Ce tip de reactii aveti la stres?

Ce tip de reactii aveti la stres?

Ce tip de reactii aveti la stres?

  • Karina este genul de femeie care prospera prin stres. Avocata foarte ocupata la 30 de ani, ea este invidiata si admirata de prieteni si familie pentru capacitatea ei de a le face pe toate.

Karina este genul de femeie care prospera prin stres. Avocata foarte ocupata la 30 de ani, ea este invidiata si admirata de prieteni si familie pentru capacitatea ei de a le face pe toate – are casnicie fericita, niste copii minunati, un serviciu care ii da prestanta, este implicata in operele de caritate si are o viata sociala activa.

Insa de fiecare data cand pleaca in concediu si are sansa de a se relaxa, devine extenuata, retrasa si tacuta, si isi petrece acele cateva zile dormind in loc de a schia, a face scuba diving sau a construi castele de nisip cu copiii.

Faptul ca reactiile la stres variaza foarte mult de la o persoana la alta este larg cunoscut si acceptat. Orice reactie la stres depinde de modul in care functioneaza creierul, de modul in care functioneaza corpul, de structura genetica a fiecaruia si de lumea in care traim.

Dumneavoastra ce tip de reactii aveti la stres?

Epuizarea: Foarte putine femei pot evita stresul provocat de jonglarea cu cariera, viata sociala si cresterea copiilor
Karina este genul de femeie care prospera prin stres. Avocata foarte ocupata la 30 de ani, ea este invidiata si admirata de prieteni si familie pentru capacitatea ei de a le face pe toate – are casnicie fericita, niste copii minunati, un serviciu care ii da prestanta, este implicata in operele de caritate si are o viata sociala activa.

Insa de fiecare data cand pleaca in concediu si are sansa de a se relaxa, devine extenuata, retrasa si tacuta, si isi petrece acele cateva zile dormind in loc de a schia, a face scuba diving sau a construi castele de nisip cu copiii.

In urma protestelor repetate ale familiei, Karina a mers la medic. Nu putea intelege ce se petrecea, crezand ca poate are o depresie sau un dezechilibru hormonal.

Medicul ei a identificat problemele ei ca fiind reactia la stresul intens si pe termen lung la care a fost supusa in toate aspectele vietii ei. Caderile ei din timpul concediilor erau datorate epuizarii – era modul in care corpul spunea „opreste-te macar o clipa” si in acelasi timp era un semn de alarma ca trebuia sa o lase mai moale in unele aspecte.

Karina a fost norocoasa ca medicul ei a reusit sa identifice asocierea dintre stres si sanatate. Cele mai multe femei continua in forta acest tip de viata, infruntand uneori presiuni insuportabile ale vietii moderne, ingrijorator de inconstiente fata de efectele devastatoare asupra infatisarii, a comportamentului si in cele din urma asupra sanatatii lor lor pe termen lung.

Putine dintre noi sunt cele care pot evita stresul, insa femeile sunt in prezent supuse unui nivel de stres mai mare decat oricand, iar acest lucru are un impact indescriptibil asupra vietii lor.

Specialistii au putut observa ca stresul se afla in spatele multor probleme – daca nu al tuturor problemelor de sanatate pe care le-au tratat si este cauza multor simptome iritante (ca dureri de cap, insomnie, iritatii ale pielii sau libidou scazut) ceea ce ingreuneaza viata multor femei.

Totusi ei au facut o descoperire interesanta, si anume ca femeile pot fi grupate in categorii in functie de modul in care reactioneaza la stresul din viata lor. Reactia Karinei de tipul „stop/ start/stop” este tipica unuia dintre aceste grupuri. Mergand mai departe pe aceasta idee, ei au pus la punct niste solutii de combatere a stresului specifice fiecarui grup.

Faptul ca reactiile la stres variaza foarte mult de la o persoana la alta este larg cunoscut si acceptat. Orice reactie la stres depinde de modul in care functioneaza creierul, de modul in care functioneaza corpul, de structura genetica a fiecaruia si de lumea in care traim.

Reactiile pot fi influentate de varsta, starea de sanatate, tipul de stres la care suntem supusi, durata stresului, experientele din frageda copilarie, dieta, consumul obisnuit de alcool, tratamentele care pe le urmam, suportul pe care il primim de la reteaua noastra sociala si de convingerile personale. Insa, in ciuda acestor variatii individuale, medicii cred ca reactiile femeilor pot fi grupate in patru categorii.

Fiecare grup are o structura biologica ce explica modul in care ne functioneaza hormonii si sistemul nervos sub influenta stresului cronic. Aceasta cascada de reactii chimice si involuntare ne dau caracteristici specifice ale stresului si o predispozitie catre anumite boli si probleme de sanatate.

Iar intelegand unde si cum corpul nostru are tendinta de a se dezechilibra, veti putea sa identificati tipul de profil al stresului care va corespunde. Pornind de aici, puteti alege combinatia potrivita de dieta, exercitii fizice si relaxare care vi se potriveste cel mai bine, va reduce reactiile la stres si va restabileste sanatatea.

Medicii au descoperit ca atunci cand sunt supuse unei presiuni extreme, femeile sunt fie hiperactive (incercand frenetic sa se lupte cu tot ceea ce le tulbura in acelasi timp) sau hipoactive (neinteresate sa infrunte nici macar problemele cele mai urgente). Daca sunteti una dintre persoanele care reactioneaza hiperactiv la stres, veti avea tendinta de a fi optimista, insa veti trai totul cu mare intensitate, fiind predispusa catre furie, anxietate, invidie si gelozie.

Cele care reactioneaza hipoactiv la stres, pe de alta parte, tind sa fie pesimiste si au sentimente opuse celor care sunt hiperactive. Asta va poate predispune la tristete, teama, sentimente de vinovatie, rusine si uneori la deznadejde.

In aceste doua categorii, femeile pot fi mai departe impartite intre cele a caror reactie la stres de tipul „lupta sau fugi” sunt mai predispuse la actiune si cele care sunt in extrema cealalta si se pot simti plictisite si lenese.

Ce profil de stres aveti?

Iata cum puteti sa recunoasteti profilul in functiile de reactiile la stres prezentate in continuare.

Fenetica din cauza stresului? 

Daca sunteti genul de persoana:

 • Care traieste mereu la limita, anxioasa, neastamparata si careia ii este greu sa se relaxeze, ce rareori sta locului?
 • Fara odihna si foarte activa, care bate nervos din degete si da din picioare?
 • Care isi roade unghiile si scrasneste noaptea din dinti?

Sub presiune

Femeile reprezinta pana la 60 la suta dintre persoanele diagnosticate cu probleme psihiatrice din cauza poverilor reprezentate de cariera, cresterea copiilor si ingijirea parintilor batrani.

 • Care face eficient mai multe lucruri in acelasi timp?
 • Mereu in criza de timp si urmarita de deadline-uri (considerati toate sarcinile ca fiind urgente)?
 • Care vorbeste repede, foarte direct si la obiect, nerabdatoare de a trece mai departe?
 • Emotionala, expresiva si, uneori, exploziva?
 • Foarte tensionata si cuprinsa de frenezie atunci cand sunteti epuizata?
 • Va treziti devreme dimineata, dar va este greu sa adormiti si va treziti frecvent in timpul noptii si va faceti griji pentru ziua care urmeaza?
 • Adunati tensiunea in umeri si gat?
 • Foarte probabil reactioneaza la aproape orice cu anxietate?
 • Uituca?
 • Predispusa la adictii (dependenta)?
 • Predispusa la exercitii fizice excesive pentru a arde energia nervoasa?
 • Sunteti slaba dar aveti tendinta de a pune pe burtica?

Ce nu este bine

Pentru femeile care au acest profil de stres foarte frecvent intalnit, totul se defasoara la viteza maxima, fie din cauza ca reactia „lupta sau fugi” se declanseaza prea des (sunteti tot timpul sub presiune) fie ca, din diferite motive, nu sunt capabile sa reactioneze bine la stres.

Oricare ar fi motivul, corpul va este in stare de alerta extrema – pentru o perioada mai lunga de timp decat ar trebui, iar asta va poate imbolnavi.

Desi femeile din aceasta categorie sunt in general slabe, reactiile hormonale pe care le aveti au tendinta de a va ingrosa mijlocul.

Doborata de stres?

Sunteti genul de persoana:

 • In permanenta extenuata si vlaguita?
 • Lipsita de energie pentru a mai face altceva?
 • Prea obosita pentru exercitii fizice?
 • Inclinata spre a manca de placere si a pune kilograme (mai ales pe coapse si pe fund)?
 • Calma in aparenta, insa extrem se sensibila la stres (cel mai mic declansator provoaca reactii majore)?
 • Deranjata de micile lucruri care nu-i afecteaza pe ceilalti oameni?
 • Ce mai degraba da inapoi in fata presiunii (in loc de a infrunta problemele cu capul sus)?
 • Care se culca mereu tarziu, rareori se trezeste odihnita si careia ii este greu sa se dea jos din apt dimineata?
 • Care nu doarme niciodata destul?
 • Careia ii este greu sa se concentreze?
 • Care se simte uneori slabita?
 • Suparata mereu de dureri si suferinte?
 • Care s-a nascut dupa o sarcina dificila sau plina de stres?
 • Nascuta prematur, sau cu greutate redusa?
 • Care a avut o copilarie dificila (marcata de divortul sau moartea parintilor; mutari frecvente)?

Ce nu este bine

Rezerva dumneavoastra de hormoni de stres este epuizata, insa mecanismele ce controleaza reactia dumneavoastra „lupta sau fugi” sunt depasite, ceea ce explica uneori sensibilitatea dumneavoastra extrema la stres.

Din punct de vedere chimic, sunteti fie incapabila de a produce destui hormoni ai stresului sau, din diferite motive, ritmul normal, sanatos al productiei lor este perturbat.

Acest lucru se poate intampla daca ati fost expusa unui stres cronic de-a lungul unei lungi perioade de timp sau ati trecut prin experiente stresante inainte de nastere sau in prima copilarie (de exemplu, daca v-ati nascut prematur ori parintii dumneavoastra au divortat cand erati mica).

Extrem de daunator: Cele mai multe femei continua sa apese acceleratia in viata lor in ciuda stresului insuportabil, inconstiente de efectele naucitoare pe care le are asupra infatisarii, comportamentului si sanatatii pe termen lung.

Cu suisuri si coborasuri?

Jonglati foarte bine cu mai multe treburi odata, insa aveti o tendinta alarmanta de a deveni apatica si extenuata in weekend sau in timpul saabatorilor.

Cand stresul apare, vi se intampla uneori sa:

 • Aveti o energie nelimitata – pana cand va opriti?
 • Va imbolnaviti in prima zi de concediu?
 • Inchideti comunicarea cu lumea cand cedati?
 • Petreceti toata sambata sau duminica in pat sau pe canapea?
 • Simititi nevoia de a sta izolata pana va reveniti?
 • Suferiti de oboseala profunda si dispozitie proasta?
 • Nu aveti initiativa?
 • Nu aveti motivatie?
 • Deveniti nelinistita, iritabila si reactionati prea emotional?
 • Fiti incapabila de a infrunta lumea?
 • Nu va puteti concentra?
 • Aveti vederea incetosata?
 • Nu suportati sa faceti exercitii fizice?
 • Aveti stari de lesin sau de greata?
 • Aveti tendinta catre deshidratare?

Ce nu este bine

In cele mai multe cazuri cand jonglati cu mai multe sarcini in acelasi timp, corpul va este in starea de activitate chimica maxima si sunteti foarte eficienta si necrutatoare cu energia fara limite.

Dar la unele persoane, acest lucru poate epuiza rezervele de anumite substate chimice din creier, ducand la o epuizare profunda. Va opriti o clipa, re-incarcati bateriile, apoi iar „rulati la viteza maxima”.

Detasata de tot si toate

Sunteti genul de persoana care:

 • Vede viata ca printr-o ceata groasa?
 • Se simte detasata de lume si se fereste de oameni?
 • Este lipsita de energie, pasiune si motivatie?
 • Se simte secatuita de toata vitalitea si bucuria?
 • Isi exprima cu greu sentimentele (care sunt ingropate prea adanc pentru a avea acces la ele)?

Rau de munca

Peste 415000 de femei au avut concediu medical anul trecut in Marea Britanie pentru problemele cauzate de stresul de la serviciu.

 • Nu are chef sa zambeasca?
 • Isi exprima rareori placerea sau suferinta?
 • Vorbeste intr-un mod uniform, lipsit de emotii?
 • Se simte plictisita si nelinistita?
 • Are crampe si diaree atunci cand este stresata?
 • Este afectata rapid chiar de cantitati mici de alcool?
 • Este extrem de sensibila la stres, insa neajutorata si pasiva in fata adversitatilor?
 • Sufera de tot felul de dureri?
 • Are tendinta de a lesina sau a ameti?
 • A fost un copil prematur?
 • A avut o copilarie dificila?

Ce nu este bine

Aceasta este o situatie extrema si rara cauzata de un dezechilibru grav al mecanismelor de aparare impotriva stresului ale organismului.

Ca si la cele doborate de stres, corpul nu mai produce destui hormoni de stres.

Insa pentru dumneavoastra, aceasta problema este combinata cu efectul stimulant asupra sistemului dumneavoastra nervos care este trunchiat.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Frumusetea: sfaturi si trucuri
Folositi-va buzele pentru a arata mereu tinere!
O piele frumoasa in sezonul rece
7 secrete ale frumusetii, sanatatii si longevitatii
Femeile bronzate traiesc mai mult
Cum combinam machiajul si coafura?
Trucuri cosmetice incredibile
Otravuri impachetate in frumusete?
Frumsetea de vara – 10 sfaturi pentru un ten frumos si sanatos
Machiajul si riscurile de sanatate
La inceput de an, fiti frumoase ca starurile
Rimelul – un ingredient indispensabil pentru un machiaj perfect

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII