Fetita mea creste prea repede: sau cum ne ajutam fiica sa aiba incredere in corpul ei

Fetita mea creste prea repede: sau cum ne ajutam fiica sa aiba incredere in corpul ei

Fetita mea creste prea repede: sau cum ne ajutam fiica sa aiba incredere in corpul ei

In ultimul secol, varsta medie la care fetelor le vine prima menstruatie a scazut de la 11 ani la 12 ani; iar sanii incep sa le creasca cu 18-24 luni mai devreme. Indiferent care este varsta „normala“, poate fi dificil sa fii prima din grupul tau de prietene care sa aiba nevoie de sutien. Iata ce puteti face pentru a va ajuta fiica sa aiba incredere in corpul ei:

- despre pubertatea precoce a fetelor, veti citi:
Fetita mea creste prea repede
Prima menstruatie vine mai devreme
Ajutati-va fiica sa capete incredere in corpul ei
Pubertatea precoce
Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
5 lucruri despre pubertatea copilul tau pe care trebuie sa le stii
Suport online - cel mai important forum al parintilor de adolescenti

Fetita mea creste prea repede

Carmen M o mamica de la Desprecopii -  din Iasi,  a fost socata sa observe ca fiicei ei, Ana, de 8 ani, ii cresteau sanii. „Fetita mea creste prea repede!“ s-a gandit ea. Oare este ceva anormal? Trebuie sa ma ingrijorez?

De fapt, acest lucru nu este neobisnuit.

Prima menstruatie vine mai devreme

In ultimul secol, varsta medie la care fetelor le vine prima menstruatie a scazut de la 11 ani la 12 ani; iar sanii incep sa le creasca cu 18-24 luni mai devreme.

Citeste superbul topic de discutie al mamicilor de la Desprecopii: Cand vine vremea pentru primul sutien al fetei tale ...

Ajutati-va fiica sa capete incredere in corpul ei

Indiferent care este varsta „normala“, poate fi dificil sa fii prima din grupul tau de prietene care sa aiba nevoie de sutien.

Iata ce puteti face pentru a va ajuta fiica sa aiba incredere in corpul ei:

Vorbiti despre acest lucru, impreuna.

Chiar daca sunteti apropiate, este posibil sa nu se simta in largul ei sa discute acest subiect cu dumneavoastra. In acest caz, puteti sugera sa iesiti la cumparaturi, poate gasiti un sutien si niste bluze noi. Asta ii va spune ca ati observat, fara a face caz.

Incurajati-o.

Daca se plange de piepul ei, sau daca este tachinata de cei din jur, explicati-i ca toate fetele trec prin asta la un moment dat si nu este nimic in neregula cu ea. Deoarece in perioada dezvoltarii sanilor sau chiar inainte este posibil sa apara parul pubian si cel axilar, spuneti-i ca si acest lucru este normal.

Ajutati-o sa se imbrace confortabil.

Adesea, fetele poarta bluze fara forma sau merg cocosate pentru a-si ascunde sanii. Spuneti-i ca v-ar placea sa o ajutati sa-si aleaga haine care i se potrivesc, dar nu-i scot in evidenta pieptul. Poate ar vrea sa poarte un sutien sportiv, care reduce dimensiunea bustului. Lasati-o sa se comporte conform varstei.

Poate parea ca a crescut, dar e in regula sa se poarte in continuare ca un copil, asa cum si este.

Citeste si Adolescentii: cum ii ajutam sa fie mai siguri si cum le crestem respectul pentru ei insisi

Pubertatea precoce

Va aduceti aminte la ce varsta ati avut primele cosuri si ati devenit puberi? Pe la 13-15 ani nu-i asa? Ei bine, astazi, la 12 ani, pubertatea pare sa se desfasoare in toi in jurul varstei de 10 - 11 ani.
Mai devreme, prin anii 1700, vârsta medie la care vocea băieţilor începea să li se îngroaşe vocea, un indice de pubertate tardivă în cazul băieţilor, era 18 ani.

Între mijlocul secolului al 19-lea şi mijlocul secolului 20, vârsta medie când fetele aveau prima menstruaţie în America şi în nordul Europei a scăzut de la 17 la sub 14 ani. Din punct de vedere psihologic, copiii afectati de pubertate precoce pot fi complexaţi, deoarece sunt diferiţi de ceilalţi copii de vârsta lor. Cresc mai repede în înălţime, fetele au sâni deja formaţi, iar băieţilor le creşte păr pe faţă, în zona pubiană şi a axilelor.

Fetiţele încep să îşi manifeste interesul pentru modul în care arată şi de relaţiile cu sexul opus. Din acest motiv, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la persoanele din anturajul copiilor lor. Si totusi, in ciuda aparenţelor, puberii precoci sunt totuşi copii Iata cauze si caracteristici ale pubertatii precoce.

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Parinti: Bine ati venit in pubertatea copilului dvs. :)

Bine ati venit in pubertate, acea perioada a vietii in care copiii cresc ca din apa, isi schimba infatisarea ca prin farmec, baietilor li se schimba vocea, fete devin niste Cosanzene iar uneori tac ca pestii.
Nu uita ca si tu ai fost un adolescent dificil :)

Pubertatea a fost destul de ciudata cand dumneavoastra insiva ati trecut prin ea. Si atunci, ce puteti face ca sa va ajutati copilul sa treaca prin toate schimbarile?  Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta. Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff  - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici? Iata sfatul de la Desprecopii.com:

5 lucruri despre pubertatea copilul tau pe care trebuie sa le stii

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Sexualizarea precoce a copiilor: cine e de vina?
Lucruri pe care as vrea sa le afle fiica mea...
Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme
Bauturile cu zahar modifica varsta primei menstruatii la fete 

Suport online - cel mai important forum al parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: Desprecopii.com - Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. alexandra
    alexandratrimis la 10/4/2019

    si fetita mea de 5 ani jumate are sani impetriti oare cesa fie a mai patit cineva asa ceva cu copii ast raspuns

    Raspunde la acest comentariu
    • Lora
      Loratrimis la 10/4/2019

      Buna ziua, mergeti la medic pentru orice mica ingrijorare, este cel mai sigur! Sanatate!

  2. geaninagreti
    geaninagretitrimis la 22/12/2011

    Si eu am fost uimita cand fica mea de 8 ani si trei luni sa plans de dureri de san, am pus mana ingrijorata si am simtit inmugurirea sanului, bineanteles ca am consultat un medic, eu gandeam ca ar fi putut fi cu totul altceva, o lovitura,un ganglion,sau mai stiu eu ce[primele zile doar un san inmugurise],medicul m-a linistit spunand ca este primul semn al pubertatii, iar aparitia depinde de la corp la corp.Insa fica mea nu s-a simtit rusinoasa, a aratat la toata lumea noutatea din corpul ei si a fost ft bucuroasa.Eu in permanenta ii raspund la toate intrebarile,suntem ft apropriate,insa vad acum dupa o luna de la cele intamplate, nu o mai intereseaza in mod deosebit lucrul acesta,joaca si copilaria raman pe primul plan.Cat despre sutien, e prea devreme,nu se vad chiar asa de tare.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII