Pe cine iubeste mai mult copilul, pe mami sau pe tati?

Pe cine iubeste mai mult copilul, pe mami sau pe tati?

Pe cine iubeste mai mult copilul, pe mami sau pe tati?

Preferința copilului pentru unul dintre părinți este un fenomen destul de întâlnit, mai ales în primii ani de viață. Dar asta nu înseamnă că sentimentele sale sunt împărțite sau că își iubește mai puțin celălalt părinte. Este vorba pur și simplu de o perioadă în care își manifestă mai intens afecțiunea față de unul dintre părinți, din diverse motive.

→ Dar de ce aceste preferințe și perioade speciale de afecțiune? Iată sfatul psihologilor.

- veti citi:
Are copilul o preferinta pentru mami sau pentru tati?
De ce dezvolta copiii preferinta pentru unul dintre parinti?
Sentimentul de familiaritate
Copilul invata sa faca propriile sale alegeri
Cum ar trebui sa reactionam, ca parinti?   
Copilul trebuie sa stie ca este iubit neconditionat
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte

Are copilul o preferință pentru mami sau pentru tati?

Preferinta copilului pentru unul dintre parinti este un fenomen destul de des intalnit, mai ales in primii ani de viata. Aceasta nu inseamna ca sentimentele sale sunt impartite sau ca isi iubeste mai putin celalalt parinte. Este vorba pur si simplu de o perioada in care isi manifesta mai intens afectiunea fata de unul dintre parinti, din diverse motive. De aceea, chiar daca uneori este greu sa accepti postura parintelui neglijat, trebuie sa incerci sa depasesti orice fel de frustrare si sa constientizezi permanent ca te iubeste la fel de mult ca si pe celalalt parinte.

De ce dezvolta copiii preferinta pentru unul dintre parinti?

O explicatie comuna ar fi aceea ca uneori copiii au astfel de reactii din cauza rolului pe care fiecare dintre parinti il are in casa. Unul dintre parinti poate fi considerat parintele amuzant, disponibil intotdeauna pentru joaca, in timp ce celalalt poate fi asociat cu parintele responsabil cu disciplina, care stabileste reguli ce nu sunt tot timpul pe placul celor mici.

Spre exemplu, atunci cand mama spune ca e timpul pentru mers la culcare, iar tata spune ca se mai poate juca putin, copilul il va prefera cu siguranta pe tati, pentru ca e mai amuzant si mai permisiv.

Sentimentul de familiaritate

Preferinta copiilor pentru ceva familiar este si ea o posibila explicatie a manifestarii mai puternice a a afectiunii fata de unul dintre parinti. Astfel, daca tati poarta barba si la un moment dat se barbiereste, s-ar putea ca bebelusul sa il respinga. La fel, daca mami se tunde sau isi schimba culoarea parului, copilul s-ar putea sa accepte mai greu acest lucru. Este acelasi principiu care sta la baza preferintei pentru o jucarie mai veche fata de una mai noua. Sentimentul de familiaritate este cel care ii da siguranta de care copilul are atata nevoie la aceasta varsta.

Copilul invata sa faca propriile sale alegeri

De asemenea, preferinta pentru unul dintre parinti poate fi tradusa, din punct de vedere psihologic, ca un semn al unei dezvoltari firesti a copilului, care incepe sa capete identitate si sa faca alegeri proprii. Manifestata indeosebi intre 18 si 24 de luni, preferinta copilului pentru unul dintre parinti este un fenomen absolut normal. Bebelusul devine in aceasta perioada constient de sine si este foarte atent la tot ceea ce se intampla in jur, avand un simt al observatiei extrem de fin.

Plecand de la aceasta idee, dr. T.Berry Brazelton explica in cartea sa, Touchpoints: Birth to Three, faptul ca asa-zisa preferinta pentru unul dintre parinti, in aceasta etapa, vine din nevoia copilului de a observa atent limbajul, expresia faciala, gesturile parintelui respectiv. Focalizarea atentiei pe unul dintre parinti vine din faptul ca bebelusul nu are capacitatea de a observa atent mai multe lucruri deodata si de aceea simte nevoia sa isi fixeze atentia numai asupra unui parinte.

Cum ar trebui sa reactionam, ca parinti?

In primul rand este nevoie de rabdare. Chiar daca uneori e frustrant sa vezi cum propriul copil te respinge, trebuie sa intelegi ca este vorba doar de o etapa, mai scurta sau mai lunga, in dezvoltarea personalitatii copilului. De obicei, acest tip de comportament dureaza cateva luni, dupa care este posibil ca preferinta sa fie indreptata catre celalalt parinte. Incearca sa nu o iei ca pe ceva personal si sa continui sa iti manifesti dragostea fata de copil, desi supararea este uneori destul de puternica.

Copilul trebuie sa stie ca este iubit neconditionat

Este important sa-i transmiti copilului mesajul ca este iubit neconditionat de ambii parinti, chiar daca momentan el il prefera doar pe unul dintre ei. Daca la un moment dat copilul spune Vreau sa dorm cu tati , nu trebuie sa te intristezi, ci sa ii raspunzi calm, Sigur, vei dormi cu tati. Mami te iubeste si ea . De asemenea, este important sa iti impartasesti sentimentele cu partenerul de viata, care trebuie sa te sustina in aceste momente dificile. Empatia este cuvantul cheie pentru a trece peste astfel de experiente.

Daca te afli in ipostaza parintelui preferat, incearca sa folosesti aceasta perioada intr-un mod constructiv, pentru a consolida relatia proprie cu copilul. In timpul pe care acesta vrea sa il petreceti impreuna faceti activitati care sa va apropie. Practicati impreuna un sport, jucati un joc anume, mergeti la cumparaturi etc. Astfel veti crea o legatura profunda, care se va pastra chiar daca la un moment dat preferinta copilului se va manifesta fata de celalalt parinte. Si, nu uita sa iti intelegi partenerul si sa il sprijini pentru a depasi suferinta produsa de aparenta lipsa de atentie a copilului.

Preferinta brusca pentru celalalt parinte este uneori greu de suportat. Mai ales de catre mamici, care, nedespartite pentru un timp de puiul lor, se simt brusc respinse.

Daca te numeri printre ele, te vei regasi probabil in anumite ipostaze din discutiile de pe forum, legate de ACEST subiect . Tot aici vei gasi si empatia necesara a altor parinti care au trecut deja prin acesta experienta.

Iata ce spun parintii de la Desprecopii

Cand lipseste tati si suntem singuri, sau cu alte persoane, eu devin marea lui dragoste. Cand apare tata... eu devin obiect de mobilier. (ceatza05)

Plangeam si eu la inceput cand la baie numai cu tata, la joaca numai cu tata, dar asta este. El nu o face intentionat, se simte mai apropiat de parintele mai mult prezent in viata lui. Incerc sa remediez in zilele mele libere. (blackgirl0)

Baietelul meu este un mic Oedip, lipit de mine, e "mon amoureux", declara si el ca ma iubeste cat toate planetele etc. A avut momente de respingere foarte clara a tatalui, cand i-a spus ca mai bine sa dispara. (Simonix)

Simt ca ma iubeste, ca are nevoie de mine, cand se intampla sa fiu plecata la magazin si sa stea el cu tati, zambeste cu gura pana la urechi cand ma vede inapoi. In schimb, cand ajunge tati acasa de la serviciu, ce tipete de bucurie si alergatura la usa. (MoniqueSta)

Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului

Stilul de parenting - sau felul anume in care te raportezi la educatia copilului tau are un mare impact asupra vietii sale de adult. Ce fel de parinte esti? Esti un parinte relaxat? Esti un parinte care survoleaza ca un elicopter asupra copilului tau pentru a-l proteja? Esti un parinte tigru care isi impinge copilul catre noi orizonturi? Sau esti ca un plug care da zapada care ii netezeste mereu drumul? Sau practici parentingul atasat?

Citeste aici despre aceste tipologii de parenting, cu pro si contra si apoi horataste ce fel de parente vrei sa fii tu pentru copilul tau.

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici > 

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c)2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII