozomială și sexul bebelușului.
Dacă nu doriți să știți sexul copilului, spuneți-i medicului că nu doriți să primiți această informație.
După efectuarea procedurii, starea bebelușului va fi verificată folosind ecografia. Dacă grupa dumneavoastră de sânge este Rh negativ, vi se va administra o injecție cu anti-imunoglobulină-D pentru a evita orice probleme în cazul în care grupa de sânge a bebelușului este Rh pozitiv.
Procedura de prelevare este dureroasa?
Multe femei considera ca procedura este mai degraba neplacuta decat dureroasa, descriind senzatia ca fiind asemanatoare durerilor menstruale. Totusi, procedura este destul de rapida. Testul nu dureaza mai mult de jumatate de ora de la inceput la sfarsit, iar prelevarea propriu-zisa dureaza numai cateva minute.
Femeile care au trecut prin prelevarea transvaginala spun ca este la fel ca atunci li se colecteaza o mostra de secretie. Femeile care au facut prelevare transabdominala spun uneori ca au abdomenul inflamat.
Ce se intampla dupa test?
Prelevarea de vilus corionic , ca si amniocenteza sau orice alt test prenatal pot fi epuizante din punct de vedere fizic si emotional. Medicul va va sfatui sa va odihniti dupa prelevare, daca simtiti nevoia. Este o idee buna sa luati pe cineva cu dumneavoastra, care sa va conduca apoi acasa. Daca este posibil, petreceti restul zilei relaxandu-va, uitandu-va la televizor, citind sau dormind.
Este posibil sa simtiti crampe in abdomen si o mica pierdere de sange prin vagin in primele 24 de ore de dupa test. Aceste efecte secundare sunt aproape intotdeauna normale, dar este bine sa informati medicul despre aparitia lor.
Daca observati sangerari sau scurgeri de fluid limpede din vagin, daca aveti contractii sau aveti frisoane ca si cum ar urma sa raciti, contactati imediat medicul.
De ce ar trebui sa faceti biopsia de vilozitati coriale in locul amniocentezei?
Principalul avantaj al testului de prelevare de vilus corionic (CVS) fata de amniocenteza este ca poate fi facut mai timpuriu, de obicei intre saptamanile 10 si 13 de sarcina, fata de amniocenteza, care este recomandata incepand de la 15 saptamani de sarcina.
CVS este o perspectiva atragatoare pentru femeile care doresc sa stie cat mai curand posibil daca bebelusul are o problema.
Medicul va mai poate recomanda biopsia de vilozitati coriale in urmatoarele cazuri:
→ Un test de sange, o test de translucenta nucala sau o combinatie a acestor doua a aratat ca bebelusul ar avea un risc mai mare decat normal de a avea probleme cromozomiale.
→ Aveti peste 35 de ani si nu ati facut inca un test de detectare a sindromului Down.
→ Aveti una sau mai multe rude care au o boala genetica.
→ Dumneavoastra sau tatal copilului aveti un risc crescut de a avea un copil cu o boala transmisibila genetic, cum este anemia celulelor secera.
→ Ati mai avut o sarcina afectata de o anomalie genetica.
Este mai posibil sa pierdeti sarcina dupa biopsia de vilozitati coriale decat dupa amniocenteza?
Da, riscul este numai cu putin mai mare. Circa doua din 100 de femei pierd sarcina ca rezultat direct al biopsia de vilozitati coriale, fata de una la 100 de femei care pierd sarcina dupa amniocenteza.
Mai exista alte riscuri legate de biopsia de vilozitati coriale?
In trecut, CVS era asociata cu bebelusii care s-au nascut cu defecte ale membrelor, insa aceasta legatura a fost observata numai cand testul a fost efectuat inainte de 10 saptamani de sarcina. In cazul testelor efectuate dupa 10 saptamani, s-a observat ca asemenea probleme sunt extrem de rare si nu sunt neaparat legate de biopsia de vilozitati coriale. De aceea, cei mai multi medici fac biopsia de vilozitati coriale numai dupa 10 saptamani de sarcina, din cauza riscurilor pe care le implica varsta mica a sarcinii.
Daca aveti HIV, exista un risc crescut de transmitere a virusului la bebelus in timpul prelevarii. Din acest motiv, este mai bine sa evitati procedura. Insa daca doriti totusi sa efectuati procedura, veti avea nevoie de tratament cu HAART (highly active antiretroviral therapy – terapie antiretrovirala foarte activa) in timpul procedurii pentru a reduce riscul transmiterii virusului la bebelus.
Daca aveti hepatita B sau C, nu exista dovezi ca riscul transmiterii bolii la bebelus creste prin biopsia de vilozitati coriale.
De ce nu fac toate femeile testul de prelevare de vilus corionc?
Poate ca traiti intr-o zona/oras in care biopsia de vilozitati coriale nu este disponibila, desi ar trebui sa fie posibil sa mergeti la o clinica mai mare, la un spital mai mare specializat in complicatiile sarcinii, pentru a face testul. Poate ca nu ati descoperit ca erati insarcinata decat atunci cand sarcina mai avansata, incat o amniocenteza este testul pe care il puteti face de obicei, sau poate ati avut un avort spontan in primul trimestru si nu doriti sa mai riscati din nou.
Decizia asupra testului prenatal pe care il veti face (daca veti face vreunul) este una personala. Poate alegeti biopsia de vilozitati coriale daca aveti un motiv special sa credeti ca este ceva in neregula cu bebelusul si doriti sa aflati cat mai curand care este situatia. Pe de alta parte, daca singurul motiv de ingrijorare este varsta, poate decideti sa asteptati sa faceti o amniocenteza, cu un risc ceva mai mic de avort spontan.
Cat dureaza sa primiti rezultatele?
Va trebui sa asteptati doua-trei saptamani ca sa primiti rezultatele biopsia de vilozitati coriale. Mostra trebuie sa fie trimisa la un laborator pentru o cultura si pentru numararea si examinarea completa a cromozomilor (alcatuirea cariotipului).
Desi alegeti testul rapid si rezultatele sunt bune, rezultatele cariotipului complet pot arata o problema pe care nu ati avut-o in vedere la testul rapid, deci tot aveti de asteptat.
Foarte rar, o anomalie numita mozaicism este evidentiata on in urma testului biopsia de vilozitati coriale, desi copilul nu este afectat de boala. Mozaicismul inseamna ca numai unele celule au o anomalie cromozomiala, in timp ce celelalte sunt normale. Daca primiti acest diagnostic, medicul va discuta cu dumneavoastra posibilitatea unei amniocenteze pentru confirmarea rezultatului.
Probabil ca daca sunteti in aceasta situatie, treceti printr-o perioada dificila. V-ar fi de ajutor sa aveti ceva de facut care sa va tina ocupata si sa va rasfatati pentru a putea sa depasiti perioada dificila cat mai usor posibil.
Cat costa acest test in Romania?
Costul procedurii de prelevare a vilozităților coriale (CVS) în România variază în funcție de clinica aleasă. De exemplu, la MedLife, prețul pentru această procedură este de aproximativ 1500 de lei. Este important de menționat că aceste costuri pot varia și este recomandat să verificați direct la clinica unde doriți să efectuați testul pentru cele mai actualizate informații.
Prelevarea de vilozități coriale (CVS) este un test prenatal invaziv care implică prelevarea de celule din placentă pentru a detecta anomalii cromozomiale și genetice. Deși foarte precis, acest test presupune un risc mic de avort, de aproximativ 1%
💡 Exista si alternativa testelor ne-invazive
În prezent, există și alte opțiuni neinvazive disponibile pentru screening prenatal, cum ar fi testarea ADN-ului fetal liber circulant (cfDNA) în sângele mamei. Aceste teste neinvazive pot detecta cu precizie anomalii cromozomiale, inclusiv sindromul Down, fără riscul asociat procedurilor invazive.
► Citeste in continuare Testele prenatale non invazive NIPT. Variante, acuratete si indicatii - tot ce trebuie sa stii - GHID
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.
Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii
Realizat cu sprijinul dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte:
https://americanpregnancy.org
https://www.medlife.ro/articole-medicale/biopsia-de-vilozitati-coriale-si-amniocenteza.html
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chorionic-villus-sampling/about/pac-20393533
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
trebuie sa fac amniocenteza ,daca sunt racita se mai poate face?
Fffff interesant articolul. Mereu ma intrebam ce presupune acest test!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII