Cand incep copiii mici sa manance singuri?

Cand incep copiii mici sa manance singuri?

Cand incep copiii mici sa manance singuri?

  • Daca micutul tau este pregatit sa iasa din viata de bebelus incepand sa se hraneasca de unul singur...incepe sa prinda si gustul independentei.

    Intre aproximativ 8 si 12 luni, copilul va incepe sa isi foloseasca degetul mare si aratatorul pentru a se hrani. Intre 13-15 luni, va incepe sa foloseasca o lingura, iar pe la 18 luni, va incepe sa foloseasca tacamurile mult mai constant.

    ...iata la ce trebuie sa te astepti odata cu acest eveniment interesant

in acest articol veti citi mai multe despre:
Tipul dezvoltarii: Abilitati motorii fine
Cand sa te astepti ca micutul tau sa manance singur?
La ce repere ale autohranirii ar trebui sa astepte parintii?
Semne de alarma la care sa fii atent

Momentul in care bebelusul devine prichindel toddler

Daca micutul tau este pregatit sa iasa din viata de bebelus incepand sa se hraneasca de unul singur...inseamna ca renunta la bebelusie si isi preia incetul cu incetul rolul de prichindel toddler.

O noua piatra de hotar in viata copilului - cand incepe sa se auto-hraneasca

Copilul tau creste si la fel de repede creste si foamea sa pentru gustul independentei. Fiecare piatra de hotar pe care o intalneste un copil este o schimbare de la copilasul stationar la un copil functional. “Un copil capabil sa se autohraneasca reprezinta un aspect important pentru dezvoltarea sa sociala si personala” spune Jaeah Chung, MD, profesor asistent de pediatrie clinica la Spitalul de Copii Stony Brook din Stony Brook, New York.  USA

Aceasta capacitate il ajuta sa castige independenta si sa-si construiasca sentimentul autonomiei. Un alt avantaj: Cand copilul se afla la controlul hranirii, raspunde la indicii naturale de foame si satietate” spune Tiffany Hays, director de nutritie pediatrica la Centrul de Copii John Hopkins din Baltimore - SUA. Acesta este un ajutor urias pentru parinti, care pot fi anxiosi incercand sa isi dea seama daca micutul a mancat suficient. In plus, atunci cand un copil obtine vitaminele corespunzatoare si substantele nutritive esentiale, va continua pe traiectoria cresterii si a dezvoltarii.

Tipul dezvoltarii: Abilitati motorii fine

Cand copilul tau incepe sa se hraneasca singur, atinge abilitatile motorii fine. Poate fi o adevarata sesiune de chicotit sa-ti privesti copilul cum isi face drum in jurul unei farfurii, si cum de fiecare data se murdareste cu banana pe toata fata sau cum isi duce la gura alimentele preferate; el, de fapt, isi cimenteza in memorie forta musculara si coordonarea. Aceste abilitati vor continua sa se imbunatateasca pana tarziu in copilarie si il vor ajuta cu o viata de functii zilnice. In timp, abilitatile motorii fine puternice il vor ajuta sa scrie lizibil, sa tasteze la calculator, sa intoarca paginile unei carti si sa isi spele parul si dintii.

Cand sa te astepti ca micutul tau sa manance singur?

Poate fi interesant sa iti vezi micutul asezat la masa cu tine (asezand acum masa pentru trei persoane), insa copilul tau nu este capabil sa se hraneasca singur pana cand nu poate sta confortabil si increzator pe scaunel de unul singur. Intre aproximativ 8 si 12 luni, copilul tau va incepe sa isi foloseasca degetul mare si aratatorul pentru a se hrani, spune Dr. Chung. Asadar, crezi sau nu, este acceptabil ca el sa inceapa sa se joace cu mancarea folosindu-si degetele. Intre 13-15 luni, va incepe sa foloseasca o lingura, iar pe la 18 luni, va incepe sa foloseasca tacamurile mult mai constant.

copil mananca singur

La ce repere ale autohranirii ar trebui sa astepte parintii?

Daca micutul tau se intinde sa iti ia legumele din farfurie si ii observi ochisorii focusati asupra mancarii tale si a miscarii tacamurilor, el se pregateste mental pentru a incepe sa se hraneasca de unul singur. Si oricand ar incepe sa manance singur, pregateste-te pentru – si asteapta-te la – un dezastru! Mancarea de pe masa va cadea, se va rasturna si se va imprastia peste tot, deci pastreaza fata de masa Emily Post pentru mult mai tarziu. “Majoritatea copiilor nu vor putea sa se hraneasca singuri, fara a varsa, pana la varsta de 18-24 de luni” spune Dr. Chung.

Asadar, cand vine vorba de pregatirea meniului, incepe cu ceva mic si moale, ca paste, legume fierte, cartofi pasati si omleta. Treptat, pe masura ce se consolideza capacitatile de prindere si intelegere ale micutului, ii poti da o lingura si sa il lasi sa exerseze cu alimente mai groase precum budinca, iaurtul sau piure de cartofi. Stai departe de alimente precum struguri, alune si popcorn, alimente care pot provoca pericol de sufocare. In timp ce micutul tau isi consolideaza super-abilitatile, ora de masa poate parea interminabila, deci ia o portie de rabdare. Incearca sa il lasi sa se descurce de unul singur, chiar daca ti se pare ca pe jos este mai multa mazare decat in gurita - pentru copilul tau este important ca el sa stapaneasca singur abilitatile de hranire. Pentru a preveni ca el sa devina frustrat sau sa renunte, asigura-te ca nu a trecut prea mult timp de la ultima lui hranire, sa nu fie prea infometat sau obosit, spune Hays.

Semne de alarma la care sa fii atent

Copilul tau poate fi supus unui risc datorita coordonarii sarace a structurilor orale sau a abilitatilor motorii intarziate daca:

- nu poate consuma alimente fara a se sufoca
- are probleme cu miscarea mancarii in interiorul gurii
- are dificultati de mestecare sau inghitire

Fii atent la orice intoleranta sau alergie alimentara, ce poate conduce la o lipsa de interes fata de mancare si hranire. Eruptiile cutanate, mancarimile si dificultatile de respiratie sunt semne evidente ca o alergie alimentara este cauza lor, dar fii atent si la semnele mai subtile, precum curgerea nasului, cercurile de sub ochi, buze umflate si trezirea cu nasul infundat. Daca nimeni altcineva din casa nu are o raceala, iar simptomele par sa fi aparut dupa ce ai introdus in dieta copilului un anumit aliment, copilul tau ar putea avea probleme cu un anumit ingredient din dieta sa. Daca observi oricare dintre aceste probleme, discuta-le cu medicul pediatru.

Alergiile la copii

Cum pot spune daca al meu copilas o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere.

Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica).

Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici. 

17 retete de gustari sanatoase pentru copii

A inceput sezonul plimbarilor in parc si nu numai. Ce facem cand plecam de acasa cu toddlerii sau cu bebelusii chiar, ce le dam sa manance, ce fel de gustari sunt ideal de facut dar sa fie si sanatoase, nu doar satioase?

Desprecopii va vine in ajutor cu 17 retete de gustari pentru cei mici si mai marisori, atat "dulci" cat si "sarate" daca le putem spuen asa.

Spor la gatit si papat ... vezi aici retetele

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare 

 

 

Forum de Parenting modern

FORUM de PARENTIG MODERN: Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com,
Toate drepturile rezervate (c) 2018
referinte: Journal of Pediatrics - New York, 2018

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII