Cainii nu au ce cauta pe strada

Cainii nu au ce cauta pe strada

Cainii nu au ce cauta pe strada

  • Cainii nu au ce cauta pe strada. Pana aici toata lumea e de acord. Problemele apar cand o parte dezbat realitatea imediata si solicita masuri de urgenta pentru ca, e clar, cainii nu au ce cauta pe strada ACUM, iar cealalta parte vad rezolvarea intr-un timp indefinit, prin masuri de sterilizare si educarea populatiei.

Cainii nu au ce cauta pe strada. Pana aici toata lumea e de acord. Problemele apar cand o parte dezbat realitatea imediata si solicita masuri de urgenta pentru ca, e clar, cainii nu au ce cauta pe strada ACUM, iar cealalta parte vad rezolvarea intr-un timp indefinit, prin masuri de sterilizare si educarea populatiei.

Dar, cainii musca ACUM. Eu ACUM nu imi pot lasa copilul la joaca in parc, eu ACUM nu pot iesi la plimbare cu cainii personali in lesa pe strada, eu ACUM sunt nevoita sa duc cainii cu masina la veterinar in conditiile in care veterinarul este o strada mai incolo, maxim 200m.

Am copil si doi caini mari (si barbat, dar e irelevanta prezenta lui in discutia de fata). Iubesc animalele, in special cainii. Toata viata am fost (inca mai sunt) model de strange animale bolnave de pe strada (pui sau adulti) si ii repara, sterilizeaza, gaseste stapan. Am pierdut de mult numarul la cati mi-au trecut prin maini si prin casa.

Cativa ani buni am facut voluntariat la adaposturi de caini. Stie cineva, isi poate imagina cum traiesc cainii in acele adaposturi? Ce inseamna un adapost cu... intre 250-500 caini? Ca suprafata ocupata, ca munca necesara? Ce inseamna sa strangi kktul (ma scuzati, dar este o problema reala) de la 250-500 de caini? Ce inseamna sa dai mancare si apa la acesti caini? Si mai ales sa asiguri mancarea si apa acestor caini? Si o asistenta medicala minima? O vreme am crezut, mai aproape de adevar ar fi sa spun ca am sperat ca aceste adaposturi sa treaca de perioada de improvizatie si sa fie niste locuri in care cat de cat sa spui ca acei caini sunt ok. Macar atat, ok. Ce este ok in a sta 4-5-6, chiar mai multi caini intr-un tarc? Oricat ai incerca sa ii pui pe afinitati si suportabilitati tot se bat. Cum iti e sa ajungi sa vezi ca unul din ei a murit batut de ailalti, sfasiat, ca sa fiu mai clara? Ca tu sau x sau y l-ai dus acolo in speranta ca ii va fi mai bine si e putin imprastiat asa... pe cativa metri...

In aceste adaposturi vara mor de cald si de sete, iarna de frig si inzapeziti. Resturile de mancare fac viermi in tarcuri. Voluntarii ajung sambata si duminica sa faca ceva. Foarte putini in cursul saptamanii. Uneori se strang bani sa se plateasca om sa dea apa si mancare. Cat o da si ala, daca o da. Curatenie se face sambata si duminica, daca apuci. La medic ii duci pe aia foarte grav, in rest tratezi ce poti cum poti daca ai cu ce si daca ai bani, in adapost. Care crapa, crapa, asta e.

Nu neg ca am vazut 1, maxim doua adaposturi foarte bine puse la punct, unde cainii sunt bine. Dar restul, sunt cum am descris mai sus. Niste tarcuri improvizate in camp, fara apa curenta, unde o mana de oameni isi dau sufletul si ultimul ban sa faca custi macar, sa asigure o mancare minima, sa plateasca un ingrijitor care sa dea apa, apa adusa in butoaie cu caruta, pana si asta trebuie platit. Cu toate bunele intentii, conditiile sunt groaznice. Pe cainii aia nu i-a intrebat nimeni cum se simt fara vina la puscarie, pentru ca asta sunt aceste adaposturi, niste imense puscarii de caini. Auschwitz-uri pentru caini. Nu e o solutie viabila. Deja toate aceste adaposturi, asa in aceste conditii precare sunt suprapopulate. Voluntarii care se ocupa duc o munca titanica, sisifica si nu se vede. Nu are cum sa se vada. Sunt prea multi.

Sunt de acord ca trebuie educata populatia si trebuie sterilizati toti cainii fara valoare chinologica, dar pana se va ajunge acolo ce facem? Unde ii mai bagam pe astia existentii? Unde, ca nu mai e unde.

Sterilizarea si reintoarcerea in teritoriu nu este o solutie. Cainii musca. E o realitate. Nu toti musca. Si asta e o realitate. Dar nu ai ce sa faci.

Solutia reala este sortarea lor. Ce poti da spre adoptie in timp de 1 luna dai, ce nu... asta e.

Ar trebui sa se mearga mai mult pe parteneriate primarie - ong-uri pentru dublarea echipajelor de hingheri cu personal voluntar sau membri ong-uri, pentru a se asigura prinderea, manipularea si cazarea lor in conditii decente si... cand alta solutie (adoptia de catre cineva) nu e, eutanasierea lor, in conditii decente.

Dupa parerea mea, dupa tot ce am facut eu personal, eu in colaborare cu altii, vazut si trait, alta solutie nu e.
Nu poti obliga pe nimeni sa suporte haite de caini. Nu poti pune in pericol cu buna stiinta viata copiilor sustinand reintoarcerea cainilor pe strazi, sterilizati sau nu, numai in ideea ca oricum apar altii.

Pai sigur ca apar altii, altii pe langa cei existenti, ca rata mortalitate naturala/nastere nu este deloc suficienta sa imputineze populatia canina de pe strazi intr-un timp rezonabil.

Nu ai cum sa gestionezi situatia cu atatia caini pe strazi.
Sa o gestionezi real. Ca nu mai stii, care e sterilizat si care nu, care a aparut nou si care nu. O sa ziceti, cei/cele implicati/implicate ca exista protectori de zona care stiu in principiu ce au "in batatura". In realitate nu stiu. Ce faci? Iei la mana periodic toti cainii din cartier sa vezi care e si care nu e sterilizat? Si nu imi spuneti ca au crotal in ureche. Crotalul ala in timp se pierde.

Abia cand nu mai exista caini pe strazi poti incepe o gestionare reala a situatiei.

Si nu, nu poti sa astepti. Acel copilas mort nu mai are timp sa astepte. Nu mai are timp deloc. Peste 20 de ani nu va merge pe strada si va zice, da! iata ca a dat roade campania sterilizare-returnare. Peste 20 de ani acel copil va fi putrezit in pamant si doi parinti, imbatraniti inainte de vreme, inca vor privi o fotografie si isi vor spune: poate acum s-ar fi insurat, poate acum ar fi avut si el copilul lui... poate... Pentru acel copil totul s-a terminat. Crud si crunt. Nu a fost vina lui. El numai a trebuit sa ispaseasca balbele acestei societati.
Nu am scris ce am scris cu usurinta.

Redactor: membru desprecopii.com carmencat - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va invitam sa cititi si sa comentati articolul la subiectul de pe forum AICI

Despre parabeni  si mai ales, despre produse fara parabeni, cititi

Creme de fata fara parabeni 
lapte de corp fara parabeni 
Deodorante bio - fara aluminiu si parabeni 
ce cosmetice sa CUMPARAM 

Citeste informatiile de la Familia Verde DC (pentru familiile interesate de problemele ecologice cu care se confrunta sanatatea lor):

Va recomandam sa mai cititi: Sanatatea familiei:

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Bolile copilului

  • Otita la copil 
  • Oreionul la copil 
  • Rubeola 
  • Alergiile 
  • Viermi si paraziti
  • Anemia la copil 
  • Varicela sau varsatul de vant 
  • Enurezisul sau cand copilul  face pipi pe el" 
  • Meningita la copil 
  • Pojarul (rujeola) la copil 
  • Rahitismul la copil 
  • Obezitatea la copil 
  • Apendicita la copil 
  • Pneumonia la copil
  • ADHD-ul la copil (deficit de atentie/ hiperactivitate impulsivitate)
  • Conjunctivita la copil 

    Toate bolile copilului aici >


  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII