De ce ADHDul ar trebui tratat fara medicamente: parerea specialistilor

De ce ADHDul ar trebui tratat fara medicamente: parerea specialistilor

De ce ADHDul ar trebui tratat fara medicamente: parerea specialistilor

Este ADHDul o boala ce necesita medicamente sau poate fi tratata cu ajutorul unei abordari integrative de tratament?

Nu - nu exista o boala reala cu numele de ADHD. Unii copii sunt activi, altii sunt introverti, alti copii sunt visatori, alti copii sunt curajosi si le place riscul... unii copii sunt dramatici, altii sunt spectatori. Unii copii sunt impulsivi, altii rezervati - unii sunt lideri altora le place sa fie condusi - unii sunt spertivi, altii sunt ganditori. De ce trebuie sa cadem in plasa de a crede ca toti copiii ar trebui sa fie la fel ?

De ce ADHDul ar trebui tratat fara medicamente: parerea specialistilor.

- veti citi:
ADHD un diagnostic care se da prea frecvent copiilor
Este totusi ADHD-ul o afectiune reala?
De ce ADHDul nu ar trebui sa fie tratat cu medicamente
Motive pentru a nu folosi medicamente in tratarea ADHDului
Tramentul ADHD fara medicamente
Despre ADHD pe larg

Tulburarea hiperactiva cu deficit de atenție, ADHD (acronimul locuțiunii din engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o tulburare psihiatrică, de neuro-dezvoltare, care afectează mai ales copiii și se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni. ADHD-ul este un cuvand care a aparut in vocabularul parintilor in ultimii 18 ani.

ADHD un diagnostic care se da prea frecvent copiilor

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta. Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului. Unii parinti nu accepta pur si simplu ideea ca manifestarile neobisnuite ale propriului copil sunt semnul unei boli, altii, coplesiti de diagnostic, nu reusesc sa se adapteze situatiei asa cum ar trebui. Si totusi este ADHD cu adevarat o afectiune sau e cumva produsului unei campanii facute de unele companii farmaceutice care vand medicamente sedative pentru copii?

Este totusi ADHD-ul o afectiune reala?

Nu - nu exista o boala reala cu numele de ADHD. Unii copii sunt activi, altii sunt introverti, alti copii sunt visatori, alti copii sunt curajosi si le place riscul... unii copii sunt dramatici, altii sunt spectatori. Unii copii sunt impulsivi, altii rezervati - unii sunt lideri altora le place sa fie condusi - unii sunt sportivi, altii sunt ganditori. De ce trebuie sa cadem in plasa de a crede ca toti copiii ar trebui sa fie la fel ? Robert Berezin - profesor la Harvard  si autorul cartii: Psychotherapy of Character: The Play of Consciousness in the Theater of the Brain

De ce ADHDul nu ar trebui sa fie tratat cu medicamente

Ziarul american The Wall Street Journal a publicat recent o dezbatere a unei intrebari care apare tot mai des in randul specialistilor" Nu cumva ADHD-ul este tratat inutil cu medicamente?

Iata ce spune dna Dr. Sanford Newmark, MD, un medic pediatru care s-a dedicat studiului ADHDului la copii:

Mi-am petrecut ultimii 15 ani din cariera mea medicală tratând copii cu tulburare de deficit de atenţie/hiperactivitate (ADHD) folosind o abordare integrativă, medicaţia fiind mai degrabă o ultimă opţiune, şi nu prima.

Deşi multe familii consideră că aceasta este mai degrabă o abordare raţională, unii parinti s-ar putea intreba totusi: „De ce să mă deranjez? În mod evident, aceste medicamente funcţionează şi, prin urmare, ar trebui să fie prima opţiune de tratament pentru orice copil cu ADHD. In mod evident, acesti nu cunosc toate detaliile...”  Iata care sunt punctele ei de vedere:

Motive pentru a nu folosi medicamente in tratarea ADHDului

Există cel puţin trei motive foarte bune pentru a nu apela imediat la medicamente in cazul ADHD. 

Dovezile cercetărilor de până acum sprijină doar faptul că medicamentele pentru tratament pentru ADHD -  funcţionează bine pe termen scurt, în aproximativ 70% din cazuri.

Cercetările pe termen lung care s-au efectuat până acum – şi care sunt foarte puţine – nu au reusit sa gaseasca beneficii pe termen lung ale utilizării medicaţiei. De fapt, cel mai mare studiu pe termen lung a arătat că beneficiile tratamentului medicamentos al ADHD dispar complet în trei ani.

Tratamentul are efecte secundare la copii

La mulţi copii există semnificative efecte secundare. Unele sunt efecte psihice şi fiziologice clare, precum halucinaţii, ticuri şi pierdere în greutate. De asemenea, există şi efecte secundare mai subtile, precum depresia sau o „pierdere a bucuriei”. Am avut mulţi părinţi care mi-au spus că medicamentul funcţiona, însă că el sau ea „nu mai era copilul meu de altădată.”

Nu ştim care sunt efectele pe termen lung a medicamentelor stimulatoare asupra creierului în dezvoltare. Când medicamentele psihotrope, care au efecte semnificative asupra echilibrului neurotransmiţătorilor, sunt administrate unui creier în curs de dezvoltare, va exista un efect asupra modului în care se dezvoltă creierul. Deşi ştim că nu par a exista efecte dramatice pe termen lung, cum ar fi leziuni renale, hepatice sau psihoză, în realitate nu există studii care să vizeze efectele mai subtile. Întrebarea interesantă este dacă acei copii care iau medicamente stimulatoare de la vârsta de 6 ani la 18 ani sunt mai mult sau mai puţin predispuşi să aibă ADHD odată ce îşi vor opri medicamentaţia. Răspunsul la această întrebare este necunoscut.

Tramentul ADHD fara medicamente

Următoarea întrebare logică este dacă există tratament e eficiente non-farmaceutice pentru ADHD?  Răspunsul este un da foarte clar. Ele nu sunt eficiente pentru orice copil sau adult cu ADHD, dar sunt eficiente pentru majoritatea dintre ei.

Voi aborda pe scurt intervenţiile cel mai bine cunoscute şi cercetate - dar trebuie sa spun de la inceput: Cel mai bun tratament integrativ pentru ADHD este să nu supradiagnostichezi problema! Acesta ar fi subiectul unei probleme complet diferite, însă cred, şi dovezile confirmă, că mult din „epidemia” noastră de ADHD este cauzată de diagnosticul greşit şi de o lipsă de înţelegere a variabilităţii normale a comportamentului şi a dezvoltării copilăriei.

Având în vedere faptul că un copil are ADHD, care sunt părţile importante ale unei abordări integrative de tratament?

Întrucât o astfel de metodă înseamnă luarea în considerarea a tuturor aspectelor legate de viaţa şi mediul unui copil, mai degrabă decât simpla tratare a unui set specific de simptome, există multe domenii ce trebuiesc luate în considerare. Acestea sunt cele pe care eu le folosesc cel mai adesea.

Nutriţia:

Există dovezi ample că nutriţia joacă un rol semnificativ în prezenţa şi severitatea ADHD la copil. În primul rând, repetate studii, cel mai recent fiind cel din Lancet, din 2017, arată că o proporţie semnificativă de copii cu ADHD răspund pozitiv la o alimentatie speciala. Această nu se bazează pe alergiile la imunoglobulina E, pe care, de obicei, nu le au. Cele mai frecvente alimente întâlnite care nu priesc copiilor sunt glutenul şi lactatele, dar şi ouă, soia, porumb şi nuci. Dieta de eliminare a avut succes la o proporţie semnificativă  din pacienţii mei.

În al doilea rând, nutriţia de bază este importantă. Consumul alimentelor bogate în zahăr, carbohidraţii rafinaţi şi grăsimile pot duce la creşteri ale nivelului de zahăr din sânge, care rezultă în hiperactivitate crescută şi atenţie scăzută.  Cu privire la culorile artificiale şi alţi aditivi s-a arătat că măresc hiperactivitatea şi scad atenţia chiar şi la copiii normali. În Europa, dovezile sunt considerate suficient de puternice încât să determine ataşarea unei etichete de avertizare pe produsele cu anumiţi coloranţi artificiali. Îmbunătăţirea nutriţiei de bază are adesea un efect extrem de pozitiv asupra simptomelor ADHD. Citeste Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata

Acizii graşi Omega-3:

Cercetările au arătat că minorii cu ADHD au niveluri scăzute de Omega-3 în sânge. Motivul pentru acest fapt este necunoscut. Au fost efectuate mai multe studii care au examinat dacă suplimentele de Omega-3 ar putea îmbunătăţi simptomele ADHD. Cele mai multe dintre acestea au arătat rezultate pozitive, altele însă nu.
Cu toate acestea, o meta-analiză din 2011 a ajuns la concluzia că tratamentul cu acizi graşi Omega-3 a fost „eficientă modest” în tratarea ADHD – de fapt, a fost eficientă 40%, întocmai ca tratamentele stimulatoare. Acest lucru este foarte bun pentru un supliment cu efecte secundare minime şi alte beneficii pentru sănătate. Citeste Importanta Omega 3 pentru copilul tau

Fier şi Zinc:

O serie de studii au arătat că copiii cu ADHD au niveluri scăzute de feritină, în comparaţie cu copiii care nu suferă de ADHD. Analiza funcţională a arătat metabolismul anormal al fierului  la copiii cu ADHD. Un studiu a arătat efecte pozitive în tratarea copiilor cu ADHD, însă la aceia la care feritina era mai mică de 30 cu suplimente de fier. De notat este că aceşti copii au feritină scăzută, însă, în general, nu sunt anemici. Citeste 22 Alimente bogate in fier pentru bebelusi si copii

Zincul a fost, de asemenea, studiat la copiii cu ADHD. Rezultatele au variat, însă câteva studii axate pe deficitul de zinc la copii au arătat rezultate pozitive. Un studiu interesant a arătat că adăugarea de zinc a redus doza necesară de stimulent cu 37%. Eu verific întotdeauna nivelurile de feritină şi zinc la copiii cu ADHD. Citeste Cand are nevoie un copil de suplimente de vitamine?

Somnul:

Somnul este foarte important pentru tulburarea ADHD. Apneea de somn trebuie să fie întotdeauna luată în considerare, iar lungimea şi calitatea somnului copilului sunt foarte importante. În societatea noastră mulţi copii nu dorm suficient, iar acest lucru are consecinte majore negative pentru dezvoltarea creierului lor. Citeste Somnul face copiii mai inteligenti

Parenting:

Cred cu tarie ca stilul de parenting are un impact major asupra gravităţii simptomelor ADHD ale copilului. Mulţi părinţi întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte natura frustrantă, imprevizibilă şi adesea împotrivitoare a comportamentului copiilor lor. Părinţii pot fi prinşi într-un ciclu de furie şi negativitate, care are un impact foarte dăunător asupra performanţei copilului. Citeste Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului

Neurofeedback-ul EEG:

Majoritatea copiilor cu ADHD au pattern-uri anormale ale undelor cerebrale, cu un raport scăzut între undele beta şi theta. Un test de diagnostic care măsoară acest lucru a fost licenţiat de in Statele Unite in 2017. Lucrul fascinant este că acum copiii pot schimba aceste tipare ale undelor cerebrale folosind această tehnică de biofeedback. Dovezile care sprijina aceasta cercetarea sunt puternice. Din păcate, în acest moment, tehnica este prea scumpă pentru multe familii.

Alte Modalităţi „Alternative”:

Tratamente alternative precum medicina chinezească, homeopatia şi diferite tipuri de medicină energetică pot fi utilizate in tratamentul integrativ al ADHDului, însă în acest moment există puţine cercetări care să le sprijine.

Concluzia medicului cercetator

În concluzie, tratamentul non-farmaceutic pentru ADHD are o bază rezonabilă de dovezi şi l-am gasit eficient pentru mulţi copii. Intervenţiile specifice alese ar depinde de fiecare copil şi familie în parte, luându-se în considerare interesele şi resursele lor. Această abordare poate avea aspecte foarte benefice, indiferent dacă, în cele din urmă, un psihostimulant este considerat a fi necesar sau nu. 

Despre ADHD  - mai citeste

Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte
ADHD: ar putea avea copilul meu ADHD?
Are ADHD sau copilul e doar imatur?

> si mai multe despre ADHD la copil in sectiunea speciala: ADHDul la copil - ghid complet

Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD - forumul parintilor cu copilasi diagnosticati cu ADHD

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii, toate drepturile rezervate 2018

1. Sanford C. Newmark, MD, is the head of the Pediatric Integrative Neurodevelopmental Program at the Osher Center for Integrative Medicine at the University of California, San Francisco. He is also the author of the book ADHD Without Drugs — A Guide to the Natural Care of Children with ADHD.
2. Psychologie Magazine - Olanda 2018
3. ADHD Without Drugs - A Guide to the Natural Care of Children with ADHD ~ By One of America's Leading Integrative Pediatricians Paperback – April 30, 2010
by Sanford Newmark MD (Author)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII