Prima pastă de dinți a bebelușului - cum o alegem și DE CE

Prima pasta de dinti a bebelusului - cum o alegem si de ce

Prima pastă de dinți a bebelușului - cum o alegem și DE CE

O sănătate orală bună este importantă încă de la primii dințisori. Înainte de erupția primilor dinți, poți ajuta la îndepărtarea bacteriilor ștergându-i gura și gingiile bebelușului cu o compresă sterilă . De îndată ce încep să-i apară dinții, Academia Americană de Pediatrie recomandă trecerea la o periuță de dinți și o pastă de dinți cu fluor. Dar bebelușii au nevoie doar de o cantitatefoarte mică de pastă de dinți - nu mai mult de dimensiunea unui bob de orez.
Deși există o anume dezbatere cu privire la siguranța fluorului, inclusiv a pastei de dinți cu fluor, Asociația Stomatologică Americană îl recomandă în continuare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Secretul este să fie folosită corect.

Citește mai departe pentru a afla mai multe despre cele mai sigure modalități de utilizare a pastei de dinți cu fluor la copii dar și beneficiile acesteia.

veti citi
Ce este fluorul?
Cum poate ajuta fluorul din pasta de dinți:
Este pasta de dinți cu fluor sigură pentru bebeluși?
Este pasta de dinți cu fluor sigură pentru copiii mai mici?
Ce pastă de dinți este recomandată bebelușilor dar și copiilor?

Ce este fluorul?

Fluorul este un mineral care se găsește în mod natural în apă, sol și aer. Aproape toată apa conține puțin fluor, dar nivelurile de fluor pot varia în funcție de unde provine apa, deoarece cantitatea variază în funcție de zonă.

Cum poate ajuta fluorul din pasta de dinți:

 previne apariția cariilor;
 întărește smalțul dinților;
 limitează creșterea bacteriilor orale;
 încetinește pierderea mineralelor din smalțul dinților.

Pasta de dinți cu fluor conține o concentrație mai mare de fluor decât apa fluorurată și nu este menită să fie înghițită.

Este pasta de dinți cu fluor sigură pentru bebeluși?

O sănătate orală bună este importantă încă de la început. Înainte de erupția primilor dinți, poți ajuta la îndepărtarea bacteriilor ștergându-i gura și gingiile bebelușului cu o compresă sterilă.

De îndată ce încep să-i apară dinții, Academia Americană de Pediatrie recomandă trecerea la o periuță de dinți și o pastă de dinți cu fluor. Dar bebelușii au nevoie doar de o cantitate foarte mică de pastă de dinți - nu mai mult de dimensiunea unui bob de orez.

Pentru a minimiza riscul de a o înghiți, încearcă să înclini capul copilului ușor în jos, astfel încât orice pastă de dinți suplimentară să-i picure din gură.

Dacă bebelușul sau copilul tău înghite o parte din această cantitate mică de pastă de dinți, este în regulă. Atâta timp cât folosești cantitatea recomandată de pastă de dinți, înghițirea unei cantități mici nu ar trebui să provoace probleme.

Dacă folosești o cantitate mai mare și bebelușul sau copilul tău o înghite, poate avea dureri de stomac. Acest lucru nu este neapărat dăunător, dar discută cu medicul doar pentru a fi în siguranță.

Este pasta de dinți cu fluor sigură pentru copiii mai mici?

Copiii dezvoltă capacitatea de a scuipa în jurul vârstei de 3 ani. Aceasta înseamnă că poți crește cantitatea de pastă de dinți cu fluor pe care o pui pe periuța de dinți.

Academia Americană de Pediatrie recomandă utilizarea unei cantități de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani – cantitate ce nu cauzează îngrijorări în cazul în care este înghițită.

La această vârstă, periajul ar trebui să fie întotdeauna un efort de echipă. Nu lăsa niciodată copilul să aplice singur pasta de dinți sau să se perieze fără supraveghere.

Dacă copilul înghite ocazional mai mult de o cantitate de mărimea unui bob de mazăre, este posibil să aibă stomacul deranjat. Dacă se întâmplă acest lucru, discută cu medicul.

Dacă copilul înghite în mod regulat cantități mai mari de pastă de dinți, fluorul excesiv poate deteriora smalțul dinților și poate provoca fluoroza dentară, care provoacă pete albe pe dinți. Riscul lor de deteriorare depinde de cantitatea de fluor pe care o ingerează și de cât timp continuă să facă acest lucru.

Supravegherea copiilor în timp ce se periază și păstrarea pastei de dinți de unde nu o vor putea lua singuri, poate ajuta la evitarea acestui lucru.

Este pasta de dinți cu fluor sigură pentru copiii mai mari și adulți?

Pasta de dinți cu fluor este sigură pentru copiii mai mari cu reflexe de scuipat și înghițire complet dezvoltate și pentru adulți.

Reține că pasta de dinți nu este concepută pentru a fi înghițită, dar este normal ca o parte să alunece în gât ocazional sau să fie înghițită din greșeală. Dar atâta timp cât acest lucru se întâmplă doar ocazional, nu ar trebui să provoace probleme.

Pasta de dinți cu fluor este în general sigură și recomandată atât pentru copii mici, cât și pentru adulți. Dar este important să fie folosită corect, în special pentru bebeluși și copii mici.

pasta de dinti bebelusi 

Ce pastă de dinți este recomandată bebelușilor dar și copiilor?

Simplu: întărește smalțul dentar, susține remineralizarea și curăță delicat dinții cu pasta de dinți LACALUT® Baby, 0-2 ani. Încă de la prima erupție, datorită fluorurii, pasta de dinți protejează dinții sensibili de lapte împotriva cariilor dentare și acizilor din zahăr care dăunează dinților.

De asemenea, pasta de dinți LACALUT® Kids 2-6 ani, protejează și întărește dinții și smalțul.

Datorită fluorurii, protejează dinții de lapte și dinții sensibili ai copiilor împotriva cariilor și acizilor din zahăr care dăunează dinților.

Xilitolul și fluorura oferă protecție eficientă împotriva cariilor. Pasta de dinți întărește smalțul dentar, susține remineralizarea și curăță delicat dinții.

NU conține zahăr și coloranți artificiali, vitaminele A și E îngrijesc gingia, iar aroma de mentă este delicată.

Iar pasta de dinți LACALUT® Junior 6+ ani, datorită fluorurii, protejează dinții de lapte și primii dinți permanenți împotriva cariilor și acizilor din zahăr care dăunează dinților. Xilitolul și fluorura oferă protecție eficientă împotriva cariilor. Pasta de dinți întărește smalțul dentar, susține remineralizarea și curăță delicat dinții.

NU conține coloranți artificiali, iar aroma de măr și mentă este foarte placută.

Vă dorim dintișori sănătoși și multe zâmbete!

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2022
Materializat cu sprijinul Zdrovit Romania.
referințe și documentare: 
Academia Americana de Pediatrie 2022
American Academy of Pediatrics: Fluoride Remains a Powerful Tool to Prevent Tooth Decay
https://www.aap.org/en/news-room/news-releases/aap/2020/american-academy-of-pediatrics-fluoride-remains-a-powerful-tool-to-prevent-tooth-decay/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII