Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF

Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF

Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF

Cum trebuie protejati copiii de coronavirus? Conform datelor actuale, virusul nu a facut victime in randul copiilor. Unii specialisti vorbesc chiar de o mai mare rezistenta pe care o au copiii la acest virus. Insa, fiind un virus nou nu știm încă suficiente lucruri despre cum afectează copiii sau femeile însărcinate.

Coronavirusul provoacă febră, tuse și probleme de respirație. Simptomele seamănă foarte mult cu acele de raceala sau gripă. Virusul COVID-19 este un virus nou care face parte din aceeași familie de virusuri ca sindromul respirator sever acut (SARS) și unele tipuri de răceală comună.

Iată patru metode de precauție pe care fiecare familie - prin care incercam sa ne protejam cu orice pret copiii:

Virusul COVID-19 - coronavirus

Noul coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus. Boala cauzată de noul coronavirus, identificat pentru prima dată în Wuhan, China, a fost numită boala coronavirus 2019 (COVID-19) – „CO” înseamnă corona, „VI” vine de la virus și „D” pentru boală (din engl. – disease). Până de curând această boală era denumită „coronavirus nou 2019” sau „2019-nCoV”.

Cum se răspândește virusul COVID-19?

Virusul se transmite prin contact direct cu picăturile generate de strănut sau tuse provenite din căile respiratorii ale unei persoane infectate, precum și prin atingerea suprafețelor contaminate. Virusul COVID-19 poate supraviețui pe suprafețe timp de câteva ore, dar dezinfectanții simpli îl pot ucide.

Care sunt simptomele coronavirusului?

Simptomele pot include febră, tuse și dificultăți de respirație. În cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie sau dificultăți de respirație. Mai rar, boala poate fi fatală.

Aceste simptome sunt similare cu cele ale gripei sau cu ale unei răceli comune, care sunt mult mai frecvente decât COVID-19. Acesta este motivul pentru care testarea este necesară pentru a confirma dacă cineva are COVID-19. Măsurile cheie de prevenire sunt aceleași – spălarea frecventă a mâinilor și igiena respiratorie (tuşiţi şi strănutaţi în cot – fosa cubitală – sau într-o batistă, apoi puneţi batista într-un coș închis). De asemenea, există un vaccin pentru gripă – așa că nu uitați să vă vaccinaţi atât dumneavoastră cât și copilul dumneavoastră. Poti citi detalii aici Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Citeste si Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas - sfatul OMS

Cum pot evita copiii riscul de infecție?

Iată patru metode de precauție pe care fiecare familie - prin care incercam sa ne protejam cu orice pret copiii:

Spălați-vă frecvent pe mâini folosind săpun și apă, sau o soluţie pe bază de alcool

Acoperiți-vă gura și nasul când strănutaţi sau/şi tuşiţi, fie cu cotul flexat, fie cu o batistă pe care o aruncaţi într-un coş închis

Evitați contactul de aproape cu oricine are simptome de răceală sau gripa

Cere sfatul medicului daca cineva din familie are febra, tuseste sau are probleme de respiratie

Trebuie sa purtam masti medicale?

Utilizarea unei măști medicale este recomandată dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut) pentru a-i proteja pe ceilalți. Dacă nu aveți simptome, nu este necesar să purtați o mască.

Dacă măștile sunt purtate, acestea trebuie utilizate și aruncate corespunzător pentru a le asigura eficacitatea și pentru a evita orice risc crescut de transmitere a virusului.

Folosirea unei măști nu este suficientă pentru a opri infecțiile și trebuie combinată cu spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea strănutului și tusei și evitarea contactului cu oricine cu simptome asemănătoare răcelii sau gripei (tuse, strănut, febră).

COVID-19 afectează copiii?

Acesta este un virus nou și nu știm încă suficiente lucruri despre cum afectează copiii sau femeile însărcinate. Știm că este posibil ca persoanele de orice vârstă să fie infectate cu virusul, dar până în prezent au fost raportate relativ puține cazuri de COVID-19 în rândul copiilor. Virusul este fatal în cazuri rare, până în prezent în principal în rândul persoanelor în vârstă cu afecțiuni medicale preexistente.

Ce ar trebui să fac dacă copilul meu are simptome de COVID-19?

Adresaţi-vă medicului, dar amintiți-vă că este sezonul gripei în emisfera nordică, iar simptomele COVID-19, cum ar fi tuse sau febră, pot fi similare cu cele ale gripei sau răcelii obișnuite – care sunt mult mai frecvente.

Continuați să urmați practicile bune de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, precum spălarea periodică a mâinilor și mențineți-vă copilul la zi cu vaccinările – astfel încât copilul dvs. să fie protejat împotriva altor virusuri și bacterii care provoacă boli.

La fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, vorbiţi cu medicul din timp dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome și încercați să evitați să mergeți în locuri publice (loc de muncă, școli, transport în comun), pentru a preveni răspândirea către alții.

Ce ar trebui să fac dacă un membru al familiei prezintă simptome?

Ar trebui să solicitați asistență medicală din timp dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație. Luați în considerare să vă apelați medicul pentru a-i spune dacă ați călătorit într-o zonă în care a fost raportat COVID-19 sau dacă ați fost în contact cu cineva care a călătorit dintr-una din aceste zone și are simptome respiratorii.

Ar trebui să nu-mi mai trimit copilul de la școală?

Dacă copilul prezintă simptome, solicitați îngrijiri medicale și urmați instrucțiunile medicului. În caz contrar, la fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, ţineţi copilul acasă, asiguraţi-vă că doarme suficient, că e odihnit și evitați să mergeți în locuri publice, pentru a preveni răspândirea către alții.

Dacă copilul dvs. nu prezintă simptome, cum ar fi febră sau tuse – și dacă nu a fost emis un aviz de sănătate publică sau un alt avertisment relevant sau un sfat oficial care afectează școala copilului, este mai bine să lăsaţi copilul să meargă la şcoală.

În loc să-i țineţi pe copii în afara școlii, mai util ar fi să îi învăţaţi practicile folositoare de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii pentru școală și nu numai, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, acoperitul tusei sau strănutului cu cotul sau cu o batistă, apoi aruncatul acesteia la coş.

► Citeste si Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Despre sistemul imunitar al copiilor mai puteti citi

De ce se imbolnavesc copiii mai des dupa ce incep gradinita - iata sfatul medicului pediatru

Intareste imunitatea copiilor tinand cont de aceste sfaturi

De ce prea multa curatenie poate afecta sistemul imunitar al copilului

Re-intoarcerea la gradinita: tot ce trebuie sa stii despre microbii de la gradinita si bolile copilariei

Lipsa microbilor poate duce la cancer in copilarie

Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII