Atacul de panica

Atacul de panica

Atacul de panica

  • Despre atacul de panica expertii spun ca ele sunt rezultatul unui raspuns la "lupta sau zbor", in care organismul este inundat cu adrenalina - hormonul stresului, care creste numarul batailor inimii si tensiunea arteriala. Respiratie rapida, dureri in piept, transpiratii, bufeuri de caldura sau frig si amorteala in maini, picioare sau in alte parti ale corpului - sunt cateva dintre simptomele terifiante ale unui atac de panica.

Atacul de panica, simptome
Cauza atacului de panica
Terapia comportamentala de investigatie a anxietatii
Identifica cauza atacului de panica
Respiratia din abdomen
Nu uitati: nu veti muri
Gasiti-va la un loc fericit
Acceptati faptul ca atacurile se pot repeta
Despre sanatate, merita sa cititi si:
Grup de suport pentru tratarea atacului de panica


Atacul de panica, simptome

Respiratie rapida, dureri in piept, transpiratii, bufeuri de caldura sau frig si amorteala in maini, picioare sau in alte parti ale corpului - sunt cateva dintre simptomele terifiante ale unui atac de panica.

Unul din zece dintre noi vor experimenta asa ceva la un moment dat, sustin cei de la Colegiul Regal al Psihiatrilor, si multi pretind ca se simt ca si cum sunt pe cale sa moara sau sa innebuneasca. Dar ele pot fi depasite cu unele exercitii terapeutice ...

Cauza atacului de panica

Desi nu se stie de ce apar atacurile de panica, expertii cred ca ele sunt rezultatul unui raspuns la "lupta sau zbor", in care organismul este inundat cu adrenalina - hormonul stresului, care creste numarul batailor inimii si tensiunea arteriala.

Acesta este raspunsul fizic al corpului gata de actiune in fata pericolului. Intr-un atac de panica, cu toate acestea, debutul este abrupt, fara vreo avertizare prealabila.

Cu o durata de aproximativ 20 de minute, acestea pot aparea sporadic , si pentru nici un motiv, dar sunt un simptom de tulburare de anxietate, o afectiune care tine de sanatatea mintala, caracterizata prin sentimente irationale coplesitoare de tensiune, incertitudine si teama.

Terapia comportamentala de investigatie a anxietatii


O forma de consiliere cunoscuta sub numele de terapia cognitiv comportamentala (CBT) este acceptata ca standardul de aur al tratamentului pentru anxietate, si eficienta pentru 70 - 90% dintre pacienti.

Aceasta poate reduce atacurile de panica printr-un control al simptomelor timpurii, sau le face sa dispara instantaneu, in functie de severitate.

Spre deosebire de alte tratamente, cum ar fi psihoterapia, CBT se axeaza pe dificultatile cu care o persoana se confrunta in prezent, mai degraba decat cele din trecutul lor, incurajand-o sa identifice si sa preia controlul asupra proceselor de gandire care declanseaza atacurile.

Identifica cauza atacului de panica

Claire Taylor, specialist psihoterapeut si CBT, spune ca exista multe tehnici CBT, pe care le puteti incerca la domiciliu pentru a atenua atacurile de panica. Prima etapa este identificarea si intelegerea naturii problemei.

"Atacurile de panica pot fi legate de o trauma - de la perioada de doliu sau de intimidare in urma unui incident ", spune ea. "Am tratat un star de rugby, care a suferit un atac de astm intr-o "gramada ordonata" in urma caruia a ajuns la spital. El a devenit atat de speriat de posibilitatea de a mai avea un alt atac in acea situatie, incat a suferit atacuri de panica atunci cand se gandea la rugby - irational, dar ii distrugea viata."

Dupa un atac, bolnavul trebuie sa se gandeasca si sa analizeze ceea ce s-a antamplat, privind problema intr-un mod pozitiv. Pentru jucatorul de rugby acest lucru a insemnat sa se gandeasca la cate sute de gramezi participase fara a avea un atac de astm. Totul consta in minimalizarea problemei.

Respiratia din abdomen

Cei mai multi oameni primesc semne de avertizare ca un atac este pe cale sa se intample, inclusiv batai rapide ale inimii, dezorientare si  nevoia de a iesi din indiferent de locul unde se afla.

Potrivit lui Taylor, respiratia controlata este cheia in acest moment. O rata a respiratiei normale pentru un adult la repaus este de la 8 la 16 respiratii pe minut. Dar intr-o stare de anxietate sporita, vom avea respiratii rapide, profunde.

Mai cititi si: anxietate si atacuri de panica in sarcina

Acest lucru este uneori numit hiperventilatie si duce la niveluri scazute de dioxid de carbon in sange, care cauzeaza multe dintre simptomele unui atac de panica.

"Cei care sufera ar trebui sa puna o mana pe piept si una pe stomac " spune Taylor. "Pe masura ce respira, pieptul ar trebui sa ramana nemiscat, in timp ce stomacul este impins afara, numarand rar pentru a expira mai mult timp decat inspira."

Nu uitati: nu veti muri

"Atunci cand se intampla un atac, este important sa va controlati gandurile imediat", spune Taylor. "Repetati o mantra simpla, cum ar fi: inima mea se va opri din galop, nu am de gand sa mor, eu pot depasi acest moment."

Gasiti-va la un loc fericit

Intre atacuri, pastrarea unui jurnal al starii de spirit si al gandirii va ajuta la o schimbare de gandire pozitiva.

"Scrieti o lista de persoane, lucruri sau amintiri care va fac fericit. Ar putea fi un loc care are amintiri frumoase, unde v-ati simtit puternic. Cititi aceasta lista dimineata si seara. "Cu cat va genera mai multa energie pozitiva, cu atat probabilitatea de a avea un atac de panica va scadea.

Nu va bazati pe "carje"

Nicola Turner, psiholog clinician specializat in CBT, spune ca exista, de asemenea, tehnici care pot reduce riscul unui atac.

"Stresul poate provoca atacuri de panica si teama de a avea un alt atac poate deveni mai mare decat anxietatea in sine, deci relaxarea este cheia", spune ea. "Fiti constienti de tensiunea din corpul dumneavoastra."

"Multi oameni evita sa mai socializeze, evitand locurile in care au suferit atacurile de panica, sau se inarmeaza cu "carje" (cum ar fi punga de hartie) - in cazul in care un atac de panica urmeaza sa se intimple. Ii incurajez sa elimine aceste "carje" si sa revina la locul atacului, concentrandu-se pe respiratie si afirmatii pozitive pentru a spori increderea.

Acceptati faptul ca atacurile se pot repeta

"Chiar si atunci cand simptomele  sau atacurile sunt sub control, nu trebuie sa renuntati la tehnicile CBT, deoarece acestea se pot repeta", spune Nicky Lidbetter, clinician. "Ajustarile in stilul de viata sunt, de asemenea, vitale. Prea multa cofeina si zaharul din dieta creeaza valori ale glicerinei instabile, care pot provoca un atac de panica. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat este foarte importanta, ca un exercitiu de utilizare la maximum, consolidant a starii de spirit pozitiva, si crestere a stimei de sine. Lipsa acestora duce de cele mai multe ori la multe tulburari de anxietate."

Despre sanatate, merita sa cititi si:

Ce poate și ce nu poate descoperi testul Babeș-Papanicolau

Ce poate și ce nu poate descoperi testul Babeș-Papanicolau

Testul Babes-Papanicolau consta in recoltarea, cu ajutoul unei periute speciale, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Celulele sunt trimise apoi la laborator si verificate pentru a…

Ce este candidoza și cum știu ca o am ?  Simptome și remedii

Ce este candidoza și cum știu ca o am ? Simptome și remedii

Candidoza este o infecție fungică cauzată de creșterea excesivă a unui tip de ciuperci numit Candida. Candida este o ciupercă naturală care se găsește…

Barbatii sunt vinovati de menopauza femeilor?

Barbatii sunt vinovati de menopauza femeilor?

Desi ar putea parea o intrebare cel putin bizara, se pare ca nu e deloc asa, daca ar fi sa ne luam dupa ultimele cercetari pe marginea unui subiect pe cat de controversat pe atat de studiat de catre…


Va recomandam sa mai cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti) 

 Comunitate, grup de suport

Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.


autor:  redactor desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII