Problemele tiroidiene si sarcina

Problemele tiroidiene si sarcina

Problemele tiroidiene si sarcina

Una dintre cele mai frecvente probleme care apar in preajma sau in timpul sarcinii este deficitul tiroidian, sau hipotiroidismul. Hipertiroidismul poate aparea si el in timpul sarcinii.

Una dintre cele mai frecvente probleme care apar in preajma sau in timpul sarcinii este deficitul tiroidian, sau hipotiroidismul. Hipertiroidismul poate aparea si el in timpul sarcinii. Insa problemele tiroidiene, daca sunt descoperite si tratate la timp, pot fi corectate fara efecte negative asupra mamei sau a bebelusului. Iata sfatul de la Desprecopii.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul poate cauza o varietate de schimbari in ciclul menstrual al femeii: cicluri meregulate, abundente, sau absenta menstruatiilor. Cand hipotiroidismul este sever, poate reduce sansele unei femei de a ramane insarcinata. Controalele medicale care vizeaza functionarea glandei tiroide presupun pur si simplu prevelevarea unei mostre de saange, insa sunt o parte importanta a evaluarii starii de sanatate a unei femei care incearca sa ramana insarcinata. Daca astfel de probleme sunt detectate, o glanda tiroida lenesa (hipoactiva) poate fi tratata usor prin terapie de substitutie hormonala. Daca testele tiroidiene sunt normale, totusi, tratarea infertilitatii femeii cu hormoni tiroidieni nu va ajuta deloc, ci dimpotriva, cauzeaza alte probleme.

Deoarece unele dintre aceste simptome ale hipotiroidismului, precum oboseala si surplusul de greutate sunt deja ceva comun la femeile insarcinate, ele sunt adesea trecute cu vederea si hipotiroidismul nu este considerat ca fiind o cauza posibila a acestor simptome. Testele de sange, in special masurarea nivelului TSH-ului, pot determina daca problemele femeii insarcinate sunt datorate sau nu hipotiroidismului.

Deoarece medicamentele care trateaza probleme tiroidiene (mai ales Levothyroxine) sunt in principiu identice cu hormonul tiroidian produs de o glanda tiroida normala, o femeie a carei glanda tiroida este hipoactiva poate avea siguranta ca este perfect sigur sa ia tratament bazat pe hormoni tiroidieni in timpul sarcinii. Aceste medicamente nu au efecte secundare pentru mama sau pentru bebelus cata vreme sunt administrate in doze corecte. In cazul in care nu este detectat un hipotiroidism la viitoarea mama, tiroida bebelusului va continua sa se dezvolte normal.

Femeile care luau deja tratatament pentru hipotiroidism ar trebui sa fie stie ca dozele pot fi marite de medic in timpul sarcinii. Ele trebuie sa contacteze medicul, care dupa verificarea periodica a nivelului TSH-ului, le va ajusta doza in functie de rezultatele testelor. Testele de functionare a tiroidei trebuie facute la 2-3 luni in timpul sarcinii. Dupa nastere, doza de tiroxina va reveni la cea de dinainte de sarcina, iar functionarea tiroidei trebuie din nou testata la doua luni de la nastere..

 Cititi: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul se refera la semnele si simptomele care sunt cauzate de producerea in exces a hormonului tiroidian. O glanda tiroida hiperactiva (ceea ce se numeste hipertiroidism) este adesea intalnita la femeile tinere. Deoerece femeia poate crede ca valurile de caldura, bataile puternice si rapide de inima, nervozitatea, tulburarile de somn, sau greturile insotite de pierderile in greutate sunt lucruri normale in timpul sarcinii, semnele si simptomele hipertiroidismului pot fi trecute cu vederea in timpul sarcinii.

La femeile care nu sunt insarcinate, hipertiroidismul poate afecta menstruatiile, facandu-le neregulate, cu cantitati mici de sange, sau facandu-le pur si simplu sa dispara. Femeile care au hipertiroidism pot ramane mai greu insarcinate si au un risc mai mare de avort spontan. Daca o femeie care are infertilitate sau avorturi spontane repetate are simptome de hipertiroidism, este important sa fie eliminata aceasta boala prin intermediul testelor de sange. Este foarte important ca hipertiroidismul sa fie controlat la femeile insacinate deoarece riscul de avort si de defecte congenitale este mult mai mare in absenta tratamentului. Din fericire, exista tratamente eficiente.

Medicamentele antitiroidiene reduc productia excesiva de hormoni tiroidieni. Atunci cand tratamentul este facut corect, el corecteaza hipertiroidismul in cateva saptamani. Medicii considera ca medicamentul cel mai sigur pentru femeile insarcinate este propylthiouracilul (PTU). Deoarece PTU poate afecta si glanda si tiroida bebelusului, este foarte important ca femeile insarcinate sa fie monitorizate atent la consultatii si prin teste de sange atfel ca doza de PTU sa fie ajustata corespunzator. In cazurile rare cand femeia insarcinata nu poate lua PTU din diferite motive (alergii sau efecte secundare), singura alternativa poate ramane interventia chirurgicala pentru a indeparta glanda tiroida si ar trebui efectuata inainte de sarcina sau in timpul sarcinii. Desi iodul radioactiv este un tratament foarte eficient pentru alti bolnavi de hipertiroidism, nu trebuie niciodata administrat in timpul sarcinii deoarece glanda tiroida a bebelusului poate fi afectata de acest tratament.

Deoarece tratarea hipertiroidismului in timpul sarcinii poate fi dificila, este de obicei mai bine pentru femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate ca boala tiroidiana sa fie definitiv vindecata. Numai medicamentele antitiroidiene in sine pot sa nu fie cea mai buna abordare a acestor cazuri deoarece hipertiroidismul revine adesea atunci cand inceteaza tratamentul medicamentos. Iodul radioactiv este tratamentul permanent larg recomandat, iar extirparea chirurgicala a tiroidei este pe locul doi ca alternativa (frecvent folosita). Iodul radioactiv este concentrat asupra celulelor tiroidiene si actiunea sa asupra restului corpului este minima. Iata de ce tratamentul nu poate fi administrat unei femei insarcinate , deoarece iodul radioactiv poate traversa placenta si distruge celulele tiroidiene normale ale bebelusului. Singurul efect secundar frecvent al tratamentului cu iod radioactiv este activitatea redusa a glandei tiroide, care se apare din cauza distrugerii prea multor celule tiroidiene. Acest lucru poate fi tratat usor si sigur cu levotiroxina. Nu exista dovezi ca tratamentul cu iod radioactiv al hipertiroidismului interfereaza cu sansele femeii de a ramane insarcinata si de a naste un copil sanatos in viitor.

Problemele tiroidiene dupa sarcina

Une din 20 de femei au inflamatii tiroidiene la cateva luni de la nasterea bebelusului, o boala numita tiroidita postpartum. Aceasta forma de inflamare a tiroidei nu este dureroasa si nu duce in general la o marire cosiderabila a tiroidei, uneori tiroida nu se mareste deloc. Totusi, boala afecteaza productia de hormoni tiroidieni. Este posibil ca hormonii tiroidieni sa se scurga in mare cantitate din glanda tiroidiana, provocand un hipertiroidism care dureaza mai multe saptamani. Mai tarziu, glanda afectata poate sa nu mai fie capabila sa produca destui hormoni, ceea ce duce la hipotiroidism temporar. Simptomele hipertiroidismului si ale hipotiroidismului nu sunt intotdeauna identificate usor la tanara mama. Ele pot fi atribuite lipsei de somn, nervozitatii, sau depresiei.

Iata simptomele tiroidiene care uneori sunt trecute cu vederea la tinerele mame:

Hipertiroidism

- Oboseala
- Insomnia
- Nervozitatea
- Iritabilitatea

Hipotiroidism

- Oboseala
- Depresia
- Iritabilitatea
- Greutatea de a slabi

Tiroidita postpartum trece de la sine dupa in maxim patru luni de la nastere. Insa in timp ce este activa, femeile adesea primesc tratament pentru excesul sau deficitul de hormoni. Unele dintre simptomele cauzate de excesul de hormoni tiroidieni, ca tremorul sau palpitatiile, pot fi imbunatatite rapid prin medicamente numite beta-blockeri(de exemplu, propranololul). Medicamentele antitiroidiene, ca iodul radioactiv si interventia chirurgicala nu trebuie luate in considerare deoarece aceasta forma de hipertiroidism este temporara.

Daca deficitul hormonal tiroidian persista, poate fi tratat timp de pana la sase luni cu levothyroxina. Femeile care au avut un episod de tiroidita postpartum au sanse foarte mari de a face din nou boala dupa nasterile ce vor urma. Desi de obicei fiecare episod se vindeca total, una din patru femei care au tiroidita postpartum face o hipotiroidita permanenta. Desigur, levothyroxina corecteaza complet deficitul tiroidian, iar administrata in dozele corecte, poate fi luata in siguranta, fara a duce la efecte secundare sau la complicatii.

Problemele tiroidiene ale bebelusului

In situatii rare, bebelusul se poate naste fara glanda tiroida. Acest defect congenital nu este cauzat de problemele tiroidiene ale mamei. Daca hipotiroidismul bebelusului nu este recunoscut si tratat prompt, bebelusul risca sa nu se dezvolte normal. De aceea, toti nou-nascutii din SUA fac teste de rutina pentru ca un eventual hipotiroidism sa fie disgnosticat si tratat. Cele mai multe medicamente tiroidiene nu au efecte secundare asupra bebelusului. Exceptia este reprezentata de administrarea iodului radioactiv la mama in timpul sarcinii. Iodul radioactiv poate traversa placenta si distruge celulele tiroidiene ale fetusului..

Cautati informatie si suport online

In afara de sute de articole care va explica totul despre sarcina si factorii de risc din timpul sarcinii, la Desprecopii.com veti gasi si cel mai mare forum de suport pentru gravidute  - de limba romana. Deveniti membru al comunitatii Desprecopii.com. Pe forumul Odiseea Sarcinii  puteti intra direct in legatura cu alte viitoare mamici, cu acelasi DPN. Veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie si in plus, veti gasi prietenie si solidaritate.
La Desprecopii.com, se nasc de ani de zile generatii intregi de copilasi sanatosi.

In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

 Interesant:

Recomandare: Cititi Odiseea Sarcinii

La Odiseea Sarciniii veti intelege mai bine cum se dezvolta bebelusul de-a lungul celor 40 de saptamani dar si cum se schimba trupul mamicii pentru marea intalnire: nasterea.

Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici: 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Un sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul. :)

autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2011

Mai cititi despre sarcina

Dezvoltarea Sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Teste in sarcina

Alegerea unui nume


Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.