Topul aditivilor alimentari de evitat

Topul aditivilor alimentari de evitat

Topul aditivilor alimentari de evitat

  • Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat produselor alimentare pentru a schimba culoarea acestora, de a o pastra, pentru a preveni rancezirea lor, pentru a pastra grasimile emulsionate, precum si pentru mentinerea produsele alimentare organic stabile.

Topul aditivilor alimentari de evitat


Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat in produsele alimentare
pentru a schimba culoarea acestora, de a o pastra, pentru a preveni rancezirea lor, pentru a pastra grasimile emulsionate, precum si pentru mentinerea produsele alimentare organic stabile. Cele mai multe dintre substantele chimice sunt compusi sintetici, unele cu efecte negative asupra sanatatii.

Insa, mai important, nu stim cu adevarat ce consecinte apar pe termen lung vizand consumatorii acestora.

O gospodarie tipica americana cheltuieste aproximativ 90% din bugetul lor dedicat alimentelor, pe produsele alimentare prelucrate, fiind in acest fel expusi la o multime de aditivi alimentari artificiali, dintre care multi ce pot provoca consecinte grave la adresa sanatatii.

Unii aditivi alimentari sunt mult mai periculosi decat altii. Iata un top 10 al aditivilor alimentari de evitat:

Indulcitorii artificiali
Aspartamul se gaseste in alimente etichetate "dietetice" sau "fara zahar". Aspartamul este un agent cancerigen si pe seama sa sunt puse mai multe rapoarte de reactii adverse decat toate celelalte produse alimentare si aditivi alimentari la un loc. Poate produce efecte neurotoxice, cum ar fi ameteli, dureri de cap, confuzie mentala, migrene, si convulsii. Evitati-l daca suferiti de astm bronsic, rinita (inclusiv febra fanului), sau urticarie. Acesulfam-K, un indulcitor artificial descoperit relativ nou in bunurile de copt, guma si gelatina, nu a fost testat si a fost legat de tumorile renale. Cititi si: Cele mai rele 10 surse de aspartam

Il gasiti in: sucuri dietetice sau fara zahar, cum ar fi Diet Coke, Coca-Cola Zero, jello, deserturi, guma fara zahar, amestecuri de bautura, bunuri de copt, indulcitorii de masa, cereale, bomboane mentolate, budinca, Kool-Aid, Ice Tea, vitamine masticabile, pasta de dinti.
 

Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza
(HFCS) este un indulcitor artificial foarte rafinat, care a devenit sursa de calorii #1 in America. Se gaseste in aproape toate alimentele procesate. Creste nivelul de colesterol "rau", si contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat, printre alte efecte nocive.

Il gasiti in: alimentele prelucrate, paine, bomboane, iaurturi aromatizate, sosuri pentru salate, conserve de legume, cereale.

Monoglutamat de sodiu
MSG este un aminoacid folosit ca potentiator de aroma in supe, sosuri pentru salate, chipsuri, intrari congelate, alimente si multe restaurante. MSG este cunoscut ca un excitotoxin, o substanta care stimuleaza celulele pana la punctul de deteriorare sau de deces.

/Images/alimentatie-chinezesc.jpg

Studiile arata ca un consum regulat de MSG poate duce la efecte secundare adverse, care includ depresie, dezorientare, leziuni oculare, oboseala, dureri de cap, si obezitate. MSG afecteaza caile neurologice ale creierului si decupleaza functia  "Sunt plin" -  care explica efectele de crestere in greutate.

Il gasiti in: mancarea chinezeasca (Sindromul restaurantului chinezesc) snacks-uri multe, chips-uri, prajituri, condimente, cele mai multe produse Campbell Soup, mese congelate.
 

Grasimi trans
Grasimile trans sunt utilizate pentru a imbunatati si extinde termenul de valabilitate al produselor alimentare si sunt printre cele mai numeroase substante periculoase pe care le puteti consuma. Numeroase studii arata ca grasimile trans cresc nivelurile de colesterol "rau" in timp ce scad HDL - colesterolul ("bun"), cresc riscul de atacuri de cord, al bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale, si contribuie la cresterea inflamatiei, diabetului si al altor probleme de sanatate.

Il gasiti in: margarina, chips-uri si biscuiti, produse de patiserie, fast-food

Colorantii alimentari comuni

Studiile arata ca colorantii artificiali care se gasesc in sucuri, in sucurile de fructe si sosuri pentru salate, pot contribui la aparitia problemelor de comportament la copii si pot conduce la o reducere semnificativa a IQ-ului. Studiile pe animale au legat colorantii de cancer. Fereste-te de acestia:

Albastru #1 si #2 Albastru
Interzis in Norvegia, Finlanda si Franta. Poate provoca daune cromozomiale

Il gasiti in: bomboane, cereale, bauturi racoritoare, bauturi sportive si alimente pentru animale de companie

Colorant Rosu #3 (de asemenea, Rosu #40)
Interzis in 1990, dupa 8 ani de dezbateri de la utilizarea in multe alimente si produse cosmetice. Acest colorant continua sa fie pe piata pana in prezent!  A fost dovedit a cauza cancer tiroidian si anomalii cromozomiale la animalele de laborator, poate de asemenea interfera cu impulsurile nervoase ale creierului.

Il gasiti in: cocktailul de fructe, maraschino, se amesteca in placinta cu cirese, inghetata, bomboane, produse de panificatie si multe altele!
 
Galben #6 si Tartrazina galbena
Interzis in Norvegia si Suedia. Creste probabilitatea aparitiei tumorilor la nivelul glandei suprarenale la animalele de laborator, poate provoca daune cromozomiale.

Il gasiti in: branza americana, macaroane si branza, bomboane si bauturi carbogazoase, limonada si mai multe!

Sulfitul de sodiu
Conservant folosit in vinificatie si alte alimente procesate. Potrivit FDA, aproximativ unul din 100 de oameni este sensibil la sulfiti in alimente. Majoritatea acestor persoane sunt astmatice, sugerand o legatura intre astm si sulfiti. Persoanele care sunt sensibile la sulfit pot experimenta dureri de cap, probleme de respiratie, si eruptii cutanate. In cazurile severe, sulfitii pot provoca moartea prin inchiderea cailor respiratorii cu totul, ceea ce duce la stop cardiac.

Il gasiti in: Vin si fructe uscate
 

Nitrat de sodiu / nitrit de sodiu
Un conservant comun, de obicei, adaugat in carnea procesata, cum ar fi salamul, sunca, hot dogs, carne de vita, crenvusti. Studiile au legat nitratul de sodiu la diferite tipuri de cancer.

Il gasiti in: mezeluri, cum ar fi carnea slanina, sunca si salam, hot dog, tot ce este afumat.
 

BHA si BHT
Butilatul hidroxianisol (BHA) si butilatul hidroxitoluen (BHT) sunt conservanti gasiti in cereale, guma de mestecat, chips-uri de cartofi, si uleiuri vegetale. Acest conservant comun impiedica alimentele de la schimbarea culorii, modificarea aromei sau rancezire. Afecteaza sistemul neurologic al creierului, modifica comportamentul si are potentialul de a cauza cancer. BHA si BHT sunt oxidanti care sunt cauzatori de cancer, compusi reactivi in corpul dumneavoastra.

Il gasiti in: fulgi de cartofi, guma, cereale, mezeluri congelate, orez imbogatit, untura, bomboane, jeleu
 

Dioxidul de sulf
Aditivii de sulf sunt toxici in UE si in Statele Unite ale Americii, folosirea lor pe fructe si legume proaspete este interzisa. Reactiile adverse includ: probleme bronsice in special la persoanele predispuse la astm, hipertensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta), inrosirea fetei, senzatie de furnicaturi sau soc anafilactic. Este, de asemenea un fapt deja cunoscut ca distruge vitaminele B1 si E. Nu este recomandat pentru consum de catre copii. Organizatia Internationala a Muncii recomanda evitarea E220 daca suferiti de bronsita, conjunctivita, emfizem, astm bronsic, boli cardiovasculare.

/Images/alimentatie-fructe-uscate.jpg

Il gasiti in: bere, bauturi racoritoare, fructe uscate, sucuri, siropuri, vin, otet, produse din cartofi
 

Bromat de potasiu
Un aditiv utilizat pentru a creste volumul in unele produse de panificatie, paine, bromatul de potasiu provoaca cancer la animale. Chiar si in cantitati mici in paine poate crea probleme.

Il gasiti in: Paine

Ce puteti face pentru a va proteja?
Selectati fructe si legume organice ori de cate ori este posibil. Spalati sau cojiti produsele non-organice.
 
Alegeti fructe si legume de sezon. Acest lucru inseamna ca expunerea la substantele chimice utilizate pentru a intarzia maturarea, pentru prelungirea duratei de viata, pentru pastrarea culorii, etc, va fi limitata.

Suplimentati dieta cu nutrienti antioxidanti, cu vitaminele A, C, si E, precum si zinc si seleniu, minerale, deoarece procesul de dezintoxicare a pesticidelor implica aceste substante nutritive.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

23 de fapte despre alimente

23 de fapte despre alimente

Nu sunteti curiosi cine a dat numele fructului "kiwi" si ce este de fapt uleiul de canola? Aflati toate acestea si multe alte fapte despre diverse alimente citind in continuare:

Top 7 alimente esentiale pentru femei

Top 7 alimente esentiale pentru femei

Regimul alimentar echilibrat este piatra de temelie a unei vieti sanatoase pentru toata lumea, dar uneori, dieta difera de la barbati la femei.

Adevăruri esențiale despre grăsimi - pentru o alimentație sănătoasă

Adevăruri esențiale despre grăsimi - pentru o alimentație sănătoasă

Dacă nu știi cum să abordezi rapoartele contradictorii privind pericolele grăsimilor pentru sănătate sau te simți vinovată pentru dragostea ta pentru alimentele…

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII