Pubertatea precoce a copiilor: caracteristici si rolul parintilor
Pubertatea incepe de obicei intre 8 si 13 ani la fete si intre 9 si 14 ani la baieti. Daca maturizarea organismului incepe inainte de aceste varste, medicii pot diagnostica pubertatea precoce.
• Iata cauze si caracteristici ale pubertatii precoce - dar si care este rolul parintilor.
Evolutia varstei pubertatii in timp
Pubertatea precoce - in plina desfasurare in Europa
Caracteristici psihologice ale pubertatii precoce
Caracteristici fiziologice ale pubertatii precoce
Rolul parintilor in cazul pubertatii precoce
Tipuri de pubertate precoce
Cauzele pubertatii precoce
Consecinte ale pubertatii precoce
Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Despre pubertate, cititi neaparat
Forumul despre adolescenti
Evolutia varstei pubertatii in timp
Va aduceti aminte la ce varsta ati avut primele cosuri si ati devenit puberi? Pe la 13-15 ani nu-i asa? Ei bine, astazi, la 12 ani, pubertatea pare sa se desfasoare in toi in jurul varstei de 10 - 11 ani.
Mai devreme, prin anii 1700, vârsta medie la care vocea băieţilor începea să li se îngroaşe vocea, un indice de pubertate tardivă în cazul băieţilor, era 18 ani. Între mijlocul secolului al 19-lea şi mijlocul secolului 20, vârsta medie când fetele aveau prima menstruaţie în America şi în nordul Europei a scăzut de la 17 la sub 14 ani.
Pubertatea debuteaza de obicei intre 8 si 13 ani la fete si intre 9 si 14 ani la baieti. Daca maturizarea organismului incepe inainte de aceste varste, medicii pot diagnostica pubertatea precoce.
Pubertatea precoce - in plina desfasurare in Europa
Cercetătorii danezi, în frunte cu profesorul Niels Skakkebaek, un medic endocrinolog faimos pentru munca sa de pionierat în domeniul cancerului testicular şi cercetarea ulterioară privind scăderea alarmantă a fertilităţii masculine în Europa şi America, au început să ancheteze acest fenomen pornind de la un articol de ziar din decembrie 2003. Articolul prezenta problema Corului Municipal din Copenhaga care nu mai găsea băieţi de 12-13 ani cu voce de sopran, deoarece pubertatea le transforma glasul, scrie revista Intelligent Life.
Echipa de medici endocrinologi danezi, specialişti în glande şi hormoni, observase deja o creştere alarmantă a numărului de copii cu simptome de pubertate precoce, iar povestea corului a confirmat aceste suspiciuni. „Credeam că pubertatea precoce este o problemă a americanilor, cauzată de stilul de viaţă american al adolescenţilor care petrec prea mult timp în faţa televizorului şi a calculatorului, consumă multă carne de vită tratată cu hormoni şi muţi suferă de obezitate", spune Anders Juul, directorul departamentului de cercetare de la Spitalul din Copenhaga.
În anul 1950, britanicul James Tanner, medic pediatru, a publicat rezultatele unui studiu amplu despre pubertate. După două decenii de cercetare într-o casă de copii din Hertfordshire, Tanner a ajuns la concluzia că vârsta medie de dezvoltare a sânilor, adesea primul semn al pubertăţii în rândul fetelor, a fost unsprezece ani şi jumătate, iar în rândul băieţilor, pubertatea definită ca o creştere a volumului testicular, a început la aproximativ unsprezece ani şi două luni.
puberi frumosi :)
Caracteristici psihologice ale pubertatii precoce
Din punct de vedere psihologic, copiii afectati de pubertate precoce pot fi complexaţi, deoarece sunt diferiţi de ceilalţi copii de vârsta lor. Cresc mai repede în înălţime, fetele au sâni deja formaţi, iar băieţilor le creşte păr pe faţă, în zona pubiană şi a axilelor. Fetiţele încep să îşi manifeste interesul pentru modul în care arată şi de relaţiile cu sexul opus. Din acest motiv, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la persoanele din anturajul copiilor lor. Si totusi, in ciuda aparenţelor, puberii precoci sunt totuşi copii.
Caracteristici fiziologice ale pubertatii precoce
Din punct de verere fiziologic, puberii pot deveni părinţi. O fetiţă de doar 8-9 ani, cu pubertate precoce, poate rămâne însărcinată. În acest caz, dezvoltarea acestei fetiţe este total compromisă, deoarece cantitatea mare de estrogen secretată în timpul sarcinii blochează creşterea.
La fete:
- cresterea sanilor (de obicei acesta este primul semn);
- aparitia menstruatiei (de obicei la aproximativ 2–3 ani de la instalarea primelor simptome).
La baieti:
- cresterea testiculelor, a penisului si a scrotului;
- aparitia parului facial, pubian si axial;
- ingrosarea vocii.
Rolul parintilor in cazul pubertatii precoce
- Comunicaţi permanent cu copilul şi nu aşteptaţi de la el mai mult decât de la alţi copii de vârsta lui.
- Explicaţi-i că noua arhitectură a corpului este firească, dar nu accentuaţi prea mult acest aspect.
- Protejaţi-l de comentariile răutăcioase ale tinerilor şi ale adulţilor din anturajul lui.
- Verificaţi, cu discreţie, care sunt amicii copilului, în aşa fel încât el să nu aibă senzaţia că este supravegheat.
Tipuri de pubertate precoce
Pubertate precoce centrala
In cazul pubertatii precoce centrale, organismul trece prin fazele obisnuite ale pubertatii mai devreme decat in mod normal. Glanda pituitara incepe sa produca gonadotropine, hormoni responsabili de stimularea gonadelor (ovare si testicule) pentru producerea de hormoni sexuali – testosteron si estrogen. Hormonii sexuali provoaca dezvoltarea sexuala si maturizarea.
Cauzele pubertatii precoce centrale
In marea majoritate a cazurilor, cauzele pubertatii precoce centrale nu pot fi identificate. Exista si situatii extrem de rare in care pubertatea precoce centrala e declansata de o problema medicala precum:
•tumori sau alte excrescente, de obicei de natura benigna;
•leziuni cerebrale, rezultate fie in urma unei interventii chirurgicale fie in urma unei lovituri in zona capului, care afecteaza echilibrul hormonal;
•inflamatii ale creierului, produse de obicei de o infectie.
Pubertatea precoce periferica, mai putin frecventa decat cea centrala, este determinata de estrogenii si testosteronul din organismul copilului, insa aparitia ei nu este declansata de glanda pituitara. Cauzele eliberarii de estrogen si testosteron in organism sunt reprezentate de probleme ovariene, testiculare, suprarenale sau ale tiroidei.
Cauzele pubertatii precoce
Cauzele pubertatii precoce centrale pot fi afectiuni ale sistemului nervos central precum tumori (craniofaringiom, hamartom hipotalamic), infectii (encefalita, abces cerebral), boli infiltrative (sarcoidoza, TBC), traumatisme cerebrale, radioterapie. Dupa excluderea acestor posibile cauze, pubertatea precoce centrala poate fi considerata constitutionala (caz in care exista un tipar familial) sau idiopatica (fara o cauza decelabila). Pubertatea precoce periferica este produsa de hormonii sexuali, ce pot proveni din surse endogene: tumori gonadale (testiculare sau ovariene), tumori adrenale, hiperplazie adrenala congenitala, sindrom McCune-Albright, sau surse exogene: expunerea la chimicale din mediu cum ar fi bisfenolul A din plastic.
Evaluarea medicala a copiilor cu pubertate precoce este importanta deoarece dezvoltarea sexuala timpurie poate induce maturizarea osoasa prematura, cu obtinerea unei inaltimi finale mai mici. De asemenea, poate indica prezenta unei tumori sau alte afectiuni importante. Majoritatea copiilor afectati cresc foarte repede la inceput, insa procesul de crestere se termina inainte de atingerea intregului potential genetic. Astfel, in lipsa tratamentului, baietii nu vor creste mai mult de 1,55 m, iar fetele nu vor depasi 1,5 m inaltime.
Pentru diagnosticarea afectiunii, este necesar un consult medical in care medicul endocrinolog va adresa intrebari referitoare la istoricul medical al familiei, va face un examen fizic al copilului si va recomanda efectuarea unor teste de sange pentru determinarea nivelului hormonilor sexuali din organism. In plus, medicul va solicita realizarea unei radiografii de pumn pentru a determina varsta osoasa, care arata daca oasele cresc mult prea repede pentru varsta copilului.
Consecinte ale pubertatii precoce
O pubertate precoce creşte totodată riscul de obezitate, de hipertensiune şi de mai multe cancere, inclusiv cel mamar şi cel ovarian.
Autorii au examinat 1.239 de fete în clinici din regiunea oraşului San Francisco, din Cincinnati şi din New York, pentru a determina începutul pubertăţii lor. Ei au monitorizat dezvoltarea bustului şi impactul avut de acest fenomen asupra indicelui de masă corporală (IMC), în funcţie de rasă şi origine etnică. Participantele aveau, la debutul acestui studiu, vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la începutul studiului şi au fost monitorizate din 2004 până în 2011.
Cercetătorii au folosit criterii stabilite de dezvoltare a pubertăţii, printre care cele cinci stadii cunoscute de creştere a sânilor. Ei au constatat că vârstele de apariţie a pubertăţii indicate de dezvoltarea sânilor variază în funcţie de rasă, de IMC şi de zona geografică. La femeile albe, dezvoltarea sânilor începe la vârsta medie de 9,7 ani, mai devreme decât s-a observat în trecut.
Fetiţele de culoare sunt şi mai precoce decât cele albe, întrucât creşterea sânilor debutează în cazul lor la vârsta medie de 8,8 ani.
La hispanice, această vârstă este de 9,3 ani, iar la fetiţele asiatice această vârstă este de 9,7 ani.
Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta. Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici? Iata sfatul de la Desprecopii.com:
Despre pubertate:
14 ani, varsta marilor provocari& pentru parintii de fete
Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite
Ce le spunem baietilor despre pubertate?
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce
Mami, vreau sa ma machiez! – cand, cum, cat iti lasi fiica sa se machieze?
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
23 de idei pentru a-ti imbunatati relatia cu copilul tau adolescent
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII