Nașterea unei mame. Greutățile începutului meseriei de mamă

Nasterea unei mame. Greutatile inceputului meseriei de mama

Nașterea unei mame. Greutățile începutului meseriei de mamă

Nasterea unei mame este un proces ce incepe imediat dupa nasterea bebelusului. Apoi, urmeaza luni incarcate de dragoste, emotii, oboseala si frici.

In timp ce multe femei reusesc sa treaca prin sarcina si nastere cu o imagine despre sine intacta, este normal pentru multe din aceste femei sa-si simta propria incredere alunecandu-le printre degete in perioada de dupa nastere. E greu sa iti imaginezi orice alta perioada in viata unei femei care sa fie mai solicitanta atat asupra fizicului cat si emotional. Nu numai corpul sau sufera cumplite transformari in timp ce isi revine la starea de a nu mai fi gravida, dar se lupta deasemenea sa se adapteze multelor schimbari din viata sa.

Desprecopii.com arunca o privire asupra impactului emotional al perioadei de dupa nastere.

Transformarile majore prin care trece corpul unei femei
Tu si corpul tau schimbator, o noua realitate
Sfarsitul unei ere
Experienta alaptarii si lupta cu prejudicii si hoarde de sfatuitoare
Cu bebelusul in brate ... o adaptare majora
Nu esti singura, faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor
De ce aceasta tristete ?
Despre experientele unei mamici incepatoare, merita sa mai cititi

Transformarile majore prin care trece corpul unei femei

E greu sa iti imaginezi orice alta perioada in viata unei femei care sa fie mai solicitanta atat asupra fizicului cat si emotional. Nu numai corpul sau sufera cumplite transformari in timp ce isi revine la starea de a nu mai fi gravida, dar se lupta deasemenea sa se adapteze multelor schimbari din viata sa.

Primul lucru cu care trebuie sa se adapteze este, desigur, experienta nasterii. Multe femei au in minte un anumit plan de nastere atunci cand intra in travaliu, si multe sufera dezamagiri extreme daca realitatea nasterii lor nu se ridica la planurile de nastere la care sperau in sufletul lor pe masura ce bebelusii cresteau in burtici. Multe femei simt un fel de nepotrivire, de exemplu, daca planurile lor despre o nastere fara medicatie au fost brusc oprite de necesitatea unei cezariene de urgenta. Nu este de ajuns pentru aceste femei sa li se spuna ca ar trebui sa fie fericite pentru ca totul s-a terminat cu un bebelus sanatos si frumos; ar trebui sa li se permita sa-si planga pierderea a ceaa ce ele sperau.

Tu si corpul tau schimbator, o noua realitate

Orice femei trebuie sa se adapteze cu realitatea noului corp pe care il poseda.

Citeste detalii importante aici Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Prima oara cand o femeie se vede goala dupa nastere poate fi un adevarat soc. Nu multe femei sunt realiste asupra felului in care trebuie sa arate un organism dupa nastere, si sunt deseori devastate cand vad burta atarnand sau vergeturile. “ Imi uram corpul dupa nastere,  se destainuie maria - o mamica a doi copii din comunitatea Desprecopii. Mereu constienta de marimea soldurilor ei, Maria a fost oripilata sa descopere ca sarcina si nasterea nu au facut decat sa sporeasca problema. Intre timp a durat o perioada cam lunga pana sa se alature unui club de fitness, pentru Maria, acesta fiind cel mai bun lucru pe care l-a facut cu scopul de a incepe sa se simta din nou bine in privinta propriei persoane. S-a simtit mai puternica si mai apropiata de corpul ei, si incantata de pierderea rapida de centimetrii de pe solduri. Sa faci exercitii in perioada de dupa nastere este ”chiar imperativ “, spune Maria, “Trebuie sa faci exercitii si sa mananci bine pentru ca nu vei avea prea mult somn. Mi-as dori sa fi facut pasul spre un club de sanatate mai devreme.” Citeste neaparat: La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice ?

Si totusi, chiar si un program riguros de exercitii nu va anula peste noapte ceea ce acele noua luni de sarcina au facut corpului tau, de aceea este important pentru femei sa fie realiste asupra felului in care ar trebui sa arate un organism dupa nastere. Multe proaspete mamici spun ca nu mai sunt in “forma” cand exact opusul este adevarul; sunt in perfecta forma pentru ca tocmai au nascut un bebelus. Totusi, intr-o societate care egalizeaza silueta cu frumusetea, mai este vreo urma de indoiala ca multe femei care au nascut recent se adapteaza greu propriilor organisme?

Sfarsitul unei ere

Devenind mamica, se incheie o era si incepe o alta. Sfarsitul sarcinii poate fi deasemenea sursa de tristete pentru multe femei, in special pentru acelea care au gandit pozitiv asupra experientei propriei sarcini. In acelasi timp, dupa nastere, atentia aproape invariabil se schimba de la mama spre bebelus. Nu mai este la fel de importanta sau la fel de interesanta pe cat este bebelusul pe care l-a purtat, sau asa i se poate parea proaspetei mamici.

Cel mai bun remediu pentru asta este ca prietenii si familia sa aiba grija de proaspata mamica si sa recunoasca importanta rolului pe care ea il joaca in procesul nasterii.  Prea des barbatii trec usor peste efortul pe care ea l-a depus. Uita ca femeile se chinuie sa nasca si perioada de postpartum nu e chiar usoara. 

Experienta alaptarii si lupta cu prejudicii si hoarde de sfatuitoare

Femeile care aleg sa-si alapteze copilasii sunt adesea subiectul unor grele ostilitati care au deasemenea impact asupra propriei imagini. Pentru multe femei posibilitatea lor de a hrani copilul la san este strans legata de sentimentul de competenta ca mama. Din aceasta cauza mamele care alapteaza sunt foarte sensibile la remarcile unor persoane. Femeile cu sanii mici, de exemplu, se pot simti ca fiind subiectul remarcilor care fac referiri critice asupra capacitatii lor de a-si hrani copii.

Citeste Primele zile de alaptare: cum incepe alaptarea si cum stim ca merge bine - un ghid complet

Alaptarea nu este pentru toate femeile cel mai minunat lucru din lume

Ne place sau nu sa acceptam, alaptarea nu este pentru toate femeile cel mai minunat lucru din lume. Si asta nu inseamna ca mamele care refuza sa alapteze isi iubesc mai putin copiii. Ar fi absurda o astfel de teorie. Exista mamici pentru care alaptarea este un factor de stres continuu, din momentul in care au aflat ca sunt insarcintate pana cand copilul depaseste varsta la care laptele este alimentul de baza. Voi fi in stare sa alaptez? Va fi greu? Voi avea lapte? Va fi dureros? etc. Toate aceste intrebari pot genera o adevarata criza de panica inca din timpul sarcinii. Desigur, ea poate fi depasita, mai ales cu un ajutor din afara, din partea unei persoane care stie ce inseamna cu adevarat alaptarea. Intrebarile devin insa coplesitoare in primele zile dupa nastere, cand organismul este epuizat si trebuie sa faca fata unui nou ritm de viata care include ore de nesomn si o sumedenie de griji legate de propriul copil.

Cititi neaparat si: Vina de a nu alapta

Diana, o mamica romanca din Canada -  mama a trei copii din Ontario, isi aminteste ce distrusa a fost cand doctorul care a ajutat-o la prima nastere a descurajat-o in capacitatea sa de a alapta informand-o ca “ roscatele nu pot alapta.” Increderea i-a fost zdruncinata, ea schimbandu-se silit cu o sticla pentru fiica ei. Imposibilitatea ei de a-si hrani primul nascut a fost o sursa de mari dezamagiri proprii pana la nasterea celui de al doilea copil . Din fericire, a avut posibiltiatea  sa schimbe doctorii inaitea nasterii celui de al doilea copil, si cu multe incurajari din partea noului practicant, a pornit nu numai in-si alapta cu succes cel de al doilea dar chiar si cel de al treilea copil.

Experienta Dianei ne arata cat de crucial este pentru o mama care alapteaza sa primeasca suport activ si asigurari. Din nefericire, o asemenea asistenta nu vine intotdeauna cu promtitudine.

Exista un ghid complet despre alaptare? Ei bine DA - toate informatiile de la aceasta
sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri clare si sincere despre alaptare. 

Cu bebelusul in brate ... o adaptare majora

Trezindu-te singura acasa cu un nou nascut pentru prima oara poate fi de asemenea o puternica schimbare. Daca ea a fost intotdeauna o participanta activa in campul muncii, o proaspata mamica se poate simti pierduta in timpul primelor saptamani acasa cu un nou nascut. Se poate simti speriata de dependenta marita fata de partenerul ei, si se poate simti frustrata de incapacitatea de a indeplini ceea ce o data pareau treburi simple ( treburi casnice, pregatirea mesei ) in timp ce are grija de bebelus. Merita sa citesti: Prima zi, prima noapte acasa, primul scutec schimbat

Primele suprize ale unei mamici incepatoare

Timpul ii apartine bebelusului ...

Poate candva iti faceai un program, insa acum nu mai este cazul. Programul bebelusului este acum agenda ta de lucru. Desigur, nou-nascutii dorm cam 18 ore pe zi. Insa aceste ore sunt impartite in mici portiuni. Iar intre somnurile copilului, se afla alaptarile, schimbarea scutecelor si o multime de alte lucruri de facut. Citeste pe lag: Primele suprize ale unei mamici incepatoare

Nu esti singura, faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai. Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului.... dintr-o data ai atat de multe lucruri in comun cu alte mamici. Si ai devenit fan Desprecopii.

De ce aceasta tristete ?

Daca nu ai cunoscut niciodata depresia, imediat ce vei deveni mamica, ai sanse mari sa faci cunostinta cu ea ...
De fapt, a venit timpul sa va spunem ceva ce probabil stiti: odata ce devine mamica, viata unei femei nu va mai fi niciodata ca inainte. De fapt, e ceva ce v-a spus toata lumea cunoscuta, in timpul Odiseei Sarcinii ... insa acum realitatea loveste ca un ciocan de jucarie, in moale capului...Citeste neaparat: Depresia postnatala, semne ingrijoratoare

Despre experientele unei mamici incepatoare, merita sa mai cititi

Când tati este gelos pe bebelușul noul născut - și asta chiar se intâmplă

Când tati este gelos pe bebelușul noul născut - și asta chiar se intâmplă

Poate fi tati gelos pe bebelușul care își petrece tot timpul alături de mami?Sune aproape incredibil, însă în realitate se poate întâmpla. Iată…

Realitățile unei mămici de bebeluș: lipsa de somn și epuizare - ceea ce nimeni NU iți spune dar trebuie să știi

Realitățile unei mămici de bebeluș: lipsa de somn și epuizare - ceea ce nimeni NU iți spune dar trebuie să știi

Ești mami de bebe? Știm că de când a apărut pe lume mogâldeața, somnul tău de noapte a devenit mai degrabă un vis inaccesibil decât o realitate -…

12 trucuri SALVATOARE pentru proaspetele mămici

12 trucuri SALVATOARE pentru proaspetele mămici

Felicitări! Ești mămică! Ai intrat în lumea celor permanent obosiți, uimiți și in criza de timp. Si totusi, nu uita de tine! A venit momentul să fii …


 Lectura pentru taticii incepatori (de trimis taticilor)

Manualul tatalui incepator (sau cum am invatat sa nu ma mai ingrijorez si sa iubesc sa fiu TATA)
Taticii de azi ...
Cinci mituri ale meseriei de tata
Când tatal este gelos pe noul nascut
10 surprize pentru noul tata

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Ovidiu Bufnila
    Ovidiu Bufnilatrimis la 16/4/2004

    Excelenta initiativa! Sunt extrem de impresionat de acest articol!Felicitari! Ovidiu Bufnila http://finance.groups.yahoo.com/group/forta_imaginii/

    Raspunde la acest comentariu
  2. Oana Iliescu
    Oana Iliescutrimis la 15/4/2004

    daca as fi citit la timp acest articol, poate as fi trecut mai usor peste perioada de lauzie, care mi s-a parut crancena!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII