Educația timpurie a copiilor: stadii, principii și metode

Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii si metode

Educația timpurie a copiilor: stadii, principii și metode

Definitia educatiei timpurii cuprinde un set de strategii educationale concepute special pentru copiii cu varste de pana in 8 ani. Exista, de asemenea, o subdiviziune a educatiei timpurii din copilarie care se concentreaza asupra dezvoltarii de la nastere pana la varsta de 2 ani. Exista o mare dezbatere in acest domeniu privind daca aceasta subdiviziune constituie sau nu o ingrijire sau o latura a educatiei.

→ Iata care este baza educatiei timpurii - care sunt principiile si metodele de educatie timpurie.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este educatia timpurie a copiilor?
Istoria educatiei timpurii a copiilor
Teorii ale educatiei timpurii a copiilor
Teoria educatiei moderne inspirata de Piaget

Ce este educatia timpurie a copilului?

Parintii aud tot mai des despre educatia timpurie a copilului, fara sa inteleaga pe deplin semnificatia si 'greutatea' acestui concept.

Definitia educatiei timpurii cuprinde un set de strategii educationale concepute special pentru copiii cu varste de pana in 8 ani. Exista, de asemenea, o subdiviziune a educatiei timpurii din copilarie care se concentreaza asupra dezvoltarii de la nastere pana la varsta de 2 ani. Exista o mare dezbatere in acest domeniu privind daca aceasta subdiviziune constituie sau nu o ingrijire sau o educatie.

Istoria educatiei timpurii a copiilor

Originile conceptului prescolar pot fi urmarite in Europa inca din anii 1800. Acest concept presupune ca, copiii mici ar trebui sa aiba o educatie in afara casei iar aceasta idee a intrat in America la mijlocul secolului al XIX-lea. In SUA, statul Wisconsin a fost pionierul legislatiei privind prescolarii. In 1873, ei au devenit primul stat in uniune pentru a incepe un program scolar pentru cei de 4 ani.

Destul de repede, popularitatea educatiei prescolare a explodat in Europa si SUA. In tarile dezvoltate,  majoritatea gradinitelor utilizeaza metode dovedite din punct de vedere academic pentru a ajuta prescolarii sa invete abilitatile academice si sociale intr-un mod care sa nu ii priveze de copilarie.

Teorii ale educatiei timpurii 

Psihologul elvetian Jean Piaget este considerat pe scara larga ca tatal educatiei timpurii. El si-a dedicat viata educatiei copiilor. Ideile sale privind dezvoltarea cognitiva a copiilor au devenit populare printre psihologi inca de la inceputul anilor '60. El a popularizat metoda constructivista de predare, care a devenit baza multor strategii folosite astazi in salile de clasa.

Piaget a venit cu "modelul sau sociologic de dezvoltare" in anii 1920 si a pus bazele celei mai populare lucrari, "Etapele de dezvoltare ale lui Piaget". Aceste etape au fost punctul culminant al anilor de cercetare pentru a intelege, la nivel genetic si biologic, modul in care copiii invata.  

educatie timpurie copil

Etapele de dezvoltare ale lui Piaget

 

Aceste etape sunt:

- Perioada senzorio-motorie (de la nastere la 2 ani)
- Etapa preoperationala(2-7 ani)
- Stadiul operational concret (7-11 ani)
- Etapa oficiala de functionare (11-16 ani)

Perioada senzorio-motorie este, dupa cum sugereaza si numele, perioada in care un copil isi dezvolta cele cinci simturi.

De la 0 la 2 ani. Copiii sunt complet egocentrici in aceasta etapa si nu au capacitatea cognitiva de a vedea lumea din orice perspectiva, ci numai din cea proprie. Aceasta etapa cuprinde sase subcategorii, care sunt obiceiuri simple, primele obiceiuri si reactii circulare primare, coordonarea reactiilor circulare secundare, reactiile circulare tertiare, noutatea si curiozitatea si internalizarea schematelor. Despre aceasta etapa cititi: Educatia timpurie: cum cantecelele, povestile si prietenii imaginari stimuleaza inteligenta copilului

Perioada pre-operationala (2-7 ani)

Urmatoarea etapa este etapa preoperationala. Incepe chiar atunci cand un copil isi dezvolta vorbirea si continua pana in jurul a sapte ani. Unii psihologi sustin ca acesta este cel mai important moment al dezvoltarii copilului. Se mai imparte in cele doua subcategorii ale functiei simbolice si ale gandirii intuitive: etapa preoperationala (utilizarea verbelor tot mai des si sidcursul egocentric) si etapa intuitiva (cand discursul devine mai putin egocentric si mai social). E util sa citesti si Ce ar trebui sa faca copilul tau si la ce varsta - o trecere in revista a unor abilitati de baza

Apropo: Tu mamico, cat timp petreci zilnici alaturi de fetita sau baietelul tau - facand impreuna activitati educationale? Citeste cum doar jumatate de ora petrecuta de copil zilnic in compania mamei - il face mai inteligent.

Perioada operationala concreta (7-11 ani)

A treia etapa este stadiul operational concret si continua intre varsta de 7 si 11 ani. Aceasta este etapa finala care se aplica educatiei timpurii, care se concentreaza pe prima jumatate a acestei etape. Acesta este momentul in care incep sa dezvolte logica si ratiunea, dar au totusi dorinta de a invata in timp ce se joaca.

Inteligenta emotionala este abilitatea de a identifica, folosi, intelege, si de a gestiona emotiile intr-un mod pozitiv si constructiv.  Acest timp de inteligenta este atat recunoasterea propriei stari emotionale, cat si a starilor emotionale ale altora. Iata ce trebuie sa stii despre acest tip de inteligenta si de ce este cheia succesului in societate.

  Perioada functionala (peste 11 ani)

In perioada operatiilor formale, gandirea devine mai abstracta si cuprinde principiile logicii formale, iar gandirea devine mai putin legata de concret si realitate. Citeste 6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate

Teorii ale educatiei moderne inspirate de Piaget

Cand ideile lui Piaget au devenit popularizate in anii 1960, a aparut o noua sub-sectiune de psihologie numita "Psihologie educationala". Fiecare colegiu de invatamant cerea "EPSY" care acopera lucrarile lui Piaget si zeci de savanti care l-au inspirat.

Metoda Montessori

Metoda Montessori a fost initiata de Maria Montessori, o femeie italiana care a fost prima femeie din Italia ce a obtinut o diploma in discipline precum psihiatria, medicina si educatia. Stilul ei de predare s-a concentrat pe lasarea copilului sa determine directia educatiei prin explorare. Citeste detlaii aici Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional

Metoda Reggio Emilia

O alta metoda populara folosita in prezent este abordarea Reggio Emilia. Printre altele, aceasta abordare subliniaza mediul educational ca "al treilea profesor". Se concentreaza nu numai pe mediul din sala de clasa, ci si pe promovarea unui mediu educational sanatos acasa prin implicarea parintilor si a comunitatii. Acest stil a devenit o baza a teoriei constructiviste.

Educatia bazata pe joaca este o strategie care a fost popularizata de Bev Bos, cu peste 40 de ani de experienta atat in predare, cat si scriere pe aceasta tema. Aceasta strategie se concentreaza pe studentii care invata singuri, cu profesorul ca observator.

In cele din urma, este metoda Direct Instruction. Aceasta metoda a fost adusa in prim-plan in anii 1960 de catre Wesley Becker si Siegried Engelmann si se concentreaza asupra metodelor de creare a activitatilor axate pe invatarea unor concepte specifice. Aceasta cuprinde elemente ale invatarii bazate pe joc, dar ii muta pe profesori din rolul de observator la rolul de lider. 

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Primii ani de scoala din viata copilului sunt un efort continuu de adaptare si jonglare intre frustrari si nevoia de siguranta pe care o are, acolo, intre zidurile scolii. Deci cum ii ajutam? Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara.

 

Gradinita joaca un rol crucial in viata copiilor

Gradinitele joaca un rol crucial pentru copiii cu varsta cuprinsa intre patru-sase ani, deoarece acum ei incep sa isi deschida mintea catre invatare, dobandesc controlul asupra abilitatilor lor motorii si li se ofera metodele didactice necesare si materiale educationale de citire.

Printre metodele cele mai apreciate de psihologi se afla metoda sistematica cognitiva si de recunoastere a jocului si a invatarii potrivite copiilor de varsta frageda.

Dar, atat parintii, cat si profesorii ar trebui sa aiba o buna cooperare pentru a ajuta copiii nu numai in educatie, ci si in alte aspecte, deoarece profesorii si eucatorii pot face foarte mult numai pana la un anumit punct. Citeste Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Referinte: The Journal of Psychology si urbanchildinstitute.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII