Alimentația bebelușului: 5 mituri explicate pe larg conform Academiei Americane de Pediatrie

Alimentatia bebelusului: 5 mituri explicate pe larg conform Academiei Americane de Pediatrie

Alimentația bebelușului: 5 mituri explicate pe larg conform Academiei Americane de Pediatrie

Alimentația bebelușului, cu cele două capitole ale sale - alăptarea și diversificarea alimentației sale - fac parte din categoria subiectelor cele mai discutate, comentate și controversate. 🍼👶🥣

Mamicile din Comunitatea Desprecopii au scris sute de topicuri cu mii de întrebări și răspunsuri pe forumul Desprecopii. Alimentația bebelușului este un subiect marcat de numeroase mituri, unele false, altele numai parțial valabile. Desprecopii vă prezintă în continuare cinci dintre aceste mituri despre alimentația bebelușului și multe alte sfaturi la obiect.

→ Iată 5 mituri despre alimentația (diversificarea) bebelușului - explicate de experții de la Academia Americană de Pediatrie.

- despre alimentatia bebelusului si 5 mituri despre alimentatia bebelusului, explicate, veti citi:
Mitul nr. 1: Cerealele de orez trebuie sa fie primul aliment solid al copilului
Mitul nr. 2: Laptele praf (formula) de soia este la fel de bun pentru bebelus ca si formula pe baza de lapte de vaca.
Mitul nr. 3: Formulele de lapte bogate in fier cauzeaza constipatie
Mitul nr. 4: Diversificarea timpurie va face copiii sa doarma noaptea
Mitul nr. 5: Dupa ce incepeti diversificarea (introducerea alimentelor solide), bebelusul nu va mai avea nevoie de mult lapte, de la san sau formula.
Despre diversificarea alimentatiei bebelusului
Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta

Mituri despre alimentatia bebelusului - cu explicatiile de rigoare.

Mitul nr. 1: Cerealele de orez trebuie sa fie primul aliment solid al copilului

Nu neaparat.

Desi cerealele de orez sunt recomandate de obicei ca prim aliment ideal la inceperea diversificarii bebelusului, deoarece au un potential alergic scazut si reprezinta o sursa buna de fier, este bine sa-i oferiti mai intai alte alimente.

Nu trebuie neaparat sa-i dati bebelusului cereale, apoi legume, fructe, iar carnea la sfarsit, spune Nancy Krebs, medic, profesor de pediatrie la Universitatea Medicala din Colorado, Denver, SUA.

De fapt, cele mai recente studii arata ca ar trebui sa aveti in vedere carnea pentru inceperea diversificarii, in jurul lunii a 6-a. Este o sursa deosebit de bogata de fier si zinc, pe care laptele de mama nu le contine in cantitati suficiente, iar rezervele organismului bebelusului devin prea scazute dupa 5 luni.

► de citit pe larg:

Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum 

Introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului - ce trebuie stiut

Mitul nr. 2: Laptele praf (formula) de soia este la fel de bun pentru bebelus ca si formula pe baza de lapte de vaca.

FALS! 

Laptele formula din lapte de vaca este cea mai buna alternativa la laptele de mama deoarece proteinele laptelui de vaca sunt mai asemanatoare cu laptele de mama.

Proteinele din soia sunt complet diferite de proteinele animale, iar bebelusii cresc cu proteine animale, spune Frank Greer, medic, presedinte al comitetului de nutritie al Academiei Americane de Pediatrie. 

► de citit pe larg:

Lapte de vaca versus formula de lapte praf

Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebelusi?


Formula din soia este sigura, dar de obicei nu este necesara. De exemplu, parintii adesea trec copiii care au gaze si se baloneaza -  pe formula de soia sperand ca o vor tolera mai bine, dar soia nu este mai usor de digerat decat laptele de vaca.

In cazul bebelusilor care au o alergie confirmata la laptele de vaca, soia este o alternativa, insa o alegere mai buna este formula hidrolizata, in care proteinele din laptele de vaca au fost descompuse astfel incat sa nu provoace o reactie adversa a bebelusului.

Formula pe baza de soia este in general recomandata numai bebelusilor sanatosi, nascuti la termen, care au fost crescuti ca vegani (persoane care nu consuma deloc produse animale – lactate, oua, carne – nici nu folosesc haine din piei sau blanuri de animale) si nu au fost alaptati, precum si bebelusilor care au galactozemie, o boala metabolica din cauza careia organismul nu poate digera un zahar din laptele de vaca. 

Mitul nr. 3: Formulele de lapte bogate in fier cauzează constipatie

Fals!

Formulele de lapte pentru bebelusi contin atat de mult fier deoarece acesta nu este bine absorbit. Cantitatea de fier pe care o iau bebelusii este insuficienta pentru a cauza constipatie – si este foarte necesara, deoarece fierul este crucial pentru dezvoltarea fizica si mentala a bebelusului. De fapt, unele companii producatoare de formule de lapte pentru bebelusi au incetat de curand producerea formulelor cu continut redus de fier.

► de citit pe larg:

Hranirea bebelusului cu lapte formula

3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte

Mitul nr. 4: Diversificarea timpurie va face copiii sa doarmă noaptea

Putin probabil.

In ciuda lucrurilor pe care poate le-ati auzit de la altii, nou-nascutii nu se trezesc in timpul noptii deoarece le este foame; se trezesc pentru ca din punctul de vedere al dezvoltarii lor nu sunt pregatiti sa doarma reprize mai indelungate de timp.

Pe la patru luni, cei mai multi bebelusi sunt capabili sa doarma cinci-sase ore sau mai mult. In parte, asta se datoreaza maturizarii sistemului nervos central. Experienta a dovedit cercetatorilor ca, pe masura ce bebelusii se fac mai mari, dorm mai mult – iar nou-nascutii mai mari adesea ajung si ei mai repede sa doarma toata noaptea.

Greutatea si dimensiunea bebelusului pot fi si ele un factor. Unul dintre motive poate fi faptul ca bebelusii mai mici trebuie sa manance mai des pentru a recupera din punctul de vedere al cresterii in greutate.

In concluzie, nu va grabiti cu alimentele solide. Expertii recomanda sa asteptati cel putin pana la 6 luni, ideal pana la 7 luni. Si nu va lasati tentati sa-i adaugati cereale de orez in biberonul de noapte. Asta va reprezenta un aport inutil de calorii, ceea ce creste riscul de obezitate – fara sa ajute bebelusul sa doarma noaptea mai mult.

► de citit pe larg:

Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

Diversificarea – Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

Primul aliment in diversificarea bebelusului: care si de ce

Mitul nr. 5: Dupa ce incepeti diversificarea (introducerea alimentelor solide), bebelusul nu va mai avea nevoie de mult lapte, de la san sau formula.

Fals.

Cand bebelusii incep sa manance alimente solide, in general nu-si iau din ele destule calorii si nutrienti pentru a inlocui laptele de orice tip pe care obisnuiesc sa-l bea. Laptele mamei sau laptele formula trebuie sa fie in continuare sursa de hrana cea mai importanta pana la un an.

Desi bebelusul dumneavoastra mananca mai multe solide, tot va avea nevoie de cel putin 600 ml de lapte (de mama sau formula) zilnic pana la prima aniversare. Daca nu primeste destul lapte, oferiti-i mai intai sanul sau biberonul la ora mesei, cand ii este mai foame.

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Oul in alimentatia bebelusului: cum si cand

In jurul varstei de 8 luni, pediatrii sunt de parere ca bebelusul este pregatit pentru un aliment nou: galbenusul de ou.

Desi un ou nu cantareste mai mult de 60 grame, oul este un aliment plin de substante nutritive si proteine de cea mai buna calitate. Iata totul despre introducerea oului in alimentatia bebelusului.

Citeste mai departe cand trebuie introdis oul in alimentatia bebelusului tau.

 

10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase

Ingrijorarea crescanda referitoare la alimentele pe care le dam bebelusuilor nostri ne face sa ne gandim de doua ori inainte de a cumpara borcanele cu mancare pentru bebelusi.

Pentru a veni in ajutorul mamicilor, ne-am pus pe treaba si am adunat cele mai bune 10 retete de mancare piure pentru bebelusi - super interesante si sanatoase

Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii

Diversificarea este un pas important atat in viata unei mamici cat si in viata bebelusului, care trece de la laptic la alimente solide.

Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile, adica, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 3 zile pentru a observa daca bebelusul este sau nu alergic.

Si pentru proaspetele mamicute intr-ale diversificarii, un mic ajutor: 10 retete de piureuri specifice varstei de 6 luni: vezi retele aici.

Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare

Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Despre diversificare, merita stiut si:

Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii 
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz 
Briose din ovaz si mere 
Pate vegetal cu alune 
Desert crocant din ciocolata si ovaz 
Placinta ciobanasului 
Tortilla cu somon afumat 
Pate de pastrav afumat 
Biscuiti din ovaz si ciocolata 
Burgeri din carne de pui 
Compot de rubarba si cirese 
Pulpe de pui glasate cu miere 
Supa de dovleac 
Salata de couscous 
Budinca cu fructe 
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.

 

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
(autor Desprecopii - cost 4,99 euro one time)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Forum despre diversificarea bebelusului

Desprecopii.com © Toate drepturile rezervate 2023
surse de documentare: Academia Americana de Pediatrie, Babycenter.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII