19 Motive pentru care copiii adorm greu

19 Motive pentru care copiii adorm greu

19 Motive pentru care copiii adorm greu

Exista multe motive pentru care copiii adorm greu sau se trezesc in timpul somnului. Fie ca sunt bebelusi, prescolari sau adolescenti, somnul este important si trebuie respectat.

Iata care ar fi principalele motive pentru care copilul nu doarme:

De ce adoarme greu copilul?

Exista multe motive pentru care copiii adorm greu sau se trezesc in timpul somnului. Fie ca sunt bebelusi, prescolari sau adolescenti, somnul este important si trebuie respectat. Iata care ar fi principalele motive pentruc are copilul vostru nu doarme:

1. Este prea mic

Bebelusii care adorm imediat cum sunt pusi in pat sunt legendari si greu de gasit. In primele doua luni, nou-nascutii dorm de la 12 la 18 ore pe zi, fara sa aiba un anumit program. In aproximativ trei pana la sase luni, acesta ar trebui sa inceapa sa devina regulat. Intre 3 luni si 1an, copiii au nevoie de un total de 14 la 15 de ore de somn pe zi, inclusiv somnul de dupa amiaza. Pana la 9 luni, 70% - 80% din copii vor dormi "toata noaptea", adica 5-6 ore neintrerupte.

Primul anisor pe luni: Luna: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

2. Dumneavoastra sunteti cel care-l ajuta sa adoarma

Daca parintii leagana copilul ca sa doarma in fiecare noapte, el nu va invata sa adoarma singur. E foarte posibil ca el sa planga ca sa obtina ceea ce vrea - atentia parintilor sai - ca sa poata adormi la loc. Puneti-l in pat atunci cand este somnoros, nu atunci cand doarme. El va deveni propia lui "suzeta" si va invata sa adoarma singur, chiar daca se trezeste in mijlocul noptii.

3. Copilul este prea obosit

Copiii mici si prescolari pot fi iritabili daca nu au dormit suficient - si acest lucru poate determina un copil agitat sa se impotriveasca somnului chiar mai mult. Copiii mici si prescolari au nevoie de 11 pana la 14 ore de somn din cele 24, aceste ore incluzand si somnul de dupa amiaza. La aceasta varsta, este important sa formati copilului un program regulat de culcare, trezire si somn de dupa amiaza, al meselor si al perioadei de joaca.

somn copil

4. Teama de separare

Anxietatea cauzata de separare se poate adauga la problemele dormitului. Vorbitul, cantatul, leganatul, sau o masa prea copioasa, pot transforma aceasta etapa intr-un obicei prost de plimbare in timpul noptii. La aproximativ 6 luni, copilul poate fi incurajat sa adoarma la loc singur. Atata timp cat copilul nu pare bolnav, vorbiti-i incet si mangaiati-l pe spate, dar nu-l luati in brate si nu-l hraniti. O veioza poate ajuta in cazul in care copiii mici se tem de intuneric. Mai cititi si: Probleme legate de somn si Somnul bebelusului sfaturi esentiale

5. Nu are o rutina inaintea somnului

A face aceleasi lucruri in fiecare noapte, inainte de culcare, ajuta copilul sa faca diferenta intre a fi treaz si a fi adormit. Creati o perioada adecvata a ritualului de culcare, care include evenimente cum ar fi o baie, timpul pentru poveste, o gustare usoara, apoi stingerea luminilor. Ritualul trebuie sa fie acelasi in fiecare noapte si sa se incheie intotdeauna in camera copilului dumneavoastra. Expertii sugereaza ca e indicat sa formati acest ritual in momentul in care bebelusul are 4 luni.

6. Se trezeste in timpul noptii

Fie ca este vorba de anxietatea legata de separare, lipsa rutinei, sau doar dorinta de a controla mediul inconjurator, unii copii se opun orei de somn inventand motive sa adoarma cat mai tarziu. Ei ar  putea solicita o poveste in plus, invoca setea sau o excursie la baie. Mergeti in camera lui si fiti stricti, dar linistitori. Vizitele dumneavoastra ar trebui sa fie din ce in ce mai scurte, de fiecare data. Dati-le de ales in ceea ce priveste ordinea activitatilor de dinainte de somn, dar nu si ora de culcare.

7. Nu doarme suficient ziua

Credeti sau nu, daca copiii nu dorm suficient in timpul zilei, au probleme cu somnul de noapte. Cei mai multi copii au nevoie de doua sau trei reprize de somn pe zi. Sugarii au nevoie de cel putin un pui de somn - uneori chiar de doua. Si cei mai multi dintre ei iau un pui de somn dupa-amiaza pana la ora 5. Adaptati-va la starea de spirit a copilului dumneavoastra. Daca este capricios si somnoros, lasati-l sa doarma. Dar nu-i permiteti sa adoarma in apropierea orei somnului de noapte si nici nu sariti peste somnul de dupa amiaza.

8. Apneea il deranjeaza in timpul somnului

Uneori, copiii nu pot dormi din cauza apneei de somn obstructiva - atunci cand caile respiratorii sunt blocate, de multe ori de amigdalele care sunt marite si apar tesuturi nazale, numite polipi. Copiii cu apnee sforaie zgomotos, respira cu dificultate si au un somn agitat. 1 din 100 copii sunt afectati de aceasta boala, cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, atunci cind amigdalele si vegetatiile adenoide au dimensiunile cele mai mari. Tratamentul include interventii chirurgicale sau puteti sa convingeti copilul sa poarte o masca de nas pe timp de noapte. Aflati sfaturile mamicilor despre: Care pot fi cauzele crizelor de apnee ?

9. Sforaitul la copil

Aproximativ 10% din copii sforaie. Ei pot sforai din mai multe motive, cum ar fi: apneea de somn, alergii sezoniere, din cauza unei raceli, sau o deviatie de sept. Daca somnul nu este deranjat, medicul pediatru, probabil, nu va trata sforaitul. Consultati medicul pediatru daca copilul dumneavoastra nu doarme bine din cauza sforaitului sau are probleme de respiratie. Daca sforaitul deranjeaza somnul si nu exista simtome de apnee, el poate fi tratat cu medicamente, cum ar fi un spray nazal cu steroizi pentru a micsora tesuturilor nazale.

10. Cosmaruri si terorile nocturne

Visele urate  sunt de obicei inofensive. Ele tind sa ia sfarsit pana la finalul adolescentei. Daca copilul dumneavoastra are un cosmar, el poate fi foarte speriat,  si poate sa vi-l povesteasca. In timpul terorilor nocturne, un copil poate sa fie ingrozit, desi el isi continua somnul. Dar cand se va trez, nu-si va mai aminti cosmarul. Consolati-va copilul in timpul cosmarurilor. Asigurati-va ca doarme suficient si are o rutina linistitoare inainte de culcare. Consultati medicul pediatru daca visele rele continua.

11. Somnabulismul

Copiii care au cosmaruri, de multe ori sunt somnambuli. Atunci cand acestia sunt doar partial treji, merg, vorbesc, stau pe pat, sau fac alte activitati. Ochii lor pot fi deschisi, dar ei sunt inconstienti. Cei mai multi copii depasesc aceasta stare inainte de adolescenta. Nu treziti un copil somnambul, deoarece s-ar putea sa se sperie. Ghidati-l usor inapoi in pat. Pastrati zona din jurul lui in conditii de siguranta: incuiati usile si puneti portite de siguranta in apropierea scarilor.

12. Alergii, astm si altele

Unele afectiuni medicale pot impiedica copiii sa aiba un somn bun. Nasul infundat de la alergii, raceli, si astmul bronsic pot sa-l faca sa respire cu dificultate. La bebelusi, colicii, refluxul acid, durerile de urechi, sau durerile de dinti, de asemenea, pot duce la un somn defectuos. Medicul pediatru va poate oferi un calmant pentru simptomele acestea pentru a ajuta copilul sa doarma mai bine.

 cititi pe larg: Alergiile la bebelusi si Astmul la copil

13. Medicamentele care il tin treaz

Uneori, medicamentul pe care copilul dumneavoastra il ia pentru a trata o afectiune poate afecta calitatea somnului. Decongestionantele si antihistaminicele folosite in tratarea racelilor sau alergiilor pot provoca un somn agitat. Efectele secundare ale medicamentelor pentru ADD / ADHD includ de multe ori un somn defectuos. In cazul in care medicamentele afecteaza somnul copilului dumneavoastra, discutati cu medicul pediatru despre schimbarea lor, a dozei, sau a momentul administrarii lor.

14. Ceasul biologic al adolescentului

Ciclul de somn al unui adolescent se schimba, facandu-l mai energic seara si mai somnoros dimineata. Intelegeti acest lucru, permitandu-i sa-si faca temele noaptea si doarma mai tarziu dimineata, daca poate. Dar adolescentii au inca nevoie de cel putin opt ore si jumatate de somn. Unele scoli si specialistii in somn incearca sa determine liceele sa inceapa programul mai tarziu, asa incat adolescentii sa fie la scoala in perioada din zi in care ei sunt energici.

15. Incercati o suzeta sau un ursulet de plus

Uneori, copilul este ajutat sa adoarma prin faptul ca are un obiect familiar in preajma sa. Suzeta satisface nevoia bebelusului de a suge si poate induce somnul, chiar si la un copil care este alaptat. Jucarii speciale, cum ar fi paturile de securitate sau animalele de plus pot oferi, de asemenea, confort. Un fond sonor relaxant poate acoperi sunetele care, in mod firesc, ar trezi copilul sau sugarul.

16. Asigurati-i un dormitor mai bun

O camera placuta, poate face un copil sa doarma mai usor. Asigurati-va ca aceasta este intunecata (o veioza mica este OK), iar temperatura ei este confortabila  cat sa nu-i fie nici prea cald nici prea rece unui adult care poarta  maneci scurte. Copiii se simt confortabil in haine usoare, cum ar fi o pijama dintr-o singura bucata. Pastrati linistea in camera. Inchideti usa in cazul in care copilul dumneavoastra poate auzi un televizor sau o alta activitate din alta parte a casei.

17. Stiti cat de mult somn e suficient?

Motaie copilul dumneavoastra la birou? 10% dintre copii sunt atat de obositi, incat adorm in timpul scolii. Scolarii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani au nevoie de cel putin 10 ore de somn pe noapte. Ei ar trebui sa adoarma in jumatate de ora seara si sa se trezeasca cu usurinta dimineata ca sa-si inceapa ziua.

18. O rutina de somn fara ecrane

Cu acces constant la telefoane, computere si jocuri video, adolescentii pot fi tentati sa scrie mesaje, sa vorbeasca pe messenger, sau sa se joace in loc sa doarma.  Dar, ca toti copiii si adultii, adolescentii au nevoie de o rutina de relaxare inainte de culcare. Electronicele interactive care le tin creierul activ, ii vor face sa nu adoarma prea curand. Pastrati televizoarele, calculatoarele si  telefoanele in afara dormitorului si nu lasati adolescentul sa le foloseasca tarziu, noaptea.

19. Copiii, stresul si insomnia

Exista multe motive pentru care copiii adorm greu sau se trezesc in timpul somnului. Desi insomnia poate avea cauze fizice, la copii si adolescenti de multe ori aceasta poate fi cauzata de stres. Acestia se ingrijoreaza, probabil gindindu-se la temele pentru acasa, relatii sau activitatile de a doua zi. Somniferele sunt foarte rar raspunsul acestei probleme. Ajutati-i sa se relaxeze printr-o respiratie adanca si printr-o rutina calma inainte de somn. Ei nu ar trebui sa utilizeze cofeina sau electronicele inaintea orei de culcare.

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Comunitatea Desprecopii si forumul parintilor inteligenti

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

autor: Echipa Desprecopii.com, Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII