Rolul si importanta simturilor in dezvoltarea bebelusului

Rolul si importanta simturilor in dezvoltarea bebelusului

Rolul si importanta simturilor in dezvoltarea bebelusului

Ființa umană vine pe lume „dotată” cu simțuri care îi permit să se adapteze la condițiile de mediu extrauterine.


Percepția lumii exterioare se realizează datorită simțurilor de bază cu care venim pe lume: văz, auz, miros, gust, simț tactil. Pe parcursul dezvoltării noastre, apar și se dezvoltă și alte simțuri care ne permit integrarea optimă în mediul extern. Acestea sunt legate de percepția durerii (sensibilitatea nociceptivă) sau de simțul tactil, și pot fi: simțul termic (termocepția) percepția timpului (cronocepția), percepția corpului în spațiu (sensibilitatea proprioceptivă) etc.

în acest articol veți citi mai multe despre:
Ce rol au simțurile în dezvoltarea unui copil?
Cum putem stimula simțurile bebelușului?
Regula de aur: Jocul este esențial pentru dezvoltarea inteligenței copilului tău
Cum ne dăm seama dacă am exagerat cu stimulările?
Etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelușului

Ce rol au simțurile în dezvoltarea unui copil?

În primele luni de viață, achizițiile neuromotorii (ex. stat în șezut) și psihice ale bebelușului sunt enorme. Simțurile micuțului care „pășește în lume” au la bază:

• simțuri fiziologice elementare, care privesc nevoile de bază ale unei ființe - de la aer, apă, hrană, somn, excreție (eliminarea rezidurilor: urină, scaun, inclusiv regurgitația din primele săptămâni de viață, rămâne un mecanism adaptativ de ordin funcțional), în majoritatea cazurilor, fără repercusiuni severe asupra creșterii și dezvoltării ulterioare, la distensia abdominală, cauzată de mese cantitativ mari și intervale reduse între mese;
• simțuri care privesc siguranța personală - adică instinctul de conservare a speciei. Nou-născutul și sugarul mic au nevoie de un mediu securizat constant, de un habitat cu temperatură, umezeală și luminozitate constante;
• simțuri care privesc nevoia de a fi iubit, apartenența de mamă, descoperirea și atașamentul față de membrii familiei.

Mecanismele au fost descrise de Abraham Maslow, în anul 1954, care a modelat Piramida nevoilor umane. Ele au fost prezentate pentru adulți, dar, prin extrapolare, primele trei niveluri se pot aplica și în cazul copiilor.

Dezvoltarea senzorială a bebelusului stă la baza dezvoltarii sale cognitive.  Dezvoltarea senzorială este modul in care bebelusul invată sa cunoască lumea care il inconjoară prin intermediul simturilor sale: văzul, mirosul, pipăitul, auzul, gustul ...

Rolul simțurilor - realizarea contactului cu lumea exterioară vieții intrauterine

Simțurile fac parte din „arsenalul adaptativ”, care este pus în mișcare de ființa abia venită pe lume. Ele permit învățarea regulilor de supraviețuire în mediul extern.

Fără simțuri nu este posibilă adaptarea. Întârzierile în dezvoltarea procesului adaptării la viața extrauterină pot avea semnificație patologică. Monitorizarea (urmărirea) dezvoltării lor corecte se face prin consultul periodic al copilului de către medicul de familie.

Cum putem stimula simțurile bebelușului?

Modalitățile clasice de a stimula simțurile bebelușului: mângâierea, alintul, conversația cu mama sau tata, sunetele din natură, lumina, culorile, muzica, joaca, susțin dezvoltare armonioasă a copilului, inclusiv pe cea neuro-psihică. Dacă stimulii veniți din exterior acționează excesiv, atunci pot apărea reacții nedorite (ex. durere), care își vor lasă amprenta pe dezvoltarea copilului. Reacțiile acestuia pot să fie limitate la un interval de timp scurt (ex. agitație nocturnă) sau pot să fie de termen lung, perioadă în care copilul va refuza un anumit tip de intervenție.

Numită și terapie ludică, joaca reprezintă un proces fundamental de învățare pentru copil. Achizițiile cele mai rapide se fac dacă procesul de învățare se derulează în mod plăcut, fără impuneri, reguli severe, interdicții sau apostrofări permanente, indiferent de vârstă.

Jocul stimulează procesele de bază ale vieții: inteligența, memoria, atenția, viteza de reacție, concentrarea, abstractizarea, comunicarea non-verbală sau verbală.

Regula de aur: Jocul este esențial pentru dezvoltarea inteligenței copilului tău

Observați atent copiii dintr-un parc de joacă. Aceștia nu se joacă, ci fac totul cu extremă seriozitate, trăiesc momentul și experimentează. Acceptă provocări la care răspund cu reacții clare, în funcție de înțelegerea problemei, modul în care li s-au furnizat datele jocului si modul de acceptare din partea anturajului. Anturajul este format, inițial, din mama, tata și, după caz, bunicii, apoi se extinde la tovarășii de joacă. Toți aceștia sunt pentru ei, de fapt, modele de viață.

Reguli pentru cei mari

• Fă-ți timp să te joci cu copilul tău!
• Utilizează lumina, sunetele din natură, muzica, mirosurile, culorile pentru a-ți stimula copilul!
• Jucați-vă „serios”, implicat, nu lua în glumă oferta de parteneriat pe care ți-o adresează copilul tău, indiferent de vârsta lui.
• Fiecare gest sau cuvânt de-al tău reprezintă un model pentru copilul tău, o confirmare a acceptării lui sociale.
• Nu râde de copilul tău dacă greșește! În mod cert, cel care i-a explicat regulile jocului nu a fost foarte inspirat.
• Nu face și altceva în timp ce te joci cu copilul (ex. nu vorbi la telefonul mobil!) Neatenția ta, faptul că nu îl iei în serios, doare în cazul copilului și reprezintă unele dintre primele înfrângeri din viața lui.
• Tot ce vine de la tine este LEGE - întrucât orice copil își iubește necondiționat părintele.
• Chiar dacă ai sentimentul că nu ai fost receptat de către copil, acesta înmagazinează toate informațiile. Diferă viteza de procesare a informațiilor și gradul de interes al jocului.

Recomandări pentru o joacă productivă:

• Fii un partener activ în jocul cu copilul tău!
• Nu fi plictisit!
• Nu fi plictisitor!
• Fii atent la nevoile lui de somn, sete, foame, alint, duioșie, dragoste.
• Fii la fel de atent și mai ales răbdător dacă plânge, aparent fără sens, pentru că, în mod cert, este obosit, înfometat sau ud și nu reușește sa te facă să îi înțelegi nevoile în mod corect.
• Învață-i limbajul corporal, expresiile faciale, sunetul gânguritului sau tonalitatea plânsului.
• Dacă un copil nu reactionează la stimuli repetați (mângâiere, alint, joc), adresarea către un specialist psiholog rămâne o urgență pe agenda ta în calitate de părinte, aparținător sau tutore.

Cum ne dăm seama dacă am exagerat cu stimulările?

Hiperstimularea sau stimularea excesivă rămâne un termen acoperitor pentru manifestările unui sugar sau copil mic, survenite pe fondul aplicării a diverși stimuli: zgomot, lumină, aglomerație, masaj prelungit, joacă violentă sau agitată etc. Stimulii pot acționa pe durată întinsă de timp, pot avea o intensitate crescută sau pot acționa în perioada din zi dedicată somnului copilului.

Indiferent de tipul ei, hiperstimularea are ca efect direct agitația sugarului sau copilului, întârzierea adormirii, somn agitat, plâns prelungit, alimentație problematică, neliniște, comunicare dificilă și în cele din urmă disconfort pentru întreaga familie.

Joaca prelungită în apropierea orei de somn este un astfel de exemplu. În epoca modernă, majoritatea părinților sunt implicați social și au un program prelungit la locul de muncă. În momentul în care ajung, dorința de a petrece timp cu copilul e foarte puternică.

Cât ne jucam și mai ales cum ne jucăm rămân repere importante ale sensibilității noastre și atenției pe care i-o dăm stării de bine a copilului nostru.

De multe ori, parintele uită că există un bioritm al copilului. Pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani, perioada ideală de somn începe cu ora 21:00 pentru noapte și variază între orele 14:00 – 16:00 în timpul zilei. La sugarul mic, somnul de dimineața este între ora 09:10 – 10:30 cu mici variații, în funcție de somnul din timpul nopții anterioare. Bucuria de a petrece timp cu propriul copil face ca orice barieră să dispară, iar comportamentul de tip preventiv să fie șters din memorie. Efectele unui exces cât de mic acționează asupra sugarului. Modalitatea majoră a acestuia de a răspunde la hiperstimulare rămâne agitația și plânsul neconsolat.

Etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelușului

Iata care sunt etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelusului - in repere de dezvoltare si activitati de stimulare a activitatii senzoriale ale bebelusului - cu ghid pe luni. 

 

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forurile mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comoriAlaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII