Adevaruri despre fructe

Adevaruri despre fructe

Adevaruri despre fructe

  • Mai mult decat oricand, in sezonul rece este indicat consumul de fructe si legume. Acestea asigura organismului energia necesara pentru a face fata temperaturii scazute si schimbarilor care vin odata cu ea.

Mai mult decat oricand, in sezonul rece este indicat consumul de fructe si legume. Acestea asigura organismului energia necesara pentru a face fata temperaturii scazute si schimbarilor care vin odata cu ea. Si totusi, ezitam adesea sa consumam din belsug mai ales fructe, din cauza unor informatii contradictorii referitoare la dezavantajele pe care acestea ni le-ar putea aduce. Iata, asadar, cateva adevaruri esentiale despre fructe, pe care, poate, nu le stiati...
 
Fructele NU ingrasa!

Este un prim adevar pe care are trebui sa il acceptam. Impresia falsa ca fructele ingrasa provine din aceea ca ele contin o cantitate de zahar destul de mare. In general, valoarea calorica a unui fruct este in jur de 50 kcal. Strugurii si bananele sunt un pic mai dulci, avand un continut caloric mai mare (in jur de 80 kcal). Prin urmare, orice fruct poate fi consumat, chiar si de catre persoanele preocupate in mod exagerat de propria silueta. In plus, fructele dau senzatia de satietate, asa ca sunt un supliment alimentar excelent in orice dieta. Regula celor 5 fructe / legume pe zi este si nu este adevarata. Important e ca fructele si legumele sa nu lipseasca din meniul zilnic . In privinta cantitatii, exista diferente de la o persoana la alta.

Cand trebuie consumate fructele  inainte sau dupa masa?

Desigur, toleranta fata de fructe variaza de la o persoana la alta. Unii le digera foarte bine daca le consuma la finalul mesei, altii le tolereaza numai intre mese. Nu exista, prin urmare, o regula universala. Asadar, fructele pot fi consumate foarte bine inainte sau dupa masa. De altfel, fructe precum grapfruitul, merele, pepenele sunt adesea consumate ca aperitiv sau in salate de cruditati. Avantajul de incepe masa cu un fruct tine si de faptul ca zaharul continut de acesta da senzatia de satietate, facandu-ne sa ne saturam mai repede, sa ingeram mai putine alimente si ajutam astfel digestia.

Smochinele uscate sunt benefice pentru sanatatea organismului

Smochinele au adevarate virtuti in ceea ce priveste sanatatea. Bogate in elemenete minerale, ele asigura un aport important de potasiu. Continutul lor de calciu ajuta la fortificarea oaselor, chiar daca acesta este mai slab asimilat decat cel din produsele lactate. Fosforul, magneziul, manganul si fierul din componenta smochinelor sporesc si ele beneficiile acestor fructe. Smochinele contin, de asemenea, multe vitamine din grupul B, in scchimb, ca toate fructele seci, sunt sarace in vitamina C. Smochinele violet contin si pigmenti antocianici, care protejeaza vasele de sange. Continutul de fibre esential insolubile ajuta la lupta impotriva constipatiei, smochinele fiind recunoscute drept laxative eficiente. Pot fi consumate in orice moment al zilei, fie ca desert, fie ca aperitiv, sau ca garnitura pentru anumite mancaruri pe baza de carne.

Bananele si kilogramele in plus

Contrar aparentelor, banana nu este un fruct cu valoare energetica foarte mare. Odata curatata, banana are o valoare calorica de aproximativ 90 kcal, adica echivalentul unui mar si jumatate. Ca majoritatea alimentelor de origine vegetala, contine fibre si este saraca in lipide, ceea ce constituie un atu clar pentru o alimentatie echilibrata. Bananele au avantajul de a fi satioase, mai ales pentru copii, datorita prezentei amidonului. Totusi, consumul de banane trebuie sa fie moderat. Una pe zi este suficienta.

Bananele pot fi consumate si sub forma uscata, insa cu moderatie. Ca toate fructele uscate, sunt bogate in calorii (250 kcal pentru 100 de grame) din cauza continutului ridicat de zahar. Continutul bogat in fibre le face sa fie foarte eficiente in combaterea constipatiei. Daca aveti probleme digestive atunci cand consumati banane uscate, acestea nu sunt neaparat din cauza consumului de banane uscate in sine, ci pot fi din cauza unui consum excesiv de fibre sau a prezentei unor bacterii provenite din tara in care sunt procesate fructele.

Sucul de merisor  izvor de sanatate

Este adevarat ca merisorul are virtuti miraculoase, insa numai in cazul unor afectiuni precise si anume, in cazul infectiilor urinare care recidiveaza. De asemenea, e bine de stiut ca merisorul actioneaza numai asupra anumitor bacterii, impiedicandu-le sa supravietuieasca in interiorul vezicii urinare. Merisorul este si un bun antioxidant, insa adaosul de zahar sau de indulcitori poate sa-i slabeasca efectul benefic. Cea mai potrivita cale pentru a profita de eficacitatea merisorului este administrarea lui sub forma de preparate medicale.

Perele si dieta

Chiar daca vi s-a spus de zeci de ori contrariul, perele nu ingrasa. Nici macar cele bine coapte si suculente. Aportul caloric al unui fruct este de circa 50 de kcal. Avand in vedere ca necesarul zilnic de calorii este de aproximativ 1800 kcal pentru femei si 2250 kcal pentru barbati, puteti consuma oricate pere doriti, mai ales ca sunt bogate in vitamine (C, B etc.), in elemente minerale ca potasiu, magneziu si in fibre. In schimb, perele conservate in suc propriu pot avea mai multe calorii pentru ca, in general, au un adaos de zahar, specificat pe eticheta.

Citricele si somnul

Se spune ca nu este indicat sa consumam citrice seara pentru ca asta provoaca insomnii. Fals! Acest mit se bazeaza pe faptul ca citricele contin vitamina C, insa trebuie mentionat ca vitamina C nu este un excitant si nu are niciun efect asupra somnului. Continutul mediu de vitamina C al unui fruct este de 40 mg, iar pentru a putea vorbi de o actiune excitanta (care, in plus, variaza de la un individ la altul) este nevoie de minimum 500 mg sau de un comprimat de vitamina C (care poate contine pana la un gram). Este recomandat consumul a cel putin 2, 3 fructe pe zi si nu trebuie sa va fie frica sa consumati un fruct seara, ci, dimpotriva, sa va incredeti in aportul sau nutritional care este important.

Lamaia si durerea de stomac

Lamaia este un excelent revelator al gustului alimentelor. Cativa stropi de lamaie intensifica gustul oricarei mancari. Lamaia mareste aportul de vitamina C, care favorizeaza absorbtia fierului de origine alimentara. In mod normal, stomacul secreta suficiente substante menite sa regleze aciditatea, asa ca nu trebuie sa va faceti griji in privinta consumului de lamaie. Daca totusi aveti gastrita sau ulcer, consumul de citrice trebuie eliminat in totalitate pana la vindecare.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Despre sanatatea familiei mai cititi

  • 10 probleme jenante ale pielii  si remediile lor
  • Cauzele genetice ale depresiei
  • Boala Lyme (Borelioza)
  • Infectiile transmise de animalele de companie (de casa)
  • Importanta protejarii copiilor de fumatul pasiv
  • Concediul de vara al familiei, sfaturi si recomandari de sanatate
  • Muscaturile de paianjen si scorpion
  • Telefonul mobil in atentie
  • Gripa porcina: sfaturi pentru parinti
  • Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula
  • Totul despre alergii
  • Alergenii din jurul nostru
  • Infectia cu e.coli
  • Arsurile solare, tratamente la indemana
  • Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!
  • Anemia pernicioasa
  • Botulismul si masurile de prevenire
  • Terapia Bowen
  • 10 sfaturi pentru a evita raceala si gripa
  • Locuri unde se ascund microbii in casa
  • Intoxicatia cu ciuperci: semne si tratament
  • Durerile abdominale - ghid de semne si simptome
  • 12 riscuri ale abuzului de alcool
  • Pestele si continutul sau de mercur
  • Cauzele exterioare ale depresiei

    Familia Verde (interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)

  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII