Trecerea de la biberon la cană: iată care sunt motivele pentru care medicii recomandă această tranziție

Trecerea de la biberon la cana: iata care sunt motivele pentru care medicii recomanda aceasta tranzitie

Trecerea de la biberon la cană: iată care sunt motivele pentru care medicii recomandă această tranziție

Parintii unui copilas cunosc sentimentul de atasament si securitate pe care un biberon il oferă copilului. Însă cei mai mulţi pediatri recomandă ca părinţii sa inceapă “înţărcarea” (renunţarea la biberon) cam in jurul vârstei de 12 luni, din motive variate. De pilda, utilizarea prelungita a biberonului sticla poate duce la stricarea dintilor copilului.

Copiii care au început sa mearga tind sa-si poarte biberonul tot timpul de jur împrejur, bând în timpul mersului, spre deosebire de bebelusi care de obicei sunt hraniti de catre parinti în brate si care o data ce masa s-a încheiat, iau biberonul de la gura lui. Daca biberonul contine orice altceva în afara de apa, ceea ce obtineti este o solutie acida care “spala“ dintii, îi decalcifiaza si produce cariile. Iata cum il puteti ajuta pe bebelus sa evolueze de la biberon la cana.

- veti citi:
 Ajuta-l pe bebe sa renunte la biberon
De ce trebuie sa ne ajutam bebelusul sa treaca la canita
Când să începem cu aceasta tranzitie (de la biberon la cana)
Pune- l pe bebe în faţa faptului împlinit
Lăsaţi copilul să participe
Dezvoltarea fizica si motorica a copilului intre 1-3 ani
Cand incep copiii mici sa manance singuri?
Laptele in alimentatia copilul de peste 1 an

Ajuta-l pe bebe sa renunte la biberon

Orice părinte care a fost martorul dragostei dintre copil şi biberon cunoaşte sentimentul de securitate pe care acesta i-l oferă. Însă cei mai mulţi pediatri recomandă ca părinţii sa inceapă “înţărcarea” (renunţarea la biberon) cam in jurul vârstei de 12 luni, din motive variate.

De ce trebuie sa ne ajutam bebelusul sa treaca la canita

Utilizarea prelungită a sticlei poate duce la stricarea dinţilor. Copiii care au început să meargă tind să- şi poarte biberonul tot timpul de jur împrejur, bând în timpul mersului, spre deosebire de bebeluşi care de obicei sunt hrăniţi de către părinţi în braţe şi care o data ce masa s- a încheiat, iau biberonul de la gura lui. Dacă biberonul conţine orice altceva în afară de apă, ceea ce obţineţi este o soluţie acidă care “spală“ dinţii, îi decalcifiază si produce cariile. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti.Citeste detalii importante aici: Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

Copiii care continuă să bea din sticlă tind să ingereze mai mult lapte, de obicei mai mult de 1 litru (32 ounces) pe zi. Copiii peste 1 an au nevoie doar de 2 pana la 3 mese de lapte pe zi, echivalentul a 500 până la 700 ml. (16-24 ounces) de lapte. Deşi laptele este un aliment sanatos, ingerarea unei cantităţi prea mari poate produce dezechilibre in alimentaţie în defavoarea unei hrane solide, ducând la lipsa unor minerale importante în organism, cum ar fi fierul.

Când să începem cu aceasta tranzitie (de la biberon la cana)

În jurul vârstei de 1 an, copiii au capacitatea motorie de a sta în funduleţ, de a ţine o ceaşcă şi de a bea din ea, astfel încât ei nu mai au nevoie de biberon, cel puţin nu pentru a se hrani.

La vârsta de 1 an ei sunt mai puţin încăpăţânaţi, au o memorie scurtă, şi sunt mai mult interesaţi în a le face pe plac părinţilor decât un bebe de 6 luni.

Însa dacă aţi pierdut această fereastră (vezi şi articolul Câte ceva despre creierul copilului dvs. ) iar copilul dvs. este puternic ataşat de biberon, nu disperaţi. Puteţi să-l dezvăţaţi.

În următoarele randuri, Desprecopii.com vă descrie câteva strategii pe care să le încercaţi.

Înainte de marea schimbare

Cam între varsta de 9 luni şi 12 luni, copiii sunt adesea pregătiţi să treaca de la biberon la ceaşcă.

La această vârstă sunt mult mai interesaţi de ceea ce se petrece în jurul lor decât să sugă la sân sau din sticlă. Însă începutul necesită planificarea dinainte.

Iată câteva idei de lucru:

> Începând de la 6 luni lăsaţi ocazional copilul să bea dintr- o ceşcuţă, astfel încât atunci când chiar o să- i scoateţi sticla din uz copilul să fie cât de cât obişnuit cu cana.

> Daţi-i ocazia copilului să se obişnuiască cu cana în timpul băiţei. Ei au astfel ocazia să toarne sau să verse apa din ea şi chiar să facă câtă mizerie vor.

> Nu-i oferiţi mereu sucul în cană iar laptele în sticlă. Altfel, copilul ar putea să refuze laptele când i- l veţi oferi din cană.

> Dacă alăptaţi exclusiv la sân până la 9- 12 luni este mult mai simplu să treceţi peste introducerea biberonului şi să săriţi direct la cană. La această vârstă copilul are coordonarea necesară pentru a bea din cană.

Etape de avansare

Această abordare moderată merge cel mai bine cu copiii de 1 an.

După o perioadă de aproximativ o luna:

1. Reduceţi dintr-odata oferirea biberonului şi înlocuiţi- l cu o cană de lapte cu cereale.

2. Diluaţi laptele din biberon şi în schimb daţi- i laptele nediluat din cană.

3. Amânaţi cel puţin mesele cu biberonul mai importante mai întâi (de obicei cea de la prânz) .

În timpul acestei tranziţii vă prezentăm şi câteva idei pentru a uşura procesul:

1. Lăsaţi- vă copilul să- şi aleagă o cană nouă specială sau decoraţi-i chiar dvs. una pe care o aveţi.

2. Încercaţi să utilizaţi un pai amuzant- s-ar putea sa facă şi cana mult mai atrăgătoare.

3. Dacă “înţărcarea” copilului decurge gradual, sunt şanse ca acesta să renunţe chiar şi la biberonul de la ora culcării sau la cel de dimineaţă fără agitaţie.

Pune-l pe bebe în faţa faptului împlinit

Pentru un copil care este puternic ataşat de biberon ca obiect reconfortant, o abordare graduală poate deveni prea agonizantă. El poate fi deja înebunit după un biberon sau două zilnic. O schimbare bruscă poate fi dureroasă pentru oricine, în schimb poate fi o metodă eficientă. Iată câteva idei:

Obişnuiţi-l cu ideea de a nu mai folosi biberonul înainte de a o face.

Cam cu o săptămână înainte de ziua cea mare, spuneţi-i că de acum este un copil mare şi este timpul să renunţe la biberon. Aduceţi-i aminte în fiecare zi că se apropie momentul când nu va mai avea nevoie de biberon. Apoi scoateţi fizic sticla din uz (şi din casă) şi lăsaţi-l să vadă ca nu mai este.

Lăsaţi copilul să participe

Explicaţi-i că înţelegeţi cât de grea este pentru el această schimbare. Faptul că vorbiţi cu el despre ceea ce se întâmplă şi de ce, este un avantaj al “înţărcării” unui copil mai măricel.

Oferiţi-i o recompensă, cum ar fi o gustare pe care el o adoră, pentru faptul că a reuşit să treacă o noapte si o zi fără biberon.

Aveţi la îndemână o cană cu suc pentru momentul în care pare a avea nevoie cel mai mult de biberon.

Discutaţi cu copilul despre înlocuirea biberonului cu un alt obiect care să preia funcţia de liniştire. Pentru moment, sugeraţi-i să îmbrăţişeze micul ursuleţ oricând simte nevoia biberonului.

Dez-obişnuirea copilului de biberon implică de obicei câteva lacrimi de “control” . Dar iată şi veştile bune: odată ce aţi decis un plan de atac şi v-aţi ţinut de el, veţi avea şi rezultatele.

Sfatul de la Desprecopii.com

Un truc de la o mamica: largiti gradual biberonul pina cind - efectul 'suptului' devine inexistent. Asadar - la un moment dat - taiati tetina bineronului cu un cutit... si...gata - nu mai este biberonul :-)

Dezvoltarea fizica si motorica a copilului intre 1-3 ani

Prima oara la olita prima oara la WC

Ce sã faci cånd micutul tãu e un „lenes“

Grafice de crestere. Ce sunt? Ce inseamna?

3 ani: Varsta mersului la gradinita

Sfatul de la Desprecopii.com:

Un copil invata in permanenta cum sa faca lucruri noi. Oferiti-i suportul dumneavoastra si, oricand este posibil, oferiti-i o doza de libertate pentru a-si afirma independenta. Si nu va ingrijorati daca uneri pare sa uite ce a invatat – cate un mic regres este normal in primii ani.

Cand incep copiii mici sa manance singuri?

Daca micutul tau este pregatit sa iasa din viata de bebelus incepand sa se hraneasca de unul singur...incepe sa prinda si gustul independentei.

Intre aproximativ 8 si 12 luni, copilul va incepe sa isi foloseasca degetul mare si aratatorul pentru a se hrani. Intre 13-15 luni, va incepe sa foloseasca o lingura, iar pe la 18 luni, va incepe sa foloseasca tacamurile mult mai constant. ...iata la ce trebuie sa te astepti odata cu acest eveniment interesant

Laptele in alimentatia copilul de peste 1 an

Intre varstele de 1 an si 2 ani, copilul este tot mai activ si are nevoie de nutrienti esentiali ca fierul si vitamina D.

Ce fel de lapte dam copilului dupa ce implineste 1 anisor? Iata ce trebuie sa stii ...

Forum de Parenting modern

FORUM de PARENTIG MODERN: Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Milena Sadova, Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 14 comentarii

  1. Silvia
    Silviatrimis la 5/11/2012

    Stimti cititori sau cunoscatori ! sunt bunic.a de gemeni (7 spre 8 luni) si sunt putin nelamurita de ce micutii nu au voie sa consume lapte ? Apoi inca ceva care m-a socat a fost cind am constat ca bebelusii acum o luna in urma nu aveau acces la un ceai sau apa.Am insistat cu aceasta nelamurire la doctor si abia dupa aceea ni s-a recomandat apa direct de la robinet.Gemnii sunt perfeti sanatosi,se dezvolta frumos si maninca doar ce recomanda doctorul.Am crescut 2 copii dar dupa alte principii,am evitat cit am stiut mincarurile nesanatoase,cele din alimentari si dupa virsta de 3-4 luni primeau ceai de tei,musetel sau chiar menta.Noi traim intr-o tara cu alte metode de alimentatie si reguli exagerate fata de Romania.Va multumesc anticipat.Astept eventuale sfaturi.

    Raspunde la acest comentariu
  2. carmen
    carmentrimis la 28/6/2012

    totul este util am si eu un bebe de 1 an suge la biberon si mi-a fost de folos partea cu dezvatatul de biberon

    Raspunde la acest comentariu
  3. steffi
    steffitrimis la 23/2/2012

    eu am o sora cu doi ani jumatate mai mica. cand sa ma dezvete mama de biberon hopa ca a venit surioara care... bea din biberon asa ca am reinceput odata cu ea si am renuntat cand a renuntat si ea. pot sa spun din amintiri ca am suferit ca un caine cand am baut lapte cu cana asa ca nu ma grabesc cu fetita mea :)

    Raspunde la acest comentariu
  4. anca
    ancatrimis la 7/2/2012

    lasatil sa il rupa suzeta cu dintisorii si ii explicati ca mai este la farmacie.nu ii luati suzeta o lasa e singur dupa 2-3 zile.bafta

    Raspunde la acest comentariu
  5. lilia
    liliatrimis la 31/1/2012

    AM SI EU DOI COPII,ADICA GEMANARI,O FATA SI UN BAIAT.AU VIRSTA DE 1 SI 3 LUNI SI JUMATATE.PROBLEMA MEA ESTE CA PE NOAPTE,EI SUG BIBIRONUL CU LAPTE,PAREMISE CAM MULT .CITE 1 LITRU DE FIECARE SI MA INTREB CA NU E NORMAL .CE SA FAC,CE METODA?

    Raspunde la acest comentariu
  6. constantinescu gheorghita
    constantinescu gheorghitatrimis la 17/12/2011

    am un baietel de 1 an si 3 luni inca suge la piept si refuza mancarea gatita ce pot face?

    Raspunde la acest comentariu
  7. ana maria
    ana mariatrimis la 16/12/2011

    sunt mamica unui baietel de 2 anisori si eu am incercat sa-l dezvat de biberon dar in zadar pana cand intr-o zi sora mea a venit pe la mine si la pacalit pe baiat ca a mancat catelu biberonu , de atunci baiatul meu nu mai vrea biberonul iar daca il intrebi spune ca la mancat cutu

    Raspunde la acest comentariu
  8. oana
    oanatrimis la 16/12/2011

    Am si o fetita de 2ani si 3luni.nu reusesc sa o fac sa renunte la biberon absolut de loc imi bea foarte mult ceai dar numai cu biberonul din canu nu vrea cand se culca imi cere biberonul cand sta la tv.imi cere biberonul si noaptea se trezeste si il cere.as vrea din tot sufletul sa pot sa o desvat.la revedere

    Raspunde la acest comentariu
  9. ramyteo
    ramyteotrimis la 14/12/2011

    FETITA MEA AM ALAPTATO LA SAN 1 AN SI 8 LUNI SI AM REUSIT DOAR CU INLOCUIREA BIBERONULUI SI ACUM ARE 2 ANI SI 4 LUNI DAR DACA NU II DAU STICLA CU LAPTE NU MAI DOARME SI FACE UN SCANDAL DE RIDICA TOTI VECINII IN PICIOARE. CREDETI-MA CA NU STIU CUM SA O INTARC. IMI PUTETI DA UN SFAT BUN?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Diana
    Dianatrimis la 9/12/2011

    baetelul meu Dragos are 1 an 4 luni. De doua luni l-am intarcat de la piept in schimbul sticlutei cu biberon. De fiecare data cind e timpul de culacre, nici nu merge fara sticla. Toata ziua ii dau sa bea cu canuta, dar el se joca cu cana, adica sio varsa pe el. Ca sa nu am astfel de incidente la plimbare, iau si sticla cu mine. As vrea sa scap de sticluta, fiindca bea foarte mult, mai ales nopate se trezeste de 3 ori si goleste sticluta. Pe noapte bea cam la un litru de ceai.

    Raspunde la acest comentariu
    • Ionela
      Ionelatrimis la 21/5/2021

      Buna, Dragos al meu are 1 an si 2 luni aproape, la fel imi bea aproape 1 l de ceai pe noapte, se trezeste foarte des ii dau sticla bea si adoarme o scapa in juma de ora iar se trezeste iar vrea sticla si tot aaa toata noaptea. Daca nu io dat plange si nu se linisteste fara. Ai gasit vreo rezolvare la aceasta problema sah suferim pana creste mai mare si dam sticla la catel sa o pape si sa inteleaga ce inseamna asta. Multumesc si astept un raspuns de la tine. Sanatate multa !

  11. marusk
    marusktrimis la 30/3/2007

    desi ma gandeam de ceva timp sa-l dezvat de biberon, am facut-o cand nu ma asteptam. Ma plimbam cu Andrei(1 an si 8luni)cand am intalnit un catel mai pricajit. I-am

    Raspunde la acest comentariu
  12. miki
    mikitrimis la 12/1/2007

    Fetitei mele ii place sa bea din canuta, dar numai in timpul zilei. Noaptea se trezeste si nu adoarme pana cand nu are biberonul cu lapte sau ceai in gurita.

    Raspunde la acest comentariu
  13. GEORGIANA A.
    GEORGIANA A.trimis la 12/11/2005

    DARGA MAMICILOR,AM SI EU O FETITA IN VARSTA DE 2 ANI SI 5 LUNI, BIANCA, SI VREAU SA VA SPUN CA NU AM REUSIT SA O DEZVAT DE BIBERON IN ACESTI ANI INCERCAND TOATE METODELE,SAU APROAPE TOATE.DISCUTAND SI CU ALTE MAMICI DESPRE ACEST SUBIECT,AM AJUNS LA CONCLUZIA CA NU MAI ARE ROST SA MA CHINUI CU ACEASTA,ASA ZISA, PROBLEMA,ASA CA... AM RENUNTAT.DAR,ACUM 2 SAPTAMAMNI I-AM SCHIMBAT TETINA PE CARE O AVEA CAM DE 3 LUNI ,SI...SURPRIZA:

    Raspunde la acest comentariu
  14. hart
    harttrimis la 23/10/2003

    De la teorie la practica e cale lunga.Cat sa dureze dezobisnuirea brusca?Am incercat si 2 saptamani si ...nimic. De asemenea daca nu vrea lapte decat in somn(de la 10 luni nu a mai vrut lapte treaz fiind) ce pot face si nici dupa iaurt nu se prea da in vant

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII