Dezvoltarea senzoriala a bebelusului

Dezvoltarea senzoriala a bebelusului
Dezvoltarea senzorială a bebelusului stă la baza dezvoltarii sale cognitive.
Dezvoltarea senzorială este modul in care bebelusul invată sa cunoască lumea care il inconjoară prin intermediul simturilor sale: văzul, mirosul, pipăitul, auzul, gustul ...
- veti citi:
Imediat dupa nastere, creierul bebelusului este in continua activitate
Joaca bebelușului, parte a dezvoltării senzoriale
De ce joaca senzorială este importantă pentru dezvoltarea creierului bebelusului
Cum formăm un mediu senzorial pentru bebeluș
8 activitati senzoriale care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii si metode
Despre stimularea bebelusului
Imediat dupa nastere, creierul bebelusului este in continua activitate
Chiar daca bebelușul are doar cateva luni de cand s-a nascut, activitatile din creierului său sunt foarte intense, inregistrand si interpretand tot ce vede, ce miroase, ce simte si ce aude.
Creierul copilului incepe sa se dezvolte inca din faza embrionala, la scurt timp dupa fecundare. La inceput, neuronii se multiplica rapid, la o rata de 250.000 pe minut. Dupa nastere, creierul unui bebelus stabileste pana la 1.8 miloane de conexiuni sinaptice pe secunda. Trairile sale senzoriale sunt determinante pentru ce conexiuni sinaptice (neuronale) se pastreaza, conexiuni care ii vor influenta sanatatea si viata, din copilarie pana la maturitate.
Joaca bebelușului, parte a dezvoltării senzoriale
Inca de la varsta de 2-3 luni, bebelusul incepe sa se joace si sa comunice cu mami sau tati - in modul sau. De la aceasta varsta, bebelusul incepe sa isi coordoneze tot mai bine manutele si privirea iar aceasta este varsta cand il putem incuraja sa se joace cu primele jucarii.
Dar, desi pare tentant sa ii umplem camera cu jucarii de tot felul, trebuie stiut ca anumite jucarii nu numai ca il vor amuza pe bebe dar il si pot ajuta pe bebe sa cunoasca lumea prin intermediul simturilor sale. Iar acest tip de invatare, se numeste dezvoltare senzoriala.
Stimularea multi-senzoriala a bebelusului are capacitatea de a determina un nivel ridicat de capabilitati in decursul vietii sale, tocmai prin expunerea la un mediu variat care ii dezvolta noi conexiuni neuronale.
De ce joaca senzorială este importantă pentru dezvoltarea creierului bebelusului
Bebelusii invata folosindu-si simturile cand explora lumea din jurul lor. De aceea, bebelusilor si copilasilor le place sa atinga totul din jurul lor si sa bage in guriță. In acest fel ei capată informatii despre texturi, mirosuri, gusturi, culori - iar aceasta etapă este esentială pentru dezvoltarea sa cognitiva.
In acest context, joaca senzorială pune baza dezvoltarii senzoriale ale bebelusului, ce reprezinta temelia pentru activitatile demai tarziu: scrisul, cititul sau rezolvarea problemelor de matematica.
Abilitatile cognitive, ca indemanarea la matematica - incep sa se dezvolte imediat cu varsta la care bebelusul incepe sa recunoasca paternuri - iata de ce ar trebui sa dam atentie jucariilor pe care le cumparam bebelusului chiar din primele luni de viata. Si sa ii cumparam jucarii smart.
Cum formăm un mediu senzorial pentru bebeluș
In afara de jucariile care le oferim bebelusului - care au rolul de a-i dezvolta abilitatile motorice, coordonarea ochilor, a mainilor, dezvoltarea memoriei - este important sa creem un mediu senzorial care sa incurajeze dezvoltarea creierului sau.
La varsta la care bebe nu poate inca sa se târască sau sa meargă in patru labuțe, bebelusului ii ramâne bucuria mirosului, atingerii, cantecelele si totut ce poate sa ii stimuleze auzul, pipaitul, mirosul...
Deci, alegand jucarii senzoriale si incuranjandu-l sa aiba cat mai multe experiente senzoriale- este cea mai simpla si cea mai eficienta cale de a dezvolta creierul bebelusului.
8 activitati senzoriale care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc.
Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii si metode
Definitia educatiei timpurii cuprinde un set de strategii educationale concepute special pentru copiii cu varste de pana in 8 ani. Exista, de asemenea, o subdiviziune a educatiei timpurii din copilarie care se concentreaza asupra dezvoltarii de la nastere pana la varsta de 2 ani. Exista o mare dezbatere in acest domeniu privind daca aceasta subdiviziune constituie sau nu o ingrijire sau o latura a educatiei. Iata detalii despre educatia timpurie a bebelusului, cum incepe si ce stadii are.
Despre stimularea bebelusului, mai cititi:
Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Cum vorbim cu bebelusul si de ce este important acest lucru
.jpg)
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate
Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII