Deci eu cum voi NAȘTE? Intrebările și dilemele unei graviduțe

Deci eu cum voi naste? Intrebarile si dilemele unei gravidute

Deci eu cum voi NAȘTE? Intrebările și dilemele unei graviduțe

Sarcina se apropie de final si in curând voi naște. Dar cum e cel mai bine sa nasc? Ce tip de naștere mi s-ar potrivi mie și bebelușului meu cel mai bine? In ce fel e cel mai bine să nasc?

Am citit despre modalitatile de nastere pe Desprecopii, am cautat pe internet, am tot vorbit cu fete care au nascut, am discutat si cu medicul, si cu mama si cu sotul despre metoda prin care voi naste. Mi se pare cea mai grea decizie pe care trebuie s-o iau. Pana la urma decizia imi apartine, nu conteaza ce ma sfatuiesc ei. Fiecare cu organismul ei, cu puterea ei de a face fata durerii, stresului si umilintei.

Iată argumentele pro și contra nasterii vaginale și a nașterii prin operație cezariană - cu ceea ce trebuie să știi înainte de a lua decizia finală:

in acest articol veti citi mai multe despre:
PRO cezariana
CONTRA cezariana
PRO nastere vaginala
CONTRA nastere vaginala
Iata ce mi-au impartasit cateva prietene care au nascut

Aceasta este parerea unei gravidute si a fost scrisa pe blogurile de sarcina, la Desprecopii.

PRO CEZARIANA

Bebelusul nu risca sa aiba probleme neurologice sau sa-si rupa oase sau sa iasa cu forceps/vacuum, sa se nasca mort de efort ori cu probleme neobservate de cei ce asista. Pentru ca nu mai parcurge tot traseul prin vagin, bebelusul nu risca sa ia nici o posibila infectie de la mama si nu este foarte obosit. Imediat dupa nastere bebelusul are pielea roz si craniul nu ii este usor deformat ca in cazul unei nasteri naturale. Pentru mamele care au probleme cu ochii sau cu inima, cezariana este o operatie mai sigura decat nasterea naturala.

O nastere prin cezariana nu presupune manevre si situatii jenante/traumatizante psihic pentru femeile mai sensibile (verificare de dilatatie, lipsa intimitatii intr-o sala de nasteri plina, lipsa de tact a medicilor sau asistentelor pentru care nasterea nu mai reprezinta un miracol, si asa mai departe). In plus, in timpul cezarienei nu simti "durerile facerii", nu trebuie sa suporti epiziotomia si efectele secundare ale acestei proceduri des efectuate in cazul nasterilor naturale. Datorita anesteziilor de tip epidurala/peridurala sau a rahianesteziei, chiar si in cazul cezarienei poti vedea bebelusul imediat ce este scos din burtica. Un alt avantaj al cezarienei este ca poti sta in capul oaselor dupa nastere, mersul la toaleta nu este o problema atat de mare, si pentru cuplurile de curajosi nerabdatori isi pot relua viata intima mai repede. Perioada de spitalizare este ca si in cazul unei nasteri naturale de minim 2 zile si jumatate, dupa care, daca totul e in regula cu mama si bebelusul, doctorul semneaza foaia de externare.

Info de la Desprecopii: Nasterea prin cezariana - tot ce trebuie sa stii.

CONTRA CEZARIANA

Uneori medicii pot decide ca anestezia generala este mai indicata decat rahianestezia sau epidurala. Orice anestezie presupune niste riscuri dar efectele secundare ale anesteziei generale sunt destul de neplacute. Din cauza tubului respirator, pot aparea dificultati atunci cand mama incearca sa vorbeasca, sa-si dreaga vocea, sa rada ori sa tuseasca. Pentru ca se taie burtica, adica si peritoneu si perete uterin si muschii nu mai ai voie sa ridici greutati si chiar pusul bebelusului intr-un patut prea jos poate fi resimtit ca un efort foarte mare. Exista riscul infectiilor la locul operatiei ori al unor infectii urinare (scazut totusi) de la sonda de urina care se tine cam 24-36 de ore. In unele cazuri lactatia porneste putin mai greu, dar aceasta nu este o regula.

O a doua sarcina dupa cezariana presupune inca o nastere prin aceeasi metoda, ceea ce inseamna pur si simplu redeschiderea operatiei initiale. Pentru bebelusi riscurile sunt minore: pentru ca nu li s-au comprimat plamanii ar putea avea ceva probleme respiratorii in primele ore dupa nastere. In majoritatea cazurilor o nastere prin cezariana costa mai mult decat nasterea vaginala asistata medical. Din punct de vedere psihic, in special in cazul unei nasteri cu anestezie generala, mama poate trai frustrarea de a nu-si fi primit bebelusul in brate imediat ce acesta a fost scos din burtica.

Info de la Desprecopii:  Nasterea prin cezariana: intre necesitate, moda sau dorinta interesata a medicului

PRO NASTERE VAGINALA

Este modul in care natura a randuit lucrurile si in general ar trebui sa fie orice femeie pregatita pentru asta. Unele femei nasc foarte usor, fara ca asta sa depinda de cat de inalta/slaba/plinuta/micuta este cea care naste. Recuperarea este rapida, mama se deplaseaza mai usor si se poate ocupa imediat de bebelus.

O nastere naturala nu presupune taieturi in peretele uterin, ceea ce face ca in cazul unor sarcini ulterioare riscurile sa fie mai mici decat in cazul unei a doua sau a treia cezariene. Trecerea bebelusului prin vagin ajuta la expulzarea lichidelor din plamanii lui si deci bebe este mai pregatit sa ia viata si aerul in piept. Lactatia apare aproape imediat. Unele femei se simt mai implinite daca participa activ la actul nasterii.

Info de la Desprecopii: Nasterea naturala (vaginala)

CONTRA NASTERE VAGINALA

Copilul risca sa fie extras cu forcepsul/vacuum, sa nu poata fi monitorizat corect din motive independente de competenta medicilor si asistentelor etc. In majoritatea cazurilor se face epiziotomie, pentru a evita “franjurarea muschilor’”. Desi se face sub anestezie, dupa ce efectul acestei anestezii trece, ca orice taietura, epiziotomia este dureroasa. Multe mame se tem ca vaginul se va reface mai lent ori ca muschiul vaginal nu-si va recapata tonusul. Mersul la toaleta poate fi o problema delicata, destul de mult timp dupa nastere.

De asemenea, pentru sex dupa epiziotomie, va trebui sa asteptati ceva mai mult. Chiar si cele ce opteaza pentru nastere naturala pot ajunge la cezariana de urgenta din cauza unui travaliu prelungit, sau a unor probleme nedepistate la consulturi. Unele situatii pot fi traumatizante psihic si umilitoare pentru mama in timpul nasterii (verificari dilatatii, mutrele asistentelor, imaginea a mai multor femei in suferinta, tipetele de durere ale altora care se pregatesc sa nasca sau sunt abia la inceputul travaliului.) "

Info de la Desprecopii: De ce ati ales nasterea naturala? - din experienta mamicilor

Iata ce mi-au impartasit cateva prietene:

Stefi: "Dupa experienta mea e greu sa recomand nasterea naturala, dar asta nu inseamna ca toata lumea pateste ca mine. Eu am vrut de la inceput sa nasc natural, epidurala am ales-o tarziu, adica am vorbit cu doctora despre asta cu o luna sau o luna si jumatate inainte. Refacerea a durat o luna, cu multe dureri in tot organismul. Mie nu mi s-a parut ca nasterea naturala a fost benefica pentru corp asa cum auzisem, dar pe de alta parte am slabit repede si am avut mult lapte la inceput.....cred ca e la noroc. Ar trebui sa te ghidezi dupa ce simti tu despre tine, despre increderea pe care o ai in tine si in medic, sa vorbesti cu bebelusul si cu Silviu, ei sunt cei mai importanti pentru tine acum. Oricat de neplacute sunt acele momente ale nasterii, raman in urma."

Maria: "Am nascut prin cezariana pentru ca exista riscul sa se raneasca la cap in timpul nasterii ... prin urmare m-au taiat. Am nascut la Cantacuzino si sa stii ca a fost bine ... au super dotari si pe linie de operatii si de tratament copii. Acum ma simt ... binisor pentru o lauza. Mai am ameteli, stari de lesin din cand in cand si usoare dureri jos ... dar sunt normale avand in vedere taietura care are nevoie de timp pentru a se vindeca in adancime. Operatia in sine a fost o experienta mai degraba ciudata ... pentru ca am fost anesteziata de la brau in jos. In timpul ei am vorbit tot timpul cu doctorul care imi explica ce se intampla si care a fost cauza declansarii nasterii premature ... uterul meu este prea mic si nu se mai putea intinde pentru a face loc bebelusului in crestere. Mi-a mai spus ca mai pot avea doar inca un bebe in conditii de siguranta si atat. Dar nu-i un capat de tara ... noi oricum ne dorim doar doi ... asa ca totul e bine. Ma mai gandesc uneori la bebelusul care nu s-a dezvoltat ... poate ca a fost mai bine asa ... nu aveau loc amandoi ... poate ii pierdeam pe amandoi ... cine stie ... Oricum ... in prezent sunt fericita posesoare a unei fetite cuminti si frumoase (ce altceva ar putea spune cioara despre puiul ei?!) ... E cuminte, doarme si mananca, schimbam scutece la greu - ai sa vezi cat de important e - si ne minunam in fiecare zi de miracolul pe care l-am creat. Cam asta e viata mea in prezent ... singurul inconvenient este faptul ca deocamdata este prea mica sa manance direct de la san. Prin urmare trebuie sa folosesc o pompita pentru a-mi scoate laptele pe care ea il mananca din biberon ... dar suntem in incercari si chiar facem progrese la san.

Trebuie sa-ti spun ca eu as fi preferat sa nasc natural si asta din mai multe motive: mai intai pentru ca este mai bine pentru bebe ale carui oscioare se reaseaza natural in momentul nasterii; apoi ... lactatia se declanseaza mai repede si bebe va papa mai putin lapte praf la inceput ... primul lapte este esential pentru flora stomacala si intestinala; ca sa nu mai vorbim de faptul ca tu iti vei reveni din toate punctele de vedere mult, mult mai repede; vei scapa de burtica mai repede; nu vei fi la fel de afectata de perioada de lauzie adica nu vei avea prea multe stari psihice nasoale, scurgerile se vor termina mai repede, nu vei ramane cu cicatrice ... care indiferent cat de ingenios va fi facuta ... tu tot vei stii ca este acolo. Este adevarat ca vei avea ceva dureri ... dar pentru asta exista epidurala ... care din ce mi-au povestit fetele din spital ... ajuta ffff mult, mai ales daca ai un doctor bun ... care sa stie sa ti-o faca bine. Pe termen lung este de preferat nasterea naturala. Eu as fi preferat asa. Cezariana se termina repede dar poate prezenta complicatii de inchidere la care nici nu te-ai gandit, laptele vine mai greu si organismul sufera socuri hormonale neatenuate de travaliu. In orice caz ... decizia iti apartine. Noi suntem bine ... ieri am implinit doua luni si in fiecare zi mai invatam cate ceva una despre cealalta, ne mai chinuim cate un pic ... dar per total suntem mai mult decat bine. Iti urez o nastere usoara si multa sanatate la amandoi!!!!

Vroiam sa adaug faptul ca cezariana se poate trensforma intr-un cosmar destul de usor. In cazul meu s-a descoperit ca am intoleranta la firele folosite la cusutul tesuturilor interioare. Asta se intampla pe la 3 luni cand extremitatile operatiei au inceput sa supureze si sa ma doara. M-au operat iar, mi-a fost deschisa operatia si s-a "sapat" dupa firele ce nu s-au topit ... urmarea: la aproape o luna de la operatie ... cusatura nu s-a lipit, mai am dureri si nu-mi pot strange copila in brate asa cum mi-as dori. E un cosmar care parca nu se mai termina. "

Georgiana: " Eu am vrut normal pana in ultima clipa, dar nu s-a putut (sarcina nu a coborat suficient, dilatatie aproape deloc - cu perfuzie abia am ajuns si eu la 3 cm, bazinul meu prea ingust, vaginul usor curbat) si asa am ajuns la cezariana. Pe la 3 dimineata primele semne ca bebe vrea sa vina pe lume, dureri usoare ca la menstruatie. Am preferat sa mai trag de timp in ideea de a nu sta prea mult in spital, stii tu...e mai bine in patul tau. Pe la 8.30-9 am ajuns la maternitate, m-a vazut dr si m-a trimis la sala de nasteri. Dr mea mi-a zis cu 3 saptamani inainte ca o sa fie destul de dificil pt mine sa nasc natural, dar eu am zis sa incercam, facem tot ce se poate si daca nu, atunci cezariana. Zis si facut. Pe la 11 mi-a rupt dr apa pe masa si s-a chinuit un pic pentru ca sarcina era destul de sus pozitionata. Si de atunci pana la 16.45 am stat la perfuzie, in speranta ca ajung la dilatatie minim 4 cm, ca sa mi se poata administra epidurala, ......un vis frumos. De pe la 14.30 pana cand a venit asistenta sa ma duca in sala de operatie am zis ca mor. Niste contractii dureroase de simteam ca ma descompun, la interval de 3 min cu o durata de 40 - 50 sec. Operatia a durat ~ 1 ora. Prima perioada de dupa e naspa, te doare cand razi, cand te misti brusc si nu ai voie sa depui efort. Operatia ramane totusi operatie. Cand se schimba vremea ma inteapa, ma ustura asa usor. Acum s-a vindecat, a ramas ca o taietura de cutit. Firele mi le-am scos dupa 7 zile. Cel mai bine e sa te sfatuiesti cu medicul tau in aceasta privinta. Cumnata mea care la fel este o fricoasa, a nascut destul de usor, nu a avut dureri foarte mari, a ajuns repede la dilatatie, avea 7 cm si dureri suportabile cand a ajuns la maternitate pe la 3 dim si la 6.00 a nascut. Pt ea a fost mai greu pana s-a vindecat rana unde a cusut-o. In rest, ce sa zic…acum suntem bine. Daca nu mai vorbim, Doamne Doamne sa te ajute sa nasti usor indiferent de metoata aleasa, un bebe sanatos si cuminte."

Eu nu sunt atat de curajoasa cum au fost mama, soacra, cumnata si alte prietene care au ales sa nasca natural. Pana la urma cred ca voi naste prin cezariana. Sunt o lasa, aleg sa nu ma chinui prea mult. Am vazut cateva astfel de operatii si aratau foarte bine. Niste mici taieturi chiar sub chilot. Asta daca nu a fost nevoie ca bebelusul sa fie scos de urgenta, din cauza vreunei complicatii, ca in acest caz cicatricea e urata rau. Am vazut 2 si m-am speriat. Facute de la buric in jos, cu o lungime de vreo 10-15 cm. Groaznic. Doamne fereste!.

Pe larg, cititi totul despre cum sa va pregatiti pentru nastere aici: Pregatirea pentru nastere 

Secrete care pot ajuta o graviduta sa scape de frica de nastere

Teama de nastere este in gandurile fiecarei femei insarcinate. Multe femei insarcinate se ingrijoreaza cu privire la durerea fizica ce insoteste travaliul si nasterea. Iar pentru cele la prima sarcina, aceasta teama poate deveni chiar obsedanta.

Noi cercetari sugereaza ca includerea abilitatilor de atentie in educatia mamelor care dau nastere poate ajuta mamele care se afla la primul copil sa faca fata temerilor. Iata niste secrete care pot ajuta p graviduta sa scape de frica de nastere.

► Citeste in continuare Nasterea si travaliul: 10 proceduri de care trebuie sa stii si refuza daca nu ai nevoie

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicile de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Mary, membru Desprecopii.com -  de pe platforma de blogging de la Desprecopii
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII