Recuperarea după o naștere prin cezariană. Lucrurile pe care nu ți le spune NIMENI

Recuperarea dupa o nastere prin cezariana. Lucrurile pe care nu ti le spune nimeni

Recuperarea după o naștere prin cezariană. Lucrurile pe care nu ți le spune NIMENI

O naștere prin cezariană este o interventie chirurgicală abdominală majoră. In consecintă, procesul de vindecare este destul de complex. De fapt, durează circa șase luni ca operația să se vindece complet. 

• Si totusi, exista un subiect pe care cartile despre sarcină tind sa-l omită iar cei care predau cursuri pentru viitorii părinti aleg sa-l ignore: exact modul in care corpul se reface dupa o naștere cezariană. Iată sfatul medicului de la Desprecopii:

- despre recuperarea dupa nasterea prin cezariana, veti citi:
Daca vei naste prin cezariana, citeste pe forumul Desprecopii despre ce urmeaza
6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre recuperarea dupa nasterea prin cezariana
Despre depresia postpartum, e important sa cititi:
Despre recuperarea dupa cezariana  mai citeste:
Informatia este putere
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali

Dacă vei naste prin cezariană, citeste pe forumul Desprecopii despre ce urmează

In general, tanara viitoare mamica stie dinainte daca va naste natural sau prin operatie cezariana.

De aceea, daca vei citi prin cezariana, este important sa citesti cu nesat toate informatiile de pe Desprecopii - dar si de pe forumul Nasterea unei Stele   - care sunt burdusite cu informatii la obiect despre cezariana si recuperatea dupa nastere.  Daca nu vei face asta, veti ajunge sa fii una dintre mamicile care nasc prin cezariana si vor fi coplesite de suprizele nu intotdeauna placute ale refacerii dupa nastere.

6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre recuperarea dupa nasterea prin cezariană

Dureaza mai mult sa iti revei dupa nasterea prin cezariana.

O nastere prin cezariana este o interventie chirurgicala abdominala majora. In consecinta, procesul de vindecare este si el destul de complex.

De fapt, dureaza circa sase luni ca operatia sa se vindece complet. Te poti  astepta sa simti o oarecare amorteala in zona respectiva pana cand nervii au sansa sa se regenereze (ceea ce se intampla de obicei dupa sase-noua luni de la cezariana) si de asemenea, ar trebui sa te astepti si sa ai  mancarimi la inceput.

Este normal sa simti dureri in jurul operatiei in primele saptamani dupa nastere.

Poti reduce disconfortul folosind o perna spre a va sustine operatia cand tusesti, stranuti sau razi, iar purtand un sort stramt de biciclist pe sub haine, evitand sa ridicati greutati si limitand numarul zilelor in care urcati si coborati scarile ajuta la videcarea operatiei.

De asemenea, este o idee buna sa ceri ajutorul celor din jur atunci cand revii acasa. In cele din urma, nu trebuie sa ai grija numai de tinein timp ce iti revii dupa operatie: trebuie sa te ocupi si de comoara pe care ai adus-o pe lume.

Este posibil sa simti si dureri provocate de gazele intestinale.

Acestea tind sa apara in primele trei zile de dupa sarcina, reducandu-se pe masura ce tractul dumneavoastra intestinal incepe sa funtioneze din nou. Plimbarile scurte, schimbarea frecventa a pozitiei si folosirea unui scaun balansoar va ajuta sa scapati de gazele captive, reducand astfel intensitatea durerilor pe care le simti.

La inceput va poate fi greu sa urinezi.

La inceput, vei simti tensiune si disconfort in timp ce urinezi in primele doua saptamani de dupa nastere. Este un efect secundar al operatiei si va disparea pe masura ce corpul incepe sa se vindece.

Va trebui sa fii creativa in privinta pozitiilor de alaptat.

Discuta cu medicul sau cu un expert in probeleme de alaptare daca va este greu sa gasiti o pozitie confortabila de alaptat. Ca regula simpla, pozitia culcat pe o parte si pozitia  football hold sunt cele mai eficiente deoarece va ajuta sa tii bebelusul departe de zona atat de sensibila a inciziei. Iata aici o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.

Ai un risc crescut de a face depresie postpartum.

Atentie, nasterea prin cezariana te expune unui risc mai mare de a face depresie postpartum - o boala care afecteaza aproximativ fiecare una din cinci mame. Daca ai vreunul dintre simptomele clasice ale depresiei, va trebui sa ceri ajutorul medicului. Prognoza de recuperare este de obicei excelenta, dar este important sa te tratezi cat mai repede posibil.

Citeste pe larg Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Despre depresia postpartum, e important sa cititi:

Starea depresiva postpartum
Cauze ale starii depresive postpartum
Factori si mituri care pot contribui la depresia postnatala
Suprizele unei mamici incepatoare
Depresia postnatala, semne ingrijoratoare
Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

De asemenea, este important si sa retii ca vei simti toate celelalte neplaceri si dureri obisnuite ale perioadei postpartum,  exceptand desigur durerile perineale. (Macar de asta ai scapat!) Deci planificati-va sa petreceti ceva mai mult timp odihnindu-va in primele saptamani de dupa nastere. Esti  datoare cu aceasta odihna fata de propria persoana si de bebelus.

Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza

Primim la Desprecopii foarte des aceasta intrebare: Am nascut prin cezariana acum 3 saptamani si am dureri insuportabile. Este posibil de la anestezie? O nastere prin operatie cezariana presupune o incizie in peretele abdominal si al uterului - pentru a-l scoate pe bebelus din uterul mamei. Conform Asociatiei Americane a Sarcinii, o nastere prin cezariana dureaza aproximativ 45 de minute iar in primele 15 minute se efectueaza scoaterea bebelusului.

Iata de ce apar aceste dureri de cap  dupa o nastere prin cezariana si cum se pot trata.

Despre recuperarea dupa cezariana  mai citeste:

Cezariana si legatura cu copilul
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Controalele post-natale
Suprizele unei mamici incepatoare  

Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.

Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. 

Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate © 2024
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. Bogdan Karla
    Bogdan Karlatrimis la 10/12/2020

    Buna. Am nascut un băiețel prin cezariana la 3100 grame si 51 cm perfect sănătos.Am ajuns acasă după 3 zile de spitalizare si totul mergea ok.În de sul ca, mi.a venit laptele după 3 zile de la operatie, ceea ce mi se pare normal...Bebe il alaptez când la san cu mamelor artificial, când cu lapte praf Tophner 1 recomandat de spital ca si completare dacă mai acesta mai vroia...După mai bine de 8 zile de la nastere, am constatat la cântar, ca bebe are 2640 grame de la 3100 de la nastere in c condițiile în care acesta mănâncă regulat are scaune normale pt.aceasta perioada.Care ar fi motivul,in care, in mod surprinzator, copilul meu a scazut in greutate mai bine de 400 grame in 10 zile de la nastere???Ce explicație ar fi?Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Diana
    Dianatrimis la 19/4/2016

    Cred ca se cam exagereaza cu subiectul asta.... ``recuperarea greoaie `` dupa cezariana., ...efectele nocive etc.....eu am 2 cezariene si m-am ridicat singura din pat in aceeasi zi, dupa 3 zile am mers normal si dupa 3 saptamani am facut abdomene. Asa ca...nu e asa ingrozitor...in primele ore durerea e mare si cam atat. Probabil ca depinde si de organismul fiecareia si de cat de bine te coase medicul....oricum sunt convinsa ca doare mai putin decat nasterea naturala.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Madalina
    Madalinatrimis la 15/12/2014

    Bună fetelor..sunteți printre cazurile fericite Cu nașterea prin cezariana. ..eu nu pot spune același lucru despre mine! Am avut o cezariana nedorită, am încercat sa nasc natural și după 28 de ore mi.au facut cezariană după care au urmat alte doua pentru ca nu s-a mai închis colul și am sangerat foarte tare.Ca sa fie tacâmul complet sângerarea nu s-a oprit și m-au operat a 3-a oară pentru a-mi scoate uterul! Și parcă nu era de ajuns când au vrut sa ne externeze mi-au găsit un hematom langa rinichi și s-a infectat și operatia! E a treia săptămână în spital și e vorba ca marți sa ne externeze. Ce mă mai liniștește este ca mititica mea este perfect sănătoasă și când mă uit la ea îmi trece orice durere!!

    Raspunde la acest comentariu
  4. cosmina
    cosminatrimis la 30/1/2012

    Am nascut prin cezariana acum 6 luni chiar ma bucur ca am facut aceasta alegere.Dupa nastere nu pot sa zic ca a fost foarte usor da nici greu,primele 2 zile au fost mai grele,la prime ridicatura si la urinat am avut un usor discomfort.Insa mam recuperat foarte repede,burta mi sa tras de tot si nu am facut nimic special doar niste sedinte de masaj.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Claudia
    Claudiatrimis la 30/8/2011

    Buna, nu am mai citit de mult si am regasit comentariul meu din aprilie. Sper ca toata lumea este ok si ca s-au recuperat toate in regula. Diana, organismul meu este ok, nu pot sa spun ca este megatonifiat sau deosebit. Eu am stat in spital doar 3 zile incluzand cea in care am nascut si cea in care am plecat. Mai precis, la prima fetita am nascut vineri si am plecat duminica, de fapt este o singura zi plina, iar la cea de-a doua am nascut joi si am plecat acasa sambata. Prima zi este mai grea, pana te ridici din pat si faci cativa pasi. Si sunt obligatorii pasii, cat mai multi, cu cat de misti cu atat mai repede te refaci. Dar acasa, am fost doar eu si sotul, chiar ca nu aveam de gand sa ma spele nimeni sub dus, ba chiar eram incantata ca pot vedea :) ca s-a dus burtica si ma pot dusa in voie. Pentru mine a fost ok, chiar ca in cateva zile nici nu mai simteam. Si cum sa fortez taietura? Doar nu ridicam greutati, doar bebelusii, altceva nu fac oricum cu acea zona. Si taietura (aceeasi de ambele dati) este foarte jos in zona pubiana, nu se vede nici din cel mai mic bikini. Succes si recuperare rapida!

    Raspunde la acest comentariu
  6. roxana
    roxanatrimis la 25/4/2011

    Buna Ziua !multumiri pentru mesajul postat draga Claudia este bine venit si eu sunt o viitoare mamica in saptamina 35 de sarcina si voi naste prin cezariana . Sper sa povestesc si eu la fel dupa marea intilnire cu bebe. Multa sanatate si copiilor tai.

    Raspunde la acest comentariu
  7. roxana
    roxanatrimis la 25/4/2011

    Buna ziua! e tare bine venit mesajul tau CLAUDIA . Si eu sunt o viitoare mamica cu sarcina de 35 saptamini si voi naste prin cezariana. multa sanatate tie si copiilor !

    Raspunde la acest comentariu
  8. Diana
    Dianatrimis la 6/4/2011

    Claudia, fara suparare, inseamna ca ai un organism extra-mega sanatos si tonifiat... Nici pe mine operatia in sine nu m-a durut, doar am fost anesteziata, ba mai mult imi venea sa rad, eram intr-o stare euforica. Insa cele 5 zile pe care le-am petrecut in spital au fost nasoale, ma durea spatele de la paturile din spital. Si trebuie spus ca nu te poti ridica de pe spate direct in sezut, trebuie sa te ridici asa, intr-o parte. Si nici de spalat nu te poti ca lumea, eu dupa ce am venit din spital stateam in picioare in cada sub dus, si ma spala mama, ca nu ma puteam nici apleca, nici ridica picioarele sa ma spal, fara sa fortez taietura de la operatie.

    Raspunde la acest comentariu
  9. claudia
    claudiatrimis la 4/4/2011

    Am nascut prin cezariana d e2 ori. Nu povestesc aici ce usor a fost de fapt, a fost usor ce sa zic. Numai un lucru as vrea sa spun. Nu am simtit nici un fel de disconfort la urinare, deloc deloc, nu exista nici o legatura intre pipi sau altceva si cezariana. Ba chiar am fost incantata ca totul acolo era si este la fel, si nici un fel de problema. Cu operatia ok, de la o saptamana am putut sa fac orice, bebelusul l-am tinut in brate de la inceput, intr=adevar nu ai voie sa ridici greutati, dar greutatea bebelusului e ok (ambele fetite au avut 3,750 kg) si am fost doar eu si sotul la inceput mereu. A fost mai mult decat ok. :)) va pupam si nastere usoara!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII