Sfaturi pentru viitorul tătic prezent la nașterea copilului său

Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere

Sfaturi pentru viitorul tătic prezent la nașterea copilului său

Daca vei fi in curand tatic, e normal sa te gandesti cu frica si emotie la ziua nasterii copilului tau. Dar ... cei mai bine e sa fii relaxat: oricit de dificil poate parea sa va uitati la persoana iubita cum sufera din cauza durerii, cei mai multi dintre tatici gasesc ca nasterea copiilor lor este unul dintre cele mai puternice si pline de satisfactie momente din viata lor.

Iată niște sfaturi care iți pot prinde bine, dacă vei fi și tu la nașterea copilului tau, dragă tătic!

Hello viitorule tatic. Se apropie nasterea?
Sfatul lui Dan din Cluj
Despre nastere cititi
Tot despre nastere si viitori tatici mai cititi
FORUMUL TATICILOR moderni


Hello viitorule tatic. Se apropie nasterea? Ei bine, aceste sfaturi iti vor prinde bine.

Daca sunteti nervos atunci cind va ginditi la travaliu si nastere, sunteti fie intr-o stare de emotie sau nu sunteti atent. Linistiti-va: Oricit de dificil poate parea sa va uitati la persoana iubita cum sufera din cauza durerii, cei mai multi dintre tatici gasesc ca nasterea copiilor lor este unul dintre cele mai puternice si pline de satisfactie momente. Bineinteles, v-ar ajuta sa stiti ca ati fost mai degraba util decit un obstacol.

Pentru a va ajuta sa deveniti insotitorul pe care sotia dvs viseaza sa-l aiba, William Wade din San Francisco, tatal unui copil,  a rugat mai multi tatici sa-si impartaseasca secretele despre cum au trait si s-au implicat la nasterea copilului lor. 

Puneti intrebari
Aduceti citeva lucruri pentru dvs.
Asigurati-ca ca stiti la ca sa va asteptati
Fiti flexibil
Gasiti o modalitate buna de distragere a atentiei
Fiti ca o echipa de suport cu un singur om
Cunoasteti-va limitele
Fiti pregatit sa preluati controlul situatiei
Fiti pregatit sa asteptati
Fiti acolo! 

Pune intrebari

Doctorii si asistentele nu explica intotdeauna ce fac sau daca este absolut necesar ceea ce fac. Cand asistentele au hotarit sa faca pregatiri preliminare pentru o perfuzie pentru sotia lui Andrew  – doar pentru cazul in care o perfuzie s-ar dovedi necesara – Comrie, profesor de geografie in Arizona, a refuzat. “A ajutat sa stiu ce pot sa cer,” a spus el, “si ce putem refuza.”

Si asigurati-va ca veti cere ceea ce vreti. De vreme ce Comrie a stiut ca exista camere cu vedere la munte, a cerut una atunci cind si-a internat sotia. “Nu voi uita niciodata rasaritul soarelui peste munti in dimineata cind s-a nascut fiica mea,” isi aduce el aminte.

Aduceti citeva lucruri utile pentru dvs.

O mamica in devenire este centrul atentiei, dar probabil ca si dvs veti petrece noaptea in spital, asa ca nu uitati sa luati cateva lucruri si pentru dvs. Esentiale: o camasa curata si pantofi comfortabili. “Cred ca am facut vreo 10 kilometri plimbindu-ne pe holurile spitalului in timpul contractiilor,” spune Comrie. “Ziua urmatoare, nici unul dintre noi nu si-a putut imagina de ce aveam picioarele umflate.” Desi femeile in travaliu isi pierd modestia, insotitorii nu. Asa ca aduceti-va si un costum de baie in caz ca vreti sa va insotiti sotia la dus in timpul nasterii. Si, in fine, aduceti ceva de mincare.

Asigurati-ca ca stiti la ca sa va asteptati

Multi tatici afirma ca niciodata nu s-au folosit de tehnicile de respiratie pe care le-au invatat la cursurile de pregatire a nasterii, dar cu siguranta ca sint fericiti ca au invatat ce presupune, de la inceput si pina la sfirsit, travaliul si nasterea. Travaliul nu este momentul sa va pierdeti in ginduri de genul La ce sa va asteptati atunci cind va naste sotia, asa ca puneti-va osul la treaba si cititi inainte. Si duceti-va la cursurile de pregatire a nasterii cu o minte deschisa – veti beneficia de informatii de baza, solide, si in plus veti afla cum alti tatici planuiesc sa participe la acest eveniment.

tata la nasterea bebelusului

Fiti flexibil

Strategiile folosite in travaliu care sunt utile unora dintre femei ar putea sa nu foloseasca sotiei dvs. Treaba dvs este sa discerneti ce lucreaza pentru sotia dvs si sa va pregatiti la metodele care se dovedesc nefolositoare. “In mod intentionat am evitat sa ma duc la cursurile prenatale,” spune Michael, un comerciant la bursa ce lucreaza la Tokyo. “Am vrut sa ma las dus de val. Am facut ce mi-au spus moasele sa fac; am urmat indicatiile sotiei mele si totul a decurs cu bine.” Ei bine, inainte de ziua mult asteptata, dvs si partenera dvs ar trebui sa va faceti ceva timp sa discutati la ce se asteapta si care sint optiunile ei; mai tirziu veti putea lua initiativa avind in minte dorintele ei.

Gasiti o modalitate buna de distragere a atentiei

Nasterea unui copil este un proces lung si dificil. La un momen dat pe parcursul orelor de travaliu, dvs si partenera dvs veti descoperi ceva – poate un anume mod de a respira, un punct pe tavan, o jucarie de acasa – asupra careia/caruia ea se poate concentra in timpul contractiilor.

Conform metodei Lamaze, treaba dvs este sa va ajutati partenera sa gaseasca aceasta cale de distragere a atentiei, si apoi sa o faceti sa o utilizeze din nou atunci cind crede ca nu poate face fata situatiei. “Am sfirsit prin a masa picioarele sotiei mele pe tot parcursul travaliului,” spune Chuck Gathard, sef de proiect pentru un web site in California. “Ea mi-a spus sa-I string piciorul pina ce incepe sa o doara, pentru a se concentra asupra acelei dureri.” Alte metode se concentreaza pe invatarea femeii cum sa faca fata durerii utilizind tehnici de relaxare.

Fiti ca o echipa de suport cu un singur om

Desi s-ar putea sa gasiti o multime de persoane prin apropiere la care sa cautati ajutor, veti fi cel mai important suport pentru partenera dvs. Cum o puteti face sa se simta bine? Facind ceea ce are nevoie, de la a alerga pina la autoservire pentru o acadea pina la a-I aduce din nou ceva de baut sau a chema medical sau asistenta pentru o intrebare.

Cunoasteti-va limitele

Se petrec multe in sala de nasteri. Fiti constient de ceea ce sinteti dispus sa faceti in timpul acestei experiente, si ce doriti sa lasati pe mina profesionistilor. Maddox Reese, un om de afaceri din California, isi aduce aminte cum moasa l-a intrebat daca vrea sa fie cel care prinde copilul atunci cind acesta este expulzat. “Am spus nu, si sunt fericit ca am spus asta,” spune Reese. “Dar I-am taiat cordonul ombilical. Asta a fost usor.”

Fiti pregatit sa preluati controlul situatiei

Numai dvs si partenera dvs stiti ce doriti, dar ea s-ar putea sa nu fie in cea mai buna conditie sa ia o decizie dificila. Fiti pregatit sa luati o hotarire decisive daca situatia o cere. 

David Saperstein, un avocat din Michigan, isi aminteste cum moasa nu ajunsese inca la spital atunci cind sotia sa avea deja dilatatie completa si era gata sa impinga. “Asistentele ii spuneau sa nu impinga,”  afirma el. In final le-a intrebat ce asteapta. “Cind mi-au zis ca o asteapta pe moasa, le-am spus sa se duca sa-l trezeasca pe medical de garda,” spune el. “Aceasta a fost o decizie importanta, sotiei mele neputindu-se gindi la aceasta.”

Fiti pregatit sa asteptati

In ciuda celor pe care le vedeti in filme, cele mai multe femei sint in travaliu pentru multe ore chiar inainte de a merge la spital. Intr-adevar, multe cupluri gasesc mult mai comfortabil sa stea acasa in primele stadii ale travaliului. In plus, multe spitale nu o vor interna pina cind contractile nu sint regulate si la interval mic. “Am sfirsit prin a ne uita la un film acasa pe parcursul primelor ore de travaliu,” spune Saperstein. “Nu numai ca a fost o metoda buna de relaxare, dar a facut ca legatura dintre noi sa devina mai puternica.”

Fiti acolo

Acesta este un eveniment unde numai faptul ca apareti acolo este cel mai important lucru din lume. Chiar daca doriti – sau trebuie – sa lasati cele mai multe lucruri pe mina specialistilor, ceea ce va conta va fi faptul ca sinteti acolo. Unii dintre viitorii tatici spun ca au fost ingrijorati ca n-o sa faca fata evenimentului, dar sa sariti peste el nu mai este o optiune in zilele noastre. Daca v-ati hotarit sa urcati in acest tren si sa deveniti parinte, prima oprire este sala de nasteri. Si merita. “Am vrut sa fiu foarte implicat, si m-am simtit onorat sa fiu acolo,” afirma proaspatul tatic. 

Sfatul lui Dan din Cluj

Un mesaj primit de la la un tatic de pe forumul Desprecopii:

Sunt DAN DIN CLUJ....Acum sase luni s-a nascut prin cezariana ANAELENA, fiica mea ...Initial nu m-au lasat sa intru in sala dar m-am folosit de pumni si am intrat cu forta :) ...AM ASISTAT LA CEZARIANA DE LA UN CAPAT LA CELALALT SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL IMPLININDU-MI VISUL DE O VIATA....FACETI CA MINE VIITORI TATICI....NU VA POATE NIMENI DA AFARA CU FORTA...Sunteti BARBATI NU CARPE.... ;)

 Despre nastere, trebuie sa stiti

Nasterea prin cezariana: cum decurge si ce spune medicul (cu video)

Nasterea prin cezariana: cum decurge si ce spune medicul (cu video)

Nasterea prin cezariana este o nastere prin metoda chirurgicala. Exista motive medicale care recomanda o nastere prin cezariana unei gravidute insa exista si multe situatii cand acest tip de nastere…

Nașterea naturală (vaginală): Avantaje, riscuri și indicații

Nașterea naturală (vaginală): Avantaje, riscuri și indicații

Nasterea naturala, sau nasterea vaginala, presupune renunțarea la orice tip de medicament administrat pentru a ușura nașterea, precum și înlocuirea oricărei…

Simulatorul virtual al nasterii

Simulatorul virtual al nasterii

Simulatorul virtual al nașterii este ultima invenție high-tech pentru viitoarele mămici. In ultimii ani evolutia rapida a tot ceea ce tine de domeniul IT si-a pus inevitabil amprenta…

 

Tot despre nastere si viitori tatici mai cititi

Sfaturi pentru taticii care vor sa asiste la nastere
 Zece Sfaturi Pentru a Deveni un Tatic Perfect  

autor: redactor A.Z.  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
referinte: articolul contine si paragrafe dintr-un articol
din San Francisco Cronicle

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 11 comentarii

  1. giani2014
    giani2014trimis la 23/8/2014

    Despre ce insotitori de travaliu vorbiti? Ar fi minunat, dar nu in Romania, cel putin nu in maternitatile de stat!!! Ei sunt primii "expulzati" de langa mamici.. sunt trimisi acasa, nici macar nu sunt lasati sa "bantuie" prin zona...inca nu avem suficiente drepturi in Romania, sa ne putem bucura de nasterea copiilor nostri, ca sa nu vorbesc de tratamentul pe care il primesc mamicile (nu toate, cele care sunt atente, primesc atentie)!

    Raspunde la acest comentariu
  2. dan
    dantrimis la 11/3/2014

    SINT DAN DIN CLUJ....ACUM SASE LUNI S-A NASCUT PRIN CEZARIANA ANAELENA,FIICA MEA....INITIAL NU M-AU LASAT IN SALA DAR M-AM FOLOSIT DE PUMNI SI AM INTRAT CU FORTA....AM ASISTAT LA CEZARIANA DE LA UN CAPAT LA CELALALT SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL IMPLININDU-MI VISUL DE O VIATA....FACETI CA MINE VIITORI TATICI....NU VA POATE NIMENI DA AFARA CU FORTA...SINTETI BARBATI NU CIRPE....

    Raspunde la acest comentariu
  3. eu
    eutrimis la 24/9/2012

    Am nascut in Romania, Bucuresti, in 2005 si sotul a fost lasat sa participe la nastere. Eu cred ca foarte multi soti nu intreaba si apoi dau vina pe sistem. In aceeasi zi a mai nascut o tipa care a fost insotita de mama in sala de nasteri, sotul a asteptat afara - pe hol(asta este ce stiu eu, din proprie experienta, daca ceri cred sincer ca poti participa)!

    Raspunde la acest comentariu
  4. ionela daniela
    ionela danielatrimis la 8/2/2012

    eu sunt in 37 sapt de sarcina sunt norocoasa ca nu voi naste in romania.sotul meu a asistat la toate eco acum ne asteptam voi naste normal si sunt ft fericita ca el va fi alaturi de mine.cred ca in romania nici in 50 de ani nu va fi cum e afara.am avut o sarcina grea cred ca dak eram acasa nu ajungeam aici.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Oana
    Oanatrimis la 16/12/2011

    Perfect de acord cu Florin!! Dar pana la un punct numai!! Nu trebuie sa pierdem din vedere ca travaliul dureaza cateva ore bune, iar partenerul de travaliu se poate dovedi a fi mai mult decat util in cazul in care amandoi au urmat un curs de educatie prenatala care sa le permita sa recunoasca anumite semnale si sa petreaca mai mult timp acasa. Astfel, in acea perioada - pana la spital - e tare bine sa ai alaturi un partener capabil sa te ajute cu adevarat. Stiu ca sotii vor mai mult!!!!!! Si ii apreciez enorm pentru asta, dar ... Romania evolueaza mai greu :(. Dar continuati sa cereti, domnilor!! Pana la urma veti reusi!

    Raspunde la acest comentariu
  6. Nicol
    Nicoltrimis la 12/11/2011

    Cel mai frumos este sa nasti la domiciliu,in -birth pool-o piscina speciala ptr.nasteri,inconjurata de cine vrei tu,pe un fundal absolut relaxant ,lumanari,muzica,lumina obscura,calm,relaxare totala in piscina ta cu apa.Asa voi naste si abia astept sa umplu piscina cu apa,sa ma asez in ce pozitie doresc,sa fentez contractiile dureroase miscandu-ma prin apa cum doresc,sa ma simt ca la SPA! Daca as fi fost in Romania tot piscina mi-as fi cumparat ptr.a naste la doimiciliu si nu la spital cu doctori plictisiti de gravide si durerile lor din travaliu,injectii,anestezii,operatii inutile ptr.acest proces natural de sarcina.

    Raspunde la acest comentariu
  7. alyna
    alynatrimis la 25/11/2010

    eu sunt in spania si urmeaza sa nasc in mai....dorinta mea este intr adevar sa fie si sotul meu alaturi de mine...nu stiu daca aici este vreo restrictie in acest aspect dar am sa ma interesez....

    Raspunde la acest comentariu
  8. Isvanca Fartade Carolina
    Isvanca Fartade Carolinatrimis la 28/4/2010

    Asa cred si eu ca e foarte important ca si sotul/tatal sa fie de fata la nastere sau macar in apropiere, cum a fost cazul meu, nascand de 2 ori ambele cezariana.Sotul meu a fost primul care i-a luat in brate pe copii, momente care l-au marcat pt. toata viata, a asistat la baita, cantarire si apoi el a fost responsabil ca numele copiilor sa fie scrise corect.Pentru mine a fost un sprijin de neegalat, mai ales primele ore dupa operatie. Si e adevarat cum am mai citit mai sus: nasterea unui copil e evenimentul familiei mama si tata nu exclusiv al mamei.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Anca
    Ancatrimis la 16/8/2009

    Mi se pare crud sa ni se interzica acest spriin moral in timpul nasterii. Pana la urma, nu e un pacat faptul ca ajung la spital sa nasc: de ce ar trebui sa sufar si de singuratate in acele clipe? Optiunea trebuie sa fie a cuplului, nu a unui strain, fie el si medic.

    Raspunde la acest comentariu
  10. geanina
    geaninatrimis la 9/10/2008

    Si eu voi naste in decembrie si sotul meu si-ar dori sa asiste si el la nasterea baietelului nostru.Misiune imposibila in Romania,din nefericire.....

    Raspunde la acest comentariu
  11. Florin
    Florintrimis la 20/2/2004

    Pt. cei din strainatate vorbesc usor de participarea la nastere deoarece ei au voie sa asiste,dar incearca la noi in Romania sa propui unui doctor sa asisti la travaliu ca te arunca pe geam afara. Anul acesta va naste sotia mea si foarte mult ar dori sa fiu langa ea la spital,cand va naste.Stiu ca eu nu pot sa o ajut decat psihic,dar dupa mine e foarte important ca sotul sa fie prezent,sa o "imbarbarteze".Tare mult mi-as dori sa se dea o lege prin care toate spitalele sa de-a voie ca sotii sa asiste la nastere.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII