Invățământul Montessori versus invățământul tradițional: principii și etape

Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional -  principii si etape

Invățământul Montessori versus invățământul tradițional: principii și etape

Invatământul Montessori se numară printre sistemele asa-numitului invătămant alternativ.

Daca privim cele doua sisteme de invatamant ca pe experiente de invatare ce au, in fond, aceeasi finalitate asupra copilului, vom putea constata diferentele majore dintre viziunea pe care o are invatamantul traditional si cea a invatamantului Montessori in ceea ce priveste procesul de invatamant.

- veti citi:
Invătamântul Montessori
Invatamantul traditional - principii
Invătămantul Montessori - principii
Etapele invatarii - in viziunea Mariei Montessori exista 3 etape ale invatarii
Clasele primare – frustrările si nevoia de sigurantă a copilului
Modurile de inteligentă ale copiilor si modul lor specific de invățare
Cum stimulăm inteligenta copilului

Invătamântul Montessori

Invatamantul Montessori se numara printre sistemele asa-numitului invatamant alternativ , pe care adeptii sistemului traditional de educatie il critica in mod adesea. Daca privim cele doua sisteme de invatamant ca pe experiente de invatare ce au, in fond, aceeasi finalitate asupra copilului, vom putea constata diferentele majore dintre viziunea pe care o are invatamantul traditional si cea a invatamantului Montessori in ceea ce priveste procesul de invatamant. 

Scopul principal al activitatilor Montessori respecta filozofia educatiei Montessori si anume: Ajuta-ma sa pot face singur.  Iata, mai jos, cateva dintre principalele diferente:

Invătămantul traditional - principii

 -  Disciplina este impusa de prezenta profesorului.
 - Profesorul  preda acelasi lucru intregii clase.
 - Profesorul este in centrul atentiei, activitatea din ora organizanduse in functie de modul sau de a vedea desfasurarea ei.
 - Cunostintele noi sunt predate, in general, de catre educator.
 - Clasa este alcatuita din copii de aceeasi varsta.
 - Copilul urmeaza un orar strict, impus de catre scoala.
 - Timpul in care copilul trebuie sa indeplineasca anumite sarcini este impus de profesor.
 - Greselile sunt corectate prin repetarea materiei, prin pedepse si recompense.
 - Materialele de lucru sunt adesea reduse la instrumentele strict necesare scrisului, cititului si uneori experimentelor.
 - Copilul are locul sau fix, trebuie sa fie linistit in timpul orei si sa participe la lectie impreuna cu toata clasa.
 - Implicarea parintilor este destul de redusa si voluntara.

Invătămantul Montessori - principii

  - Accentul este pus pe autodisciplina, inpusa de mediul in care copilul lucreaza.
  - Profesorul preda individual si diferentiat.
  - Profesorul nu intervine decat daca este necesar si atunci fara a fi in centrul atentiei.
 - Cunostintele noi sunt adesea asimilate in urma lucrului in grup. Copiii invata unii de la altii.
  - Clasa este alcatuita din copii cu varste diferite, cu diferente intre 0 si 3 ani.
 - Copilul isi alege singur orarul si activitatile la care participa.
 - Copilul lucreaza atat cat doreste la un proiect, nefiindui impuse limite temporale.
 - Greselile sunt corectate de la sine, cu ajutorul materialului de studiu, copilul reusind sa invete prin cultivarea unor stari pozitive.
 - Materialele folosite in procesul de invatamant se adreseaza tuturor simturilor, ajutand copilul la o cunoastere totala.
 - Copilul se poate deplasa prin clasa unde doreste si poate vorbi cu cine doreste, atata timp cat nu ii deranjeaza pe ceilalti.
 - Parintii participa frecvent la programe Montessori care le sunt special dedicate, in vederea participarii la procesul de invatare.

Care sunt explicatiile pentru majoritatea acestor optiuni total diferite de cele din invatamantul traditional?

Fiecare dintre ele are in vedere valorile promovate de sistemul Montessori, care se regasesc in cateva dintre principiile care stau la baza acestuia:

Principiul perioadelor de dezvoltare

Copiii sunt grupati in clase in care se gasesc elevi a caror varsta poate fi diferita. Grupele in care sunt impartiti copiii, in sistemul Montessori, sunt urmatoarele: nido (0 - 1 an), infant community (2 - 3 ani), casa dei bambini (3 - 6 ani). Urmatoarele grupe sunt de 6 - 12 ani (uneori aceasta este divizata in doua grupe 6 -  9 si 9 - 12) si 12 - 15 ani. In ultimele doua etape, sistemul Montessori se apropie din ce in ce mai mult de cel traditional, focalizandu-se mai mult pe activitati intelectuale, decat pe cele practice.

Cele 3 ore de lucru

- Pentru a avea rezultatele scontate, sistemul Montessori se bazeaza pe efectuarea unui program neintrerupt de activitate de cel putin 3 ore pe zi.

Tendintele umane

- Principiile practice ale sistemului Montessori se bazeaza pe tendintele naturale ale fiintei de a explora, de a se misca, de a imparti informatiile cu ceilalti, de a fi independenta si de a lua decizii, de a-si crea propria ordine, de a-si dezvolta controlul de sine, de a extrage idei din experientele proprii, de a-si utiliza imaginatia creatoare, de a munci din greu, de a repeta si de a se concentra pentru a-si perfectiona rezultatele.

Interesul sta la baza procesului educativ

Sistemul Montessori se bazeaza pe faptul ca interesul pentru un anumit subiect duce la o acumulare rapida de informatie. Interesul poate fi nativ, pentru un lucru anume sau situational, generat de o anumita circumstanta la care sunt nevoiti sa faca fata toti elevii.

Etapele invatarii - in viziunea Mariei Montessori exista 3 etape ale invatarii

Stadiul 1  introducerea conceptului prin ceva care se afla in carte, lectie etc.
Stadiul 2  procesarea informatiei, intelegerea conceptului prin intermediul experimentelor, al creativitatii.
Stadiul 3  cunoasterea, stapanirea si intelegerea conceptului, demonstrate prin abilitatea de a rezolva un test cu usurinta, prin capacitatea de a-i invata pe altii si de a se exprima cu usurinta in legatura cu acel concept.

Miscarea libera stimuleaza cunoasterea - Gandirea si miscarea merg impreuna si de aceea, majoritatea orelor se bazeaza pe miscare, pe manipularea diverselor obiecte special create pentru lectii.

Deciziile sunt luate in mod liber de catre copii   Limitele sunt bine stabilite in educatia Montessori, insa, fata de invatamantul traditional, copiii au o mai mare libertate de a lua decizii. Vointa copilului se poate exercita, intr-un cadru limitat. Spre deosebire de invatamantul traditional, unde totul este impus de catre profesor, in sistemul Montessori, copilul are o libertate in anumite limite prestabilite.

Recompensele sunt de natura interna -Sistemul Montessori evita folosirea recompenselor traditionale de tipul notelor sau al bulinelor. Copilul este educat sa invete ca principala recompensa trebuie sa fie multumirea de sine si satisfactia ca a dus la bun sfarsit o sarcina de lucru.

Invatarea prin experiente este esentiala - Spre deosebire de sistemul traditional, unde invatarea are loc prin asimilarea de informatii pe care le prezinta profesorul sau manualele, in sistemul Montessori copilul invata mai ales experimentand sau participand la proiecte in care descopera singur informatiile pe care le va asimila astfel mult mai usor.

Studiul interdisciplinar - In sistemul Montessori istoria, arta, muzica, matematica, astronomia, biologia, geologia, fizica si chimia nu sunt izolate una de cealalta. Copilul le studiaza in ordinea in care doreste si face acest lucru in fiecare zi.

Organizarea riguroasa a clasei se reflecta in organizarea mintii - Materialele de lucru sunt lasate la indemana copiilor si sunt asezate intr-o ordine logica, in care sunt folosite in procesul de invatare. Sistemul Montessori se bazeaza pe folosirea unui numar strict de materiale didactice care este ajustat in functie de nevoile reale ale copiilor.

Fiecare copil are propriul stil de a invata - Si acest lucru este pe deplin constientizat de catre profesor, care pregateste zilnic un program individualizat de activitati pentru fiecare dintre elevii sai. Toate stilurile de invatare sunt respectate si tratate cu maxima seriozitate.

Educatia caracterului este, in sistemul Montessori, cel putin la fel de importanta ca achizitionarea de cunostinte. Copiilor li se da posibilitatea sa-si poarte singuri de grija, sa aiba grija de ceilalti si de mediul inconjurator, facand tot felul de activitati care sa le puna in valoare personalitatea in circumstante identice cu cele din viata de zi cu zi.

Care este rezultatul?

In fond, acelasi spre care aspira orice sistem de invatamant  acela de a-i face pe copii sa se descurce singuri in cele mai variate situatii, de le intari increderea in ei insisi si de a-i determina sa se descopere si sa se cunoasca, astfel incat tot ceea ce vor face ulterior sa vina din convingerea ca este ceea ce vor cu adevarat sa faca. 

Clasele primare – frustrările si nevoia de sigurantă a copilului

Primii ani de scoala din viata copilului sunt un efort continuu de adaptare si jonglare intre frustrari si nevoia de siguranta pe care o are, acolo, intre zidurile scolii.

Deci cum ii ajutam? Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara. Ea cuprinde patru forme: increderea in propria inteligenta, increderea in propriile cunostinte si competente, increderea in capacitatea de a lua o decizie si increderea in capacitatea de a indeplini la timp o sarcina. Iata, invatam impreuna la Desprecopii - sa ne motivam copiii pentru primii ani de scoala ...

Modurile de inteligentă ale copiilor si modul lor specific de invățare

Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit. Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata. Iata sfatul psihologilor de la Desprecopii.com despre modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare.

Despre cum stimulam inteligenta copilului, merita citit si

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Ai un copil destinat sa aiba succes la scoala? Afla facand acest TEST!
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
Investiti in inteligenta copilului cu lectii de pian 

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte. 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Ramona
    Ramonatrimis la 26/11/2023

    Am implementat de când mi-am adus bebeluşul acasa de la maternitate şi sunt foarte mulţumita de acest tip de educaţie. Consider ca este o mare diferenţa faţa de modelul clasic împovarator şi neactual, între a întari curiozitatea şi a o zdrobi, între autonomia redata de spaţiul creat de adult copilului, între liniştea neîntrerupta a copilului ce exploreaza, între jucariile cu nemiluita şi bateriile ce redau zgomote asurzitoare etc.

    Raspunde la acest comentariu
  2. gheorghe
    gheorghetrimis la 2/10/2017

    mare talent pedagogic si psihologic se observa... Ce s "stil de invatare propriu " poate avea un copil de 3 ani? Ce vfel de baza are "ecizia " unui copil nu doar de 3 ni ci chiar de 10, 12...? Ce fel de libertate este cea fara de definirea limitelor? ... ce fel se "vede " in lipsa luminii si a Celui care ne ingaduie sa o vedem? Ce fel de "spirit " se propaga atunci cand nu se vorbeste de Craciun, de exemplu dar se "lucreaza " pe podea in postura yoghina?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII