Necesarul de fluoruri ale copilului

Necesarul de fluoruri ale copilului

Necesarul de fluoruri ale copilului

  • Fluorurile exista in mod natural in apa de izvor si sunt compusi ai fluorului, al treisprezecelea dintre cele mai frecvente elemente chimice din crusta terestra. Este stiut ca fluorurile ajuta la prevenirea si chiar oprirea (in fazele timpurii a) cariilor dentare. Copiii care au peste 3 ani au cel mai mic risc de a face carii daca primesc regulat fluoruri din apa fluorurata natural sau artificial, in afara perierii regulate cu pasta de dinti fluorurata. Consultati stomatologul copilului inainte de a folosi vreo apa de gura fluorurata sau alte produse in afara pastei de dinti. Iata sfatul de la Desprecopii !

Ce sunt fluorurile?

Fluorurile exista in mod natural in apa de izvor si sunt compusi ai fluorului, al treisprezecelea dintre cele mai frecvente elemente chimice din crusta terestra. Este stiut ca fluorurile ajuta la prevenirea si chiar oprirea (in fazele timpurii a) cariilor dentare.

Si atunci, cat de multe fluoruri ii sunt necesare copilului dumneavoastra? In general, copiii sub 6 luni nu au nevoie de fluoruri. Un control efectuat la 6 luni ofera o sansa grozava de a discuta cu un profesionist despre necesarul de fluoruri al copilului.

Daca traiti intr-o zona in care apa are un contine un nivel scazut de fluoruri, medicul sau stomatologul copilului ii poate prescrie picaturi cu fluoruri, tablete sau vitamine dupa ce copilul implineste 6 luni. Academia Americana de Pediatrie SUA recomanda ca aceste suplimente de fluoruri sa-i fie administrate copilului zilnic intre 6 luni si 16 ani.

Dozajul se va schimba pe masura ce creste copilul. Numai copiii care traiesc in zone cu continut redus de fluoruri in apa sau copiii care beau numai apa imbuteliata nefluorurata ar trebui sa primeasca astfel de suplimente.

Dar pasta de dinti, apele de gura si alte produse care contin fluoruri?

Iata cateva sfaturi pentru parinti de la Desprecopii.com:

  • Deoarece copiii mai mici de 3 ani nu pot scuipa bine, este posibil sa inghita multa pasta de dinti in timpul periajului si ar trebui sa fie ajutati la cele doua periaje zilnice.
  • Intrebati dentistul copilului despre tipul de pasta de dinti pe care ar trebui sa o foloseasca copilul sub 3 ani. Multi profesionisti recomanda folosirea pastelor de dinti speciale pentru bebelusi si copii.
  • In Statele Unite, copiii care au peste 3 ani ar trebui sa foloseasca o pasta de dinti ce contine fluoruri pe care este aplicat semnul de aprobare al American Dental Association (ADA).
  • Copiii ar trebui sa foloseasca numai o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare si sa scuipe cat mai mult dupa periere. Chiar si o cantitate mica de pasta de dinti ofera destule fluoruri pentru protectia dintilor, dar minimizeaza sansele unor efecte secundare provocate de excesul de fluoruri.
  • In Statele Unite, numai apele de gura clar etichetate  anticavity with fluoride(anticarie cu fluoruri) contin fluoruri. Ele sunt reglementate de U.S. Food and Drug Administration (FDA) si sunt aprobate de ADA. Copiii care au sub 6 ani nu ar trebui sa foloseasca aceste ape de gura, deoarece capacitatea lor de a scuipa nu este dezvoltata complet la aceasta varsta.
 

Medicina Generala:

 Toate bolile aici: Dosarul bolilor >>

Sport pentru copii, activitati educative, animalute

 Forum specializat de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Totusi, copiii mai mari, care sunt expusi unui risc mai mare de carii, pot beneficia prin folosirea apelor de gura cu fluoruri. Stomatologul copilului poate discuta cu dumneavoastra despre factorii de risc, cum sunt antecedentele din familie, operatiile sau afectiunile parodontale recente, sau existenta unui impediment fizic in perierea regulata si amanuntita a dintilor.

Copiii care au peste 3 ani au cel mai mic risc de a face carii daca primesc regulat fluoruri din apa fluorurata natural sau artificial, in afara perierii regulate cu pasta de dinti fluorurata. Consultati stomatologul copilului inainte de a folosi vreo apa de gura fluorurata sau alte produse in afara pastei de dinti.

Dentistul familiei trebuie consultat

Dentistul familiei sau dentistul pediatru (specializat in tratarea danturii copilului) este o sursa grozava de informatii despre nevoile de ingrijire si de fluoruri ale dintilor. Un dentist va poate ajuta sa intelegeti mai multe despre modul in care fluorurile afecteaza dintii, iar dupa ce apar dintii de lapte ai copilului, ii poate fortifica prin aplicarea regulata a fluorurilor in timpul vizitelor stomatologice.

Excesul de fluoruri

Daca fluorurile sunt bune, de ce sa nu administram copiilor cat mai multe posibil? Ca si in cazul celor mai multe minerale si vitamine, excesul poate fi daunator. Cei mai multi copii primesc cantitatea potrivita de fluoruri in pastele de dinti si apa fluorurata.

Prea multe fluoruri administrate inainte de 8 ani pot duce la fluoroza smaltului, o decolorare sau o patare a dintilor permanenti. Aceasta afectiune este neplacuta, dar inofensiva si poate fi tratata adesea prin proceduri cosmetice.

Cele mai multe cazuri de fluoroza apar la copiii carora le-au fost administrate doze de fluoruri care nu sunt necesare, desi se spala regulat pe dinti cu pasta fluorurata, iar apa pe care o beau contine un nivel adecvat de fluoruri. Folosirea gresita a produselor fluorurate, inclusiv a apelor de gura si a pastelor de dinti, poate si ea sa contribuie la aparitia fluorozei, dar este mai rara.

Intoxicatia cu fluoruri

Foarte rar, intoxicatia cu fluoruri se poate produce cand sunt ingerate mari cantitati de fluoruri intr-o perioada scurta de timp. La copiii sub 6 ani sunt raportate peste 80% dintre cazurile de presupusa supra-ingerare.

Desi in general efectele nu grave, intoxicatia cu fluoruri trimite cateva sute de copii din Statele Unire la saloanele de urgenta in fiecare an.

Simptomele de intoxicatie cu fluoruri

pot include greata, diaree, voma, dureri abdominale, salivatie excesiva sau sete crescuta. Simptomele apar la 30 de minute dupa ingerare si pot dura pana la 24 de ore. Daca banuiti ca micutul ar fi putut manca o cantitate mare de produs fluorurat, chemati salvarea.

Nu uitati sa pastrati pasta de dinti, suplimentele, apele de gura si alte produse care contin fluoruri departe de accesul copiilor sau intr-un dulap incuiat. Ar trebui si sa supravegheati periajele copilului pentru a evita inghitirea pastei de dinti sau a altor produse fluorurate.

Daca aveti intrebari despre continutul de fluoruri al apei curente, produsele fluorurate pe care le foloseste copilul, sau daca primeste prea multe sau prea putine fluoruri, discutati aceste aspecte cu medicul de familie sau cu stomatologul.

Tot despre ingrijirea dintilor mai cititi:

autor: Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2010

Bolile copilului

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate


 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Necesarul de fluoruri ale copilului.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Discutii generale pentru familie si parinti

Discutii generale pentru familie si parinti

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Concursuri la Desprecopii.com

Concursuri la Desprecopii.com

CONCURSURI si rezultatele concursurilor din comunitate. Intotdeauna ai ceva de castigat !
Check in - Prima data pe DC

Check in - Prima data pe DC

BINE AI VENIT! Noii veniti se pot prezenta aici, cei vechi sunt rugati sa ii indrume, in spiritul Comunitatii DC.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII