Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului

Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului

Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului

Stilul de parenting - sau felul anume in care te raportezi la educatia copilului tau are un mare impact asupra vietii sale de adult. Ce fel de parinte esti? Esti un parinte relaxat? Esti un parinte care survoleaza ca un elicopter asupra copilului tau pentru a-l proteja? Esti un parinte tigru care isi impinge copilul catre noi orizonturi? Sau esti ca un plug care da zapada care ii netezeste mereu drumul? Sau practici parentingul atasat?

Citeste mai jos despre aceste tipologii de parenting, cu pro si contra si apoi horataste ce fel de parente vrei sa fii tu pentru copilul tau.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Exista mai multe stiluri de parenting
Exista patru tipologii de baza discutate
Parintii tigru
Parintii elicopter
Parintii plug-de-zapada
Parintii permisivi
Parintii afectuosi
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Despre stilurile de parenting mai poti citi:
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte

Care este cel mai bun mod de a-ti creste copilul? Si ce impact are stilul tau de parenting asupra educatiei si viitorului copilului tau?

Modul in care alegi sa iti cresti copiii ar putea avea un impact de durata asupra dezvoltarii  si a abilitatii lor de a gestiona provocarile in viata.

Care este cel mai bun mod de a-ti creste copilul? Este o intrebare care a generat numeroase carti si curse intre autori din lumea intreaga. Tocmai de aceea, s-au identificat multe stiluri de parenting .... pe care vom incerca sa le trecem in revista.

Exista mai multe stiluri de parenting

S-a dovedit ca exista mai multe stiluri de parenting. Unele dintre cele mai cunoscute categorii sunt:

 Parintii tigru, care sunt vazuti ca impingandu-si copiii sa reuseasca in conformitate cu idealurile parintilor.
 Parintii elicopter, care controleaza fiecare aspect din viata copilului.
 Parintii plug-de-zapada, care indeparteaza obstacolele pentru a face mai usoara viata copilului lor.
 Parintii permisivi, care permit copiilor o mare libertate.
 Parintii afectuosi sau blanzi, care sunt relaxati, insa stabilesc limite in conformitate cu nevoile si caracterul copilului.

In general, psihologii vorbesc despre incadrarea in tipologii a tipurilor de parenting, tipologii bazate pe munca Dr. Diana Baumrind, psiholog clinician americam - cunoscut pentru cercetarile sale asupra stilurilor de parenting.

Exista patru tipologii de baza discutate

 Parintii autoritari reprezinta autoritatea in viata copilului lor. Ei stabilesc regulile, ei spun”sari”, iar copilul intreaba “cat de sus?”. (Sunt foarte similari cu parintii tigru.)

 Parintii permisivi sunt destinsi in ceea ce le priveste asteparile, ei nu stabilesc standarde si nu cer prea mult de la copiii lor.

 Parintii neglijenti sunt dezinteresati de copiii lor si nu doresc sa isi asume un rol activ in vietile copiilor lor.

 Parintii autorizati sunt extrem de exigenti, fiind in acelasi timp foarte receptivi.

Una dintre criticile majore aduse acestor tipologii este gradul determinarii lor culturale. Asadar, ce spun cercetarile despre argumentele pro si contra ale fiecaruia dintre aceste stiluri de parenting?

Parintii TIGRU

Tipul de parinte tigru

Te astepti mai intai la ascultare, excelenta in fiecare actiune si la un copil care nu raspunde niciodata inapoi.

Cine a inventat stilul?

Amy Chua, profesor in drept si autor, a popularizat termenul in cartea ei din 2011, Imnul de lupta al mamelor tigru. Ea descrie parintii tigru, de multe ori vazuti in familiile chineze, ca fiind superiori parintilor din vest. Parintii chinezi isi asuma o anumita putere si nu se dau inapoi de la a-si striga copiii pe nume. Ei presupun ca cei mici le apartin si se asteapta de la copiii lor sa le inapoieze datoria facandu-i sa fie mandri de ei si fiind ascultatori.

De ce aleg parintii acest stil de parenting?

Asa cum atesta profesorul Chua, mamele tigru sunt invatate sa fie in acest fel de catre mediul lor cultural. Astfel, atunci cand parintii ii cer copilului sa practice o ora la pian, conform fundalului lor cultural, copilul ar trebui sa se conformeze. Parintii din vest ar avea nevoie de mult timp pentru a rivaliza anii de aculturatie care sa conduca la un astfel de moment.

Este posibil ca parintii sa urmeze acest stil fiindca isi doresc ca ai lor copii sa aiba succes. Ei ar putea avea o profunda nesiguranta cu privire la viitor. Acesti parinti sunt cel mai probabil autoritari.

PRO

Cresterea unui copil in acest mod l-ar putea face sa fie mai productiv, mai motivat si mai responsabil.

 CONTRA

Copiii s-ar putea lupta sa functioneze in viata de zi cu zi sau in noi conditii, ceea ce ar putea conduce la depresie, anxietate si precare abilitati sociale. Din nou, este un punct de vedere dependent de cultura.

Parintii ELICOPTER

Tipul de parinte Elicopter

Te repezi sa-ti salvezi copilul din fiecare dificultate; esti super implicat in educatia copiilor si le suni frecvent dirigintele; nu te poti opri din urmarirea adolescentului tau.

Cine a inventat stilul?

Psihologul Foster Cline si consultantul in educatie Jim Fay au introdus sintagma in cartea lor din 1990, Educatia cu Dragoste si Logica. Ei descriu parintii elicopter ca fiind confuzi in privinta diferentei dintre dragoste si salvarea copiilor de ei insisi. Un alt nume pentru parintii elicopter este “super-grija”.

De ce aleg parintii acest stil?

Este foarte posibil ca ei sa fie speriati pentru viitorul copilului lor, poate asemanator cu parintii tigru. S-ar putea ca ei sa nu aiba incredere in capacitatea copilului lor de a naviga in lume. Ei ar putea crede ca, aflandu-se in preajma, pot pastra copiii departe de esec.

Aici, exista probabil un amestec intre tipologia autoritara si cea permisiva, insa putine cercetari au fost efectuate asupra acestui stil.

PRO

Parintii ar putea fi supraprotectori, ceea ce ar putea salva copilul sau adolescentul de problemele neprevazute.

 CONTRA

Copiii ar putea avea lipsuri la rezistenta emotionala si la independenta, fapt ce i-ar putea afecta chiar si la varsta adulta. A fi copilul unui parinte elicopter, te-ar putea conduce la o incapacitate de a-ti controla comportamentul.

Exista chiar si un AskReddit dedicat celor mai rele aspecte ale cresterii impreuna cu un parinte elicopter. Intr-o poveste, tatal a urmat contributorul la serviciul sau, avea 21 de ani la acea data, fiindca nu avea incredere ca isi va face treaba corespunzator. Se spune ca tata a avut un acces de furie cand a fost dat afara de paza.

Parintii plug-de-zapada sau buldozer

Tipul de parinte plug de zapada

Indepartezi toate obstacolele din calea copilului tau. Poate ca deranjezi directorul ca sa schimbe profesorul copilului tau sau ca sa mituiasca antrenorul sa ii ofere copilului un loc in echipa.

Cine a inventat stilul?

Se pare ca termenul a fost inventat de fostul profesor de liceu, David McCullough. Anul trecut a publicat o carte, Tu Nu Esti Special, in care a implorat parintii sa se retraga si sa-si lase copiii sa esueze. Cartea a fost bazata pe un discurs de inceput de an scolar, sustinut in fata elevilor de liceu, in 2012.

De ce aleg parintii acest stil?

Poate consideri ca al tau copil este exceptional sau prea bun pentru a esua si, din acest motiv, te-ai identificat cu acest stil de parenting.

In termeni de tipologie, in acest amestec exista aspecte ale autoritarismului, ca atare, parintii revendica succesul (la urma, demoleaza toate obstacolele din calea copiilor lor). Cu toate acestea, ei obtin un scor extrem de mare si la permisivitate.

Ce spun cercetarile

Nu exista dovezi empirice de niciun fel pentru parintii plug-de-zapada. Totusi, exista o multime de postari pe blog si articole media devotate acestui subiect.

Argumentele pro si contra sunt, probabil, similare cu cele pentru parintii elicopter. Parintii buldozer pot ajuta copiii sa se simta in siguranta si siguri. Dar in acelasi timp, acest stil ar putea promova un sentiment de drept sau de narcisism in copil.

Parintii PERMISIVI

Tipul de parinte permisiv

Crezi ca rolul tau este sa ai incredere in copilul tau. Ii echipezi cu abilitatile necesare pentru a fi in siguranta si apoi sa dea inapoi.

Cine a inventat stilul?

Termenul a fost facut celebru de un caz de “neglijare”, ce a implicat-o pe fosta cronicara Lenore Skenazy, care a scris despre cum si-a lasat fiul de noua ani sa se plimbe singur cu metroul din New York. Experienta aceasta a dus la etichetarea sa drept “ce mai proasta mama a Americii”, si a motivat-o sa scrie o carte care vizeaza combaterea perceptiei conform careia lumea devine din ce in ce mai periculoasa.

Blogul ei incearca sa se conecteze cu parintii care sunt de parere ca cei mici au nevoie de veste de salvare si de casti de protectie pentru a-si experimenta in conditii de siguranta independenta.Abordarea aceasta este despre a le oferi copiilor copilaria pe care parintii lor au experimentat-o in anii ’70, ’80.

De ce aleg parintii acest stil?

Psihologii si expertii sugereaza ca acest stil este o reactie impotriva anxietatii si a riscului de aversiuni in cresterea copilului.

Skenazy ar putea avea dreptate, poate ca oamenii se ingrijoreaza prea mult pentru orice. In timp ce citeaza raspunsuri de la parinti (si parlamentari) care considera ca abordarea ei este neglijenta, este, probabil, mult mai aliniata cu tipologia autoritara, in care parintii cred in invatarea copiilor sa aiba grija de ei insisi.

PRO

Copiii invata sa isi foloseasca libertatea, sa fie autonomi si sa se gestioneze pe ei insusi. De asemenea, ei ar putea fi mai buni in gestionarea greselilor, ar putea fi mai rezistenti si mai responsabili pentru propriile actiuni. Aceasta ar putea rezulta in adulti mai fericiti.

 CONTRA

Problemele cu acest stil se axeaza pe aspectele legale ale abordarii. In Queensland, Australia, este ilegal sa iti lasi copilul singur pentru o perioada ‘nerezobalila’, in timp ce in alte state, parintii trebuie sa se asigure in mod rezonabil ca cel mic este ocrotit in mod corespunzator. Legea din Queensland nu defineste ce inseamana perioada ‘nerezonabila’, insa parintii care incalca legea ar comite o infractiune si ar rica pana la trei ani de inchisoare.

Parintii atasati si blanzi

Tipul de parinte atasat si bland

Crezi ca atasamentul anterior al copilului fata de persoanele care l-au ingrijit te informeaza asupra atasamentelor ulterioare. Argumentul sugereaza ca atasamentul puternic emotional si atasamentul sigurantei fizice fata de cel putin o figura centrala care a ingrijit bebelusul sunt esentiale pentru dezvoltarea personala a copilului.

Cine a inventat stilul?

Filosofia se bazeaza pe activitatea psihologilor John Bowlby si Mary Ainsworth asupra teoriei atasamentului. Activitatea a inceput cu Dr. Bowlby in 1950. El a lucrat si cu Dr. Ainsworth, care a facut niste experimente celebre cu copii mici.

Teoria atasamentului sugereaza ca acei copii care dezvolta legaturi puternice cu parintii sau ingrijitorii in primii ani de viata au relatii mai fericite si mai sanatoase pe masura ce imbatranesc. Termenul a fost apoi popularizat de o carte numita Bibila Copilului, care a fost scrisa in 1993 de catre Sears, o famile de profesionisti in domeniul medical.

De ce aleg parintii acest stil?

Parintii si-ar putea dori ca urmasii lor sa fie pozitivi in legatura cu ei insisi si in relatiile lor cu ceilalalti pe masura ce se maturizeaza. Educatia atasament este asociata cu stilul autoritar. Astfel de parinti incearca sa echilibreze marile asteptari pe care le au de la copilul lor cu empatia, iar aceasta comninatie este deseori asociata cu cele mai bune rezultate.

PRO

Acest mediu ofera un paradis sigur de dragoste si respect, in care se pot construi relatiile copilului si in care copilul poate experimenta in siguranta lumea.

 CONTRA

Stilul ar putea fi confundat cu educatia permisiva. De asemenea, este asociat, cumva contrar, cu super-grija, unii sugereaza ca aceasta este o caracteristica a mamelor care nu isi pot lasa copii sa faca singuri primii pasi si primele desprindeti de cuib.. Acest stil a fost numit anti-femimist si traditionalist. Unii spun ca stilul combina rolul femeii cu maternitatea, neefectuand activitatea feminina, dar altii nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

Despre stilurile de parenting mai poti citi:

Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
8 tipuri de tatici: tu de care ai acasa?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2016

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII