Când vor putea copiii să facă vaccinul COVID-19? Iată ce spun experții

Cand vor putea copiii sa faca vaccinul COVID-19? Iata ce spun expertii

Când vor putea copiii să facă vaccinul COVID-19? Iată ce spun experții

În acest moment, în țara noastră, la fel ca în Uniunea Europeană, singurul vaccin autorizat pentru copii împotriva COVID-19 este cel produs de Pfizer, dar numai pentru adolescenții cu vârsta de peste 16 ani. Dar tinerii între 16 și 18 ani nu trebuie să aștepte maratonul de vaccinare, ei se pot vaccina în oricare centru de vaccinare din țară, fără a avea nevoie de programare.

Pe 10 mai 2021, Pfizer a anunțat că vaccinul său este aprobat pentru utilizarea de urgență la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani (anterior, doar cei de 16 ani și mai mari erau eligibili pentru vaccin). Pfizer a solicitat aprobarea după ce studiile clinice din această grupă de vârstă au demonstrat o eficiență de 100%.

vei citi:
Când va fi disponibil un vaccin COVID-19 pentru copii?
Maraton de vaccinare pentru copii în România
Studiu TeenCOVE Moderna - o eficiență de 100% a vaccinului la copii
De ce au fost excluși copiii din studiile clinice?

Când va fi disponibil un vaccin COVID-19 pentru copii?

Pe 19 mai 2021, Anthony Fauci, MD, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a prezis că de la vârsta de 4 ani, copiii ar putea fi vaccinați - asta până la sfârșitul anului 2021 sau la începutul anului 2022.

Pe 10 mai 2021, Pfizer a anunțat că vaccinul său este aprobat pentru utilizarea de urgență la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani (anterior, doar cei de 16 ani și mai mari erau eligibili pentru vaccin). Pfizer a solicitat aprobarea după ce studiile clinice din această grupă de vârstă au demonstrat o eficiență de 100%.

Maraton de vaccinare pentru copii în România

De asemenea, este organizat un maraton de vaccinare pentru copii în România în zilele de 31 mai și 1 iunie, pentru a marca Ziua copilului. În acest moment, în țara noastră, la fel ca în Uniunea Europeană, singurul vaccin autorizat pentru copii împotriva COVID-19 este cel produs de Pfizer, dar numai pentru adolescenții cu vârsta de peste 16 ani. Dar tinerii între 16 și 18 ani nu trebuie să aștepte maratonul de vaccinare, ei se pot vaccina în oricare centru de vaccinare din țară, fără a avea nevoie de programare.

Pfizer a efectuat, de asemenea, studii pediatrice pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 12 ani. Potrivit The New York Times, ei speră să solicite autorizație de utilizare de urgență pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani în septembrie 2021.

Studiu TeenCOVE Moderna - o eficiență de 100% a vaccinului la copii

Dar nici Moderna nu este departe. Recent, a anunțat rezultatele studiului TeenCOVE, care a cuprins peste 3.700 de participanți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Cei care au primit două doze de vaccin nu au raportat infecții cu COVID-19, oferindu-le o eficiență de 100%. O doză unică de Moderna s-a dovedit eficientă cu 93%. Nu au fost raportate efecte secundare semnificative în timpul studiilor. Moderna speră să solicite autorizații de utilizare de urgență pentru adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani în luna iunie 2021.

În acest sens, Moderna desfășoară în prezent un studiu KidCOVE care va testa aproximativ 6.750 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și mai puțin de 12 ani. Și Johnson & Johnson a anunțat planuri de testare pediatrică pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, care vor fi urmate de teste ce implică nou-născuți și adolescenți. Experții speră să vadă rezultatele tuturor studiilor pediatrice în următoarele câteva luni.

De ce au fost excluși copiii din studiile clinice?

Excluderea copiilor din studiile clinice este de fapt destul de frecventă. „Când testăm vaccinurile, de obicei începem cu adulții și lucrăm până a ajunge la copii, pentru a stabili date de siguranță”, spune Christine Turley, MD, specialist în pediatrie și vicepreședinte de cercetare la Atrium Health Levine Children's. Copiii au corpuri și sisteme imunitare diferite față de adulți, astfel încât experții vor să înțeleagă cu atenție modul în care vaccinurile ar putea reacționa în sistemul lor.

Dr. Turley citează, de asemenea, probleme etice, deoarece copiii nu pot consimți pe deplin. Datorită creierului în curs de dezvoltare, le este mai greu să înțeleagă potențialele consecințe. "Vrem să ne asigurăm că nu există riscuri ascunse pentru copii. Echilibrăm riscurile și beneficiile cu ceea ce este acceptabil din punct de vedere etic", explică dr. Turley.

Vestea bună este că FDA a compilat date de siguranță și eficacitate, iar candidații la vaccin sunt în prezent în studiile pediatrice. "Suntem în curs de a începe studiile clinice în ceea ce numim decalare de vârstă, în care facem un studiu clinic cu persoane de la 16 la 12, apoi de la 12 la 9, apoi de la 9 la 6", a spus dr. Fauci pentru ProPublica - Februarie 2021.

Producătorii de vaccinuri „încep prin înscrierea copiilor mai mari, apoi a copiilor de vârstă școlară, apoi a preșcolarilor, apoi a sugarilor. Acest lucru se datorează faptului că riscurile pentru toți acei copii sunt diferite”, explică dr. Turley. Cu fiecare grupă de vârstă, cercetătorii vor evalua dozajul, frecvența, efectele secundare și alte elemente.

Pe baza studiilor clinice la adulți, vaccinurile cu rapel, Moderna și Pfizer, au rate de succes de peste 94%, în timp ce vaccinul cu o singură doză, Johnson & Johnson, este eficient cu aproximativ 72%. Presupunând că studiile clinice arată niveluri similare de eficacitate la copii, vaccinul va fi cheia pentru încetinirea răspândirii coronavirusului.

Este adevărat că majoritatea copiilor au forme ușoare de COVID-19, dar mulți au murit din cauza bolii, iar alții au suferit de o complicație misterioasă care le pune viața în pericol, numită sindrom inflamator multisistem la copii (MIS-C). Copiii pot transmite COVID-19 și membrilor familiei cu risc mai mare, care ar putea dezvolta simptome mai severe. Vaccinarea pe scară largă ar putea readuce lucrurile la normal mai devreme, ameliorând unele dintre efectele fizice, mentale și psihologice ale pandemiei.

Părinții nu ar trebui să se teamă de vaccinurile care au primit aprobarea FDA
, adaugă Purvi Parikh, M.D., alergolog și imunolog în cadrul Rețelei pentru alergii și astm și co-investigator al studiilor cu vaccinuri. Cercetătorii din studiile clinice pediatrice vor examina cu atenție toate aspectele vaccinului pentru copii și nu vor acorda aprobarea până când nu sunt absolut siguri de siguranța acestuia. Prin urmare, dacă vaccinul devine disponibil pentru copilul vostru, experții subliniază importanța administrării acestuia.

Despre cum distrugem virusurile din apropierea noastra, mai poti citi

Cum spalam hainele pentru a fi siguri ca distrugem bacteriile si virusurile?

5 lucruri pe catre trebuie sa le dezinfectezi pentru a impiedica răspandirea virusului

Cat timp traieste coronavirusul COVID-19 pe haine? Iata ce trebuie sa stii

Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz 

Coronavirusul poate supravietui zile întregi pe plastic si inox

Telefonul nostru poate fi o ruta de infectare cu coronavirus - iata cum il poti dezinfecta

 Verifica ultimele stiri despre coronavirus in Romania pe topicurile de discutii 

Coronavirusul este și in Ro

Ce facem în situații de criză - COVID 2019

► Citeste si Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Despre CORONAVIRUS in Romania

Coronavirusul si gripa - asemanari si diferente

Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz

Coronavirus: 9 reguli esentiale de respectat daca avem in casa persoane din categoria de risc - sfaturi din presa italiana

Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF

Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri

Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas

→ desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII