Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata

Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata

Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata

  • Alimentatia este un factor important in controlarea simptomelor ADHD. Nu exista un aliment minune sau o vitamin magica ce tempereaza impulsivitatea, hiperactivitatea sau deficitul de atentie, insa studiile arata ca evitarea anumitor alimente nesanatoase si consumul altora, sanatoase, influenteaza pozitiv comportamentul copilului cu ADHD.

Alimentatia si ameliorarea simptomelor ADHD

Alimente interzise copiilor cu ADHD
Alimente sanatoase care diminueaza efectele ADHD
Iata cateva sfaturi de urmat

Alimentatia este un factor important in controlarea simptomelor ADHD. Nu exista un aliment minune sau o vitamin magica ce tempereaza impulsivitatea, hiperactivitatea sau deficitul de atentie, insa studiile arata ca evitarea anumitor alimente nesanatoase si consumul altora, sanatoase, influenteaza pozitiv comportamentul copilului cu ADHD.

Fiind din ce in ce mai raspandita in randul copiilor, ADHD este tratata, de obicei, cu ajutorul medicamentelor si al terapiei comportamentale ce vizeaza adaptarea la o anumita rutina zilnica. Cu toate acestea nici parintii, nici doctorii, nu sunt in general foarte incantati de o terapie medicamentoasa, preferand sa gaseasca alternative cat mai naturale care sa amelioreze simptomele ADHD. In mod normal, o dieta speciala pentru un copil care este afectat de ADHD ar trebui sa ajute creierul sa depaseasca mai usor anumite efecte negative ale simptomelor bolii. Dieta include deopotriva indicatii in ceea ce priveste alimentele ce trebuie consumate, suplimentele necesare, precum si indicatii legate de alimentele interzise.

Alimente interzise copiilor cu ADHD

Studiile arata ca anumite alimente nesanatoase, sporesc efectele simptomelor ADHD, creand o predispozitie a copiilor catre acest sindrom. Printre acestea se numara alimentele de tip fast-food, carnea rosie, carnea procesata, chipsurile din cartofi, alimentele cu continut ridicat de grasime, bauturile racoritoare.

 /Images/alimentatie-adhd-coloranti.jpg

Dieta Feingold, propusa in 1975 de catre alergologul Benjamin Feingold, este una dintre cele mai stricte ce se recomanda adesea copiilor cu ADHD. Ea se bazeaza de ideea ca aromele, colorantii si conservantii artificiali din alimente duc la hiperactivitate si de aceea alimentele ce le contin trebuie eliminate din dieta zilnica.  Alte diete recomanda eliminarea totala din alimentatia copiilor cu ADHD a zaharului si a cafeinei. Pe de alta parte, exista studii care arata ca mici cantitati de cafeina pot ajuta la indepartarea unor simptome ale ADHD.

Specialistii avertizeaza insa ca eliminarea din dieta a anumitor alimente sau adoptarea unor diete hipoalergenice nu sunt intotdeauna folositoare. Eliminarea lactatelor, a zaharului etc. nu face decat sa consume nervi sit timp pentru a gasi alternative si ar trebui pusa in practica numai in cazurile in care se dovedeste concret ca exista reactii adverse fata de aceste alimente. Ceea ce ar trebui, in schimb, sa faca orice parinte, este urmarirea dietei copilului si a reactiilor acestuia la anumite alimente. In functie de aceste reactii trebuie eliminate sau nu anumite alimente din dieta zilnica.

Alimente sanatoase care diminueaza efectele ADHD

Inlocuirea alimentelor nesanatoase cu altele, considerate a fi mai sanatoase, precum peste, legume, fructe, cereale integrale poate ajuta la diminuarea anumitor simptome ADHD. Cel putin asa sustin autorii unui studiu publicat in Pediatrics, referitor la rolul pe care il joaca dieta in tratarea ADHD.

/Images/alimentatie-adhd-sanatos.jpg

O alimentatie sanatoasa, insotita de suplimente de acizi grasi omega 3 este recomandata de medici pentru copiii cu ADHD, chiar daca nu exista niste explicatii substantiale in ceea ce priveste modul in care alimentele sanatoase sunt benefice pentru acesti copii.

Iata cateva sfaturi de urmat in ceea ce priveste alimentatia benefica pentru copiii cu ADHD

- Este indicat consumul de alimente cu aport mare de proteine (oua, branza, fasole, nuci etc.) dimineata si imediat dupa orele de scoala, pentru a imbunatati capacitatea de concentrare.
- Carbohidratii simpli (de tipul bomboane, miere, zahar si produse din faina, orez sau cartofi) trebuie inlocuiti cu carbohidrati complecsi (legume si anumite fructe, precum portocalele, mandarinele, perele, merele, strugurii, kiwi etc.). Consumul de carbohidrati complecsi seara ar putea imbunatati somnul.
- Consumul de acizi grasi de tip omega 3 (ce se gasesc in alimente precum ton, somon, alune de padure, ulei de masline si ulei de rapita) trebuie suplimentat.

Nu trebuie uitat insa ca dieta este doar un factor adjuvant in tratamentul ADHD. Medicii avertizeaza ca, mai ales in cazul copiilor care au forme severe de ADHD, asociate adesea cu anxietatea si depresia, dieta trebuie corelata cu tratament medicamentos. Dieta in sine nu poate fi o metoda de vindecare, ci doar un factor care poate influenta pozitiv tratamentul. Iar in cazul in care nu are efectele asteptate asupra simptomelor ADHD, cel putin are repercusiuni pozitive asupra dezvoltarii fizice armonioase a copilului, micsorand riscul de obezitate sau de aparitie a altor boli asociate cu alimentatia nesanatoasa.

Mai multe informatii despre copiii cu nevoi speciale:

10 simptome înșelătoare ale ADHD-ului la copil

10 simptome înșelătoare ale ADHD-ului la copil

Simptomele ADHD-ului la copil pot fi uneori inselatoare. Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare…

Copilul cu ADHD la scoala

Copilul cu ADHD la scoala

Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare ramane dificila. Este vorba mai ales despre boli ce tin de…

Sindromul Asperger: caracteristici, diagnostic, tratament

Sindromul Asperger: caracteristici, diagnostic, tratament

Sindromul Asperger este o tulburare in dezvoltare care afecteaza modul in care creierul proceseaza informatiile. Persoanele cu sindromul Asperger pot fi ajutate cu sustinere, o rutina regulata,…

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII