Bebelusul in SĂPTAMĂNA 1 DE VIAȚĂ: puiul de om vine acasă și începem drumul impreună

Bebelusul in saptamana 1 de viata

Bebelusul in SĂPTAMĂNA 1 DE VIAȚĂ: puiul de om vine acasă și începem drumul impreună

Felicitari, esti mamică! A venit pe lume puiul de om care te-a introdus in cel mai exclusivist club din lume:  cel al mamicilor informate si pricepute. Odată cu marea bucurie a aducerii pe lume a bebelușului, lumea ta e dată peste cap în cel mai frumos sens posibil.

→ Iată cum crește și ce face un bebeluș - in prima săptămâna de viață.

Ce se intampla cu bebelusulBebelusul doarme, in cea mai mare parte a timpului. Este treaz doar pentru perioade scurte, in jur de 10 % dintr-o zi. De asemenea multi bebelusi incearca, inca din primele doua saptamani, sa-si ridice capul cand stau pe burtica. Daca nu o face inca, nu-ti face griji: se va intampla cu siguranta pana la sfarsitul primei luni de viata.

Citeste pe larg: Ritualul de somn al unui bebelus

Este normal sa aiba scaune multe, pentru ca si mesele sale sunt numeroase. Primele scaune sunt de culoare neagra (meconiu), urmand sa-si schimbe culoarea in functie de alimentatia bebelusului: daca il alaptezi, scaunele sunt galbui si de consistenta moale, iar daca este hranit cu lapte praf, culoarea este mai inchisa si consistenta mai ferma. Frecventa scaunelor bebelusului variaza de la cateva ori pe saptamana pana la de cateva ori pe zi.

Citeste pe larg: Cate scaune pe zi ar trebui sa aiba un nou-nascut?

Bebelusul se acomodeaza cu noul statut, evident. Brusc,  acest nou membru al familiei care de-abia poate sa-si tina ochii deschisi devine centrul universului parintilor sai si sursa unei iubiri a carei intensitate n-o anticipau.

Ca proaspata mamica, te confrunti cu stari de epuizare fizica si psihica determinate de experienta nasterii. Bebelusul se trezeste, probabil, la ora la care tu ai vrea sa dormi, cum ar fi de exemplu noaptea la ora 3 noaptea :) Poti recupera o parte din odihna atat de necesara in timpul zilei, cand puiul doarme.

Citeste Lohiile dupa nastere (Lochia). Cum sunt, cum evolueaza si ce trebuie sa stii - diagrama

Un aspect la care parintii trebuie sa fie atenti este icterul fiziologic al bebelusului, mai comun la copiii alaptati. O culoare prea pronuntata ar trebui sa te determine sa ceri sfatul medicului.

Despre asta citeste pe larg aici: Icterul la nou nascuti.

Alaptarea poate fi inca un proces anevoios si se poate sa nu fi gasit inca pozitiile adecvate pentru  acomodarea cu acest proces. De asemenea, daca alaptezi, se poate sa simti o foame de lup, deoarece pentru a produce laptele, corpul tau are nevoie de calorii suplimentare. Mananca rational si complet, hidrateaza-te adecvat.

Citeste toate informatiile despre alaptare aici: Ghid complet al primelor zile de alaptare

Dupa nastere, uterul inca se contracta timp de cateva zile, deci e posibil sa mai ai dureri, in special in timpul alaptarii. Chiar daca simti ca esti in forma, nu exagera; corpul tau a trecut prin schimbari profunde. Daca simti semnele unei depresii post-partum, anunta medicul.

Interactiunea cu bebelusul este limitata in aceasta perioada de acomodare, fara evenimente semnificative. E important sa te concentrezi asupra aspectelor de ordin tehnic, cum ar fi schimbatul rapid al scutecelor si gasirea unor pozitii eficiente de alaptare. Odihneste-te cat (cand) poti si profitati de aceasta perioada pentru a va cunoaste si a va acomoda mai bine unul cu celalalt.

De preferinta, vizitele familiei extinse si ale prietenilor nu sunt indicate in aceasta perioada epuizanta, de acomodare.

Totusi, daca soacra tine neaparat sa-l vada pe ”ala micu” in fiecare zi, profita de orice sprijin ti se ofera. Roag-o sa-ti gateasca o supa hranitoare sau sa aduca un pachet cu scutece. Orice ajutor acum este de nerefuzat.

  Mergem mai departe la: Bebelusul la 2 saptamani >>

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII